FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 januari 2023

AI Picture Gallery #90

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #828

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Skiester Shiffrin evenaart Vonn met 82e zege, Braathen wint klassieker in Adelboden

's Werelds beste alpineskiërs, met name op de technische onderdelen, hebben weer een World Cup-wedstrijd afgewerkt. De vrouwen kwamen zondag in actie in het Sloveense Kranjska Gora voor een tweede reuzenslalom, de mannen werkten in het Berner Oberland in Zwitserland een slalomklassieker af op de beruchte Chuenisbärgli.

Reuzenslalom vrouwen, Kranjska Gora
In run één was Mikaela Shiffrin weer eens de beste, dit keer ging de Amerikaanse 0,24 seconden sneller naar beneden dan de Italiaanse Federica Brignone. De verrassende winnares van zaterdag, Valerie Grenier uit Canada, deed het met plek drie op 0,39 seconden wederom uitstekend en verder bleven de Italiaanse Marta Bassino (+0,73), Lara Gut-Behrami uit Zwitserland (+0,77), de Zweedse Sara Hector (+0,85) en de Slowaakse Petra Vlhova (+0,87) ook nog binnen een seconde van Shiffrin.

Vlhova opende de strijd om de podiumplaatsen door ruimschoots de leiding te pakken, Hector verloor met 0,87 seconden drie plekken. Gut-Behrami was met 0,10 seconden nog weer wat sneller, Bassino raakte met 0,19 seconden dan weer twee posities kwijt. Grenier kon haar stunt niet herhalen en zakte met 0,77 seconden drie plekken, Brignone dook met 0,20 seconden naar de leiding. Het was aan Shiffrin om het af te maken en dat deed de Amerikaanse: ze won met 0,77 seconden en evenaarde zo het recordaantal World Cup-zeges van landgenote Lindsey Vonn met 82 stuks. Alleen de Zweed Ingemar Stenmark heeft er met 86 stuks nog meer.

Slalom mannen, Adelboden
De eerste twee starters haalden de finish niet, maar Lucas Braathen deed dat zeker wel. De Noor was met een indrukwekkende run de snelste en zette de Zwitser Loïc Meillard op 0,52 seconden. Linus Strasser uit Duitsland volgde op 0,60 seconden en ook de Oostenrijker Manuel Feller (+0,82) en Braathen's eveneens nog jonge landgenoot Atle Lie McGrath (+0,94) bleven nog binnen een seconde van de leider.

Met de Italiaan Alex Vinatzer, vijftiende na run één, aan de leiding kwam McGrath naar beneden, waarbij de Noor met 0,22 seconden plek één in handen nam. Feller leverde 0,48 seconden in en zakte drie plekken weg, Strasser kwam op 0,21 van McGrath terecht, die zo zeker was van het podium - tot vreugde van het Zwitserse publiek, dat de jonge Noor in de harten had gesloten. Voor eigen publiek lukte het Meillard net niet: +0,22 seconden en samen met Vinatzer gedeeld derde, met alleen Braathen te gaan. Die hield zijn landgenoot met 0,71 seconden van het podium, maar de twee dolgelukkige Noren vierden een fraai 1-2'tje, voor Strasser.

Bolsonaro-aanhangers draaien door en bestormen Congres

Begin januari, het lijkt wel een effect te hebben op aanhangers van een bepaald type politicus. In de VS was het op 6 januari 2021 raak, toen fans van oud-president Donald Trump het Capitool in Washington bestormden, vandaag is het 'feest' in Brasilia.

In de Braziliaanse hoofdstad hebben doorgedraaide aanhangers van de in oktober bij de verkiezingen verslagen oud-president Jair Bolsonaro toegeslagen. Met vele duizenden zijn ze wederom op de been gekomen en dit keer is men het Nationaal Congres binnengevallen, het Senaatsgebouw van Brazilië. Ook het presidentieel paleis ligt onder vuur, hoewel de kersverse president Lula niet aanwezig is: hij is in São Paulo vanwege zwaar noodweer daar.

Bolsonaro werd eind oktober bij de verkiezingen verslagen en toonde zich sindsdien nauwelijks nog in het openbaar, terwijl zijn aanhangers - net als hun held - weigerden de nederlaag te erkennen. Honderden snelwegen werden geblokkeerd, maar dat was inmiddels voorbij. Afgelopen week, kort voor Lula het stokje overnam, vluchtte Bolsonaro naar de VS, omdat hij in Brazilië naar alle waarschijnlijkheid vervolgd gaat worden wegens onder meer corruptie.

Update 22.15 uur
Lula heeft in een toespraak laten weten vanavond nog terug te keren naar Brasilia. Ook heeft hij, op aanvraag van de gouverneur van het Federale District waar Brasilia onder valt, besloten dat een soort staat van beleg wordt afgekondigd. Het leger neemt daarmee bepaalde politietaken over en de federale overheid zal tot het eind van de maand de macht hebben.

Saillant detail is overigens dat veel van de terroristen het congresgebouw bestormden, terwijl ze 'Ladrão' riepen: 'dief', hun bijnaam voor Lula. Terwijl ze dat deden, stalen ze de hele boel leeg.

Schansspringster Opseth wint World Cup in Sapporo

De beste schansspringsters van de wereld kwamen zondag weer in actie in de World Cup. In het Japanse Sapporo was het zondagochtend wat minder winterachtig dan een dag eerder, maar de omstandigheden waren zeker weer prima voor een mooie wedstrijd.

