Film Review: Star Wars Episode II: Attack Of The Clones

George Lucas
regisseur

DE man achter Star Wars die voor de meesten geen introductie meer nodig heeft. In de jaren 70 maakte hij de films THX 1138 en American Graffiti om vervolgens een space epic te gaan schrijven. Star Wars werd een succes en onder meer omdat hij de merchandise rechten in eigen hand hield werd Lucas een rijk man. Hij zou later de handen ineen slaan met Steven Spielberg voor de Indiana Jones films. Werkte samen met Francis Ford Coppola. Richtte Lucasfilm op, alsmede al zijn onderdelen die tegenwoordig toonaangevend zijn in de filmindustrie. Dit zijn o.a. Lucasarts (videogames), Industrial Light & Magic (Special Effects), Skywalker Sound en Lucas Learning. Maar Lucas stond ook aan de wieg van het tegenwoordige Pixar. Hij bouwde Skywalker Ranch (naast Lake Ewok), volgens zijn zeggen de ideale plek om een film te maken. Lucas zal zich in ieder geval nog richtten op Star Wars Episode III en Indiana Jones 4.


John Williams
componist

Hij wordt ook wel de hofcomponist van Steven Spielberg genoemd. Na Jaws was zou er maar één film van Spielbergs hand komen waar John Williams de soundtrack niet voor schreef (The Color Purple). Het was dan ook Spielberg die John Williams introduceerde bij George Lucas. Dat was meer dan 25 jaar geleden. En hij keert nu voor de vijfde keer terug om ook deze Star Wars film van de inmiddels beroemde muziek te voorzien. Zijn onveranderde onmisbare intro doet je, net als bij de voorgaande episodes, direct in het Star Wars universum belanden. Williams schreef ook muziek voor onder andere E.T., Harry Potter, Jurassic Park, Schindler's List, Indiana Jones en vele anderen. Verder heeft hij voor veel van de Olympische Spelen hymnes geschreven. Tijdens de openingsceremonie van Salt Lake City was hij dus ook weer te zien.




Anakin Skywalker
Hayden Christensen

Een Star Wars film zonder Anakin Skywalker bestaat niet, dus keert de jedi-leerling ook hier terug. Tien jaar nadat hij bevrijd is op Tatooine is Anakin erg vaardig in 'The Force' geworden. Hij is één van de briljantste leerlingen die er in de jedi-tempel rondlopen. Maar ook één van de wispelturigste. Hij gaat graag zijn eigen gang en houdt zich niet altijd aan de regels. Anakin is verder een enorm bekwaam piloot. In zijn hoofd spoken echter twee vrouwen rond. Zijn moeder, waarover hij steeds weer nachtmerries heeft, en uiteraard Padmé Amidala.
Hayden Christensen is inmiddels de zesde acteur die in de huid van Anakin kruipt. Hij speelde onder andere in The Virgin Suicides en Life As A House.


Padmé Naberrie Amidala
Natalie Portman

Tien jaar na de slag om de planeet Naboo is er een andere koningin gekozen en is Padmé Amidala een andere functie gaan bekleden. Nu vertegenwoordigt ze haar planeet als senator in de senaat op Coruscant. Echter is één ding niet veranderd, en dat is het hebben van vijanden. Daarom zal ze, ook met de protectie van een oude vriend, af en toe moeten knokken voor haar leven. Dat ze niet meer de kille koningin van Naboo is is onderhand wel duidelijk.
Natalie Portman keert voor de tweede maal terug in de rol die haar zo bekend maakte. Toch moest ze bekennen dat toen ze aan Episode I begon, ze de originele trilogie nog nooit gezien had. Natalie werd bekend door haar rol als Mathilda in de film Léon en speelde verder onder andere in Mars Attacks. Ze brak pas echt door met The Phantom Menace.


Obi-Wan Kenobi
Ewan McGregor

Obi-Wan Kenobi keert, net als Anakin, voor de vijfde maal terug in de Star Wars saga. Ditmaal met baard zodat hij wat begint te lijken op de oude Kenobi zoals we hem kennen in de oude trilogie (gespeeld door Sir Alec Guinness). Kenobi is inmiddels een stuk wijzer en gerespecteerder dan in tien jaar geleden, toen hij nog een padawaan (jedi-leerling) was. Nu is hij Anakins mentor en zet hij zich in voor de Jedi's en de Republiek. Anakin op het goede pad houden en de zoektocht naar Padmé's vijanden beginnen. Dat is waar hij zich voornamelijk mee bezig houdt.
Ewan McGregor speelde ook in The Phantom Menace al de rol van Kenobi. Hij is neefje van Denis Lawson, die Wedge Antilles in de oude trilogie speelde. Ewan is ook bekend van onder andere Trainspotting, Nightwatch en Moulin Rouge!


