FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 januari 2023

Keenan Anderson, neef van oprichter BLM, sterft na taseren door LAPD

Keenan Anderson (31) leraar en een neef van de mede-oprichter van Black Lives Matter, Patrisse Cullors, stierf enkele uren nadat hij herhaaldelijk werd getaserd tijdens een aanhouding door de politie van Los Angeles. 

De politie van Los Angeles (LAPD) heeft afgelopen dagen camerabeelden vrijgegeven van het incident op 3 januari. De beelden tonen Anderson terwijl hij om hulp smeekt terwijl agenten hem tegen de grond werken. 

De politie werd die dag rond 15.00 uur lokale tijd opgeroepen voor een verkeersongeval in de wijk Venetië in Los Angeles. Politiechef Michel Moore gaf woensdag een persconferentie waarbij hij verklaarde dat Anderson een misdrijf had begaan bij een verkeersongeval. Anderson zou hebben geprobeerd de plaats delict te ontvluchten door te proberen "zonder hun toestemming in de auto van iemand anders te stappen".

Op beelden is te zien hoe Anderson om hulp vraagt wanneer de politie arriveert en tegen de eerste officier zegt "iemand probeert me te vermoorden", hoewel er geen zichtbare dreiging op bed is. Aanvankelijk gaat Anderson zitten zoals de agent vraagt, maar naarmate er meer politie arriveert, staat hij op en rent de straat op terwijl hij de verzoeken om te blijven staan negeert.

Wanneer de politie Anderson benadert en probeert hem in bedwang te houden, gehoorzaamt hij aanvankelijk voordat hij roept: "Alsjeblieft" en "help" en "ze proberen me te George Floyden!" - een verwijzing naar de moord van een zwarte man in mei 2020 in Minneapolis, Minnesota, door een politieagent.

Het verdovingspistool (taser) werd in eerste instantie ongeveer 30 seconden op Anderson gebruikt nadat een agent hem meerdere keren had gewaarschuwd om "te stoppen met [zich verzetten tegen arrestatie] of ik ga je taseren". Andere agenten hielden hem vast. Vervolgens werd hij opnieuw ongeveer vijf seconden getaserd.

Ongeveer vijf minuten nadat hij was getaserd arriveerde de ambulance volgens de politie, en bracht Anderson naar een plaatselijk ziekenhuis. Volgens de politie stierf hij ongeveer vier en een half uur later na een hartstilstand. Uit een toxicologisch rapport van de LAPD bleek dat het bloed van Anderson positief testte op cannabis en cocaïne. Het kantoor van de lijkschouwer in Los Angeles County zal een afzonderlijk rapport opstellen.

De beelden van de bodycam voeren de druk op bij de LAPD, voor wie Anderson de derde overleden zwarte man is in de afgelopen week bij diverse incidenten. Takar Smith, 45, en Oscar Sanchez, 35, werden begin januari allebei doodgeschoten door LAPD-agenten. De burgemeester van Los Angeles, Karen Bass, noemde de incidenten "zeer verontrustend". De politie gaat een onderzoek instellen naar de dood van de drie mannen.

Anderson woonde in de omgeving van Washington DC en was op bezoek in Los Angeles. Zijn dood heeft geleid tot hernieuwde oproepen van activisten voor politiehervorming, van wie sommigen vinden dat politie met wapens niet mogen worden ingezet bij verkeersongevallen.

Patrisse Cullors, mede-oprichter van Black Lives Matter en de neef van de heer Anderson, vertelde de Guardian: "Mijn neef vroeg om hulp, maar hij kreeg die niet. Mijn neef vreesde voor zijn leven. Hij wist wat er op het spel stond en hij probeerde zichzelf te beschermen. Niemand was bereid hem te beschermen." Mevrouw Cullors en anderen roepen op tot het aftreden van de politiechef van de LAPD.

Moore zei dat hij de vrijgave van de videobeelden van aanhouding van Anderson had versneld vanwege publieke belangstelling, normaliter duurt dit 45 dagen. 

Handballers winnen simpel van ArgentiniŰ en boeken eerste zege ooit op WK

De Nederlandse handballers zijn het WK handbal uitstekend begonnen. In het Poolse Krakau won de ploeg van bondscoach Staffan Olsson won met 29-19 van Argentinië en boekte daarmee de eerste zege ooit op een WK.

Nederland stond bij rust met 14-11 voor tegen de Argentijnen. In de tweede helft liep Oranje vrij snel uit naar een ruime marge en de handballers zouden uiteindelijk met tien doelpunten verschil winnen van Argentinië (29-19). Kay Smits was met zeven doelpunten topscoorder aan Nederlandse kant.

Voor de Nederlandse handballers betekende het de eerste overwinning ooit op een WK. In 1961 deed Oranje voor het laatst mee aan een WK, maar toen werden beide poulewedstrijden verloren. Daarna wisten de handballers zich niet meer te plaatsen voor een WK.

