FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 maart 2023

AI Picture Gallery #134

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #874

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Roest ťindelijk individueel wereldkampioen met goud op 5km, 100e WK-goud Nederland

In schaatsmekka Thialf zijn donderdagavond de wereldkampioenschappen afstanden van start gegaan. De eerste twee individuele afstanden stonden op het programma, net als de teamsprints bij de vrouwen en mannen.

3000m vrouwen
Irene Schouten kwam in de vijfde rit al in actie en de olympisch kampioene maakte indruk: met een prachtig vlakke race snelde ze naar een uitstekende 3:57,40 minuten. Het leverde echter geen goud op, want dat ging naar Ragne Wiklund. De Noorse vertrok een stuk harder en daarmee bouwde ze genoeg voorsprong op: goud in 3:56,86 minuten. Het brons was in 3:58,35 voor de Tsjechische veterane Martina Sablikova, voor Joy Beune (3:59,18) - Antoinette Rijpma-De Jong werd in 4:02,11 minuten zevende.

5000m mannen
Met 6:15,35 voor Marcel Bosker en 6:13,51 voor Jorrit Bergsma in de boeken kwam Davide Ghiotto in rit acht de baan op. De Italiaan ging loeihard van start met een hele rits 28'ers, maar zakte in de slotronde nog iets weg. De 6:11,12 was wel een toptijd, waardoor Patrick Roest aan de bak moest. De Nederlander begon iets rustiger, maar reed wel vlakker dan Ghiotto en snelde naar een prachtige 6:08,94 minuten en de wereldtitel - zijn eerste individuele wereldtitel en Nederland's 100e wereldtitel. Brons was in 6:13,06 ietwat verrassend voor de Belg Bart Swings, voor Bergsma en Bosker.

Teamsprint vrouwen
Met Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Isabel Grevelt kwam Nederland er niet aan te pas: in 1:29,01 werd het drietal vijfde. De wereldtitel ging in 1:26,29 naar Brooklyn McDougall, Carolina Hiller en Ivanie Blondin uit Canada, die zagen hoe het Amerikaanse trio McKenzie Browne, Erin Jackson en Kimi Goetz nét tekort kwam met 1:26,58. Brons was in 1:27,86 voor China met Zhang Lina, Jin Jingzhu en Li Qishi.

Teamsprint mannen
Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Wesly Dijs reden een uitstekende race, waarin Dijs het goud echter net niet binnen kon halen: 1:19,67 minuten leverde wel zilver op. Het goud ging in 1:19,26 naar Christopher Fiola, Laurent Dubreuil en Antoine Gelinas-Beaulieu namens Canada, met brons voor Noorwegen met Bjørn Magnussen, Henrik Fagerli Rukke en Håvard Holmefjord Lorentzen (1:19,80).

Britse regering overwoog aan begin coronapandemie alle huiskatten te doden

In de beginfase van de coronapandemie overwoog de Britse regering om alle huiskatten in het land te doden. Voormalig plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Bethell vertelde dit op Channel 4.

Toen in 2020 de pandemie uitbrak, was het onduidelijk of huisdieren het coronavirus konden overdragen. Daarom werd er even nagedacht om het publiek aan te sporen alle katten in het VK uit te roeien.

In zeldzame gevallen kan het coronavirus waarschijnlijk worden overgedragen van kat op mens. In een studie beschreven wetenschappers een geval in Thailand waarbij een dierenarts besmet was met het virus nadat ze een kat had behandeld die positief was getest op Sars-Cov-2 in de Zuid-Thaise stad Songkhla.

Cel en behandeling voor man die vriendin in voorhoofd sneed

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij bedreigde zijn toenmalige vriendin met de dood, sneed met een mes in haar voorhoofd en schopte tegen haar hoofd toen zij weerloos op de grond lag. Om herhaling te voorkomen moet de verdachte zich laten behandelen aan zijn psychische problemen en krijgt hij een contactverbod van 5 jaar.

De verdachte stuurde in juni 2022 WhatsApp-berichten naar zijn vriendin waarin hij dreigde haar ernstig ontsierend letsel toe te brengen. Ook bedreigde hij haar met de dood. Een week later las de verdachte berichten tussen de vrouw en een andere man. Hij pakte een mes uit zijn woning, stapte in zijn auto en reed rechtstreeks naar de vrouw toe. In de woning van de vrouw zette hij een mes op haar keel en begon tegen haar te schreeuwen. 

