Viaplay wil gpradio blokkeren, Mol wijkt uit naar België

Viaplay, de streamingdienst die op veel weerstand kan rekenen in Nederland vanwege de streamingproblemen, tegenvallende kwaliteit, hoge prijzen en andere problemen, heeft de radiorechten opgekocht van de Formule 1. Dat betekent dat Olav Mol, die de rechten in bezit had, niet meer in Nederland zijn commentaar mag verzorgen via zijn zender GPRadio.

Viaplay, dat geen radiozender beheert, heeft de rechten volgens fans dus louter gekocht om Mol uit de markt te drukken. Een gewilde constructie voor Formule 1 liefhebbers is een abonnement op F1TV Pro, met daarbij via de app van Gp Radio het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij, maar daar lijkt Viaplay nu een stokje voor te willen steken.

Gelukkig voor de liefhebbers kwam Olav Mol vier minuten na het horen van het nieuws dat de rechten waren opgekocht door Viaplay op het lumineuze idee de rechten van de FOM te kopen voor België. Via de website zal daarop een geoblock zitten en zul je dus een VPN nodig hebben, maar de EU verbiedt geolocking op apps en dus zul je via de app van GP Radio alsnog gewoon kunnen genieten van de beeldkwaliteit van F1TV Pro en alle extra's die ze bieden zoals het zelf een camera van een van de coureurs kunnen kiezen en het beluisteren van alle boordradios, in combinatie met het commentaar van Olav Mol en consorten.

Tegelijk zijn bij veel gebruikers die hun abonnement op Viaplay hebben opgezegd te vroeg de abonnementen geblokkeerd. De aanbieding vorig jaar eind februari was 13 maanden voor € 99. Na exact 12 maanden heeft Viaplay de abonnementen echter al stopgezet.

Hoe ze dit gaan compenseren is nog niet bekend.