Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 2

Een musical remake van een klassieker, een re-release van een concertregistratie en een aantal interessante releases die minder muzikaal van aard zijn. Dit zijn de nieuwe bioscoopreleases vanaf deze week.

Mean Girls

Een nieuwe, muzikale draai aan de moderne klassieker. Cady Heron (Angourie Rice) is nieuw op school en wordt toegelaten tot de top van de sociale voedselketen: het elitegroepje van populaire meiden dat 'The Plastics' wordt genoemd en dat wordt aangevoerd door queen bee Regina George (Reneé Rapp) en haar volgelingen Gretchen (Bebe Wood) en Karen (Avantika). Maar dan maakt Cady een grote fout en valt voor Regina’s ex-vriendje Aaron Samuels (Christopher Briney), waarna Regina zich tegen haar keert. Cady probeert het toproofdier van de groep ten val te brengen met hulp van haar vrienden, buitenbeentjes Janis (Auli’i Cravalho) en Damian (Jaquel Spivey). Daarbij moet ze proberen dicht bij zichzelf te blijven en zich staande te houden in de levensgevaarlijke jungle die de middelbare school is.

Stop Making Sense

De beste concertfilm aller tijden! Stop Making Sense brengt Talking Heads terug naar het grote scherm. De film uit 1984 is gerestaureerd in 4K ter gelegenheid van het 40ste jubileum van de film. Het energieke en inmiddels legendarische concert, geregisseerd door Jonathan Demme (The Silence of the Lambs), werd opgenomen in het Pantages Theater in Hollywood in december 1983 en bevat de meest memorabele nummers van Talking Heads zoals Once in a Lifetime, Slippery People en This Must be the Place. Het absurd grote kostuum van David Byrne werd een legendarisch fashion statement en beeldbepalend voor de film. In Stop Making Sense spelen de bandleden David Byrne, Tina Weymouth, Chris Frantz en Jerry Harrison samen met Bernie Worrell, Alex Weir, Steve Scales, Lynn Mabry en Edna Holt.

The Holdovers

Een chagrijnige onderwijzer (Paul Giamatti) op een prestigieuze Amerikaanse school moet tijdens de kerstvakantie achterblijven op de campus om toezicht te houden op het handjevol leerlingen dat nergens anders heen kan. Tegen de verwachting in vormt hij een band met een van de leerlingen – een slimme onruststoker met problemen (debutant Dominic Sessa) – en het hoofd van de schoolkeuken (Da’Vine Joy Randolph) die onlangs haar zoon verloren heeft in Vietnam.

Vincent Doit Mourir

Vincent wordt van de ene op de andere dag zomaar door vreemden achternagezeten. Telkens wanneer hij met iemand oogcontact maakt, krijgen ze moorddadige bedoelingen en moet hij letterlijk rennen voor zijn leven. Aanvankelijk poogt Vincent zijn dagelijkse bezigheden voort te zetten totdat het uit de hand loopt. Vincent wordt gedwongen te vluchten en het roer helemaal om te gooien.

The Beekeeper

De gepensioneerde staatsagent Adam Clay (Jason Statham) is een voormalig lid van de beruchte ‘beekeepers’, een machtige en clandestiene organisatie van ‘deep state operatives’. Wanneer hij een politieke samenzwering ontdekt op het hoogste niveau, houdt niets hem tegen in de strijd voor gerechtigheid. The Beekeeper is een spannende actiethriller van David Ayer (Suicide Squad, Bright, Fury, End of Watch)met Jason Statham (The Meg, The Expendables-franchise en Operation Fortune) in de hoofdrol.

De Dans van Natasja

Daantje is een wonderlijk, eenzaam ventje, dat nauwelijks spreekt of naar buiten wil. Zijn moeder troost hem door over een meisje te vertellen dat op hem wacht en mooi kan dansen. Jaren later, nadat vader en moeder bij een ongeluk zijn omgekomen, is Daantje dakloos en ontmoet hij de oudere levenswijze ex-ballerina Natasja. Natasja heeft het wel gehad met mannen en moet aanvankelijk niets van de vreemde Daantje hebben. Na een noodlottige samenloop van omstandigheden besluit Natasja terug te keren naar de plek van haar jeugd, de datsja van haar oma, ver weg van de bewoonde wereld. Daantje gaat met haar mee.

Indië Verloren...

De documentaire Indië Verloren… Selling a Colonial War onthult hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië (1945-1949) in stand hield door framing, propaganda en politieke besluiten. De film laat zien hoe onder het mom van ‘politionele acties’ de politiek deze strijd wist te verkopen aan de bevolking, en waarom er geen aandacht was voor het geweld aan de andere kant tijdens de Bersiapperiode. Internationaal gerenommeerde historici uit onder andere Indonesië, Australië, Amerika en Nederland komen aan het woord om inzicht te bieden in deze complexe geschiedenis. Indië Verloren... plaatst zo, voor het eerst, deze oorlog en deze geschiedenis in de internationale politieke context van destijds en laat zien hoe de verschillende frames tot op de dag van vandaag doorwerken.

20.000 Especies de Abejas (20.000 Species of Bees)

Een achtjarig kind met de jongensnaam Aitor wil voortaan als Lucía door het leven gaan. Die verandering gaat niet zonder slag of stoot, hoe hard moeder Ane ook vecht voor de vrijheid van haar kind om te zijn wie ze wil. Als Ane en haar kinderen voor een zomer terugkeren naar haar geboortedorp, beginnen zowel moeder als dochter op te komen voor een lang genegeerde kant van hun identiteit.