In de eerste ronde was het spannend, waarbij Silje Opseth uit Noorwegen als beste uit de bus kwam. De Duitse Katharina Althaus, een dag eerder de beste, stond er echter vlak bovenop en ook de Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig was niet ver weg. Ema Klinec uit Slovenië deed nog volop mee en vanaf de nummer vijf, de Japanse Yuka Seto, was de achterstand vrij fors.

In ronde twee kon Seto het niet helemaal bolwerken; de Japanse viel vier plekken terug. Klinec verdedigde haar positie vervolgens met succes en ging daarmee ook voorbij aan Pinkelnig, die een plek inleverde. Althaus deed het prima, maar niet goed genoeg: twee plekken gingen er verloren. Opseth mocht het afmaken en dat deed de Noorse met verve, waardoor ze haar vierde World Cup-zege pakte, de derde van het seizoen.

Man doodgeschoten na vieren gezondheid moeder met vuurwerk

Een opmerkelijk verhaal uit Brazilië, waar in São Bernardo do Campo een man dood is geschoten nadat hij vuurwerk afstak. In de aan São Paulo grenzende stad vierde de 38-jarige Francisco Nicolas Lopez Filho de gezondheid van zijn moeder, maar een buurman was het niet met zijn feestvreugde eens.

De moeder van Francisco en zijn zus Juliana lijdt aan onder meer borstkanker, maar de chemotherapie sloeg recentelijk prima aan en het ging de goede kant weer op. De vrouw kon al vrij lange tijd amper uit bed komen, maar aan het eind van het jaar lukte dat zowaar weer eens. Goed nieuws dus, en volgens Juliana wilde ze met haar broer, haar 9-jarige dochter en een vriend vieren dat ze met positieve energie het nieuwe jaar in gingen.

Op het terrein van de boerderij van hun moeder werd het nodige vuurwerk afgestoken om het te vieren, maar daar was een buurman niet van gediend. De 74-jarige man kwam gewapend het terrein op en liet in niet mis te verstane bewoordingen weten dat men heel rap moest stoppen, want de dieren schrokken van het vuurwerk - natuurlijk geen onredelijke vraag, hoewel zoiets in theorie ook wat vriendelijker gevraagd kan worden.

Het 9-jarige meisje begon van angst te schreeuwen en riep om hulp, waarna de buurman iedereen beval op de grond te liggen. "Hij richtte zijn wapen op mij, op mijn dochtertje en liep vervolgens naar mijn broer, die hij in het hoofd schoot", aldus Juliana. De buurman ging terug naar huis, Francisco werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar kon niet meer gered worden.

Volgens Juliana was de man al vaker aan het dreigen, vocht hij en liet hij weten 'bekenden bij de politie' te hebben, als vorm van intimidatie. "Ik filmde het gebeuren, om bewijs van zijn gedrag te krijgen, maar had nooit verwacht dat hij zoiets zou doen", zegt ze. Haar broer zou binnenkort naar Berlijn verhuizen om daar samen te gaan wonen met zijn verloofde, die daar al enige tijd woonde. Zij was niet op tijd in Brazilië voor de begrafenis.

De buurman werd niet veel later opgepakt en zit vast. De door Juliana gemaakte beelden zijn hier te zien, uiteraard zonder het fatale moment.

Internationale verontwaardiging na nieuwe executies Iran

De executie van twee dissidente demonstranten in Iran is internationaal veroordeeld. De vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Borrell, noemde het optreden van de Iraanse rechterlijke macht buitengewoon verwerpelijk. 

Het hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Borrell, riep Teheran op om alle doodvonnissen die zijn opgelegd in verband met de protesten tegen de Iraanse overheid in te trekken. Volgens Iraanse informatie zijn er 14 doodstraffen opgelegd waarvan er nu vier zijn uitgevoerd.

Ook de VS veroordeelde de recente executies in verband met de protesten in Iran. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington sprak van schijnprocessen tegen de twee geëxecuteerde mannen. De doodstraffen zijn bedoeld om de volksprotesten de kop in te drukken, aldus een woordvoerder.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had kritiek op de oneerlijke rechtsgang. De Iraanse mensenrechtenorganisatie zei dat de twee geëxecuteerde mannen zijn gemarteld. De Iraanse rechterlijke macht hield de twee demonstranten verantwoordelijk voor de dood van een lid van de Revolutionaire Garde, deze man stierf tijdens de protesten tegen het leiderschap van de Islamitische Republiek.

Teheran benoemt nieuwe controversiële politiechef

Ondertussen werd een verandering aan de top van het Iraanse veiligheidsapparaat bekend. Zoals het persbureau Isna meldt, is de politiechef van het land, Ashtari, ontslagen door het staatshoofd, Khamenei. Opvolger is generaal Radan, die in 2010 door de VS en later door de EU gesanctioneerd werd wegens mensenrechtenschendingen.

Duitse bobsleeŽrs pakken vier uit vier in 'Nederlandse Alpen'

's Werelds beste bobsleeërs hebben dit weekeinde hun eerste World Cup-wedstrijden van het kalenderjaar 2023 afgewerkt. In het Duitse Winterberg in de ; Nederlandse Alpen' stonden weer vier wedstrijden op het programma. Een Duitse baan, en dus Duits succes: vier uit vier, met nog wat overige podiumplaatsen erbij.

Monobob vrouwen
In de eerste run was Melanie Hasler uit Zwitserland het snelst, ietwat verrassend. De Duitse Lisa Buckwitz gaf voor eigen publiek drie honderdsten van een seconde toe en werd gevolgd door de Amerikaanse Kaillie Humphries (+0,14), die op haar beurt weer één honderdste van een seconde sneller was dan de tweede Duitse, Laura Nolte.

