Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

Wie wel eens in de supermarkt weet het al, maar het is herfst en dus komt de Sinterklaastijd er weer aan. Er openen deze week maar liefst drie Sinterklaasfilms in de Nederlandse bioscopen, dus maak alvast wat tijd vrij in de herfstvakantie om met de kids naar alledrie te gaan. Of ga zelf naar één van de vele andere nieuwe titels, natuurlijk.

Past Lives (tip!)

Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York. In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. ‘Past Lives’ werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar.

The Exorcist: Believer

Sinds zijn zwangere vrouw twaalf jaar geleden omkwam bij een aardbeving in Haïti, moet Victor Fielding hun dochter Angela in zijn eentje zien groot te brengen. Maar als Angela en haar vriendinnetje Katherine in het bos vermist raken en pas na drie dagen weer opduiken zonder dat ze enig idee hebben wat er met hen gebeurd is, leidt dat tot een reeks gebeurtenissen die de wanhopige Victor ertoe dwingen om de confrontatie aan te gaan met het kwaad in zijn meest angstaanjagende gedaante. Daarom zoekt hij zijn toevlucht tot de enige nog levende persoon die ooit iets dergelijks heeft meegemaakt: Chris MacNeil. Voor het eerst sinds The Exorcist uit 1973 kruipt Ellen Burstyn weer in haar iconische rol als Chris MacNeil, een actrice die blijvend is veranderd na wat er vijf decennia geleden met haar dochter Regan is gebeurd.

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Harold Fry (Jim Broadbent) heeft met zijn vrouw Maureen (Penelope Wilton) een heel normaal leven in een dorpje in Zuid-Engeland. Op een doordeweekse ochtend verlaat hij zijn huis om een brief te posten aan zijn vriendin Queenie die op sterven ligt. Hij weet dan nog niet dat hij aan een onwaarschijnlijke reis begint naar Berwick-upon-Tweed, de meest Noordelijke stad van het land. Hij heeft geen wandelschoenen, geen kaart en telefoon. Hij weet alleen dat hij door moet blijven lopen, om Queenie hoop en steun te geven. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen met hun eigen bijzondere verhalen en sommigen lopen zelfs met hem mee omdat ze geloven in zijn doel. The Unlikely Pilgrimage is een verhaal over liefde, hoop, vriendschap en over de kleine dingen in het leven.

Expend4bles

De Expendables zijn terug en een nieuwe generatie sterren sluit zich aan voor een missie die weer strak staat van de adrenaline! Het elite huurlingen team van Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture en Sylvester Stallone wordt uitgebreid met Curtis ‘50 Cent’ Jackson, Megan Fox, Andy García, Tony Jaa, Iko Uwais, Jacob Scipio en Levy Tran en daarmee krijgt ‘vers bloed’ een hele nieuwe dimensie. Het team moet in actie komen bij een samenzwering die zal leiden tot een nucleair conflict waardoor een Derde Wereldoorlog onvermijdbaar is. Om dat te voorkomen, zullen de Expendables alle wapens gebruiken die maar voorhanden zijn.

Elephant

De jonge Bartek runt met plichtsbesef maar ook veel liefde de paardenboerderij van zijn moeilijke moeder, ergens op het Poolse platteland. Als muzikant Dawid in het dorp verschijnt, breken er mooie tijden aan. Maar al snel gaan de roddels door het dorp, en zal hij ingrijpende keuzes moeten maken.

Letzter Abend

Lisa en Clemens zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk en verhuizen van Hannover naar Berlijn. Ze organiseren een afscheidsdiner, maar goede vrienden zeggen op het laatste moment af en in plaats daarvan staan er onverwachte gasten voor de deur. Met een gemêleerd gezelschap in huis lopen de gemoederen hoog op en worden misverstanden, rivaliteit, en angsten zonder genade blootgelegd.

Fair Play

Wanneer een felbegeerde promotie bij een groot financieel bedrijf zich aandient, begint de relatie tussen de geliefden Emily en Luke te verzuren in iets duisters. Terwijl de machtsverhoudingen binnen hun relatie onomkeerbaar veranderen, moet het koppel de ware prijs van succes en de angstaanjagende grenzen van ambitie onder ogen zien. In haar debuutfilm stelt schrijver en regisseur Chloe Domont aan de kaak hoe vrouwen en mannen zich tot elkaar verhouden in een wereld die sneller verandert dan de regels kunnen bijhouden.

One True Loves

Vier jaar nadat haar man Jesse vermist raakte na een helikopterongeluk, heeft Emma opnieuw geluk gevonden bij haar oude vriend Sam. Ze staan op het punt te gaan trouwen als ineens blijkt dat Jesse toch nog in leven is. Emma wordt verscheurd. Hoe kan ze de onmogelijke keuze maken tussen haar twee grote liefdes?

