NHL: Sprong met Kraken naar playoffs, nog drie tickets over

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL naderen de playoffs: elk team speelt er 82 wedstrijden in het reguliere seizoen en inmiddels staat de teller voor de meeste teams op 78 of 79 wedstrijden. Ook daar dus tijd om even een kijkje te nemen naar hoe de vlag erbij hangt, alvorens de strijd om de Stanley Cup los kan barsten.

Eastern Conference
De top-3 van alle vier divisions plaatst zich automatisch voor de playoffs, aangevuld met twee wildcardteams per conference. We beginnen in het oosten en wel bij de Atlantic Division, waar de plekjes verdeeld zijn: de Boston Bruins hebben veruit het beste record van de hele NHL, met 61 zeges uit 78 wedstrijden, en ook de Toronto Maple Leafs en Tampa Bay Lightning zijn zeker van een plek in het postseason.

In de Metropolitan Division zijn de drie bovenste posities ook verdeeld, alleen de volgorde nog niet. De Carolina Hurricanes gaan met 50 zeges aan de leiding, hoewel ze die wel uit 78 duels haalden, tegen 50 uit 79 voor de New Jersey Devils. De New York Rangers volgen, terwijl de New York Islanders en Pittsburgh Penguins nog mogen hopen op een wildcardplek, net als de Florida Panthers en Buffalo Sabres in de Atlantic Division.

Western Conference
In de Central Division is het beeld vergelijkbaar: de top-3 is bekend, de precieze volgorde nog niet helemaal. De Colorado Avalanche, regerend kampioen, gaat er aan de leiding met hetzelfde puntenaantal als de Dallas Stars, die één duel meer hebben gespeeld. De Minnesota Wild is op plek drie ook zeker van de playoffs, terwijl de Winnipeg Jets en Nashville Predators nog mogen hopen op een wildcardticket.

Tot slot de Pacific Division, waar de Vegas Golden Knights het voortouw hebben genomen. De Edmonton Oilers zijn met zes opeenvolgende overwinningen lekker bezig en zijn ook al zeker van de playoffs, net als de Los Angeles Kings. Donderdagnacht kwam de Seattle Kraken daar voor het eerst ook bij, het eerste níet-top-3-team in de NHL dat zeker is van het postseason: de Arizona Coyotes werden met 4-2 verslagen in een wedstrijd waarin Daniël Sprong weer van de partij was. De Calgary Flames hopen nog op een wildcardticket, zij strijden met de Jets en Predators om het resterende plaatsje in het westen.

De volledige standen in de NHL zijn hier te vinden, in de komende week wordt het reguliere seizoen afgesloten.