Op enig moment viel de vrouw en trapte de verdachte haar vervolgens hard tegen haar lijf en hoofd. Tijdens het voorval werd het slachtoffer in haar voorhoofd gesneden door de verdachte. De rechtbank kwalificeert dit alles als zware mishandeling met voorbedachte raad (het snijden), een poging tot zware mishandeling (het schoppen) en meerdere bedreigingen (de WhatsApp-berichten).

Blijvende herinnering
Het gewelddadig karakter van de delicten laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om zwaar geweld te gebruiken en daarmee te dreigen. Daarbij weegt mee dat de verdachte zich - weliswaar lang geleden - eerder schuldig maakte aan ernstige geweldsdelicten. Het slachtoffer liep een snee op van zo'n 6 centimeter. Het blijvende ontsierende litteken op haar voorhoofd zal haar altijd blijven herinneren aan het voorval.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psycholoog is sprake van een stoornis in de agressieregulatie- en stemming waardoor de verdachte niet goed in staat is zijn wil geheel in vrijheid te bepalen.

De rechtbank legt een deels voorwaardelijke celstraf op en koppelt daar een aantal bijzondere voorwaarden aan. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich laten behandelen bij een forensische zorginstelling en mag hij 5 jaar op geen enkele wijze contact zoeken met het slachtoffer of hun kinderen behalve met tussenkomst van een hulpverleningsorganisatie.

Advocaten Nabil B. eisen opstappen OM-top: 'Zijn onderdeel van het probleem'

De advocaten van kroongetuige Nabil B., Peter Schouten en Onno de Jong, hebben vandaag in een verklaring opnieuw uitgehaald naar de top van het Openbaar Ministerie. De raadsmannen zijn ontstemd over uitspraken die OM-topman Gerrit van der Burg gisteren onder meer in Nieuwsuur deed. Schouten en De Jong vinden dat Van der Burg, net als een aantal andere topmannen binnen justitie, moet vertrekken. Zo meldt AT5

De twee advocaten belegden gisteren al een persconferentie, waarin ze reageerden op de uitkomsten van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dat rapport gaat over de aanloop van de liquidaties van Peter R. de Vries, Derk Wiersum en Reduan B., de broer van de kroongetuige in het Marengo-proces. De conclusie van het rapport is snoeihard: in alle drie de gevallen bleef cruciale informatie over hun veiligheid op het bureau liggen, zonder dat er iets mee werd gedaan.

'Arrogantie'
"Zoveel gemiste kansen, onbenutte informatie, miscommunicatie", concludeerden Schouten en de Jong gisteren al, "Maar ook gewoon arrogantie en grote veronachtzaming van verantwoordelijkheden door mensen die op hun kwetsbaarst zijn en je niet realiseren dat je hun dood daarmee op de koop toe neemt."

OM-topman Van der Burg reageerde gisteravond in Nieuwsuur op de uitkomsten van het rapport. Daarin weersprak hij onder meer de stelling van de advocaten, die zeggen dat met andere beslissingen van het OM, Peter R. de Vries misschien nog zou hebben geleefd. "Dat is waar hij (Schouten, red.) in gelooft. Ik vind dat dat deel nogal hoog over, omdat na drie jaar terugkijkend is het heel ongemakkelijk en lastig te waarderen wat er zou zijn gebeurd", aldus van der Burg.

"Het is niet gemakkelijk om de middenweg te vinden tussen de opkomende woede over zoveel arrogantie en de rationele zakelijkheid om goed te kunnen reageren op de uitlatingen van OM-topman Gerrit van der Burg, die in dit debat volstrekt toondoof blijkt te zijn", schrijven de advocaten vandaag.

"Hieruit blijkt dat zijn oplossing en dus die van het OM is: wegkijken, doen alsof het rapport niet bestaat en vooral niet erkennen dat er door het OM fout op fout is gestapeld, waardoor mensen om het leven zijn gekomen." Schouten en De Jong concluderen dat er bij het OM een "fundamenteel attitudeprobleem" bestaat. "Fouten erkennen komt in de beleving van het OM niet voor."

