FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 januari 2023

AI Picture Gallery #87

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #825

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gasprijs zakt onder de 70 euro per megawattuur

Dankzij het ongewoon zachte winterweer daalde de Europese gasprijs verder. Voor het eerst sinds februari 2022 is de gasprijs onder de 70 euro gezakt.

De groothandelsprijzen voor gas in Europa zijn verder gedaald. Het TTF-futurescontract dat als referentie op de energiebeurs in Nederland werd gebruikt, lag soms rond de 67 euro per megawattuur. Dit is de laagste prijs sinds februari 2022 - dus vóór het begin van de oorlog in Oekraïne.

De dalende trend op de Europese gasmarkt zet daarmee door. Maandag bereikte de gasprijs al het laagste niveau sinds 21 februari 2022 op 72,75 euro per megawattuur voor leveringen in februari. Sinds begin december is de prijs van het TTF-futurescontract ongeveer gehalveerd.

De markt verwacht wel dat de gasprijzen hoger zullen blijven dan voorheen. Ter vergelijking: tussen januari 2016 en het voorjaar van 2021 lag de TTF-prijs tussen de circa 5 en 25 euro per megawattuur.

Duitse dierentuin erft 26 miljoen

De dierentuin van Keulen heeft enkele miljoenen euro's geërfd. Volgens de Kölner Zoo is de erfenis afkomstig van de Amerikaanse Elizabeth Reichert, die uit Keulen afkomstig is.

De vrouw is in februari 2022 op 96-jarige leeftijd gestorven en liet het geld na aan de dierentuin. Het gaat om zo'n 26 miljoen dollar (zo'n 24,5 miljoen euro). Het bedrag werd in een stichting ondergebracht, waarvan de dierentuin voortaan jaarlijks een uitkering ontvangt. De eerste betaling van zo'n 700.000 dollar is al binnen.

Na de Tweede Wereldoorlog emigreerden Reichert en haar joodse echtgenoot naar de VS, waar ze een dierengroothandel begonnen. Ze hebben dankzij hulp in Keulen de oorlog in Duitsland overleefd. Zoals de dierentuin het uitlegde, wilde het paar de dierentuin van Keulen steunen met hun geld "vanwege hun dankbaarheid aan Keulen en hun liefde voor dieren".

Miljoenenboete voor Facebook-moederbedrijf Meta

Het Facebook-moederbedrijf Meta moet een boete van 390 miljoen euro betalen voor het overtreden van de Europese regelgeving inzake gegevensbescherming.

Dat heeft de Ierse toezichthouder namens de Europese Unie bekendgemaakt. De Meta-groep dwong zijn gebruikers om akkoord te gaan met gepersonaliseerde advertenties, daarmee heeft het bedrijf zijn transparantieverplichtingen geschonden. De Meta-groep is van plan in beroep te gaan tegen de beslissing.

De Ierse toezichthouder had Meta in september al veroordeeld tot een boete van 405 miljoen euro wegens het niet verwerken van gegevens van minderjarigen. In november werd daarnaast nog een boete van € 265 miljoen opgelegd wegens het niet adequaat beschermen van gebruikersgegevens.

CBR slaat alarm om fraude met spiekcamera's bij theorie-examens

Bij theorie-examens voor het rijbewijs worden steeds vaker mensen betrapt die frauderen met behulp van een oortje en een verborgen camera. De kandidaten dragen een cameravest waarmee de vragen worden gefilmd en krijgen via het oortje van buitenaf de juiste antwoorden ingefluisterd. Zo meldt AT5

Volgens CBR-directeur Alexander Pechtold worden de laatste maanden wekelijks 1 tot 2 kandidaten betrapt. "Dat is wat we zien. Maar we weten niet wat we niet zien", zegt hij tegen de NOS.

Hij noemt de fraude 'georganiseerde criminaliteit' waarmee grof geld wordt verdiend. Volgens hem betalen kandidaten tot 2000 euro aan de mensen achter de fraude. Een theorie-examen bij het CBR kost per keer 41 euro.

Verboden apparatuur
Om fraude tegen te gaan moeten kandidaten altijd al horloges en mobiele telefoons opbergen in een kluisje voordat zij het examenlokaal betreden. Ook dragen beveiligers een handscanner waarmee ze kunnen controleren op verboden apparatuur.

Volgens Pechtold valt op dat de meeste kandidaten die nu gepakt worden nog niet zo lang in Nederland zijn. "Misschien hebben ze moeite met de taal", oppert hij. Hij roept de politiek op om examenfraude specifiek strafbaar te maken, omdat de politie en het OM volgens hem weinig mogelijkheden hebben om iets aan de fraude te doen.