Door de overwinning ligt Oranje op koers voor een plek in de hoofdronde van het WK, dat in Polen en Zweden gehouden wordt. Zondag speelt Nederland tegen Noord-Macedonië en dinsdag is Noorwegen de tegenstander op het wereldkampioenschap.

Man veroordeeld voor doden 7 weken oude zoontje

De rechtbank Noord-Nederland heeft vandaag een 40-jarige man uit Hoogezand veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn 7 weken oude zoontje.

In de late avond van 30 november 2020 was de verdachte alleen beneden met zijn pasgeboren zoontje. Verdachte zou het jongetje de fles geven terwijl de moeder van het kind boven lag te slapen. Er was niets bijzonders met het kindje aan de hand toen zij naar boven ging. Toen zij lag te slapen riep verdachte haar en zei hij haar dat het jongetje er niet meer was. De moeder rende naar beneden, gaf verdachte opdracht 112 te bellen en begon met reanimatie van het jongetje. Kort daarna arriveerden de hulpdiensten en zij brachten het jongetje over naar het UMCG, waar hij de volgende dag is overleden. Op basis van de resultaten van verschillende onderzoeken komt de rechtbank tot de conclusie dat het jongetje zwaar hersenletsel had, dat is veroorzaakt door krachtig schudden of andere hevige krachtsinwerking.

Ontkennende verdachte
De verdachte heeft altijd ontkend dat hij zijn zoontje iets heeft aangedaan en zijn advocaat pleitte dan ook voor vrijspraak. De rechtbank komt toch tot het bewijs van doodslag omdat op basis van het geconstateerde letsel bij het jongetje, het oordeel hierover van een drietal deskundigen en het feit dat alleen verdachte bij zijn zoontje is geweest op het moment dat het letsel moet zijn toegebracht, het niet anders kan dan dat de verdachte dat letsel heeft veroorzaakt. 

Strafverzwarend
De rechtbank vindt dit een zeer ernstig feit en neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij op een volkomen weerloze baby van 7 weken, waarvoor hij als ouder juist moest zorgen, zulk heftig geweld heeft uitgeoefend. De verdachte heeft geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad waardoor de nabestaanden van het jongetje nooit zullen weten waarom dit is gebeurd en dat vindt de rechtbank strafverzwarend.

De verdachte moet daarnaast aan de moeder van het jongetje een schadevergoeding betalen van ruim 55.000 euro.

Pentagon: 'steeds meer UFO meldingen'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft sinds maart 2021 366 nieuwe meldingen van UFO's of 'niet-geïdentificeerde luchtverschijnselen' ontvangen, en ongeveer de helft daarvan lijken ballonnen of drones te zijn, aldus het bureau van de directeur van de nationale inlichtingendienst. 

Het Pentagon heeft geen verklaring voor diverse waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende objecten, oftewel UFO's. Dit werd aangekondigd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Sommige van de 'ongeïdentificeerde verschijningen in de lucht' hadden 'ongewone vluchtkenmerken of prestatievermogen' en moesten verder worden geanalyseerd. Er zijn 171 nieuwe waarnemingen beoordeeld. 

Het Pentagon-rapport omschreef ook 200 meldingen van luchtverschijnselen die als 'normaal' werden beoordeeld. Deze kunnen worden toegeschreven aan gewone objecten in de lucht - zoals drones, vogels, ballonnen en afval zoals plastic zakken. De meldingen van onverklaarbare verschijningen in de lucht zijn echter toegenomen, zeggen ze. Het is mogelijk dat sommige waarnemingen te wijten zijn aan onregelmatigheden in de sensoren of defecten in de apparatuur.

Een 'classified' versie van het rapport is aan het congres voorgelegd, dit is wettelijk verplicht.

In het openbare rapport werd vermeld dat meerdere factoren van invloed zijn op de waarneming van een niet-geïdentificeerd luchtfenomeen, of UAP, "zoals weer, verlichting, atmosferische effecten of de nauwkeurige interpretatie van sensorgegevens."

Het merendeel van de nieuwe waarnemingen is afkomstig van piloten en operators van de marine en de luchtmacht, aldus het rapport, eraan toevoegend dat de nieuwe rapporten het totale aantal UFO-gevallen op 510 brengen.

Afgelopen zomer presenteerden de Amerikaanse inlichtingendiensten voor het eerst een rapport over UFO's. Toen werden er 140 onverklaarbare verschijnselen genoemd. Het Pentagon heeft in december nog benadrukt dat er geen bewijs van buitenaards leven is gevonden.