Vertrek
Waar de raadsmannen gisteren nog niet in wilden gaan op de vraag of er ook mensen in de OM-top moesten vertrekken, zijn ze daar nu wel duidelijk in. Niet alleen het vertrek van Van der Burg wordt geëist, ook de Hoofdofficier van het Landelijk Parket, de Hoofdofficier van Justitie van het arrondissement Midden Nederland en de maatregelenadviseurs die verantwoordelijk waren voor de veiligheid van de familie van Nabil B., moeten volgens de advocaten hun biezen pakken.

"Met hun houding demonstreren zij dat zij aan verbetering in de weg staan en dus geen deel van de oplossing zijn, maar onderdeel van het probleem", besluiten Schouten en De Jong. De twee zijn vanavond te gast bij talkshow OP1, waar ze hun standpunt verder willen toelichten.

Feest!

Hallo allemaal!

Tijd voor een beetje ontspanning. Er is zoveel ellende allemaal, dat we soms ook even een momentje vrij moeten maken om even te kunnen  lachen. 

Veel talent loopt er de laatste jaren helaas niet meer rond in den lande. Iedereen wil het liefst elke dag een portie familie Hazes of Yvonne Coldewijer of hoe ze ook mag heten. Verder is het hoogst waarschijnlijk dat het morgen alweer uit is met de nieuwe vriend van Gordon. 

Enfin, in de tijd dat mensen echt wat talent hadden en wat konden op alle vlakken, die is nu wel voorbij. Zodoende even terug naar de jaren 90.   

Snowboarders en freestyleskiŽrs strijden om wereldtitels slopestyle

In het Georgische Bakuriani zijn de wereldkampioenschappen freestyleskiën en snowboarden in volle gang. Inmiddels zijn de slopestylefinales er afgewerkt, wat hier en daar de nodige vertraging had in verband met de forse wind in de Georgische bergen.

Snowboarden, vrouwen
De beste score in de eerste run werd neergezet door Zoi Sadowski Synnott uit Nieuw-Zeeland, die met 88,78 punten werd beloond. De piepjonge Britse Mia Brookes volgde met 86,41 punten, maar in de tweede en laatste run gooide ze er een uiterst zeldzame cab 1440 melon to stalefish uit en dat - gecombineerd met een verder uitstekende run met onder meer een backside 900 indy - leverde 91,38 punten op. Sadowski Synnott kon dat niet verbeteren en moest genoegen nemen met zilver, voor de 83,05 punten van Miyabi Onitsuka uit Japan. Melissa Peperkamp eindigde met 67,35 punten als tiende.

Snowboarden, mannen
Ryoma Kimata uit Japan scoorde 83,45 punten in de eerste run en ging daarmee aan de leiding, maar de Noor Marcus Kleveland kwam er met 87,23 punten overheen in run twee, waar hij vooral fors beloond werd voor de cab double 1260 melon en de backside double cork 1800 melon. Kimata ging daarin onderuit en bleef zo steken op zilver, de Amerikaan Chris Corning pakte met 82,18 punten het brons. De jonge Nederlander Sam Vermaat werd met 67,68 punten twaalfde, Niek van der Velden (61,06) werd veertiende en Casper Wolf eindigde in de kwalificatie als 32e.

Freestyleskiën, vrouwen
Met onder meer een fraaie left double 1080 safety en een switch left slide to left 450 mute off op de rails scoorde Mathilde Gremaud uit Zwitserland 87,95 punten in de eerste run. Megan Oldham kwam er met 87,75 punten in run twee erg dicht in de buurt, maar de olympisch kampioene werd niet van de troon gestoten en mocht zich ook wereldkampioene noemen. Oldham pakte wel het zilver, voor de Noorse Johanne Killi.

Freestyleskiën, mannen
Birk Ruud domineert tegenwoordig op de big air, maar de Noor liet zien ook op de slopestyle erg goed uit de voeten te kunnen. Run één was prima, run twee was geweldig: de switch left double 1620 mute en left double bio 1800 mute werden erg gewaardeerd en met 90,75 punten pakte Ruud het goud. Zijn landgenoot Christian Nummedal ging er met 87,08 punten met zilver vandoor, voor de 84,33 punten van de Zwitser Andri Ragettli.