Kubacki wint in Innsbruck, Granerud heeft Vierschansentournee bijna binnen

Op de befaamde Bergisel in Innsbruck is woensdag de derde en voorlaatste wedstrijd van de Vierschansentournee afgewerkt. Dat gebeurde zonder de Duitser Karl Geiger: de nummer vijf in de tourneestand wist zich dinsdag niet bij de beste vijftig te kwalificeren.

In de eerste ronde was Dawid Kubacki met overmacht de beste. De Poolse World Cup-leider begon de dag als tweede in de tournee en moest een flink gat overbruggen naar de Noor Halvor Egner Granerud, waar hij in elk geval goed aan begon: Granerud noteerde een zesde plek en het onderlinge verschil was al gehalveerd.

De Sloveen Anze Lanisek kwam tot de tweede plek in ronde één, voor de Pool Kamil Stoch, Marius Lindvik uit Noorwegen en thuisfavoriet Stefan Kraft. Piotr Zyla uit Polen en Andreas Wellinger uit Duitsland, derde en zesde in de stand, leken met een mindere sprong definitief af te haken in de strijd om de tourneewinst.

Granerud haalde in ronde twee uit met een zeer indrukwekkende sprong, waarmee hij de bal gelijk terug naar Kubacki kaatste. Kraft leverde een plekje in bij de Noor, maar sprong wel voorbij diens landgenoot Lindvik. Ook Stoch leverde twee plekken in, waarna Lanisek de schade beperkt hield tot één positie.

Met Granerud aan de leiding moest Kubacki het afmaken en dat deed de Pool, maar van zijn voorsprong was bijna niks meer over. Hij won wel, voor Granerud en Lanisek, maar in de tournee staat Granerud gewoon nog dik aan de leiding, met Kubacki als enige theoretische uitdager mits de Noor in Bischofshofen vrijdag geen enorme blunder begaat.

Blonde influencer veroorzaakt ophef wegens 'blote billen' in skigebied

Een blonde schoonheid die haar billen (met zwarte string aan) liet fotograferen op de hellingen van een skigebied voor alle leeftijden kreeg veel opmerkingen over zich heen

De onbevangen influencer - die niet publiekelijk is geïdentificeerd - werd tijdens het weekend op camera betrapt door een medewerker van een gezinsvriendelijke Big Sky-resort in Montana. Hij publiceerde de opname waarop een stroom van commentaar losbarstte. Een overduidelijk preuts persoon stelde dat de bergwachter naar haar toe had moeten gaan om het dragen van fatsoenlijke kleding te eisen omdat er kinderen in de buurt waren. Maar er waren in de reacties ook mensen die de dame in kwestie prezen om haar ijzig mooie billen. 

NPO legt omroep ON! tweede sanctie op in een jaar tijd

De raad van bestuur van de NPO heeft vorige week omroep Ongehoord Nederland (ON!) een tweede financiële sanctie binnen een jaar tijd opgelegd. Het gaat om een bedrag van 56.065,45 euro. De NPO is van oordeel dat de aspirant-omroep sinds de toetreding tot het publieke bestel de wettelijke verplichting tot samenwerking bij de uitvoering van de publieke mediaopdracht niet nakomt. Daarbij gaat het met name om het niet handelen in overeenstemming met de publieke waarden en het niet willen voldoen aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen. Dit heeft een enorme negatieve impact op de integriteit en reputatie van de publieke omroep en legitimeert het opleggen van een tweede financiële sanctie. 

De NPO heeft ON! diverse malen aangesproken om zich aan de binnen het omroepbestel geldende regels en de geldende publieke waarden te houden. ON! geeft daar nog steeds onvoldoende gehoor aan en interpreteert de binnen het bestel geldende regels ten onrechte naar eigen inzicht. De NPO heeft al eerder bekendgemaakt dat in de uitzending van het programma Ongehoord Nieuws op 15 september 2022 de grens is bereikt wat betreft racistische of discriminerende uitlatingen. De eigen reactie van ON! op deze uitzending heeft het gebrek aan samenwerking sindsdien alleen maar vergroot. Het ontbreken van enige zelfreflectie over hun eigen optreden, het consequent doen voorkomen alsof ON! zelf slachtoffer is van de situatie, en het publiekelijk afvallen van andere partijen uit het publieke bestel - waaronder de Ombudsman - is niet aanvaardbaar. Recent heeft het NPO-bestuur de directie van ON! hierop opnieuw aangesproken in een apart onderhoud.

