Man doodgeschoten na vieren gezondheid moeder met vuurwerk

Een opmerkelijk verhaal uit Brazilië, waar in São Bernardo do Campo een man dood is geschoten nadat hij vuurwerk afstak. In de aan São Paulo grenzende stad vierde de 38-jarige Francisco Nicolas Lopez Filho de gezondheid van zijn moeder, maar een buurman was het niet met zijn feestvreugde eens.

De moeder van Francisco en zijn zus Juliana lijdt aan onder meer borstkanker, maar de chemotherapie sloeg recentelijk prima aan en het ging de goede kant weer op. De vrouw kon al vrij lange tijd amper uit bed komen, maar aan het eind van het jaar lukte dat zowaar weer eens. Goed nieuws dus, en volgens Juliana wilde ze met haar broer, haar 9-jarige dochter en een vriend vieren dat ze met positieve energie het nieuwe jaar in gingen.

Op het terrein van de boerderij van hun moeder werd het nodige vuurwerk afgestoken om het te vieren, maar daar was een buurman niet van gediend. De 74-jarige man kwam gewapend het terrein op en liet in niet mis te verstane bewoordingen weten dat men heel rap moest stoppen, want de dieren schrokken van het vuurwerk - natuurlijk geen onredelijke vraag, hoewel zoiets in theorie ook wat vriendelijker gevraagd kan worden.

Het 9-jarige meisje begon van angst te schreeuwen en riep om hulp, waarna de buurman iedereen beval op de grond te liggen. "Hij richtte zijn wapen op mij, op mijn dochtertje en liep vervolgens naar mijn broer, die hij in het hoofd schoot", aldus Juliana. De buurman ging terug naar huis, Francisco werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar kon niet meer gered worden.

Volgens Juliana was de man al vaker aan het dreigen, vocht hij en liet hij weten 'bekenden bij de politie' te hebben, als vorm van intimidatie. "Ik filmde het gebeuren, om bewijs van zijn gedrag te krijgen, maar had nooit verwacht dat hij zoiets zou doen", zegt ze. Haar broer zou binnenkort naar Berlijn verhuizen om daar samen te gaan wonen met zijn verloofde, die daar al enige tijd woonde. Zij was niet op tijd in Brazilië voor de begrafenis.

De buurman werd niet veel later opgepakt en zit vast. De door Juliana gemaakte beelden zijn hier te zien, uiteraard zonder het fatale moment.