Biatlete Vittozzi wint na exact vier jaar weer, B° wederom de beste

De World Cup biatlon is neergestreken in Duitsland en wel in klassiek biatlonoord Ruhpolding. Daar ligt bepaald geen bak sneeuw, maar het is wel gelukt om genoeg bij elkaar te houden om er een parcours uit te stippelen. De eerste wedstrijden zijn inmiddels afgewerkt: de klassieke individuele wedstrijd over twintig (mannen) en vijftien (vrouwen) kilometer, met vier schietbeurten en één strafminuut per gemist schot.

Mannen
Johannes Thingnes Bø ging als derde al van start en de dit seizoen zo vreselijk dominante Noor begon met een misser bij zijn eerste liggende schietbeurt. Na louter treffers in de tweede en derde schietbeurt liet hij nog een schijf overeind staan bij de laatste passage op de schietbaan, maar hij was weer dusdanig snel op de langlaufski's dat anderen bijna foutloos moesten schieten om hem überhaupt te bedreigen.

Landgenoot Sturla Holm Lægreid opende met vijftien treffers en kon zo een serieuze aanval doen op de snelste tijd, maar bij de laatste schietbeurt ging er toch één naast: hij kwam 42,8 seconden tekort aan de finish. De volgende Noor, Vetle Sjåstad Christiansen, kende hetzelfde patroon: vijftien treffers, maar een misser bij de laatste schietbeurt.

Hij was echter nog een klap sneller op de ski's en strandde op slechts 9,9 seconden van Bø. Dat was uiteindelijk goed voor plek twee, terwijl een Noorse sweep werd voorkomen door Jakov Fak. De Sloveense veteraan schoot volledig foutloos en werd op 29,3 seconden derde, zijn eerste podiumfinish in twee jaar.

Vrouwen
De Italiaanse Dorothea Wierer begon met vijftien rake schoten nagenoeg perfect, maar bij de laatste schietbeurt bleef er toch één schijf staan. Dat overkwam ook de Française Julia Simon, die op de ski's echter een stuk sneller was en bijna 25 seconden onder Wierer's tijd dook.

Voor beiden was dat niet genoeg voor de winst, want van allebei kwam er een landgenote onderdoor met de volle mep aan treffers: twintig uit twintig. Eerst was daar Lisa Vittozzi, die Simon's tijd met 45,2 seconden verbeterde. Vervolgens kwam de jonge Française Lou Jeanmonnot, die ook foutloos bleef en op 39 seconden van Vittozzi tweede werd, net voor Simon, en daarmee Wierer van het podium stootte.

De Zweedse zussen Hanna en Elvira Öberg werden op 1:10 en 1:20 minuten vijfde en zesde met beiden één misser in de tweede schietbeurt, terwijl de jonge Groenlandse Ukaleq Slettemark met foutloos schieten voor een fantastische 21e plek zorgde. Voor Vittozzi was het de derde zege uit haar carrière en de eerste sinds op de dag af vier jaar, toen ze in één weekeinde twee keer won.