Supreme Chancellor Palpatine
Ian McDiarmid

Toen Grootkanselier Valorum tien jaar geleden viel in de kwestie rond de blokkade rond Naboo werd er een nieuwe kanselier gekozen. De keus viel uiteindelijk op de ambitieuze senator Palpatine en hij kon eindelijk daden bij zijn en anderen hun woorden voegen. Hij wist de Republiek weer op zijn pootjes te zetten en tien jaar lang de vrede binnen de Republiek goed te behouden. Totdat de separatisten opdoken en zich afscheidden van de Republiek. Stilzitten is er voor Palpatine niet bij dus, problemen genoeg.
Ian McDiarmid nam in 1983 al de rol van Keizer Palpatine in Return Of The Jedi voor zijn rekening, hij kreeg wel een enorm oud uiterlijk aangemeten. Na Sleepy Hollow keerde hij in 1999 terug als Palpatine in The Phantom Menace, ditmaal met zijn werkelijke uiterlijk. En nu pakt hij dus voor de derde keer deze rol op.


Yoda
Frank Oz

Back he is! Het kleine groene wijze wezentje die niet normaal Engels kan praten. De muppet werd nu echt helemaal aan de kant gegooid en de computer nam het helemaal over. Met goed resultaat, want Yoda blijft toch echt Yoda. 'Iets' energieker dan in The Empire Strikes Back en Return Of The Jedi, maar wel even wijs en zorgelijk. Hij moet hoofdschuddend toekijken hoe de Republiek ineen dreigt te vallen terwijl hij samen met de rest van de Jedi's de laatste resten probeert te redden.
Hoewel er dus geen poppenspeler meer nodig was, kwam Frank Oz wel voor de vierde keer terug. Na The Empire Strikes Back zou hij in alle opeenvolgende delen de rol van Yoda weer op zich nemen. Dit keer dus zonder pop, maar de stem blijft hij uiteraard wel doen. Frank Oz werd uiteraard bekend door The Muppet Show en Sesame Street als de tweede Jim Henson. Zijn stem en poppenspeelkunst verleende hij onder andere aan Miss Piggy, Sam the Eagle, Animal, Fozzie Bear, Grover, Bert en Cookie Monster. Maar ook Aughra en Chamberlain in de fantasyfilm The Dark Crystal die hij samen met zijn collega Jim Henson maakte. Ook als regisseur begint hij door te breken. Zijn film The Score met Robert de Niro, Edward Norton, Angela Bassett en Marlon Brando was een succes.


Mace Windu
Samuel L. Jackson

Evenals als Yoda zit ook de wijze Mace Windu in de Jedi-raad. Hij gelooft dat Anakin wel eens de persoon uit de profetie kan zijn. Degene die de balans in 'The Force' terug brengt. Tegelijkertijd ziet hij ook hoe het Duistere om zich heen lijkt te grijpen en de Republiek naar zijn ondergang dreigt te sleuren. Daar moet hij en de raad dus het nodige tegen proberen te doen, en dat is niet alleen mediteren.
Samuel L. Jackson werd in één slag bekend met Pulp Fiction en schitterde daarna onder andere in The Negotiator, Unbreakable, Die Hard: With A Vengeance, Sphere, Deep Blue Sea, Rules Of Engagement en Shaft. Nadat hij in een talkshow vertelde dat hij wel eens met George Lucas wilde samenwerken kreeg hij prompt de rol van Mace Windu in The Phantom Menace aangeboden. Op de vraag waarom hij een paars lichtzwaard heeft terwijl de rest met groen en blauw lijkt te vechten geeft Jackson een simpel antwoord: "Ik vroeg Lucas of ik een paars lichtzwaard mocht, dat leek me zo'n gave kleur".


Count Dooku
Christopher Lee

Net als Qui-Gon Jinn was de Jedi Graaf Dooku het vaak oneens met de raad. Dat is dan ook één van de redenen waarom hij ooit opstapte. Onder zijn leiding begon een klein aantal separatisten zich af te scheiden van de Republiek. Een aantal wat snel groeide. Maar weinig mensen weten dat hij meer van plan is met de separatisten.
Met zijn leeftijd van inmiddels 80 jaar is Christopher Lee een echte veteraan in de filmwereld. Zijn rollen zijn talrijk en teveel om op te noemen. Hij speelde tig keer Dracula in de vele Dracula films. Maar ook het monster van Frankenstein. Meer recent is Sleepy Hollow en uiteraard zijn vertolking van Saruman in The Lord Of The Rings.


Jango Fett
Temuera Morrison

Hé, die achternaam kennen we! Ja dat klopt, Jango Fett blijkt dus de 'vader' van ene Boba Fett die we regelmatig in de oude trilogie tegenkomen. De klonen uit de titel van de film hebben alles te maken met dit tweetal. Evenals Count Dooku en de huurmoordenaar die het op Padmé heeft voorzien.
Temuera Morrison is niet zo'n enorm bekende naam, toch zie je hem af en toe in films opduiken, Six Days, Seven Nights, Vertical Limit, Speed 2 en uiteraard Barb Wire, om er zo maar een paar te noemen. Hij zei hartstikke trots te zijn op zijn rol als Jango Fett aangezien alles wat Boba dus zal doen, hij hem geleerd heeft.