Dolfijnen gaan 'luider communiceren' bij een verhoogd omgevingslawaai

Voor een mens is het normaal: de stem verheffen, om zo verstaanbaar te zijn op een drukke, lawaaierige plek. Uit onderzoek blijkt nu dat dolfijnen hetzelfde doen. Zo meldt de NOS.

Dolfijnen zijn sociaal en intelligent en vertrouwen op hun fluiten en echobepaling om te jagen en zich voort te planten. Dit betekent dat lawaai van menselijke activiteiten zoals het boren naar olie, windmolenparken en scheepvaart het welzijn van wilde dolfijnpopulaties zou kunnen verstoren.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, geeft echter aan dat dolfijnen het volume en de duur van hun roep kunnen veranderen wanneer zij proberen samen te werken als het onder water 'rumoerig' is.

De twee dolfijnen die in de studie werden geobserveerd, Delta en Reese, werden in een experimentele lagune gezet met geluidsrecorders (op zuignappen) die de geluiden die ze maakten vastlegden. 

De dieren moesten samenwerken om allebei binnen een seconde van elkaar op hun eigen onderwaterknop aan beide uiteinden van dat bassin te drukken. Lukte dat, dan kregen ze een beloning.

Bij sommige proeven werd een van de dolfijnen vijf tot tien seconden tegengehouden. Hierdoor konden de dieren alleen vertrouwen op hun vocale communicatie om het indrukken van een knop te coördineren.

De onderzoekers ontdekten dat wanneer er harder geluid uit een onderwaterluidspreker werden gespeeld, beide dieren dit compenseerden door het volume en de lengte van hun roep te veranderen om het indrukken van de knop te coördineren.

Het 'geschreeuw' van de dolfijnen kon niet voorkomen dat ze elkaar minder goed begrepen als de omgeving rumoeriger was: van het 'zachtste' naar het 'hardste' geluidsniveau daalde het succespercentage van de dolfijnen bij de opdracht van 85% naar 62,5%, volgens de studie.


Omtzigt: 'heb me niet ingeschreven voor de Statenverkiezingen'

Pieter Omtzigt doet niet mee aan de komende Provinciale Statenverkiezingen, zo laat hij weten via Twitter. De oud-CDA'er zit momenteel als eenmansfractie in de Tweede Kamer.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 stond Omtzigt als nummer 2 op de lijst van het CDA en ontving ruim 342.000 voorkeursstemmen, verreweg het hoogste aantal van alle niet-lijsttrekkers. Meer hierover bij de NOS.

D66 Breda: 'Hebben BOA's wel tijd voor handhaving verkeersregels?'

Sinds deze week mogen de BOA’s in Breda handhaven op diverse lichte verkeersovertredingen. Dit in het kader van een landelijke pilot, waarin men kijkt hoe de politie ontlast kan worden. De D66-fractie in de gemeenteraad van Breda vraagt zich af of de BOA's daar wel tijd voor hebben en wil niet dat de kwaliteit van handhaving onder druk komt te staan.

Ze zijn niet de enigen in Breda zich afvragen of de BOA's hierdoor niet teveel op hun bord krijgen, want het college van burgemeester en wethouders geeft zelf al regelmatig aan dat de buitengewoon opsporingsambtenaren het vaak te druk hebben.

De ambtenaren mogen in Breda nu bekeuringen uitschrijven voor het vasthouden van een telefoon op de fiets, voor voetgangers en fietsers die door rood lopen of rijden en voor fietsers die geen of verkeerd licht op hun fiets hebben. 


Demo voor Dragon Quest Treasures op Nintendo Switch

Square Enix heeft vandaag een gratis demo uitgebracht voor de onlangs verschenen game Dragon Quest Treasures voor de Nintendo Switch. De demo laat spelers het begin beleven van de game, die gaat over de jeugdavonturen van Erik en zijn zus Mia uit Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age.

Alle vorderingen die spelers in de demo maken, inclusief opgeslagen gegevens, zijn over te zetten naar de volledige game. Spelers die na het voltooien van de demo besluiten de volledige game te kopen, ontvangen vijf Better Buddy Bullets die tijdens hun avonturen zeker van pas zullen komen.

Spelers gaan met Erik en Mia op schattenjacht in de mysterieuze wereld Draconia. Daarbij wordt het duo vergezeld door twee schattige wezens, Purrsula en Porcus, plus een team rekruteerbare monsters die hen helpen verborgen schatten te vinden en nieuwe gebieden te bereiken. Daarnaast moeten de twee hun schatten beschermen tegen vijandige monsters en rivaliserende bendes op hun weg terug naar de basis, waar ze voor hun buit beloond worden. Door schatten te verzamelen wordt de kluis van spelers steeds verder gevuld, zodat ze hun thuisbasis kunnen uitbreiden en steeds meer vriendelijke monsters kunnen verzamelen.

