Seizoen luchtweginfecties begonnen

Hoewel er nog geen sprake is van een epidemie hoor je steeds meer mensen hoesten en snotteren. Het seizoen waarin luchtweginfecties rondgaan is begonnen. Er zijn verschillende virussen die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het RS(respiratoir syncytieel)-virus, het griepvirus (influenzavirus) en verschillende coronavirussen. Ook het coronavirus SARS(severe acute respiratory syndrome)-CoV(coronavirus)-2 zorgt voor veel infecties. Met eenvoudige adviezen beperk je verspreiding van luchtweginfecties en bescherm je mensen die erg ziek kunnen worden. 

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms gaat dit samen met koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid. 

Sommige mensen lopen extra risico
Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Zo kan het RS(respiratoir syncytieel)-virus gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Bij het coronavirus en het griepvirus lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico op een ernstige luchtweginfectie.  

Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan de adviezen hieronder. Daarmee help je de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Ook bescherm je mensen die extra risico lopen bij een luchtweginfectie. 

  • Ben je ziek? Blijf thuis.  
  • Heb je lichte klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever. 
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd afstand tot anderen.  
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.  
  • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.  

Afgelopen jaar meer andere virussen 
In de eerste jaren van de corona-epidemie werden veel luchtweginfecties anders dan COVID-19 minder vaak gemeld. In het winterseizoen van 2022/2023 was het aantal gemelde infecties weer ongeveer hetzelfde als voor de corona-epidemie. Soms zelfs wat hoger. Dit blijkt uit het overzicht van het aantal patiënten met griep en andere luchtweginfecties dat het RIVM elk jaar publiceert.  

In de winter van 2022/2023 ging de omikronvariant van het coronavirus rond. Van deze variant werden mensen minder ernstig ziek dan van de varianten ervoor. Daardoor werden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen. Er gingen deze winter wel weer meer mensen naar de huisarts met griepachtige klachten dan in de winter ervoor. Toch was dit nog steeds minder dan voor de corona-epidemie. Het aantal gemelde RS-virus infecties was hoger dan in eerdere winters.