Veel gameplay van Dead Island 2

Met nog minder dan twee maanden te gaan voordat Dead Island 2 verschijnt, bieden Dambuster Studios en Deep Silver spelers een uitgebreide blik op de gameplay. De trailer begint helemaal aan het begin van de game in Bel Air, Los Angeles.

In de trailer gebruikt de slachter Dani een uitgebreid arsenaal wapens, met elk hun eigen vechtstijl en upgrade-mogelijkheden. De wapens komen goed van pas tijdens haar confrontaties met standaard-zombies (Walkers, Shamblers, Runners), Variant (grenadier walkers), en Apex (hyper-gemuteerde zombies) met elk hun eigen krachten en gedrag. De trailer toont ook hoe spelers krachtige Skill Cards kunnen gebruiken om Dani’s vaardigheden te verbeteren en haar speelstijl te veranderen, terwijl ze zich een weg baant door de beginfase van de game.

Dambuster Studios’ speciale verminkingssysteem genaamd FLESH (Fully Locational Evisceration System for Humanoids) zorgt ervoor dat het breken van botten, afkappen van ledematen en verschroeien van vlees meer voldoening dan ooit schenkt. Als geïnfecteerde, maar deels immune slachter, kun je ook haar besmette DNA activeren om de Fury Mode te activeren.

Dead Island 2 is nu beschikbaar voor pre-orders en verschijnt op 21 april 2023 voor Xbox Series X en Xbox One, PlayStation 5 en PlayStation 4, Google Stadia en de Epic Games Store voor pc.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 9

In de Nederlandse bioscopen kun je vanaf deze week kijken naar de derde Creed- of eigenlijk de negende Rocky-film. Maar er is ook een Oscargenomineerde rol van Cate Blanchett, drie Nederlandse films én een film over een ezel op rondreis. 

Tár

Van schrijver-producent-regisseur Todd Field komt Tár, met in de hoofdrol Cate Blanchett als Lydia Tár, de grensverleggende dirigent van een groot Duits orkest. We ontmoeten Tár op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt. In de daaropvolgende weken begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Het resultaat is een verschroeiend onderzoek naar macht en de impact en duurzaamheid ervan in de huidige samenleving.

Creed III

In de derde Creed maakt Michael B. Jordan zijn regiedebuut en keert hij terug in de rol van Adonis Creed. Nadat hij de bokswereld heeft gedomineerd, is het Adonis Creed zowel in zijn carrière als in zijn gezinsleven voor de wind gegaan. Wanneer jeugdvriend en voormalig bokstalent Damian (Jonathan Majors) weer opduikt na een lange gevangenisstraf, wil die graag bewijzen dat hij een kans verdient in de ring. De confrontatie tussen de voormalige vrienden is meer dan alleen een bokspartij. Om de rekening te vereffenen moet Adonis zijn toekomst op het spel zetten om het op te nemen tegen Damian, een bokser die niets te verliezen heeft.

EO

De wereld is een mysterieuze plek wanneer deze gezien wordt door de ogen van een dier. EO (“eee-ohhh”), een grijze ezel met melancholische ogen, ontmoet zowel goede als slechte mensen op zijn levenspad door het hedendaagse Polen en Italië. Hij ondergaat vreugde en pijn, de willekeur van het rad van fortuin, maakt van zijn geluk een ramp en zijn wanhoop dan weer een onverwachte meevaller. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld.

Silver Haze

Franky (Vicky Knight) is een jonge verpleegster uit een Londense buitenwijk, die na een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd nog altijd op zoek is naar antwoorden. Antwoorden die ze nodig heeft om een toekomst voor zichzelf te kunnen zien. Als Franky verliefd wordt op Florence (Esmé Creed-Miles), een van haar patiënten, ontvluchten ze samen de stad. Aan de kust vindt Franky een veilige plek bij de samengestelde familie van Florence en lukt het haar om het verleden onder ogen te zien. Silver Haze is opnieuw een samenwerking tussen Sacha Polak en actrice Vicky Knight, die voor haar rol in Dirty Goddoor Screen Daily werd uitgeroepen tot ‘Star of Tomorrow’. Polak schreef het scenario, dat ze deels baseerde op het leven van de actrice: Knight overleefde als 8-jarig meisje een brand waarbij ze ernstige brandwonden opliep.