In de tweede run wist Nolte overtuigend haar positie vast te houden en wipte over Humphries heen, die 0,18 seconden toe moest geven. Buckwitz maakte flink wat fouten en verloor met 0,23 seconden zelfs drie posities, waarna Hasler het af mocht maken. De Zwitserse begon met een prima start, maar verloor daarna het tempo en raakte met 0,29 seconden zes plekken kwijt. Nolte pakte de winst, voor Humphries en de Duitse Kim Kalicki, die na één run nog vijfde stond.

Tweemansbob, mannen
Niet verrassend stond Duitsland bovenaan na één run, maar dit keer was dat wel met Johannes Lochner en remmer Georg Fleischhauer. Ze hadden 0,10 seconden voorsprong op landgenoten Christoph Hafer en René Sommer, die werden gevolgd door de Britse slee van Brad Hall en Taylor Lawrence (+0,11) en de Zwitsers Michael Vogt en Sandro Michel (+0,14). De doorgaans dominante Duitse slee van Francesco Friedrich en Thorsten Margis stond op 0,32 seconden op plek vijf.

Friedrich was niet fit en verloor in run twee nog een positie, waardoor hij vrijwel zeker buiten het podium belandde: de eerste keer in een tweemansbob in de World Cup in ruim negen (!) jaar. Vogt zette een goede run neer en pakte met 0,56 seconden de leiding en wipte 0,13 seconden over Hall heen. Hafer kwam 0,17 seconden tekort en verloor dus twee plekken, waarna het aan Lochner was. Die verloor onderin nog wat tijd, maar won met 0,14 seconden voorsprong wel, voor Hafer en Hall.

Tweemansbob, vrouwen
Duitsland boven in run één, waarbij Laura Nolte met Neele Schulten de snelste was. Op 0,22 seconden werden ze gevolgd door Lisa Buckwitz en Kira Lipperheide, met Kim Kalicki en Leonie Fiebig op 0,25 seconden. Verder bleef alleen de Amerikaanse Kaillie Humphries met remster Kaysha Love in de buurt (+0,30), de Australische Breaana Walker voerde met Sarah Blizzard de rest aan op 0,63 seconden.

Walker behield in de tweede run haar positie en was dus verzekerd van haar beste World Cup-resultaat ooit in de tweemansbob, maar Humphries ging er wel gelijk 0,61 seconden onderdoor. Kalicki was nog eens 0,23 seconden sneller en zag vervolgens hoe Buckwitz haar met 0,11 seconden voor wist te blijven, waarna Nolte het af mocht maken. Dat gebeurde, zonder grote problemen: Nolte won met 0,35 seconden verschil en voerde zo het gehele Duitse podium aan, een ouderwetse Dreifachsieg.

Viermansbob, mannen
Francesco Friedrich was weliswaar niet helemaal fit, met de oersterke remmers Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller achter zich wist de grootheid toch de snelste tijd te noteren. Landgenoot Christoph Hafer gaf 0,15 seconden toe, de Oostenrijkse slee van Markus Treichl stond op 0,28 seconden keurig op plek drie. Op nog eens één honderdste volgde Michael Vogt met de beste Zwitserse slee, op zijn beurt op één honderdste gevolgd door de derde Duitse slee, met Johannes Lochner aan het roer.

In de tweede run leverden Lochner en zijn mannen op twee honderdsten een positie in bij de Britse slee van Brad Hall, terwijl Vogt en co na een vroege fout met 0,32 seconden achterstand achter beide teams eindigden. Treichl kwam 0,33 seconden tekort en verloor drie plekken, Hafer leverde er ook twee in (+0,12). Friedrich mocht het afmaken en deed dat op fraaie wijze met 0,18 seconden voorsprong, voor Hall en Lochner.

Zweden klaagt over "onvervulbare eisen" van Turkije voor toetreding tot NAVO

Zweden ziet zichzelf geconfronteerd met naar eigen zeggen "onvervulbare eisen" van Turkije in de aanloop naar de  gevraagde toetreding tot de NAVO. Premier Kristersson zei op een veiligheidsconferentie in Sälen, Zweden, dat Turkije heeft bevestigd dat Zweden alles heeft gedaan om Ankara's toestemming te krijgen voor het toetreden tot de NAVO. Aan de andere kant stelt Turkije nog eisen waar Zweden niet aan kan en wil voldoen.

NAVO-lid Turkije beschuldigt Zweden ervan terroristen te steunen. De Turkse regering eist onder meer de uitlevering van enkele tientallen verdachten die behoren tot of dicht bij de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK staan.

Naast Zweden heeft ook Finland het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd met het oog op de Russische oorlog tegen Oekraïne. Voor toelating tot de defensiealliantie is de instemming van alle lidstaten vereist.

Uitslag Cambuur - Volendam

Volendam is niet meer de nummer laatst in de eredivisie. In het degradatieduel tegen Cambuur Leeuwarden won de ploeg van Wim Jonk met 0-3, waardoor Cambuur nu de nummer achttien is in de eredivisie. \

Met Sjors Ultee als nieuwe trainer bij Cambuur hoopte de Friezen op een goed resultaat, maar na acht minuten keken ze al tegen een achterstand aan dankzij een goal van Bilal Ould-Chikh, en één minuut later zorgde Robert Mühren voor de 0-2.

Cambuur probeerde in het vervolg van de wedstrijd nog wel iets van de wedstrijd te maken, maar overtuigen konden de Friezen niet. Een kwartier voor tijd besliste invaller Henk Veerman de wedstrijd. Door de overwinning van Volendam stijgt Volendam naar de zeventiende plaats, en is Cambuur de nieuwe hekkensluiter in de eredivisie.

