Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 48

Woody Allen, Seve McQueen en Todd Haynes hebben deze week nieuwe films uit. Plus een populaire kerstfilm en een legendarisch filmmonster komen terug in de bioscoop. Het ontbreekt deze week aan echt grote titels, maar dat geeft meer ruimte om de juweeltjes te ontdekken.

De Bezette Stad

Het verleden botst met ons heden in Steve McQueens gedurfde documentaire De Bezette Stad,geïnspireerd op het boek Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. McQueen creëert twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.

Coup de chance

Fanny (Lou de Laâge) en Jean (Melvil Poupaud) lijken het ideale koppel: ze zijn succesvol in hun werk, wonen in een appartement in een van de mooiste wijken van Parijs en ze lijken nog net zo verliefd als wanneer ze elkaar ontmoetten. Maar wanneer Fanny bij toeval haar vroegere middelbare schoolvriend Alain (Niels Schneider) tegenkomt, komt haar wereld op zijn kop te staan. Ze zien elkaar snel weer en hun relatie wordt meer en meer intiem...

May December

Twintig jaar nadat hun affaire breed werd uitgemeten in de roddelbladen, bereiden Gracie (Julianne Moore) en haar 23 jaar jongere man Joe zich voor op het afstudeerfeest van hun tweeling. De familierelaties komen echter onder druk te staan als Hollywood-actrice Elizabeth Berry (Natalie Portman) arriveert om het stel te analyseren voor haar nieuwe filmrol, waarin ze Gracie zal vertolken. Terwijl de twee vrouwen elkaar bestuderen, beginnen de verschillen en overeenkomsten tussen hen langzaam in elkaar over te vloeien.

Godzilla Minus One

In het naoorlogse Japan staat een nieuwe verschrikking op: Godzilla. Zal het diep geraakte volk kunnen overleven... laat staan terugvechten?

God is a Bullet

Detective Bob Hightower’s (Nikolaj Coster-Waldau) is ten einde raad als zijn ex-vrouw op brute wijze wordt vermoord en zijn dochter wordt gekidnapt door een satanische sekte. Hij besluit zelf actie te ondernemen en gaat undercover. Samen met The Ferryman (Jamie Foxx) en Case Hardin, de enige vrouw die ooit de sekte wist te ontsnappen, daalt hij af naar de diepste, meest duistere laag van de cult om zijn dochter te redden.

Freelance

Wanneer Mason (John Cena) besluit het leger te verlaten om een gezin te starten, wordt zijn nieuwe, uitzichtloze leven onderbroken door een gevaarlijke missie. Hij wordt aangewezen als bodyguard voor een uitgebluste journaliste (Alison Brie) terwijl ze een genadeloze, maar charmante dictator (Juan Pablo Raba) interviewt. Net wanneer ze op het punt staat de primeur van haar leven te krijgen, breekt er een militaire staatsgreep uit en moet het onwaarschijnlijke trio uitzoeken hoe ze de jungle, de aanvallers en vooral elkaar kunnen overleven. 

Smoke Sauna Sisterhood

Diep in de Estse bossen staat een sauna waar vrouwen samenkomen om zich onder te dompelen in rituelen, waar ze nader tot elkaar komen, samen lachen en waar pijn wordt uitgezweet. De vrouwen delen herkenbare universele verhalen en ervaringen en tonen zo up close and personal het meest intieme samenkomen waar zweetdruppels, water en tranen versmelten. 

Je verrai toujours vos visages

In de hoopgevende Franse film Je verrai toujours vos visages snijdt Jeanne Herry (na Pupille) opnieuw een belangrijk sociaal thema aan. De film laat zien hoe we als mensen samen de wereld een stukje beter kunnen maken. Het herstelrecht biedt zowel daders als slachtoffers de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan in een veilige omgeving. Nassim, Issa en Thomas zijn veroordeeld voor diefstal met geweld. Grégoire, Nawelle en Sabine zijn slachtoffers van soortgelijke misdrijven. Onder begeleiding van hulpverleners Paul en Judith komt de groep bijeen om te praten over hun ervaringen. Tussen woede en hoop, en stiltes en woorden krijgen deze mensen een gezicht. Als wantrouwen langzaam overgaat in genegenheid, blijkt hoe belangrijk het is om te blijven praten. 

Thanksgiving

Nadat rellen tijdens Black Friday uitlopen op een tragedie, slaat een mysterieuze, door Thanksgiving geïnspireerde moordenaar toe in Plymouth, Massachussetts, waar deze beruchte feestdag ontstaan is. 

Love Actually (20th Anniversary)

Ter ere van het 20-jarig jubileum wordt Love Actually vanaf 30 november a.s. opnieuw in de Nederlandse bioscopen vertoond. De film, die voor het eerst werd uitgebracht tijdens de feestdagen van 2003, werd een grote wereldwijde hit en is twintig jaar na de release een geliefde, moderne kerstklassieker. De film zal te zien zijn in een nieuwe 4K-restauratie. De sterrencast van de romantische komedie van Richard Curtis, waarin de verhalen van acht stellen tijdens een hectische maand voor Kerstmis in Londen met elkaar verweven zijn, bestaat uit Emma Thompson, Hugh Grant, Chiwetel Ejiofor, Keira Knightley, Colin Firth, Bill Nighy, Liam Neeson, Laura Linney, Martin Freeman, Andrew Lincoln, Thomas Brodie-Sangster, Rodrigo Santoro, Rowan Atkinson, Billy Bob Thornton en Alan Rickman.