Dragon Quest Treasures is nu verkrijgbaar voor de Nintendo Switch. Spelers die de Digital Deluxe Edition aanschaffen, ontvangen een exemplaar van Dragon Quest Treasures, drie monster-bondgenoten – Great Sabrecat, Ruby Golem en Icy Dragling – en voorraden Bestest Buddy Bullets en Omniheal Bombs.

One Piece Odyssey vaart uit

One Piece Odyssey is nu beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc en natuurlijk hoort daar een launchtrailer bij.

De Straw Hat Crew kruist het pad van een storm waardoor ze verdwalen op het vreemde, legendarische eiland Waford. Ondertussen is de Thousand Sunny bijna tot zinken gebracht en in flarden achtergelaten. Terwijl ze het eiland en zijn oude ruïnes verkennen, ontmoeten ze Lim en Adio, twee inwoners van Waford. Nadat ze ten onrechte van hun krachten zijn beroofd door de mysterieuze kracht van Lim, begint een nieuwe reis voor de bemanning, met nieuwe personages en monsters ontworpen door Eiichiro Oda en een originele verhaallijn verweven met herinneringen aan hun vroegere avonturen.

Er is ook een gratis demoversie beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 5 en Xbox Series X|S, zodat spelers de eerste uren van One Piece Odyssey kunnen beleven. Ze kunnen hun save van de demo overzetten naar de volledige game en het avontuur voortzetten waar ze waren gebleven.

Judgement Day in World of Tanks

Terminator 2: Judgement Day komt naar World of Tanks op pc en World of Tanks Blitz met de release van een exclusieve, tijdelijke samenwerking in januari.

Van 12 tot en met 26 januari kunnen World of Tanks spelers op pc een reis maken met tanks, tijdreizen en veel gesmolten metaal. Battle Pass Special: Judgement Day is het evenement geïnspireerd op de blockbuster-film, met een speciale T-832-tank, unieke emblemen, inscripties met iconische zinnen, 2D-stijlcamouflages geïnspireerd op de filmscènes en vier voertuigcommandanten rechtstreeks uit het Terminator 2-universum. De campagne bestaat uit 50 fasen en iedereen kan aan het evenement deelnemen, omdat spelers de voortgang niet hoeven te activeren zoals bij hoofdstukken in reguliere Battle Passes.

Operatie Hasta la Vista is al aan de gang in World of Tanks Blitz en biedt spelers unieke beloningen, van een Cyborg-tank met een legendarische T-800-camouflage, 10 op de film geïnspireerde avatars, 4 zeldzame tankcamouflages en profielachtergrond. Het evenement is beschikbaar tot 31 januari en is gebaseerd op de Battle Pass-mechanica die uit 60 fasen bestaat. Na het voltooien van elke fase ontvangen spelers de beloningen.

Rusland sluit deelname Wit-Rusland aan oorlog Oekra´ne niet uit

Rusland sluit deelname van Wit-Rusland aan de oorlog in Oekraïne niet uit. Dit zal gebeuren zodra het  Oekraïense leger Wit-Rusland aanvalt, volgens Alexey Polishchuk, namens het het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De regering in Kyiv maakt zich daardoor zorgen dat Rusland, gesteund door het Wit-Russische leger, van plan is om een nieuw front te openen in het noorden van Oekraïne.

Rusland heeft Wit-Rusland eerder gebruikt als 'springplank' voor de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. Daarnaast zijn Rusland en Wit-Rusland overeengekomen de militaire samenwerking uit te breiden en een gezamenlijke gevechtseenheid op te richten. Volgens Polishchuk moeten gezamenlijke Russisch-Wit-Russische militaire oefeningen voorkomen dat de situatie escaleert. Potentiële tegenstanders moeten worden afgeschrikt en ontmoedigd om te provoceren, zei hij tegen het Russische persbureau Tass. De uiteindelijke beslissing over een militaire actie ligt bij de presidenten Vladimir Poetin en Alexander Loekasjenko.

James Webb-telescoop ontdekt exoplaneet

De James Webb Space Telescope heeft zijn eerste exoplaneet ontdekt. Het bestaan van de exoplaneet "LHS 475" was al eerder vermoed, en nu voor het eerst bevestigd met behulp van de telescoop, aldus het Amerikaanse ruimteagentschap NASA.

"LHS 475" heeft bijna precies dezelfde diameter als onze aarde en is ongeveer 41 lichtjaar van ons verwijderd. Het is nog onduidelijk of de exoplaneet een atmosfeer heeft die lijkt op die van onze aarde. Lange tijd kenden astronomen alleen de planeten die rond onze zon draaien. De eerste exoplaneten - hemellichamen die meestal rond een ster buiten ons zonnestelsel draaien - werden pas begin jaren negentig bevestigd. NASA-experts schatten dat er honderden miljarden exoplaneten zijn in ons sterrenstelsel, de Melkweg.