Roest na zinderende 10km Europees kampioen allround, ook goud Rijpma-De Jong

In het Vikingskippet in Hamar is zondag het Europees kampioenschap allroundschaatsen afgerond. Dat gebeurde met nog een paar zeer fraaie ritten, waarin fel werd gestreden om de medailles, inclusief het goud.

Vrouwen
Na de openingsdag was de leiding in handen van Antoinette Rijpma-De Jong, met Marijke Groenewoud en thuisfavoriete Ragne Wiklund als uitdaagsters. Op de 1500 meter bleek dat ook de volgorde waarin het toptrio eindigde: Rijpma-De Jong was met 1:55,39 het snelst, voor de 1:55,66 van Groenewoud en de 1:56,29 van Wiklund - Robin Groot noteerde met 1:58,57 de vierde tijd. In het klassement had Rijpma-De Jong zo 10,34 seconden voorsprong op Groenewoud, omgerekend naar de vijf kilometer, en 12,64 op Wiklund.

Op die vijf kilometer ging Wiklund er uiteraard volle bak voor, met name met het oog op de positie van Groenewoud. De Noorse hield het tempo knap hoog en wist een zeer sterke 6:57,19 te rijden. Groenewoud startte sneller, maar kon het aan het einde net niet meer volhouden en finishte in 7:02,27 minuten, waardoor Wiklund haar passeerde in het klassement. Het werd zilver, de eerste medaille ooit voor een Noorse vrouw, want Rijpma-De Jong hield stand: haar 7:05,23 kwam met flink knokken tot stand, maar was genoeg om het goud te pakken.

Mannen
Patrick Roest voerde het klassement na dag één aan, maar werd uitgedaagd door de jonge Noorse sensatie Sander Eitrem. De Belg Bart Swings, Peder Kongshaug uit Noorwegen en Beau Snellink en Marcel Bosker streden om het brons. Op de 1500 meter maakte Eitrem wederom grote indruk: met 1:44,44 benaderde hij het uit 2009 stammende baanrecord van Shani Davis tot op 0,17 seconden en pakte hij de afstandszege, voor de 1:45,83 van Roest. Kongshaug (1:46,01) en Swings (1:46,03) volgden, Bosker haakte met 1:47,24 af. In het klassement nam Eitrem de leiding over; hij had 1,78 seconden te verdedigen op Roest. Swings voerde de strijd om plek drie aan, met Kongshaug als enige concurrent.

Op de tien kilometer reed Swings naar 13:22,92 minuten, waar Kongshaug niet aan kwam. Snellink bleef op 13:08,52 steken en daarmee was voor Swings het brons binnen, waarna Eitrem en Roest om het goud streden. Dat werd een geweldige rit, waarin de twee ronde na ronde op het scherpst van de snede streden. In de slotfase had Roest echter net wat meer over: hij dook de 29'ers in en Eitrem kon dat net niet helemaal volgen. Roest snelde in 12:58,09 naar de afstandswinst én het goud, Eitrem werd met 13:04,24 tweede op de tien kilometer - de Italiaan Davide Ghiotto noteerde 13:00,09 - en pakte zilver in het eindklassement.

Uitslag NEC - Ajax

Na AZ, PSV en Feyenoord heeft ook Ajax punten verspeeld bij de hervatting van de eredivisie. In de uitwedstrijd tegen NEC speelde de Amsterdammers met 1-1 gelijk tegen de ploeg uit Nijmegen.

Ajax was in de eerste helft duidelijk beter dan NEC en kreeg ook de nodige kansen om de score te openen. Uiteindelijk slaagde Davy Klaassen daarin na een goede aanval. Dat de score niet verder opliep in de eerste helft was te danken aan onder meer Jasper Cillessen, die een geweldige redding had.

Vroeg in de tweede helft kwam NEC langszij. Uit een vrije trap zorgde Landry Dimata voor de gelijkmaker. Ajax ging op zoek naar een nieuwe voorsprong, maar opnieuw stond Cillessen in de weg en werd het uiteindelijk gelijk in Nijmegen.

Door het gelijkspel heeft Ajax nu al vier wedstrijden op rij niet kunnen winnen in de eredivisie. Voor de winterstop konden de Amsterdammers niet winnen van PSV, Vitesse en FC Emmen. In de stand staat Ajax nog wel op de tweede plaats, met drie punten achter op koploper Feyenoord.

Uitslag FC Utrecht - Feyenoord

Feyenoord is zondag teleurstellend aan de tweede seizoenshelft in de Eredivisie begonnen. De ploeg van trainer Arne Slot kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen FC Utrecht.

Feyenoord kon een gat slaan in de competitie. Zaterdag hadden PSV en AZ al punten verspeeld, maar tegen FC Utrecht stonden de Rotterdammers na drie minuten al op achterstand. Na mooie aanval zorgde Jens Toornstra voor de 1-0. Utrecht hield die voorsprong lang vast, maar in de laatste minuut van de regueliere speeltijd kwam Feyenoord langszij dankzij invaller Alireza Jahanbakhsh. In de blessuretijd leek het er even nog op dat Feyenoord de overwinning pakte, maar het doelpunt van Santiago Giménez werd afgekeurd.

Feyenoord blijft wel de koploper in de eredivisie.