The General

The General vertelt het verhaal van Maria Luísa Paiva Monteiro, een vrouw die de confrontatie aangaat met een patriarchale samenleving van de jaren '60 tot '90 in Portugal. Geïnspireerd door feitelijke gebeurtenissen, volgt de film Maria Luísa's strijd voor vrijheid, rechten en privileges die tot dan toe exclusief voorbehouden waren aan mannen. Om het respect van de mensen om haar heen te winnen, besluit Maria Luísa een valse identiteit als man aan te nemen, in de overtuiging dat dit de enige manier is om te overleven in een samenleving die vrouwen segregeert en kleineert. The General is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal.

Toen Ik Je Zag

Acteurskoppel Esther (Noortje Herlaar) en Bastiaan (Egbert-Jan Weeber) leidt op het eerste oog een droomleven. Ze krijgen allebei de ene na de andere fantastische rol aangeboden, wonen met hun kinderen op een idyllische boerderij en zijn nog altijd stralend verliefd op elkaar. Maar er is een andere kant van hun leven die maar weinigen zien. De angsten en gekmakende onzekerheid waar Bastiaan mee kampt, hebben een steeds grotere impact op hem en hun relatie. Uit alle macht probeert Esther om haar grote liefde en haar gezin op de rit te houden, maar de ziekte in Bastiaans hoofd laat zich maar moeilijk bevechten.

Onder het Maaiveld

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem? De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.

Wave 4 van Mario Kart 8 Deluxe DLC op 9 maart beschikbaar

Nintendo maakt bekend dat Wave 4 van de Mario Kart 8 Deluxe DLC uitkomt op 9 maart. Deze voegt in totaal acht nieuwe banen toe, waarvan eerder al Yoshi's Island als nieuwe baan is onthuld (met Birdo als nieuw personage).

De overige banen vind je in het lijstje en de trailer hieronder. Na deze wave komen er dit jaar nog twee DLC-pakketten uit, waarna de steun voor Mario Kart 8 Deluxe tot een einde komt. De banen die dit keer worden toegevoegd, zijn:

  • Singapore Speedway (Mario Kart Tour)
  • Bangkok Rush (Mario Kart Tour)
  • DK's Snowboard Cross (Mario Kart Wii)
  • Riverside Park (Mario Kart Super Circuit)
  • Amsterdam Drif (Mario Kart Tour)
  • Mario Circuit (Mario Kart DS)
  • Waluigi Stadium (Mario Kart Double Dash)
  • Yoshi's Island (Mario Kart 8 Deluxe)

Zaterdag eerste vrouwenvoetbal-klassieker in de Arena

Woensdagochtend kregen de Ajax Vrouwen een rondleiding in de Johan Cruijff Arena om het stadion, de kleedkamers en de route alvast een beetje te verkennen voor aanstaande zaterdag. Dan spelen zij voor het eerst in de geschiedenis in de Johan Cruijff Arena tegen Feyenoord. "Een droom die uitkomt." Zo meldt AT5

"Als je vijf jaar geleden had gezegd dat we ooit voor zoveel mensen in de Arena zouden mogen spelen, had iedereen ons voor gek verklaard", vertelt coach Suzanne Bakker vlak na de training. "Dat het nu zover is, is fantastisch en ik hoop dat er in de toekomst nog vele wedstrijden mogen volgen."

De kaarten voor de Klassieker gaan hard. Tot nu toe zijn er al meer dan 28.500 kaarten verkocht. Dat is al bijna twee keer zoveel als het huidige Eredivisie-record voor vrouwen. In De Kuip zagen vorig jaar zo'n 14.618 toeschouwers Ajax van Feyenoord winnen met 1-4.

Droom
Dat ze kan scoren tegen Feyenoord heeft aanvaller Romée Leuchter inmiddels bewezen. Toen Feyenoord vorig jaar op bezoek kwam, besliste zij de wedstrijd met twee doelpunten in tien minuten. "Ik hoop nu weer belangrijk te kunnen zijn voor het team met doelpunten of assists. Maar vooral dat we als team een hele goede wedstrijd spelen en het publiek kunnen vermaken. En van Feyenoord winnen. Dat is het allerbelangrijkst."

