Van Kalmthout 0,004 seconden naast pole Indianapolis 500

Op de Indianapolis Motor Speedway zijn zondagavond de kwalificaties afgerond voor de 107e editie van de Indianapolis 500, de zesde race van het seizoen in de IndyCar Series. Rinus van Kalmthout was de Nederlandse troef, die in zijn eerdere drie jaren als vierde, derde en derde startte.

In de reguliere kwalificatie had Van Kalmthout zich als vierde van de 34 coureurs geplaatst voor de top-12, die zondagavond werd verreden. Daarin ging het nog weer een tandje beter voor de Nederlander, die over vier ronden gemiddeld tot een snelheid van 233,801 mijl per uur kwam (376,266 km/h) en daarmee de derde plek liet noteren.

De top-6 mocht in actie komen in de Fast Six, waarin de poleposition en de opstelling van de eerste twee startrijen werd bepaald. Van Kalmthout zette een dijk van een run neer en kwam met 234,211 mijl per uur (376,926 km/h) welgeteld vier duizendsten van een seconde tekort om Alex Palou te verslaan. Felix Rosenqvist was op zijn beurt zeven honderdsten langzamer dan de Nederlander, die zo als tweede eindigde en komende zondag voor het derde jaar op rij vanaf de eerste startrij mag vertrekken, tussen Palou en Rosenqvist.