Politie zet A9 af en zoekt met helikopters naar gevluchte hond Teddy

De politie heeft vanochtend met een helikopter en met meerdere auto's op de A9 bij Amsterdam gezocht naar een hond. Het gaat om Teddy, die op 2 januari wegrende nadat hij was geschrokken van harde vuurwerkknallen. Het beestje werd zowel door baasje Peggy als door de politie gespot op de snelweg, maar ondanks de zoekactie is de hond nog niet terecht.  Zo meldt AT5

Zeven dagen is het nu sinds Teddy wegrende bij de Gaasperplas. Peggy is sindsdien aan het zoeken, zo ook vandaag. Toen ze over de A9 reed, in de buurt van het knooppunt Holendrecht, zag ze haar hond ineens in de berm zitten, vertelt ze aan AT5. "We zijn toen omgedraaid om naar hem toe te gaan en toen we er waren ben ik uitgestapt. Ik heb me toen klein gemaakt, zoals het protocol voorschrijft, en heel voorzichtig naar hem toe gegaan."

Maar van de gedroomde hereniging met haar huisdier kwam het uiteindelijk niet voor Peggy. "Hij was heel erg bang, zijn instinct nam het over en hij rende bij me weg. Hij herkende dus zelfs mij niet." Rond diezelfde tijd spotte ook de politie de hond. Dit keer niet in de berm, maar op de snelweg. Meerdere politieauto's en een helikopter werden daarna in gezet om het beest te vinden, maar dat lukte uiteindelijk niet. 

Peggy vraagt mensen die haar hond zien om deze niet zelf te benaderen. "We willen niet dat te veel mensen hem gaan zoeken en al helemaal niet roepen. Als je hem gezien hebt, meld het dan via een van de nummers die op de flyer staat, maar ga alsjeblieft niet naar hem toe." 

Honden en vuurwerk
Teddy liep dus weg omdat hij was geschrokken van hard vuurwerk. Marianne Dalhuisen van Dogsearch Nederland vertelde donderdag al aan AT5 dat het een bekend probleem is. Ze noemde Oud en Nieuw "een ramp". In totaal kreeg de organisatie rond de afgelopen jaarwisseling zo'n 14 meldingen binnen van zoekgeraakte honden, vooral in de Randstad. Behalve Teddy zijn alle kwijtgeraakte honden inmiddels teruggevonden. 

Volgens Dalhuisen is de angst bij honden voor het geknal niet op te lossen: "Het is zo'n shock voor die beesten".  De organisatie zou graag zien dat vuurwerk alleen afgestoken mag worden bij vuurwerkshows door de gemeente. Hondeneigenaren kunnen deze plekken dan mijden. Daarnaast raadt Dalhuisen hondeneigenaren aan om vanaf eind november de hond aan de lijn te houden en extra goed op te letten. "Zeker vanaf half december tot half januari. Ook in het bos en rustige wandelgebieden, het is gewoon onvoorspelbaar."

Zo ziet het oude Egypte eruit in de Metaverse

Wat vroeger voorbehouden was voor de goden, kan nu digitaal worden ervaren door gebruikers van de Metaverse. Het technische team van 'Tutera' brengt het oude Egypte nu digitaal tot leven. Met VR-brillen of digitale apparaten kunnen bezoekers door tempels slenteren of netwerken met andere Egypte-geïnteresseerden.

Het is gebaseerd op het idee dat koning Toetanchamon weer tot leven is gekomen om zijn toekomstplannen voor Egypte te voltooien.

'BBB zal in provinciebesturen niet meewerken aan onteigening boeren'

Al maandenlang scoort de BoerBurgerBeweging hoog in de peilingen, voorvrouw Caroline Van der Plas gaat dan ook uit van een grote overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Volgens van der Plas maakt BBB goede kans om in een vijftal provincies de grootste partij te worden. Als ze daadwerkelijk mee gaan besturen dan zal de partij ‘zeker niet’ meewerken aan het onteigenen van boeren.

"Een goede verkiezingsuitslag voor BBB in de provincies betekent ook een aantal zetels in de Eerste Kamer en daardoor meer politieke invloed. Hierdoor zal de coalitie niet alleen voor een kop koffie langskomen. BBB zal per onderwerp kijken waar we kunnen onderhandelen met Rutte en Kaag, dat zal niet alleen over stikstof gaan", aldus Van der Plas bij WNL op Zondag.

Wagner-baas: 'Ik wil Bakhmut veroveren vanwege de tunnels'

De oprichter van de Russische huurlingengroep Wagner, Yevgeny Prigozhin, wil het kleine Oekraïense stadje Bakhmut in Donetsk veroveren vanwege de enorme tunnelsystemen die daar aanwezig zijn, hierin kunnen troepen en tanks zich verschuilen.

"De kers op de taart is het mijnsysteem van Soledar en Bakhmut, dat eigenlijk een netwerk van ondergrondse steden is", legt Prigozhin uit op Telegram. "Niet alleen biedt het plaats aan een grote groep mensen op een diepte van 80-100 meter, maar er kunnen ook tanks en pantserwagens in voortbewegen." In deze tunnels liggen sinds de Eerste Wereldoorlog wapens opgeslagen. Backmut is een belangrijk logistiek centrum met unieke verdedigingsmogelijkheden. 

Het Russische leger en de Wagner-groep proberen al vijf maanden Bakhmut in Oost-Oekraïne in te nemen. Sommige westerse militaire experts hebben hun verbazing uitgesproken over de zware Russische verliezen en de mogelijkheid dat Oekraïense troepen zich eenvoudig kunnen terugtrekken naar nabijgelegen nieuwe verdedigingsposities als er een Russische overwinning plaatsvindt. Het zou dus als een Pyrrusoverwinning te beschouwen zijn.

Amerikaanse bronnen zeiden donderdag dat Prigozhin om commerciële redenen de controle over de zout- en gipsmijnen in de regio wil overnemen. De vermeende militaire mogelijkheden van de ondergrondse voorzieningen rondom Bakhmut werd niet genoemd.

