FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 januari 2024

Baansprinters met overmacht naar EK-goud in Apeldoorn, brons voor vrouwenploeg

In het Omnisport in Apeldoorn is woensdag het Europees kampioenschap baanwielrennen begonnen. Zoals gebruikelijk gebeurde dat met de teamonderdelen, waarbij op de teamsprints de medailles ook al vergeven werden, en dat leverde dan weer Nederlands succes op.

Teamsprint vrouwen
Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet streden om het brons tegen Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen en dat ging goed: in 46,754 seconden pakte het trio de eerste Nederlandse medaille van het EK. Goud ging naar Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze uit Duitsland, die in 45,899 seconden in de finale afrekenden met het Britse trio Sophie Capewell, Emma Finucane en Katy Marchant (46,151).

Teamsprint mannen
Uiteraard stond Nederland in de finale en daarin stond er, zoals verwacht, geen maat op Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg: het supertrio rekende in 41,958 seconden ruimschoots af met Florian Grengbo, Rayan Helal en Sebastien Vigier uit Frankrijk (42,718). Het brons ging in 43,177 seconden verrassend naar Polen, dat met Daniel Rochna, Mateusz Rudyk en Rafal Sarnecki afrekende met de Britten Jack Carlin, Alistair Fielding en Hamisch Turnbull (43,205).

Afvalkoers mannen
Philip Heijnen ging er namens Nederland net even te vroeg uit om zich echt in de strijd om de medailles gemengd te hebben, hij werd zevende, terwijl de Belg Jules Hesters na een val knap vol kon houden voor het brons. De strijd om het goud ging tussen Tobias Hansen uit Denemarken en de Brit William Tidball en het was de Deen die met een machtige sprint de titel pakte.

Xbox Developer_Direct aangekondigd en wordt gehouden op 18 januari

Xbox houdt op 18 januari een Developer_Direct. De gameontwikkelaars zullen dan een aantal van hun nieuwe titels laten zien voor onder andere Xbox Series X|S, pc, en Game Pass. Vanaf 21:00 uur Nederlandse tijd is de Developer_Direct te zien.

Er is aangekondigd dat er presentaties worden gehouden over onder andere: de Indiana Jones Game die wordt uitgebracht door MachineGames, de studio achter onder andere de recente Wolfenstein games (vanaf 2014). Obsidian (bekend van o.a. The Outer Worlds en SouthPark The Stick of Truth) houdt een presentatie over hun nieuwe fantasy action-rpg Avowed, Oxide games (bekend van: Ashes of the Singularity) zal hun grand strategy game Ara: History Untold Tonen en Ninja Theory zal meer gaan vertellen over Senua’s Saga: Hellblade II. Verder zal ZeniMax Online Studios om 22:00 uur hun nieuwe hoofdstuk van The Elder Scrolls Online tonen met de daarbij horende nieuwe zones, verhaallijn en nieuwe features.

Developer Direct 18 jan

12% horecabedrijven ervaart schuldenlast als problematisch

Iets meer dan 12 procent van de horecabedrijven vindt hun schuldenlast problematisch. Dat is twee keer zo veel als gemiddeld in het bedrijfsleven (6 procent) en het hoogst van alle bedrijfstakken.

In de horeca is ook meer onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf, en zijn de verwachtingen voor 2024 minder positief. Dit meldt het CBS op basis van de conjunctuurenquête. De gegevens over bedrijven met vijf of meer werkzame personen zijn in oktober en november 2023 verzameld.

Het merendeel van de horecabedrijven (bijna 85 procent) beoordeelt hun schuldenlast als lager of ongeveer even hoog als vorig jaar. Iets meer dan 15 procent van de horecabedrijven zag de schuldenlast toenemen, wat in bijna de helft van de gevallen problematisch was voor het bedrijf. Binnen de horeca geven bedrijven in de logiesverstrekking, zoals hotels en verhuurders van vakantiehuizen, vaker aan een hogere schuldenlast dan vorig jaar te hebben. Eet- en drinkgelegenheden geven juist vaker aan de schuldenlast als problematisch te ervaren.