De raad van bestuur van de NPO kwalificeert deze overtreding als ernstig en hoopt dat deze tweede sanctie – in samenhang met de eerdere sanctie van 93.442,43 euro die gebaseerd was op het eerste rapport van de Ombudsman vanwege overtreding van de Journalistieke Code NPO – leidt tot samenwerking van de kant van ON! en het respecteren van de geldende regels.

De tweede sanctie komt neer op 1,5 % van het voor ON! vastgestelde jaarbudget voor het jaar 2022. De nieuwe sanctie houdt rekening met het feit dat ON! een aspirant-omroep is, er eerder al een sanctie is opgelegd en ON! - ondanks de budgettaire inhouding - redelijkerwijze in staat moet blijven om uitvoering te geven aan haar missie. De raad van bestuur heeft het besluit op 20 december genomen en samen met een uitgebreide onderbouwing schriftelijk aan ON! meegedeeld. Het besluit is vandaag openbaar gemaakt en hier in te zien. 

Op dit moment nog geen verzoek aan staatssecretaris
De NPO heeft bij herhaalde overtredingen de mogelijkheid om een schriftelijk verzoek te doen aan de staatssecretaris om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Dit is nu nog niet aan de orde. De raad van bestuur van de NPO ziet het als een vereiste dat ON! de geldende regels binnen het omroepbestel, waaronder ook de Journalistieke Code NPO, ten volle respecteert. De raad van bestuur heeft kennisgenomen van het tweede rapport van de Ombudsman van 30 november 2022 waarbij de Ombudsman vastgesteld heeft dat de Journalistieke Code NPO opnieuw is geschonden. De NPO zal hierover begin 2023 een standpunt bekendmaken.

KlŠbo en Karlsson slaan toe met dubbelslag in Tour de Ski in deprimerend Duitsland

In het Duitse Oberstdorf zijn de derde en vierde etappes in de Tour de Ski afgewerkt, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde in een nogal deprimerende omgeving, het was vooral erg groen en nat, maar het beetje kunstsneeuw dat er lag zorgde wel voor mooie wedstrijden. Etappe drie was een tien kilometer in klassieke stijl met individuele start, etappe vier was een twintig kilometer lange achtervolging in de vrije stijl.

Etappe 3, mannen
Johannes Høsflot Klæbo stond na twee etappes aan de leiding in de Tour en dat wilde de Noor in etappe drie graag zou houden. Hij begon prima en deed mee in de top-5, maar vooral in de tweede helft van de race gaf hij flink gas. Aan de finish noteerde hij de snelste tijd, en het enige gevaar kwam nog van landgenoot Simen Hegstad Krüger. Die was echter 12,4 seconden te langzaam en werd tweede, voor Didrik Tønseth (+22,4), de volgende Noor.

De Italiaan Federico Pellegrino, tweede in het klassement, gaf een ruime minuut toe en werd 21e - niet gek, aangezien hij vooral een sprinter in vrije stijl is. Pål Golberg uit Noorwegen schoof zo met een vijfde plek op naar plek twee in het klassement op 37 seconden van Klæbo, met Krüger drie seconden achter hem op plek drie en Tønseth (+0:57) op de vierde plek. De Zweed Calle Halfvarsson schoof mooi op en nam plek vijf in beslag (+1:11).

Etappe 3, vrouwen
De Noorse Tiril Udnes Weng, Kerttu Niskanen uit Finland en de Zweedse troef Frida Karlsson stonden na twee etappes allemaal op dezelfde tijd bovenaan in het klassement. Daar deed Karlsson in etappe drie wat aan: de Zweedse begon ijzersterk en wist dat op indrukwekkende wijze door te zetten. In de slotkilometer leverde ze nog wel een beetje tijd in, maar de winst was uiteindelijk overtuigend voor haar, 16,6 seconden voor de Finse Krista Pärmäkoski en 18,1 voor Anne Kjersti Kalvå uit Noorwegen. Weng en Niskanen eindigden op 20 en 40,7 seconden als vierde en vijfde.

In het klassement was Karlsson zo doorgeschoven naar de leiding, met twintig seconden voorsprong op zowel Weng als Kalvå. Niskanen volgde op 41 seconden, voor de Duitse Katharina Hennig (+1:23) en de Noorse Lotta Udnes Weng (+1:39), de tweelingzus van Tiril Udnes Weng.