Bakhmut wordt door de Russische kant Artjomowsk genoemd. Het is bekend dat een tunnelstelsel voor mijnwinning zich over meer dan 160 kilometer in de regio uitstrekt. In vredestijd werden er onder meer concerten en voetbalwedstrijden gehouden in een grote ondergrondse zaal.

Langlaufster Karlsson wint Tour de Ski en stort in, Klśbo houdt stand

In het Italiaanse Val di Fiemme wordt zondag de laatste etappe afgewerkt van de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurt met een monsterlijke slotetappe, waarin de finish bovenop de ongenadig steile Alpe Cermis ligt.

Vrouwen
Frida Karlsson schopte het voor het eerst tot de laatste etappe, waar ze als klassementsleidster aan begon. De Zweedse moest 1:12 minuten verdedigen op de Noorse Tiril Udnes Weng, die op haar beurt op moest letten op de Finse Kerttu Niskanen (+1:37). De Duitse Katharina Hennig was op 2:00 minuten mogelijk nog een uitdaagster voor het podium, met de Amerikaanse Rosie Brennan (+2:28) en de Noorse Lotta Udnes Weng (+2:37) daar weer achter.

In de eerste vlakke kilometers was het vooral een kwestie van opwarmen, waarna het voor de slotfase begon met de vreselijk steile Alpe Cermis-klim. Na een paar minuten serieus klimmen begon Karlsson het tempo op te voeren en kreeg ze Heidi Weng mee, terwijl Hennig gelost was. De Franse klimgeit Delphine Claudel voegde zich bij de twee koplopers en viel zelfs aan, na een struikelpartij van Karlsson en Weng.

Met nog 800 meter te gaan hadden Claudel en Heidi Weng een mooie voorsprong op Niskanen, die Tiril Weng gelost had - Karlsson zat daar weer achter en vocht zich helemaal leeg om niet totáál op te blazen. Claudel liep in de slotfase weg en schreef historie: de zevende podiumplaats ooit voor een Franse vrouw in de World Cup, en de eerste zege ooit, nadat Claudel zelf in de voorgaande twee jaren al derde werd op de Alpe Cermis.

Heidi Weng finishte als tweede, terwijl Niskanen nog geklopt werd door de verrassende Amerikaanse Sophia Laukli, wiens landgenotes Jessie Diggins en Brennan de top-6 completeerden. Tiril Weng bolde als tiende over de meet en verloor plek twee in het klassement aan Niskanen, terwijl een totáál leeggestreden Karlsson als vijftiende over de finishlijn plofte, nog wel genoeg om de eindzege binnen te halen. Ze had wel lang medische hulp nodig, en zelfs bijna twintig minuten later was ze er bij de podiumceremonie niet bij.

Het duurde even, maar uiteindelijk kwam er voorzichtig positief nieuws: volgens een woordvoerder van het team was Karlsson bij kennis en zat ze in de medische tent soep te drinken en met de artsen te praten, terwijl ze er weer wat bovenop begon te komen.

Mannen
De Noor Johannes Høsflot Klæbo stond aan de leiding in het klassement, wat niet gek was: de titelverdediger won álle zes etappes tot aan de slotdag. De Zweed Calle Halfvarsson stond op 1:02 minuten, voor de Noor Pål Golberg (+1:14). Op 1:27 minuten stond de Italiaan Federico Pellegrino, maar vooral de Noorse kilometervreters Simen Hegstad Krüger (+1:45), Hans Christer Holund (+2:02) en Didrik Tønseth (+2:02) waren gevaarlijk voor het podium - net als eventueel Sjur Røthe, tiende op 2:28.

De groep bleef op het vlakke stuk samen, maar zodra het omhoog ging werd de achterdeur geopend. Halfvarsson was het eerste voorname slachtoffer en raakte zijn podiumplek in rap tempo kwijt. Voorin voerden Krüger en Holund het tempo op en met nog een fors stuk klimwerk te gaan, moest Holund lossen. Krüger had inmiddels 35 seconden voorsprong op Klæbo, op wie Krüger 1:45 goed moest maken - een lastige opgave, maar met een topdag wellicht niet volledig onmogelijk.

Krüger trok sterk door en pakte de overwinning, vijf tellen voor Holund. De Fransman Jules Lapierre hield Røthe nog net achter zich en pakte zijn allereerste podiumplek in de World Cup. Friedrich Moch uit Duitsland werd vijfde en als zesde bolde Klæbo over de finish: 45 seconden na Krüger en dus was de eindzege definitief binnen. Halfvarsson en Golberg waren ver weggezakt en vielen van het Tour-podium af, waarop Krüger uiteindelijk tweede werd, voor Holund en de sterke Pellegrino.

Kimberley is echt gruwelijk nat

Het regent hevig in het noordwesten van Australië. Vooral in het noorden van de staat West-Australië is het ernstig: de nasleep van de orkaan Ellie zorgt er voor hevige regenval in de Kimberley, de noordelijkste regio van de enorme staat.

Honderden mensen zijn geëvacueerd binnen het dichtbevolkte gebied, waar vooral het grofweg 1300 zielen tellende Fitzroy Crossing en de omliggende Aboriginal-dorpen hard getroffen zijn: voorraden moeten er over worden gevlogen, want wegen zijn die kant op totaal onbegaanbaar.

De minister van Noodhulpdiensten van West-Australië, Stephen Dawson, noemt de overstroming in de Kimberley een 'once in a century'-gebeurtenis, iets wat hooguit eens in de eeuw voorkomt, en zeker de ergste in de recente geschiedenis van zijn staat. "Het water is overal."