De "James Webb"-telescoop is gezamenlijk gebouwd door de ruimteagentschappen in Europa (ESA), de VS (NASA) en Canada (CSA) en werd eind 2021 de ruimte in gelanceerd aan boord van een Ariane-lanceervoertuig vanaf de Europese ruimtehaven in Kourou in Frans-Guyana. Wetenschappers hopen dat de beelden van de telescoop inzicht geven in de tijd na de oerknal zo'n 13,8 miljard jaar geleden. 

De eerste beelden van de telescoop werden vrijgegeven in de zomer van 2022 en gaven de diepste en meest gedetailleerde inzichten in de ruimte tot nu toe. De ontwikkeling van de "James Webb" duurde ongeveer 30 jaar en kostte ongeveer 10 miljard dollar. Het volgt de Hubble-telescoop op, die meer dan 30 jaar in gebruik is geweest.

Inflatie in ArgentiniŰ loopt op tot bijna 95 procent

Door de zware economische en financiële crisis in Argentinië is de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land opgelopen tot bijna 95 procent.

De inflatie bereikte daarmee in 2022 het hoogste niveau in 30 jaar, aldus het nationale statistiekbureau Indec. In 2021 was dat nog rond de 51 procent.

De inflatie in Argentinië is een van de hoogste ter wereld. De op één na grootste economie van Zuid-Amerika lijdt onder een slecht functionerend staatsapparaat, lage industriële productiviteit en een grote schaduweconomie die de staat veel belastinginkomsten ontneemt. De nationale munteenheid, de peso, moet keer op keer worden gedevalueerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook de oorlog in Oekraïne en verstoringen in de toeleveringsketens dragen bij aan de hoge inflatie in Argentinië.

Van vier hoog gevallen jongetje (1) ligt met ernstig letsel in ziekenhuis

Het jongetje (1) dat donderdagmiddag uit een raam op de vierde verdieping van een woning aan de Bos en Lommerweg is gevallen, ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Zo meldt AT5

Het jongetje viel donderdag rond 16.15 uur naar beneden. Diverse omstanders ontfermden zich direct over het kind, verleenden eerste hulp en schakelden de hulpdiensten in. De politie reanimeerde het kindje direct bij aankomst, het jongetje is kort daarna met een hartslag en ademhaling door ambulancepersoneel vervoerd naar het ziekenhuis waar hij nog steeds verblijft.

Hoe het jongetje uit het raam heeft kunnen vallen, is nog onduidelijk en wordt door de recherche onderzocht. De recherche komt graag in contact met getuigen die zich nog niet hebben gemeld. 

Rutte en Hoekstra op de koffie bij Biden

Minister-president Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken brengen op dinsdag 17 januari een bezoek aan president Biden van de Verenigde Staten.

De minister-president en minister Hoekstra worden door de Amerikaanse president en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, ontvangen in het Witte Huis voor een bilateraal gesprek. Tijdens het bezoek zal onder meer worden gesproken over de coördinatie van de steun aan Oekraïne, op zowel politiek, militair als humanitair vlak.

Ook komt de verdere samenwerking op het terrein van defensie en veiligheid aan bod en wordt er gesproken over de verdere versteviging van de bilaterale handelsrelatie tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Biatlete Vittozzi wint na exact vier jaar weer, B° wederom de beste

De World Cup biatlon is neergestreken in Duitsland en wel in klassiek biatlonoord Ruhpolding. Daar ligt bepaald geen bak sneeuw, maar het is wel gelukt om genoeg bij elkaar te houden om er een parcours uit te stippelen. De eerste wedstrijden zijn inmiddels afgewerkt: de klassieke individuele wedstrijd over twintig (mannen) en vijftien (vrouwen) kilometer, met vier schietbeurten en één strafminuut per gemist schot.

Mannen
Johannes Thingnes Bø ging als derde al van start en de dit seizoen zo vreselijk dominante Noor begon met een misser bij zijn eerste liggende schietbeurt. Na louter treffers in de tweede en derde schietbeurt liet hij nog een schijf overeind staan bij de laatste passage op de schietbaan, maar hij was weer dusdanig snel op de langlaufski's dat anderen bijna foutloos moesten schieten om hem überhaupt te bedreigen.

Landgenoot Sturla Holm Lægreid opende met vijftien treffers en kon zo een serieuze aanval doen op de snelste tijd, maar bij de laatste schietbeurt ging er toch één naast: hij kwam 42,8 seconden tekort aan de finish. De volgende Noor, Vetle Sjåstad Christiansen, kende hetzelfde patroon: vijftien treffers, maar een misser bij de laatste schietbeurt.