Etappe 4, mannen
Met de uitslag van etappe drie als startlijst begon men aan de twintig kilometer, waar Krüger, Tønseth, Halvarsson en Golberg rap richting Klæbo kwamen - na een goede twee kilometer sloten ze aan en niet veel later was ook de Brit Andrew Musgrave erbij. Een nog veel grotere groep sloot even later ook aan, waardoor de kopgroep nog voor de helft van de wedstrijd bestond uit bijna dertig mannen.

In de vierde van zes ronden voerde Sjur Røthe het tempo even flink op, maar de groep smolt weer grotendeels samen en verder bleef het bij een paar speldenprikken. In de slotronde deden de Noorse kilometervreters nog een laatste poging, maar ze kregen hun landgenoot er niet af. Klæbo sloeg vervolgens toe in de afdaling en pakte een zeer overtuigende zege, voor zijn verrassende landgenoot Sindre Bjørnestad Skar, vooral een erkend sprinter, en Pellegrino, ook met name een sprinter.

Het algemeen klassement wordt uiteraard aangevoerd door Klæbo, die nu twaalf seconden voorsprong heeft op Pellegrino en veertien op Golberg - een ieder's losse tijden van de achtervolging werden gebruikt voor het klassement, waardoor vooral Pellegrino en Skar veel tijd wonnen, zij profiteerden immers van het lage tempo en het zo relatief makkelijk terugkomen van een grote achterstand - Skar staat nu vierde op 32 seconden, dezelfde marge als Krüger.

Etappe 4, vrouwen
Ook hier was de uitslag van etappe drie de startlijst voor etappe vier, en Karlsson leek het even in haar eentje af te willen maken. Twintig kilometer was daar toch wel wat lang voor en halverwege had ze inmiddels gezelschap gekregen van achtervolgers Tiril Weng, Pärmäkoski en Kalvå. Het duurde niet heel lang tot het hoge tempo van Pärmäkoski ervoor zorgde dat Kalvå af moest haken en krap een kilometer later werd op de grote klim ook Weng stevig gelost.

Karlsson en Pärmäkoski bleven over en streden om de winst, waarbij de Zweedse aan de voet van de laatste grote klim het tempo serieus opvoerde. Het duurde niet lang voor Pärmäkoski af moest haken, er stond simpelweg geen maat op Karlsson. Zij pakte ruim de overwinning, Pärmäkoski kwam even later over de finish bollen. Plek drie was op zo'n anderhalve minuut voor Weng, die Kalvå klopte in de sprint.

In het klassement is Karlsson uiteraard nog altijd de leider, Weng staat op 1:28 minuten op de tweede plek, drie seconden voor Kalvå. Pärmäkoski was uiteraard erg snel en schoof zo op naar de vierde plaats op 1:41 minuten, veertien seconden voor landgenote Niskanen. De snelste tijd in de etappe was voor de Amerikaanse Jessie Diggins, die van de 36e plek opschoof naar plaats zestien in het klassement.

EU-landen willen passagiers uit China voor vertrek testen

De EU-landen hebben overeenstemming bereikt over een “gecoördineerde aanpak” van de coronagolf in China. Het overgrote deel van de EU-landen is voorstander om reizigers uit China te testen op corona voor vertrek.

Gezondheidsofficials uit de EU-landen zijn dinsdag bijeengekomen voor overleg. Zij kwamen verder overeen dat afvalwater uit vliegtuigen moet worden onderzocht op virusdeeltjes en dat de lidstaten het binnenlands toezicht moeten aanscherpen. Dat meldt Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid) op Twitter. Op woensdag is er opnieuw overleg over de maatregelen. Meer hierover bij Skipr

Tientallen amputaties door vuurwerk

Plastisch chirurgen hebben 52 vuurwerkslachtoffers met ernstig letsel behandeld. Enkele zeer ernstige aangezichtsletsels werden behandeld en twee mensen ondergingen een handamputatie. Er werden 32 vingeramputaties uitgevoerd.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) geeft aan dat net als voorgaande jaren illegaal vuurwerk de grootste boosdoener was, hoewel er ook tien slachtoffers waren van legaal vuurwerk. De helft van de slachtoffers waren mannen onder de 18 jaar. De jongste was twee jaar. Het merendeel stak zelf het vuurwerk af. Lees verder bij Skipr

Meer flitspalen om verkeersveiligheid te vergroten?

