Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 5

Dit is een bioscoopweek met range. Aan de ene kant het veelgeprezen, Oscargenomineerde The Zone of Interest, en aan de andere kant het zoveelste romantische vakantieverhaal van Nederlandse bodem. Gelukkig zit er nog ook aardig wat leuks tussen de twee, voordat je die bodem bereikt.

The Zone of Interest

The Zone of Interest is een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dat niet eerder zagen. Regisseur Jonathan Glazer (Under the Skin) toont de banaliteit van het kwaad. Kampcommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller, Anatomy of a Fall) voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen.

Zie ook: In The Zone of Interest eist het onzichtbare leed alle aandacht op

Argylle

Argylle is een film van het verknipte brein van Matthew Vaughn (Kingsman-franchise, Kick-Ass) en is een scherpzinnige, grensverleggende, wereldomspannende spionagethriller. Bryce Dallas Howard (Jurassic World-franchise) vertolkt de rol van Elly Conway, de teruggetrokken auteur van een serie succesvolle spionageromans, die ’s avonds het liefst lekker thuis op de bank zit met haar laptop en haar kat Alfie. Maar als de fictieve plots van Elly’s boeken – over geheim agent Argylle en zijn missie om een wereldwijd spionagenetwerk te ontmantelen – steeds meer gaan lijken op de geheime activiteiten van een echte spionagedienst, is het afgelopen met die rustige avondjes thuis. Samen met Aiden (Sam Rockwell), een spion met een kattenallergie, racet Elly (met Alfie in haar rugzak) de wereld over om de moordenaars een stap voor te blijven als de grens tussen haar fictieve en echte wereld begint te vervagen.

Scotoe

Sino (Sinan Eroglu) en Mo (Mohamed Chaara) groeien op in dezelfde wijk in Amsterdam. Ze leren het klappen van de zweep al op jonge leeftijd kennen en ontwikkelen zich in no time tot twee streetwise rechercheurs. Wanneer ze een grote cocaïnesmokkel op het spoor komen zien ze dat als een enorme kans om zichzelf te bewijzen. Maar hun ‘unieke’ Turkse en Marokkaanse werkmethodes zorgen ervoor dat ze door de hoofdcommissaris (Daphne Deckers) van de zaak worden gehaald. Ze zetten het onderzoek stiekem door en als Sino’s vrouw Esra (Melisa Asli Pamuk) in de zaak verstrikt raakt, moeten ze alles op alles zetten om hun baan en familie te redden.

Almamula

In het afgelegen Santiago del Estero in Noord-Argentinië, worstelt de jonge Nino met zijn identiteit en de homofobe houding in zijn buurt. Zijn ouders, op zoek naar een veiliger omgeving, besluiten de familie tijdelijk naar het platteland te verhuizen. Daar, ver van de stedelijke onrust, vindt Nino zichzelf terug in de diepten van een mysterieus bos, dat volgens lokale legendes wordt achtervolgd door de Almamula, een angstaanjagend wezen dat personen straft die zich overgeven aan vleselijke zonden. In de verstikkende hitte van de zomer, waar realiteit en dromen elkaar vervagen, verdwijnt plotseling een jongen uit het dorp. Geruchten en angst verspreiden zich snel, en de lokale bevolking fluistert over het monster. Voor Nino, gevangen tussen de repressieve realiteit en zijn ontluikende verlangens, wordt het bos een plaats van ontsnapping. Het biedt hem niet alleen een toevluchtsoord van de giftige sfeer thuis, maar wekt ook zijn diepste impulsen en nieuwsgierigheden. Terwijl de gemeenschap worstelt met onuitgesproken verlangens, verboden en de dreiging van geweld, wordt Nino steeds meer aangetrokken tot de verborgen en sensuele mysteries die het bos lijkt te verbergen. Deze film is een aangrijpende verkenning van zelfontdekking, de strijd tegen vooroordelen en de kracht van ongetemde natuur, die samen een beklemmende, doch bevrijdende wereld creëren voor Nino.

Northern Comfort

Een succesvol auteur, een gespannen projectontwikkelaar en een influencer-koppel nemen deel aan een high-end vliegangstcursus. De laatste en ultieme uitdaging van de cursus is een echte vlucht van Londen naar IJsland, die nog dramatischer uitpakt dan de groep ooit had kunnen bedenken. Gestrand in IJsland zullen de ‘Fearless Flyers’ hun angsten onder ogen moeten komen om zo hun vleugels uit te kunnen slaan... én te kunnen vliegen.

Breaking Social

Samenlevingen zijn gebaseerd op het idee van een sociaal contract. Werk hard, behandel elkaar met respect, speel volgens de regels en je wordt beloond. Maar de realiteit is anders. Winst wordt via belastingparadijzen weggesluisd en grond wordt leeg geboord zonder dat de samenleving daar iets voor terugkrijgt. In de hoopvolle documentaire Breaking Social kijkt Fredrik Gertten (Push, Bikes vs Cars) naar de globale patronen van kleptocratie en landontginning. Van een vermoorde onderzoeksjournalist in Malta tot een waterloze rivier in Chili. Maar het omslagpunt is bereikt. Wereldwijd komen activisten in opstand tegen sociale ongelijkheid en corruptie. Hun inspirerende verhalen worden afgewisseld met reflecties van auteurs Rutger Bregman en Sarah Chayes. Kan het tij worden gekeerd? Breaking Social is een film die ons laat nadenken over de bouwstenen van onze samenleving en probeert een zaadje hoop te planten in ieder van ons.

Verliefd op Bali

Drie vrouwen, drie generaties, één eiland … een eiland om verliefd (op) te worden! Na het overlijden van haar Indische oma, overtuigt influencer Jenny haar moeder en zus om met haar naar Bali te gaan. Ze zijn totaal verschillend en komen ieder met hun eigen motivatie en vragen naar het eiland. Terwijl Jenny haar carrière probeert te redden, wil Dewi vooral op zoek naar haar roots en hoopt Cornelie dat de reis haar en haar dochters dichter bij elkaar brengt. Door de zoektocht naar een familielegende ontvouwt zich te midden van de kleurrijke Indonesische cultuur niet alleen een oude liefdesgeschiedenis, maar ontstaan er onverwacht ook nieuwe liefdes.

Gewoon Super!

Het leven van de 11-jarige game liefhebber Hedwig staat op zijn kop wanneer ze veel eerder dan verwacht haar vader moet gaan vervangen als de superheld van de stad. Maar Hedwig is geen superheld; ze is klein, een beetje onhandig en niet sportief. Haar vader daarentegen is groot en sterk en de lievelingsheld van de stad. Al snel realiseert Hedwig's vader zich dat de nieuwe superheld misschien wel Adrian, het atletische neefje van Hedwig, moet zijn. Teleurgesteld gaat Hedwig op bezoek bij haar oma, die vroeger zelf ook superheld was. De stoere oma ziet mogelijkheden voor Hedwig en is niet voor één gat te vangen. Er ontstaat een onwaarschijnlijk sterk team waarbij Hedwig bewijst dat je ook zonder superkrachten gewoon super kunt zijn.