De aftrap is zaterdag om 16.30 uur. Er zijn nog kaarten te koop. Voor 7,50 euro mag je naar binnen. 

OekraÔne ontkent aanvallen op Russische dorpen

De Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podoliak heeft Russische berichten over een vermeende sabotagegroep van het Oekraïense leger in de Russische regio Brjansk ontkend. Dit was een "opzettelijke provocatie" door Rusland, schreef Podoljak op Twitter.

Rusland wil zijn burgers bang maken en zijn eigen aanval op een ander land en de groeiende armoede rechtvaardigen. "Ondertussen wordt de partizanenbeweging in Rusland sterker en agressiever. Vrees je partizanen...", vervolgde hij.

Russische staatsmedia hadden eerder gemeld dat Oekraïense militanten twee dorpen aan de Russische kant van de grens met Brjansk hadden geïnfiltreerd. Er zou op een auto zijn geschoten, waarbij één persoon om het leven kwam en een kind gewond raakte. De Russische autoriteiten hebben echter meldingen van gijzeling ontkend. 

Rellen bij demonstraties tegen regering IsraŽl

Tijdens demonstraties tegen de geplande justitiële hervorming in Israël zijn er rellen uitgebroken. 

In Tel Aviv blokkeerden demonstranten verschillende straten. De politie gebruikte stungranaten, waterkanonnen en agenten te paard tegen hen. Volgens de autoriteiten zijn ongeveer 40 mensen gearresteerd. Er zouden meerdere mensen gewond zijn geraakt.

Terwijl duizenden opnieuw de straat op gingen, stemde het Israëlische parlement over delen van de justitiële hervorming. Het parlement zou daardoor in de toekomst onder meer beslissingen van de Hoge Raad kunnen vernietigen. De verantwoordelijke parlementaire commissie keurde de bijbehorende clausule goed, zodat het wetsontwerp nu aan de plenaire vergadering kan worden voorgelegd. De oppositie heeft de stemming geboycot. Bovendien keurde het parlement in eerste zitting een wet goed die voorziet in de doodstraf voor terroristen.

Honderden gevallen van vergiftiging op meisjesscholen Iran

Er zijn opnieuw gevallen van vermoedelijke vergiftiging gemeld op meisjesscholen in Iran.

Volgens de Iraanse krant "Shargh", zijn alleen al in de stad Ardabil meer dan 400 schoolmeisjes op elf scholen ziek geworden. Ze klaagden over duizeligheid, misselijkheid en kortademigheid. Bijna 100 meisjes worden in het ziekenhuis behandeld en in sommige gevallen moeten meisjes voor hun leven vechten. Soortgelijke gevallen zijn de afgelopen dagen op veel meisjesscholen in andere delen van het land gemeld. De eerste gevallen waren al eind november, toen de protesten tegen de islamistische regering in volle gang waren.

De achtergrond is grotendeels onduidelijk. De autoriteiten gaan uit van gerichte gifaanvallen. Tot nu toe is er geen officiële verklaring door de regering afgegeven.

Amerikaanse regering keurt wapendeal met Taiwan goed

De Amerikaanse regering heeft een wapendeal van 619 miljoen dollar met Taiwan goedgekeurd.

Het gaat om enkele honderden raketten die kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld F-16 straaljagers, aldus het ministerie van Defensie in Washington. Het omvat ook lanceer- en controlesystemen en andere apparatuur. De wapenovereenkomst zou bijdragen aan het vermogen van Taiwan om zijn luchtruim en regionale veiligheid te verdedigen. Het besluit leidde tot kritiek uit China.

Inflatie Eurozone neemt maar iets af

De inflatie in de Eurozone daalde iets in februari. Volgens het Luxemburgse statistiekbureau Eurostat stegen de consumentenprijzen in een jaar tijd met 8,5 procent. Aan de andere kant steeg de kerninflatie.

De inflatie was in januari 8,6 procent en in december 9,2 procent. In oktober bereikte het een hoogtepunt van 10,6 procent.