(grafiek: CBS)
(grafiek: CBS)

Schuldenlast minder vaak van gewenste omvang
In de horeca geeft 39 procent van de bedrijven aan dat de schuldenlast van een gewenste omvang is en niet zal worden verminderd. Dit is lager dan het gemiddelde van het bedrijfsleven, waar dit 52 procent is. Ruim 3 procent van de horecabedrijven zegt de schuldenlast binnen een jaar naar een gewenste omvang te kunnen verminderen. Bijna een derde heeft daar maximaal 1 tot 5 jaar voor nodig, en 6 procent meer dan 5 jaar. Bedrijven in de logiesverstrekking geven met iets meer dan 2 procent vaker aan dat het bedrijf wordt beëindigd door de schuldenlast, dan eet- en drinkgelegenheden (minder dan 1 procent).

Meer onzekerheid over continuïteit bedrijf

In de horeca verwacht 60 procent van de bedrijven nog minstens een jaar te bestaan. Dat is lager dan het gemiddelde van 73 procent in alle bedrijfstakken. Binnen de horeca zijn logiesverstrekkers daar positiever over dan eet- en drinkgelegenheden. Die laatste groep zegt vaker dat ze geen inschatting kunnen maken van de continuïteit van hun bedrijf.

In 2023 zijn tot en met november vooralsnog 254 horecabedrijven failliet verklaard. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van heel 2022, toen 134 bedrijven in de horeca failliet gingen. Tijdens de coronapandemie lag het aantal faillissementen op een laag niveau. Daarvoor, in 2019, gingen vrijwel evenveel horecabedrijven failliet als tot nu toe in 2023.

Minder investeringen voor 2024 verwacht

Ondernemers in de horeca zijn voor 2024 minder positief gestemd over de omzet, personeelssterkte en investeringen dan het gemiddelde van alle bedrijfstakken. Binnen de horeca komt dat vooral door de eet- en drinkgelegenheden, ondernemers in de logiesverstrekking zijn juist positiever gestemd dan gemiddeld. Per saldo verwacht 3 procent van de ondernemers in de eet- en drinkgelegenheden een stijging van de omzet in 2024 ten opzichte van 2023. Bij het gemiddelde van alle bedrijfstakken ligt het saldo op iets meer dan 21 procent. Ondernemers in de eet- en drinkgelegenheden verwachten een daling van de investeringen in 2024. Het saldo ligt daar op ruim -9 procent terwijl ondernemers gemiddeld genomen met een saldo van ruim 6 procent positief zijn over de investeringen.

Sneeuwstorm des doods gaat Nederland lam leggen

Sneeuwliefhebbers opgelet: Nederland zou volgende week wel eens een winterwonderland kunnen worden, als we de supercomputer van het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) mogen geloven. Volgens de laatste weersvoorspellingen is er een aanzienlijke kans op een sneeuwdek van wel 20 centimeter vanaf woensdag 17 januari.

De voorspellingen van de ECMWF zijn opmerkelijk nauwkeurig, met een slagingspercentage van circa 90 procent vier dagen van tevoren, en 80 procent vijf dagen van tevoren. Weerman Michael van der Poel houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en deelt zijn bevindingen op X. Hij voorspelt dat als de berekeningen kloppen, Nederland volgende week mogelijk volledig bedekt zal zijn met sneeuw.

Van der Poel benadrukt echter dat de timing en koers van de sneeuwstoring cruciaal zijn. Een kleine verschuiving naar het noorden zou al kunnen leiden tot een totaal ander scenario. Volgens de meest recente simulaties concentreert de sneeuwval zich meer ten noorden van de lijn Amsterdam - Zwolle.

Dit biedt perspectief voor sneeuwpret zoals sneeuwpoppen maken, sneeuwballengevechten, langlaufen op de Veluwe en sleetje rijden.

Ter illustratie (foto: Dall-E)

F1TV Pro jaarabonnement stijgt naar 95 euro

De F1 TV Pro-streamingdienst heeft een aanzienlijke prijsverhoging ondergaan. Het jaarabonnement kost nu 95 euro, terwijl dit voorheen 65 euro was. Ook het maandabonnement is gestegen, van 8 euro naar 11,90 euro. Deze dienst stelt abonnees in staat om live Formule 1-races te kijken, maar biedt ook de mogelijkheid alle oude races terug te zien en om - tijdens de race - diverse on-board camera's en andere pagina's te bekijken.