De recordhoogte van de Fitzroy-rivier was 13,95 meter uit 2002, deze week werd dat verpulverd: 15,81 meter bij Fitzroy Crossing. Het lijkt erop dat de regenval in de Kimberley af begint te nemen, het noodweer verschuift richting het naar het oosten gelegen Northern Territory.

Overijssel eist miljarden voor stikstofbeleid

De provincie Overijssel weigert mee te werken aan het stikstofbeleid als er geen geld (5 miljard euro) bij komt om dit uit te voeren, daarnaast wil de provincie ook meer tijd om het beleid te kunnen uitvoeren. Dit staat in het provinciaal plan dat afgelopen week bekend werd. 

Volgens de provinciewoordvoerder is het "alles of niets, dit is gewoon wat we nodig hebben om onze plannen goed uit te voeren." Op dit moment is de totale begroting voor het stikstofbeleid 24,3 miljard euro voor alle twaalf provincies. In 2030 moet 74% van de bedreigde natuurgebieden onder de maximale stikstofnorm zijn, zoals afgesproken in het coalitieakkoord met de VVD, CDA, ChristenUnie en D66.

De provincie schat in tot na 2035 de tijd nodig te hebben om draagvlak te creëren bij de boeren. Overijssel is de eerste provincie die het PPLG (Provinciaal Programma Landelijk Gebied) presenteert, voor 1 juli moeten alle provincies dit plan hebben gemaakt. Voor het kabinet komt het ultimatum in als een donder bij een heldere hemel omdat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zeer kort voor het persmoment werd ingelicht hierover.

Hond neergeschoten door politie

In Rotterdam heeft de politie zaterdag een hond moeten doodschieten nadat het dier de eigenaren had aangevallen. 

Na de aanval hebben zij geprobeerd de hond te kalmeren wat geen effect had en hebben zich ingesloten in een kamer waar de hond niet kon komen. Daar hebben zij de politie gebeld die enige tijd later aan kwam. De hond was dusdanig agressief dat de politie een stroomstootwapen gebruikte, ook dit had geen effect op de hond waarna deze is neergeschoten.

Waarom de hond de eigenaar aanviel is niet bekend, zowel de man als vrouw zijn naar het ziekenhuis gebracht waar volgens de eerste meldingen bleek dat de hand van de man eraf is gebeten. Wat de verdere verwondingen zijn is, net als het ras van de hond, onduidelijk,

(niet deze) hond bijt eigenaren  (Foto: Pixabay)
(niet deze) hond bijt eigenaren (Foto: Pixabay)

Waar komt ons gas dit jaar vandaan?

Door de lage gasprijzen van dit moment en een goed gevulde gasvoorraad lijkt Europa redelijk ongeschonden deze winter door te komen. Maar de grote vraag is of dat volgende winter ook lukt.

De voorraden voor de koude maanden van 2023 en 2024 zullen niet gevuld kunnen worden met grote hoeveelheden Russisch gas. Wat zijn de andere opties? En tegen welke prijs? Dat zette de NOS op een rij in dit artikel.

Waar komt ons gas vandaan dit jaar? (Foto: Pixabay)
Waar komt ons gas vandaan dit jaar? (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: een vrijwel droge dag

winterbanner

Goede morgen!

Zowaar een droge dag vandaag. In het oosten zijn nog een paar buitjes en ook de westkust en het noordwesten kan een enkel buitje verwachten maar verder is het droog. Vanmiddag is de zon ook te zien, echter raakt het vanuit het westen bewolkt en is het gedaan met de droogte, vanavond kan het flink doorregenen. De matige wind komt uit het zuidwesten bij zo'n 9 graden. 

De nacht naar maandag loopt vooral in het oosten en noordoosten nat bij zo'n 5 graden. De wind neemt tegen het begin van de ochtend toe in kracht. Morgen kan wat ontstuimig verlopen, maar dat lees je morgen in een nieuw weerbericht. Tot dan!

Atuin-hek schoot deze mooie overview van het weerbeeld (Foto: Atuin-hek)
Atuin-hek schoot deze mooie overview van het weerbeeld (Foto: Atuin-hek)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Biatleten BÝ en ÷berg met groot machtsvertoon naar achtervolgingszeges

De World Cup biatlon komt deze week in actie in het Sloveense Pokljuka, waar eerder de sprints al werden afgewerkt. Zaterdag stonden de achtervolgingen op het programma, waarbij de startlijsten bestonden uit de uitslag van de sprint - vier schietbeurten dit keer.

Vrouwen
Als winnares van de sprint mocht de Zweedse Elvira Öberg als eerste vertrekken, op zeven seconden gevolgd door Julia Simon uit Frankrijk en met de Italiaanse Dorothea Wierer en de Slowaakse Paulina Fialkova op 18 en 26 seconden. In de problemen kwam Öberg eigenlijk nooit: zo nu en dan kwamen er een paar in haar beurt voorafgaand aan het schieten, maar de Zweedse raakte alle twintig schijven en hield de concurrentie zo constant af tot en met de finish.

Öberg pakte dus de winst, de overige drie uit de top-4 streden om de rest van de podiumplaatsen, met ook nog de Tsjechische Marketa Davidova en Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen, die na schietbeurt vier afhaakte. Uiteindelijk was het Wierer die bij de vierde schietbeurt toe kon slaan en met één misser tweede werd, voor Simon en haar twee missers. Fialkova greep net naast een eerste podiumplek in lange tijd en werd vierde, voor Davidova.

Mannen
Als ruime winnaar van de sprint mocht de Noor Johannes Thingnes Bø ver voor de rest vertrekken, waarbij de rest aangevoerd werd door broer Tarjei Bø. Bij de tweede en derde schietbeurt liet Johannes een schijf staan, maar in de problemen kwam hij geen moment en met meer dan een minuut voorsprong was de zeer overtuigende tigste zege van dit seizoen alweer een feit.