Hij was echter nog een klap sneller op de ski's en strandde op slechts 9,9 seconden van Bø. Dat was uiteindelijk goed voor plek twee, terwijl een Noorse sweep werd voorkomen door Jakov Fak. De Sloveense veteraan schoot volledig foutloos en werd op 29,3 seconden derde, zijn eerste podiumfinish in twee jaar.

Vrouwen
De Italiaanse Dorothea Wierer begon met vijftien rake schoten nagenoeg perfect, maar bij de laatste schietbeurt bleef er toch één schijf staan. Dat overkwam ook de Française Julia Simon, die op de ski's echter een stuk sneller was en bijna 25 seconden onder Wierer's tijd dook.

Voor beiden was dat niet genoeg voor de winst, want van allebei kwam er een landgenote onderdoor met de volle mep aan treffers: twintig uit twintig. Eerst was daar Lisa Vittozzi, die Simon's tijd met 45,2 seconden verbeterde. Vervolgens kwam de jonge Française Lou Jeanmonnot, die ook foutloos bleef en op 39 seconden van Vittozzi tweede werd, net voor Simon, en daarmee Wierer van het podium stootte.

De Zweedse zussen Hanna en Elvira Öberg werden op 1:10 en 1:20 minuten vijfde en zesde met beiden één misser in de tweede schietbeurt, terwijl de jonge Groenlandse Ukaleq Slettemark met foutloos schieten voor een fantastische 21e plek zorgde. Voor Vittozzi was het de derde zege uit haar carrière en de eerste sinds op de dag af vier jaar, toen ze in één weekeinde twee keer won.

Verkoop parkeerterrein Nijmegen aan GGD kan vooralsnog niet doorgaan

De voorzieningenrechter verbiedt de gemeente Nijmegen om uitvoering te geven aan de verkoopovereenkomst van de grond gelegen aan de Prof. Bellefroidstraat met de GGD. De gemeente handelde in strijd met het gelijkheidsbeginsel - en daarmee onrechtmatig - tegenover Bowling- en Kegelcentrum Nijmegen, die het parkeerterrein ook wilde kopen.

De gemeente moet zich als overheidslichaam - ook bij het verkopen van grond - houden aan het gelijkheidsbeginsel. Dit betekent dat, als er meerdere gegadigden zijn, alle potentiële kopers mee moeten kunnen dingen naar een koop. In deze zaak ging het om een parkeerterrein. Dit is de hoofdregel zoals is bepaald in het Didam-arrest. Wanneer er op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts 1 serieuze gegadigde is, geldt de uitzondering en hoeft er geen selectieprocedure te worden gestart.

Geen duidelijke criteria
De gemeente wist al jarenlang dat Bowling- en Kegelcentrum Nijmegen het parkeerterrein wilde verkrijgen. De voorzieningenrechter kan niet toetsen of de gemeente terecht een beroep deed op de hiervoor genoemde uitzondering, omdat de gemeente geen duidelijke criteria hanteerde voor de verkoop van het parkeerterrein.

Verkoop mag nog niet afgerond worden
Volgens de voorzieningenrechter verkocht de gemeente onder deze omstandigheden ten onrechte - zonder selectieprocedure - het parkeerterrein aan de GGD. Daarom mag de gemeente van de voorzieningenrechter de verkoop aan de GGD (nog) niet afronden en moet ze (eerst) alsnog voldoen aan het gelijkheidsbeginsel.

Gert Jan Segers (CU) vertrekt na 10 jaar uit de politiek

'De missie gaat door, maar voor mij zit het erop'. Met die woorden kondigde Gert Jan Segers vandaag zijn vertrek uit de politiek aan. De partijleider van de Christenunie wordt volgende week dinsdag opgevolgd door partijgenoot Miriam Bikker. Een week later vertrekt hij vervolgens uit de Tweede Kamer. 

In de afscheidsbrief op de website van de ChristenUnie is te lezen dat hij meer tijd aan zijn gezin wil gaan besteden: "Politiek is vaak ook persoonlijk en zo ook deze keus om nu te stoppen. De Haagse politiek is een gulzig vak. <...> Bij mijn recente, indrukwekkende afscheid van ons Eerste Kamerlid Peter Ester zag ik weer dat er aan het eind van je leven maar een kleine kring rond je bed staat. Dat zijn je geliefden. De mensen met wie je je leven lang optrekt. In mijn geval zijn dat Rianne en onze drie meiden (met inmiddels ook een aanstaande schoonzoon) die mij deze tien jaar steeds hebben gesteund, maar waar ik ook heel veel van heb gevraagd. We hebben elkaar in deze tien jaar steeds vastgehouden, maar ook voor ons als gezin is het goed om nu een punt te zetten en weer meer tijd voor elkaar te hebben."