De nieuwe prijzen zijn reeds van toepassing voor wie een nieuw abonnement op F1 TV Pro wil afsluiten, zoals te zien is op de website van F1 TV. Bestaande abonnees die hun jaarabonnement willen vernieuwen, worden ook geconfronteerd met de prijsstijging. Het is momenteel onduidelijk wanneer huidige maandabonnees met de verhoogde prijs te maken krijgen.

f1tvpro
f1tvpro

Trump waarschuwt voor chaos bij vervolging over verkiezingsuitslag 2020

Donald Trump heeft gewaarschuwd voor mogelijke chaos als hij vervolgd wordt voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken. Deze uitspraak volgde op een zitting van een federaal hof van beroep, waar zijn advocaten betoogden dat Trump als voormalig president van de Verenigde Staten immuniteit zou moeten genieten tegen vervolging.

Een lagere rechtbank had eerder beslist dat Trump geen aanspraak kan maken op immuniteit, waardoor de strafrechtelijke aanklacht tegen hem voortgezet kan worden. Trump wordt ervan beschuldigd overheidsfunctionarissen onder druk te hebben gezet om de uitslag van de verkiezingen, gewonnen door Joe Biden, niet te certificeren. Op 6 januari 2021, toen het Congres de verkiezingsuitslag zou bekrachtigen, riep Trump zijn aanhangers op naar het Capitool te gaan. Dit leidde tot een bestorming van het Congresgebouw, waarbij vijf mensen omkwamen.

In de rechtszaal uitten de rechters van het hof van beroep hun scepsis over de argumentatie van Trumps advocaten aangaande zijn vermeende immuniteit. Er werd zelfs gespeculeerd over de grenzen van deze immuniteit, zoals of een president zonder gevolgen een politieke rivaal zou kunnen elimineren.

Volgens de advocaten van Trump had hij, om vervolgd te kunnen worden voor daden begaan tijdens zijn presidentschap, eerst afgezet moeten worden door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De start van de strafzaak tegen Trump, oorspronkelijk gepland voor 4 maart, is door het hoger beroep uitgesteld en het is onduidelijk wanneer de zaak inhoudelijk van start zal gaan.

Extinction Rebellion gaat snelweg weer onveilig maken

Extinction Rebellion heeft een nieuwe blokkadeactie aangekondigd op de snelweg A10 in Amsterdam-Zuid, gepland voor zaterdag 24 februari. Deze actie volgt op een eerdere protestactie op 30 december, waarbij honderden activisten de ring bij het voormalige hoofdkantoor van ING bezetten. Tijdens deze actie werden ongeveer vierhonderd demonstranten aangehouden, die later zonder problemen of identificatie weer werden vrijgelaten.

Op de dag van het protest gingen honderden activisten de snelweg op, wat leidde tot een volledige stopzetting van het verkeer door Rijkswaterstaat. Dit creëerde een levensgevaarlijke situatie, maar de actiegroep beweert met droge ogen dat hun protest 'volstrekt veilig en verantwoord is verlopen'. Uren later greep de politie in en maakte een einde aan de verboden actie, waarbij slechts zeven personen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg.

Extinction Rebellion verwacht een hogere opkomst voor hun aankomende protest. De vraag blijft of de politie dit keer effectiever zal optreden en of de deelnemers aan de actie strafrechtelijke gevolgen zullen ondervinden.

De locatie van het protest, bij een pand waar de ING al jaren niet meer huist, roept vragen op over de effectiviteit en doelgerichtheid van de actie van Extinction Rebellion.

Fallout: London verschijnt in april

De release van de ambitieuze en omvangrijke mod Fallout: London is verplaatst naar 23 april van dit jaar. De mod, waarin we de ruïnes van de Britse hoofdstad mogen verkennen, was eerder al een keer uitgesteld vanwege de release van Starfield.