Sages-femmes

Huisgenoten Sofia en Louise zijn nieuw op de werkvloer in een geboortekliniek in Toulouse. Beiden zijn pas afgestudeerde verloskundigen, klaar om na vijf jaar opleiding hun vaardigheden in de praktijk te brengen. Hun start verloopt echter verre van soepel. Ze worden direct in het team geplaatst, waar nauwelijks tijd is voor begeleiding. De telefoon staat roodgloeiend, monitoren piepen en continue wordt er gezocht naar een vrije verloskamer om aanstaande ouders te helpen met de bevalling. De teamleider, geconfronteerd met personeelstekorten en een beperkt budget, doet haar best om alles draaiende te houden. Sofia en Louise moeten snel leren omgaan met hoge werkdruk op de kraamafdeling, maar ook met de dagelijkse realiteit van nieuw leven, moederschap en soms de dood.

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady

Filmmaakster Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan een zwarte vrouw. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek. The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady is een film over twee vlijmscherpe vrouwen met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry' van Nederland. We zien McLeod in het Amazone regenwoud, bij minister-president Rutte in het Torentje en bij president Santokhi in het Presidentieel Paleis tijdens de chaos van de Nederlandse excuses. McLeod praat openhartig en ontroerend over ouder worden, overgave, leven en dood, daadkracht en haar laatste wens. Een sterke persoonlijkheid met een groot gevoel voor humor, die nog steeds alles uit het leven haalt en zich blijft inzetten voor sociale kwesties binnen de Nederlandse en Surinaamse samenleving.

Who Killed the KLF?

Documentaire gaat over de opkomst en ondergang van de KLF in de jaren tachtig en negentig en geeft een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de ongrijpbare dance-act met hits als '3AM Eternal', 'Justified and Ancient' en 'America: What Time Is Love?'. In een combinatie van archief en reconstructie volgen we ze o.a. op wilde roadtrips naar Zweden om "hun excuus aan ABBA aan te bieden", naar Schotse eilanden waar ze de voltallige muziekpers voor wisten te mobiliseren en naar Spanje waar de band een rampzalige, dure film maakt zonder enig plot. Na hun controversiële manier om uit de muziek te stappen, bereikt de film zijn dramatische hoogtepunt met hun grootste en beste (of slechtste) stunt, waarbij ze £ 1 miljoen pond verbranden, vervolgens een auto van een klif af rijden en beloven nooit enige uitleg te geven. Een even intrigerend als gek verhaal; Who Killed the KLF? zal het publiek overal verleiden, intrigeren en shockeren.

Sint Ahoy!

Ga mee op een magisch avontuur op Curaçao met Sinterklaas en zijn vrienden! Kunnen zij Kapitein Bakkeljauw helpen met het vinden van de schat van Kapitein Witbaard?

De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond

In De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond wil Sinterklaas zijn verjaardag royaal vieren. Hij komt dit jaar namelijk voor de honderdste keer naar Nederland en dat is reden voor een groot feest. Zo wil hij dat ieder kind in Nederland dit jaar een extra cadeautje krijgt. Tegelijkertijd willen de Pieten Sinterklaas verrassen met een groot feest met als hoogtepunt een speciaal optreden van één van Nederlands bekendste artiesten. Robbie Reuzel die ook op vijf december jarig is, hoort van de grote plannen van de Sint en wordt woedend. Het is tenslotte niet de eerste keer dat zijn verjaardag wordt verknald door pakjesavond. Hij verzint een list om Sinterklaas uit te schakelen en maakt hiervoor onder andere misbruik van diens geestige buurvrouw. Zal het Robbie Reuzel lukken pakjesavond te dwarsbomen of ruiken de Pieten onraad en kunnen ze het Sinterklaasfeest redden?

De Club van Sinterklaas Film: De Gestrande Stoomboot

Sinterklaas en zijn pieten maken zich klaar om richting Nederland te vertrekken met de stoomboot. Als Danspiet stiekem een papegaai meeneemt aan boord, gaat het helemaal verkeerd. Deze vrolijke vogel veroorzaakt binnen de kortste keren op alle fronten chaos. Bakpiet zit met zijn handen in het haar als de chocolade is gesmolten, Coole Piet krijgt last van rode bulten en Danspiet krijgt ruzie met haar beste vriend. Uiteindelijk gaat het zelfs zo mis dat de boot van koers raakt en vastloopt op een eiland. Zal De Club van Sinterklaas nog wel op tijd aankomen voor pakjesavond?