Lisa Marie Presley (54) overleden

Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley en Priscilla Beaulieu, is donderdag op 54-jarige leeftijd overleden. De zangers werd geboren in het Baptist Memorial Hospital in Memphis, precies negen maanden na de bruiloft van haar ouders. Ze woonde de eerste jaren van haar leven op Graceland. Eind december 1971 gingen haar ouders uit elkaar en verlieten Presley en haar moeder het landgoed.

Ze woonde daarna bij haar moeder in Beverly Hills, maar bracht ieder jaar de kerst- en zomervakantie door bij haar vader op Graceland. Na het overlijden van haar vader in 1977 was ze samen met haar grootvader en overgrootmoeder de erfgenaam en werd ze onder andere de eigenaar van Graceland.

Lisa Marie Presley huwde meerdere malen. Met musicus Danny Keough was ze getrouwd tussen 1988 en 1994 en kreeg ze dochter Riley Keough en zoon Benjamin Keough (1992-2020). In 1994 trouwde ze met Michael Jackson, dit huwelijk duurde achttien maanden. In 2002 was ze vier maanden getrouwd met de acteur Nicolas Cage. Tijdens haar echtverbintenis met gitarist Michael Lockwood, tussen 2006 en 2016, beviel ze in 2008 van een tweeling, twee meisjes.

Op 8 april 2003 bracht Presley haar debuutalbum To Whom It May Concern uit. De eerste single van deze cd was het nummer Lights Out. Presley schreef het grootste gedeelte van de songteksten zelf. De opvolger werd uitgebracht op 5 april 2005. Het album getiteld Now What bevat nummers als Idiot en een cover van Don Henley's Dirty Laundry. Het lukte haar echter niet om haar muzikale carrière definitief van de grond te krijgen. Haar derde album "Storm and Grace" werd op 15 mei 2012 uitgebracht in de Verenigde Staten en in Canada.

Op 12 januari 2023,  nadat ze aanwezig was geweest bij de Golden Globe Awards, werd Presley naar het ziekenhuis gebracht. Haar moeder bevestigde het nieuws dat ze opgenomen was in een ziekenhuis nabij Los Angeles. Ze overleed dezelfde dag nog. De vermoededelijke doodsoorzaak zou een hartstilstand zijn. 

Dead Space remake toont enge launchtrailer

De Dead Space remake is bijna uit! Ontwikkelaar Motive heeft in ieder geval alvast een launchtrailer gepubliceerd voor de horror-game. Dead Space komt op 27 januari uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

De remake is niet enkel een grafische update. Motive heeft de USG Ishimura bijvoorbeeld iets meer open gemaakt en ze hebben ook licht aan het verhaal gesleuteld. Over dat laatste kun je meer lezen in een blog. De filosofie van het team was volgens de blog altijd "If it ain’t broke, don’t fix it". De wijzigingen die ze hebben gemaakt is om het spel betere continuïteit te geven met de andere Dead Space media. Hoofdpersonage Isaac heeft tevens een stem gekregen, iets dat eigenlijk pas in Dead Space 2 gebeurt.

FOK! Wat een weer: grotendeels droog

winterbanner

Goede morgen!

Op het uiterste noorden na is het momenteel droog, wel staat er een harde wind waarvoor code geel geldt in de provincie Noord-Holland en de wadden tot 14:00. Er kunnen windstoten tot 90 km/u voorkomen. Elders is de wind ook goed aanwezig; vrij krachtig tot krachtig. Vanmidag is het tevens grotendeels droog, in het noorden en oosten valt dan een buitje. De wind neemt in de loop van de middag wat af bij zo'n 8 graden. Vanavond draait de afnemende wind naar het zuid tot zuid west.

De nacht naar het weekend verloopt droog, maar we krijgen helaas een natte dag morgen. Maar dat is voor morgen. Wat verder dan morgen; volgende week wordt het wat kouder en is er kans op (natte) sneeuw, dit ga ik in de gaten houden want die regen mag ook wel eens klaar zijn. Net als dit weerbericht. Tot morgen!

 Een berekening van mogelijke sneeuwval komende week (Foto: wxcharts.com)
Een berekening van mogelijke sneeuwval komende week (Foto: wxcharts.com)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Ubisoft stelt Skull & Bones opnieuw uit

Skill & Bones is wederom uitgesteld. De piraten-game van Ubisoft zou eigenlijk 9 maart uitkomen, maar is nu verplaatst naar het volgende fiscale jaar (dat loopt van 1 april 2023 t/m 31 maart 2024). Skull & Bones werd voor het eerst in 2017 onthuld en het project is sindsdien al tig keer uitgesteld.