Volgens de informatie zijn de prijsstijgingen voor voeding, alcohol en tabak de belangrijkste factor achter de inflatie in februari. De inflatie daarvoor was 15 procent. De stijging van de energieprijzen was daarentegen minder dan recentelijk.

Kerninflatie stijgt naar 5,6 procent
De kerninflatie op jaarbasis, exclusief volatiele energie- en voedselprijzen, steeg verrassend tot 5,6 procent. Dit is een recordniveau, schrijft het Duitse persbureau. Experts verwachten dat de Europese Centrale Bank vanwege de hoge kerninflatie en het renteverhogings elan waarschijnlijk ook na maart vast moet houden aan haar koers van renteverhoging.

De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van twee procent. Daartoe heeft het onlangs de rente meerdere malen verhoogd. Voor de volgende vergadering medio maart heeft ECB-president Lagarde voorgesteld om de belangrijkste rentetarieven met een half procentpunt te verhogen.

Mario + Rabbids: Sparks of Hope Tower of Doooom nu beschikbaar

Als onderdeel van de seizoenspas van Mario + Rabbids: Sparks of Hope (en enkel beschikbaar als onderdeel van de seizoenspas) is vanaf vandaag de Tower of Doooom speelbaar, een roguelike-achtige speelmodus.

In de modus beklim je de genoemde toren en neem je in een reeks gevechten op tegen steeds veranderende vijanden en levels, met uiteindelijk een eindbaas. De modus heeft verschillende moeilijkheidsniveaus, items die je kunt gebruiken en meer. Hoe het er allemaal uitziet kun je zien in onderstaande trailer.

Viaplay wil gpradio blokkeren, Mol wijkt uit naar BelgiŽ

Viaplay, de streamingdienst die op veel weerstand kan rekenen in Nederland vanwege de streamingproblemen, tegenvallende kwaliteit, hoge prijzen en andere problemen, heeft de radiorechten opgekocht van de Formule 1. Dat betekent dat Olav Mol, die de rechten in bezit had, niet meer in Nederland zijn commentaar mag verzorgen via zijn zender GPRadio.

Viaplay, dat geen radiozender beheert, heeft de rechten volgens fans dus louter gekocht om Mol uit de markt te drukken. Een gewilde constructie voor Formule 1 liefhebbers is een abonnement op F1TV Pro, met daarbij via de app van Gp Radio het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij, maar daar lijkt Viaplay nu een stokje voor te willen steken.

Gelukkig voor de liefhebbers kwam Olav Mol vier minuten na het horen van het nieuws dat de rechten waren opgekocht door Viaplay op het lumineuze idee de rechten van de FOM te kopen voor België. Via de website zal daarop een geoblock zitten en zul je dus een VPN nodig hebben, maar de EU verbiedt geolocking op apps en dus zul je via de app van GP Radio alsnog gewoon kunnen genieten van de beeldkwaliteit van F1TV Pro en alle extra's die ze bieden zoals het zelf een camera van een van de coureurs kunnen kiezen en het beluisteren van alle boordradios, in combinatie met het commentaar van Olav Mol en consorten.

Tegelijk zijn bij veel gebruikers die hun abonnement op Viaplay hebben opgezegd te vroeg de abonnementen geblokkeerd. De aanbieding vorig jaar eind februari was 13 maanden voor € 99. Na exact 12 maanden heeft Viaplay de abonnementen echter al stopgezet.

Hoe ze dit gaan compenseren is nog niet bekend.

Noorse langlaufers pakken 1-2-3-4'tje op WK

Op het wereldkampioenschap op de noordse sporten in het Sloveense Planica hebben de Noorse mannen weer ouderwets uitgehaald. Op de 15 kilometer vrije stijl werd het niet alleen een geheel Noors podium, maar zelfs een 1-2-3-4'tje, wat niet echt verrassend was.

Van de Noorse favorieten was Simen Hegstad Krüger de eerste die van start ging en na een degelijk begin nam hij afstand van de tijd van de Zweed William Poromää. Hans Christer Holund en Johannes Høsflot Klæbo volgden, maar halverwege was duidelijk dat zij Krüger vermoedelijk niet gingen bedreigen: het tweetal had al ruim twintig seconden achterstand.

