Kubacki wint in Innsbruck, Granerud heeft Vierschansentournee bijna binnen

Op de befaamde Bergisel in Innsbruck is woensdag de derde en voorlaatste wedstrijd van de Vierschansentournee afgewerkt. Dat gebeurde zonder de Duitser Karl Geiger: de nummer vijf in de tourneestand wist zich dinsdag niet bij de beste vijftig te kwalificeren.

In de eerste ronde was Dawid Kubacki met overmacht de beste. De Poolse World Cup-leider begon de dag als tweede in de tournee en moest een flink gat overbruggen naar de Noor Halvor Egner Granerud, waar hij in elk geval goed aan begon: Granerud noteerde een zesde plek en het onderlinge verschil was al gehalveerd.

De Sloveen Anze Lanisek kwam tot de tweede plek in ronde één, voor de Pool Kamil Stoch, Marius Lindvik uit Noorwegen en thuisfavoriet Stefan Kraft. Piotr Zyla uit Polen en Andreas Wellinger uit Duitsland, derde en zesde in de stand, leken met een mindere sprong definitief af te haken in de strijd om de tourneewinst.

Granerud haalde in ronde twee uit met een zeer indrukwekkende sprong, waarmee hij de bal gelijk terug naar Kubacki kaatste. Kraft leverde een plekje in bij de Noor, maar sprong wel voorbij diens landgenoot Lindvik. Ook Stoch leverde twee plekken in, waarna Lanisek de schade beperkt hield tot één positie.

Met Granerud aan de leiding moest Kubacki het afmaken en dat deed de Pool, maar van zijn voorsprong was bijna niks meer over. Hij won wel, voor Granerud en Lanisek, maar in de tournee staat Granerud gewoon nog dik aan de leiding, met Kubacki als enige theoretische uitdager mits de Noor in Bischofshofen vrijdag geen enorme blunder begaat.