Volgens Ubisoft is de ontwikkeling van de game echt bijna afgerond, maar is er alsnog wat extra tijd nodig om de game extra op te poetsen. De open beta die binnenkort werd aangekondigd staat nog steeds in de planning. Skull & Bones is in de maak voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

De PlayStation Plus Extra- en Premium-games van januari

Sony heeft de december-games aangekondigd waar PlayStation Plus-leden met een 'Extra' en/of 'Premium' deze maand toegang tot krijgen. De grote titels zijn dit keer Devil May Cry 5: Special Edition, Back 4 Blood en Dragon Ball FighterZ. De nieuwe games zijn vanaf 17 januari beschikbaar.

Extra:

 • Back 4 Blood
 • Dragon Ball FigherZ
 • Devil May Cry 5: Special Edition
 • Life Is Strange
 • Life Is Strange: Before the Storm
 • Jett: The Far Shore
 • Just Cause 4: Reloaded
 • Omno
 • Erica

Premium:

 • Syphon Filter 3 (PS1)
 • Star Wars Demolition (PS1)
 • Hot Shots Golf 2 (PS1)

BOVAG: 600.000 personenauto's nooit gewassen; risico verkeersveiligheid

Uit het naslagwerk Wassen in Cijfers 2022 van BOVAG blijkt dat 7 procent van de personenauto’s in Nederland nooit gewassen wordt. Dat is weliswaar eenzelfde percentage als enkele jaren geleden, intussen is het totale wagenpark echter gegroeid en bovendien zijn steeds meer auto’s (verplicht) uitgerust met camera’s, sensoren en radars ten bate van verkeersveiligheid. BOVAG roept automobilisten op deze elektronische ‘ogen’ schoon te houden en de auto regelmatig te wassen.

Het percentage personenauto’s dat volgens de ondervraagde automobilisten nooit gewassen wordt, correspondeert met een absoluut aantal van meer dan 600.000 voertuigen. Omwille van de verkeersveiligheid en uit voorzorg met betrekking tot blikschade roept BOVAG automobilisten op om hun voertuig - vooral in de winter - regelmatig te (laten) wassen. Een groot aantal mensen vertrouwt intussen namelijk op de werking van allerhande veiligheids- en comfortsystemen die de bestuurder in meer of minder mate assisteren bij het autorijden. Die systemen zijn afhankelijk van onbelemmerd zicht. Met de WinterWasWeken vraagt BOVAG de hele maand januari via de aangesloten autowas- en poetsbedrijven aandacht voor de verkeersveiligheid.

Verplicht in Europa
Vrijwel elke nieuwe auto heeft tegenwoordig standaard parkeersensoren en een achteruitrijcamera aan boord, terwijl ook adaptieve cruise control (automatisch afstand houden tot de voorganger), noodremsystemen, rijstrookassistentie en dodehoek-waarschuwingssystemen in hoog tempo hun intrede hebben gedaan. Hiertoe worden auto’s uitgerust met intelligente camera’s, radars en of lidars in bumpers, voorruiten, spiegels en grills. Ter bevordering van de verkeersveiligheid heeft de Europese Unie een aantal van deze systemen sinds 2022 verplicht gesteld voor alle nieuwe automodellen. Ongeveer een kwart van de auto’s in Nederland heeft reeds een noodremsysteem, 1 op de 8 waarschuwt voor objecten in de dode hoek, zo’n 10 procent beschikt over adaptieve cruise control en 1 op de 5 heeft een waarschuwingssysteem voor het verlaten van de rijstrook.

Systemen haperen
Europa heeft Intelligent Speed Assistance (ISA; een soort snelheidsbegrenzer die verkeersborden herkent) verplicht, evenals Advanced Emergency Braking (automatische rem die een noodstop van de voorganger herkent), Emergency Lane Keeping System (voorkomt het onbedoeld verlaten van de rijstrook) en zelfs de achteruitrijcamera óf -(parkeer)sensoren. Voor een betrouwbare werking van veel deze systemen is het natuurlijk cruciaal dat de betreffende elektronische ogen hun werk kunnen doen en dus schoon zijn. Voornamelijk in de winter is de kans groot dat het zicht belemmerd wordt door sneeuwresten, modder en pekel. De veiligheidssystemen haperen dan of schakelen zichzelf uit totdat er weer voldoende zicht is.

‘Te veel gedoe’
Bijna de helft (48 procent) van de automobilisten die zeggen hun auto nooit te wassen geeft als reden dat een schone auto hen niet interesseert. 36 procent vindt dat het weinig nut heeft, aangezien de auto toch weer snel vies is en eenzelfde percentage vindt autowassen simpelweg ‘niet leuk’. Uit het consumentenonderzoek voor BOVAG Wassen in Cijfers 2022 blijkt verder dat bijna een derde (32 procent) het wassen van de auto ‘te veel gedoe’ vindt, terwijl 22 procent van mening is dat de regen in Nederland hun voertuig voldoende schoon houdt.

Auto wassen van belang voor de verkeersveiligheid (Foto: Pixabay)
Auto wassen van belang voor de verkeersveiligheid (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.