EK-kwalificatie: hattrick Lukaku tegen Zweden, TsjechiŰ klopt Polen

In de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar kwamen in groep B vrijdagavond niet alleen Nederland en Frankrijk in actie. In Portugal speelden Gibraltar en Griekenland tegen elkaar, omdat het thuisstadion van Gibraltar verbouwd wordt.

Gibraltar wist tegen de Grieken elf minuten lang de nul te houden, drie minuten langer dan Nederland tegen de Fransen: Giorgios Masouras opende de score voor de Grieken, kort voor rust was Manolis Siopsis goed voor een verdubbeling van de voorsprong. Een Gibraltarese stunt zat er niet in en een kwartier na rust maakte Tasos Bakasetas met de 0-3 definitief een einde aan die hoop. Door de 0-3 nederlaag staat Gibraltar op doelsaldo overigens boven Nederland in de stand.

In groep E liet Tsjechië zien dat het zelfs nog sneller kan dan wat de Fransen deden: tegen Polen opende Ladislav Krejci na ongeveer een minuut de score, twee minuten later stond het dankzij Tomas Cvancara al 2-0. Het ging daarna wel even liggen, tot Jan Kuchta na dik een uur de 3-0 op liet tekenen - Damian Szymanski redde de Poolse eer kort voor tijd nog met de 3-1.

In diezelfde groep namen de Faroëreilanden het op tegen Moldavië, waar men in de kwalificatie voor het WK van vorig jaar nog van had gewonnen. Dankzij Mads Mikkelsen kwamen de bezoekers zelfs al binnen een half uur op 0-1, maar de verrassing zat er toch niet in: Ion Nicolaescu mocht kort voor tijd vanaf elf meter aanleggen en bracht Moldavië toch nog een punt.

Dé wedstrijd in groep F was die tussen Zweden en België, maar voor het thuisland werd dat een fikse domper. Romelu Lukaku opende na dik een half uur de score, was kort na rust nog eens trefzeker en tekende tien minuten voor tijd ook nog voor de 0-3 eindstand, waar zelfs de ingevallen Zlatan Ibrahimovic niks aan kon veranderen.

Oostenrijk kreeg in Linz bezoek van Azerbeidzjan, dat na bijna een half uur in twee minuten tijd goals om de oren kreeg van Marcel Sabitzer en Michael Gregoritsch. Sabitzer scoorde kort na rust nog eens, Emin Mahumodov deed namens de bezoekers iets terug en Christoph Baumgartner tekende niet veel later voor de 4-1 eindstand.

In groep G was het tot slot allemaal niet al te spectaculair. Bulgarije ontving Montenegro, een wedstrijd waarin het bij welgeteld één goal bleef: Nikola Krstovic tekende na zeventig minuten voor de winnende treffer voor de Montenegrijnen. Dusan Tadic opende vroeg de score voor Servië tegen Litouwen, dat weinig voor elkaar kreeg en er dankzij een goal van Dusan Vlahovic met 2-0 vanaf ging.