C-3PO
Anthony Daniels

Toen Shmi Skywalker bevrijd werd van Watto nam ze de protocoldroid mee die haar zoon Anakin incompleet had achtergelaten toen hij met Qui-Gon Jinn meeging naar Coruscant, tien jaar geleden. Als herinnering aan haar zoon heeft ze deze robot, C-3PO, afgemaakt door hem van een metalen omhulsel te voorzien. Op de boerderij op Tatooine helpt de droid braaf mee totdat hij op een stel oude vrienden stuit.
Samen met Kenny Baker is Anthony Daniels de enige acteur die tot nu toe in alle Star Wars films heeft gespeeld (en ook dezelfde rol vervulde). Inmiddels al meer dan 25 jaar lang neemt hij de rol van de robot C-3PO voor zijn rekening. Daniels gaf toe helemaal in zijn nopjes te zijn dat hij, na de 'kaalheid' van zijn karakter in The Phantom Menace nu weer volop terug is als weer bijna de 'oude' C-3PO.


R2-D2
Kenny Baker

Nog altijd in trouwe dienst van Padmé Amidala staat ook de kleine robot R2-D2 weer klaar voor de nodige actie. Deze kleine held heeft (en zal) talloze malen de rest uit de penarie geholpen/helpen. Daarom is hij ook dit keer weer onmisbaar. En daarbij heeft hij ook de nodige verrassingen in petto.
Ook Kenny Baker kruipt voor een vijfde maal weer in de 'huid' van zijn meest bekende personage. 26 jaar geleden, in Tunesië, hij was erbij. En R2 is in die tijd niet echt veranderd.


Shmi Skywalker
Pernilla August

Anakin's moeder is 10 jaar nadat haar zoon bevrijd is om een Jedi te worden niet langer meer een slaaf van Watto. De waterboer Cliegg Lars kocht haar van Watto, bevrijdde haar en ze trouwden. Op de boerderij leidde ze een gelukkig leven totdat op een noodlottige dag de boerderij werd aangevallen.
Hoewel in een minder grote rol (maar daarom niet minder essentieel), keert Pernilla August terug als Luke en Leia's grootmoeder. (Anakin's moeder dus). Pernilla August is voornamelijk bekend in haar eigen land, Zweden.


Cliegg Lars
Jack Thompson

Net buiten Anchorhead, niet ver van Mos Eisley op Tatooine, heeft Cliegg Lars zijn waterboerderij. Na de dood van zijn vrouw voedde hij zijn zoon Owen alleen op, totdat hij Shmi Skywalker ontmoette in Mos Espa. Hij kocht haar over, bevrijdde haar en trouwde met haar. Shmi wordt volledig in het gezin opgenomen en zelfs Owen gaat haar als moeder zien.
Jack Thompson is niet echt een heel bekend acteur, maar hij was eerder al the zien in Midnight In The Garden of Good And Evil van Clint Eastwood en Original Sin.


Owen Lars
Joel Edgerton

Owen Lars, voor degenen die de oude trilogie hebben gezien is dat een oude bekende. Hoewel, nu in jongere vorm. Eindelijk is dan ook duidelijk wat zijn connectie met de Skywalker familie is. Later zal hij samen met Beru Luke opvoeden.
Joel Edgerton volgt 25 jaar later Phil Brown op als Owen Lars, maar dan een 20 jaar jongere versie. De Australische Edgerton heeft een aardige acteercarriere op het toneel achter de rug.


Beru Whitesun
Bonnie Piesse

Beru Whitesun is een plaatselijk meisje wat verliefd wordt op Owen Lars en bij hem en zijn familie intrekt en meehelpt op de boerderij. Ze staan op het punt te trouwen. Beru zal zich ontpoppen tot Luke's zorgzame tante, maar dat is pas over 20 jaar.
Na Shelagh Fraser neemt Bonnie Piesse de rol van 'Aunt Beru' op zich. De geharde boerenvrouw blijkt een leuke jonge meid te zijn voordat ze met de Skywalkers te maken krijgt. Piesse werd bekend als Donna in de Australische tv-serie High Flyers.


Jar Jar Binks
Ahmed Best

Tsja, we kunnen er echt niet omheen. En je kan hem ook moeilijk zomaar laten verdwijnen. Ook Jar Jar komt terug, maar gelukkig amper in beeld. Na zijn avonturen rondom de blokkade van Naboo en zijn daaropvolgende promotie tot generaal van de Gungans is Jar Jar nu de officiele afgevaardigde van de Gungans. Hij neemt de honneurs voor Amidala waar als plaatsvervangend senator van Naboo. Met de voor hem nu beschikbare mogelijkheden neemt hij een beslissing die hem nog minder geliefd zal maken en verregaande gevolgen voor de toekomst zal hebben.
De komiek Ahmed Best keert weer terug om de stem van Jar Jar Binks in te spreken. Hij werd wereldberoemd 3 jaar geleden met de release van The Phantom Menace.