Tarjei Bø, landgenoot Sturla Holm Lægreid, de jonge Italiaan Tomasso Giacomel en de World Cup-winnaar van vorig seizoen, de Fransman Quentin Fillon Maillet, vochten om de overige podiumplaatsen. Na de derde schietbeurt leken Fillon Maillet en Giacomel dat te gaan bepalen, maar de Italiaan liet twee schijven staan bij de laatste schietbeurt. Fillon Maillet hield het bij één misser en kon een sterke aanval van Tarjei Bø afslaan: de Fransman werd tweede, voor de Noor, en met Lægreid en de toch weer indrukwekkende Giacomel op vier en vijf.

Noren domineren teamwedstrijd op noordse combinatie, maar Lamparter wint individueel

De World Cup in de noordse combinatie komt deze week in actie in Estland en wel in Otepää, waar men - in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk - nauwelijks last heeft van hoge temperaturen en sneeuwgebrek. Vrijdag werd al een landenwedstrijd afgewerkt, zaterdag volgden de individuele massastarts.

Gemengde landenwedstrijd
Met Jenny Nowak, Manuel Faisst, Julian Schmid en Nathalie Armbruster deden de Duitsers het op de schans het best. Het zat echter wel dicht bij elkaar, want op zes seconden volgde het Noorse team met Ida Marie Hagen, Jørgen Gråbak, Jens Lurås Oftebro en Gyda Westvold Hansen. Ook de twee andere podiumkandidaten zaten er goed bij: Annalena Slamik, Lukas Greiderer, Franz-Josef Rehrl en Lisa Hirner namens Oostenrijk (+0:13) en Yuna Kasai, Yoshito Watabe, Ryota Yamamoto en Haruka Kasai voor Japan (+0:25).

Op de langlaufski's kwam Oftebro al snel bij Faisst, terwijl Rehrl de aansluiting niet kon vinden. De twee koplopers gaven over aan Nowak en Hagen, doorgaans de snelste van de vrouwen, terwijl Hirner voor Oostenrijk volgde. Hagen sloeg zoals verwacht een gat en gaf door aan Hansen, terwijl Armbruster het op enige afstand overnam van Nowak. Gråbak mocht het voor de Noren afmaken, op 23 seconden gevolgd door de Duitse slotloper Schmid, die van achteren geen gevaar kende van Greiderer. Zo geschiedde: Noorwegen won wéér een teamwedstrijd, Duitsland werd op 18 seconden tweede en Oostenrijk op anderhalve minuut derde.

Massastart mannen
Ook de mannen begonnen met langlaufen, tien kilometer in hun geval, waarbij de Fin Eero Hirvonen na een ruime vijf kilometer de eerste was die een poging tot aanvallen deed. Hij werd echter teruggehaald en met een grote groep ging men de laatste ronde van 2,5 kilometer in. Daarin wist niemand een verschil te maken, dus werd er gesprint, waarbij de Noorse broers Jens en Einar Lurås Oftebro een 1-2'tje pakten. Johannes Lamparter uit Oostenrijk werd derde, voor de Duitser Fabian Riessle en de Italianen Alessandro Pittin en Raffaele Buzzi - een uitslag waarmee Jens Oftebro en Lamparter als sterke schansspringers favoriet waren.

Men sprong in omgekeerde langlaufuitslag van de schans, waarbij de Fin Ilkka Herola, twintigste op de dunne latten, de leiding pakte. Het duurde even voor iemand hem kon passeren, maar Lamparter kreeg het voor elkaar om de leiding over te nemen. Einar Lurås Oftebro zakte vervolgens 29 plekken weg, Jens Oftebro verloor tien posities en daarmee was Lamparter's vierde World Cup-zege een feit. Herola werd tweede en de jonge Oostenrijker Thomas Rettenegger pakte een derde plek, zijn eerste World Cup-podium ooit.

Massastart vrouwen
Het veld begon dit keer met vijf kilometer langlaufen, waarbij de Noorse Ida Marie Hagen, niet geheel verrassend, het tempo aanvoerde. Dat zorgde ervoor dat de grote groep beetje bij beetje kleiner werd, halverwege hingen er nog vijf dames in haar 'wiel'. Op de laatste echte klim nam de zo dominante Gyda Westvold Hansen het over en samen met Hagen sloeg ze een gat, waarna Hansen - de beste schansspringster van het stel - de sprint won en zich zo op poleposition voor de winst zette. De Sloveense Ema Volavsek werd op elf seconden derde, kort voor de Duitse Nathalia Armbruster, Lisa Hirner uit Oostenrijk en Haruna en Yuna Kasai uit Japan.

Voor het schansspringen bleek het te hard te waaien, waardoor na een paar vrouwen besloten werd om de boel af te gelasten. Op de dag voor het wedstrijdweekeinde wordt in de noordse combinatie de zogenaamde Pre-Competition Round gesprongen, om een uitgevallen schansspringronde te vervangen, maar voor een massastart mag die niet gebruikt worden en dus viel de hele wedstrijd in het water.

Laatste reviews en specials
preview
Concord Beta
special
VrijMiBabes #219 (not very sfw!)
preview
De Sims 4: Stapelverliefd
special
4daagse van qltel - dag 4- Via Cuijk en de Via Gladiola naar het verdiende kruisje!
special
Random Pics van de Dag #1336
special
De 4daagse van qltel - dag 3 - de dag van Groesbeek
©FOK.nl e.a.