Holund hield de schade beperkt tot een halve minuut na 12,7 kilometer, maar met 24,6 seconden zat hij op de finish alsnog ruim achter Krüger. Klæbo kende een ijzersterk slotstuk en maakte daar nog veel tijd goed op de leider, maar met 25,5 seconden moest hij genoegen nemen met een voorlopige derde plek, achter Holund.

Harald Østberg Amundsen was de laatste van de vijf echt gevaarlijke Noren die op pad ging - Sjur Røthe had 'het' steeds net niet helemaal en werd uiteindelijk zesde. Amundsen was beduidend sneller dan Holund en Klæbo en hield het ook sterk vol. Bij het laatste tussenpunt zat hij 13,6 tellen achter Krüger en Amundsen's slotkilomer was sterk, maar net niet sterk genoeg: op 5,3 seconden pakte hij het zilver.

Krüger ging er zo met het goud vandoor, nadat hij ook de skiatlon al won, voor Amundsen, Holund en Klæbo. Poromää werd vijfde, Røthe zesde en plek zeven was voor de wederom indrukwekkende Ireneu Esteve Altimiras uit Andorra.

WK-drama buiten eigen schuld snowboardcrosser De Blois, Oostenrijks en Tsjechisch goud

In het Georgische Bakuriani hebben 's werelds beste snowboardcrossers gestreden om de wereldtitel. Dat leverde spannende strijd op, maar zeker aan Nederlandse kant ook wel de nodige controverse.

Vrouwen
Manon Petit Lenoir stond voor Frankrijk in de finale, samen met de Amerikaanse Lindsey Jacobellis, Josie Baff uit Australië en de Tsjechische Eva Adamczykova. De beste start was voor Adamczykova, die duelleerde met Petit Lenoir. De Tsjechische werd niet meer bijgehaald en de voormalig olympisch kampioene pakte na 2019 naar tweede wereldtitel, voor Baff en Jacobellis. De Nederlandse Nienke Poll sneuvelde in de eerste ronde.

Mannen
Met Alessandro Hämmerle en Jakob Dusek had Oostenrijk twee finalisten, die werden vergezeld door de Italiaan Omar Visintin en Martin Nörl uit Duitsland. Hämmerle kende de beste start en kreeg Nörl en Dusek achter zich aan, maar ook Visintin deed nog goed mee. Een fel duel tussen Nörl en Hämmerle bracht de Oostenrijker ten val, waarna Dusek op de finish naast Nörl kwam. Terwijl de Duitser 'zijn' titel vierde, kwam Dusek er precíes langs, zo bleek in de finishfoto: de Oostenrijker werd de nieuwe wereldkampioen, Nörl kreeg wel het zilver en brons was voor Visintin.

De Nederlander Glenn de Blois sneuvelde in de kwartfinales: hij werd door Elliott Grondin uit Canada bijna het parcours uit geduwd, wist zich staande te houden en bij de finish zelfs nog nét de benodigde top-2 te halen met een geweldige move, maar werd - later dan de regels voorschrijven - alsnog teruggezet naar de laatste plek omdat hij door de duw van Grondin een poortje gemist zou hebben, iets wat in de herhalingen overigens niet te zien was.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

winterbanner

Goede morgen!

In het noorden geldt code geel wegens dichte mist, het zicht is minder dan 200 meter. Het gaat om de provincies Gronige, Friesland en Drenthe. Deze code geldt tot 9 uur vanochtend.

Wanneer de mist is opgetrokken blijft het bewolkt in het noorden, in het zuiden gaat de zon schijnen en ook in het midden van het land komt later de zon tevoorschijn. Wel blijft het droog bij een zwakke tot matige wind uit het noordoosten. Vanmiddag wordt het ook in de noordelijke helft van het land zonnig bij temperaturen tussen de 5 graden in het noorden tot 8 in het zuiden.

Vanavond is het wederom droog met bewolking in het noorden. In de nacht op vrijdag ontstaat er opnieuw mist, wellicht zal er morgenochtend weer code geel gegeven worden maar dat, lees je morgen in een nieuw weerbericht.

Ook very ging op zoek naar het noorderlicht in Egmond aan zee (Foto: very)
Ook very ging op zoek naar het noorderlicht in Egmond aan zee (Foto: very)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.