Voor wie nog niet bekend is met de Fallout 4-mod, Fallout: London is al enkele jaren in ontwikkeling bij een team van modders en is een enorm ambitieus project. De ontwikkelaars geven aan dat het een "DLC sized mod" is, maar als je de 13 minuten durende aankondigingsvideo bekijkt dan lijkt het enorm grootschalig te zijn, met talloze wijken, nieuwe factions, nieuwe wapens, NPC's, creatures en meer. Bekijk de trailer hieronder.

Breivik vindt zichzelf heel zielig

De Noorse racistische massamoordenaar Anders Behring Breivik, verantwoordelijk voor de dubbele aanslag in 2011, heeft tijdens een rechtszaak spijt betuigd voor zijn daden. De rechtszaak is door Breivik aangespannen tegen de regering, waarin hij beweert dat zijn mensenrechten worden geschonden door de omstandigheden in de gevangenis en het verbod op communicatie met de buitenwereld.

Breivik beschrijft zijn geïsoleerde leven in de gevangenis als een 'nachtmerrie' en vertelde emotioneel over zijn dagelijkse overwegingen tot zelfmoord. "Ik ben wel een mens en er zit een limiet aan hoeveel een mens aan kan", verklaarde hij in de rechtszaal.

Het Noorse Openbaar Ministerie houdt Breivik in isolement, vanwege het risico dat contact met de buitenwereld zou kunnen leiden tot inspiratie voor andere racisten om gewelddadige acties te plegen. Breivik werd veroordeeld voor de aanslag die hij uit rechts-extremistische motieven pleegde.

De zaak blijft pijnlijk voor nabestaanden, zoals Ingrid Kragh Swang, wier zoon de aanval overleefde, die aangeeft dat het herhaaldelijk opbrengen van de aanslag voor emotionele uitputting zorgt.

Breivik, die in 2017 zijn naam veranderde in Fjotolf Hansen, zit momenteel een gevangenisstraf van 21 jaar uit, die onbeperkt verlengd kan worden. Hij vermoordde 77 mensen op 22 juli 2011.

Marc Overmars wereldwijd geschorst wegens wangedrag

Marc Overmars, de voormalig directeur van Ajax, heeft een wereldwijde schorsing opgelegd gekregen van de FIFA wegens grensoverschrijdend gedrag. Deze beslissing volgt op de nationale schorsing die in november door het Nederlands Instituut Sportrechtspraak (ISR) werd uitgesproken. Overmars, die momenteel directeur voetbalzaken is bij het Belgische Royal Antwerp FC, kan deze functie door de schorsing niet langer uitoefenen.

De ISR had Overmars voor twee jaar geschorst, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor grensoverschrijdende berichten naar vrouwelijke medewerkers tijdens zijn tijd bij Ajax. Na navraag van NRC bij de FIFA, bevestigde een woordvoerder dat de FIFA de sanctie van de KNVB heeft uitgebreid tot een wereldwijde schorsing. Overmars, die sinds 2022 bij Royal Antwerp FC werkt en een contract heeft tot medio 2026, ziet hiermee zijn rol in het voetbal aanzienlijk beperkt.

Frank Neervoort, de woordvoerder van Overmars, heeft tegenover De Telegraaf gereageerd op de berichtgeving. Volgens Neervoort verwacht Overmars een effectieve straf van tien maanden, rekening houdend met de tijd sinds de uitspraak van het ISR. Overmars heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de wereldwijde schorsing, maar het is nog onbekend of hij dat zal doen. Verwacht wordt dat kamp-Overmars binnenkort met een uitgebreide reactie komt.

FOK! Wat een weer: het is ijskoud

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend vriest het eerst op veel plaatsen matig. Verder wordt het overal zonnig en het blijft droog. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de westkust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag  is het zonnig. De temperatuur komt op de meeste plaatsen net iets boven het vriespunt uit. De wind komt uit het noordoosten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.
Vanavond gaat het overal weer licht vriezen. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de westkust en op het IJsselmeer eerst vrij krachtig.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C op de Wadden tot -9°C plaatselijk in het oosten van het land. De wind is zwak tot matig uit noordoost.

Tot morgen!

                   

 De speeltuin is een waterpark geworden in Muiderberg, en nu wellicht een ijsbaan (Foto: DJMO)
De speeltuin is een waterpark geworden in Muiderberg, en nu wellicht een ijsbaan (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1154

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.