In 2022 is het aantal slachtoffers door verkeersongevallen fors gestegen: 578 doden en 21.457 gewonden. De meeste slachtoffers vallen op lokale en provinciale wegen. Volgens de politie zou een betere controle door gemeentes en provincies wenselijk zijn. Denk jij dat bijv. meer flitspalen de verkeersveiligheid vergroot?

Verkeersveiligheid laat te wensen over (Foto: Pixabay)
Verkeersveiligheid laat te wensen over (Foto: Pixabay)

Plannen voor superkazerne bij Zeewolde, plaats voor zo'n 7000 militairen

De beoogde militaire kazerne in het Horsterwold bij Zeewolde moet plek gaan bieden aan zo'n 7.000 militairen. Ook komen er zo'n 1300 opleidingsplaatsen. Dat vertelde commissaris van de Koning Leen Verbeek afgelopen maandag in zijn nieuwjaarstoespraak. Verbeek benadrukte dat deze werkplekken zijn ontstaan door een reorganisatie binnen Defensie.

Commissaris Verbeek laat weten al enige tijd bezig te zijn voor de kazerne bij Zeewolde. "Ik heb zelf gesprekken gehad zowel met Kamerleden als met vertegenwoordigers van Defensie als met de Staatssecretaris", vertelt de commissaris van de Koning. "Ook al in de vorige periode werd hier vertrouwelijk over gesproken."

Zeewolde was sinds vorig jaar in de race als locatie voor een nieuw te bouwen kazerne. In december werd duidelijk dat het gebied bij Zeewolde de ideale locatie is. Het kabinet neemt in de eerste helft van 2023 een definitief besluit over de locatie van de kazerne.

 

OM eist drie jaar cel tegen medewerker Belastingdienst voor omkoping

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk, tegen een Amsterdamse medewerker van de Belastingdienst. De 53-jarige man zou door criminelen zijn betaald om erachter te komen wie de eigenaar is van bepaalde kentekens. Bij de man thuis werd ruim 900.000 euro in contanten aangetroffen. Zo meldt AT5

De man zocht de gegevens op terwijl dat niet zijn werkveld was, zo controleerde hij MKB-bedrijven op fraude. Het onderzoek naar de Amsterdammer begon in februari van vorig jaar, nadat aan het licht kwam dat in versleutelde berichten drie foto's waren gedeeld van gegevens over de eigenaar van een kenteken en wie de gezinsleden zijn.

De man werd in juli aangehouden en in zijn woning werden achter een losse plint van het keukenblok vijf geldkistjes gevonden, waarin totaal 920.000 euro werd gevonden. De man verklaart dat hij niet wist dat het geld in zijn woning lag, en zegt dat hij geen idee heeft hoe het geld daar terecht is gekomen. Over het raadplegen van de gegevens zegt de man dat hij dit een paar keer voor familieleden heeft gedaan om ze te helpen met de Belastingdienst. Echter weet hij van tien personen en twee bedrijven niet meer waarom hij het heeft opgezocht. 

Forse straf op zijn plaats
Volgens de officier van justitie is de bedoeling van de berichten duidelijk. "Men heeft een corrupte ambtenaar die voor 10.000 euro alle gegevens kan verstrekken die men maar wenst." Hoewel het niet bewezen is dat de man de gegevens van de Belastingdienst verkocht, is de OvJ van mening dat een forse straf op zijn plaats is. 

"Door te volharden in het verzwijgen van de herkomst van het geld geeft hij er blijk van te kiezen voor een crimineel belang bij verhulling", aldus de officier. "Van de straf behoort volgens het OM een afschrikwekkende werking uit te gaan naar ieder die bij de overheid werkt met vertrouwelijke gegevens. Wie die vertrouwelijkheid schendt voor eigen of andermans gewin, moet een stevige straf tegemoet kunnen zien."

Geen gelukkig 2023 voor Udenhoutenaar

Zo heb je je rijbewijs, en zo ben je het weer kwijt. Het overkwam een 18 jarige uit Udenhout. De beste jongeman had net zijn rijbewijs maar is hem alweer kwijt. Wellicht meende hij heer en meester te zijn in het besturen van zijn auto waar hij met snelheden tot boven 100 km per uur reed terwijl 30 km/h de maximumsnelheid is. Zich wanend in GTA vloog hij over drempels en helde in bochten naar de andere weghelft.

Uiteindelijk wist de jongeman het rempedaal te vinden waarna hij stopte. Tijdens controle van het voertuig trof me hennep aan en illegaal vuurwerk. Ook het profiel op de banden was niet voldoende. Binnenkort mag de man zich melden bij het CBR om een onderzoek naar zijn rijgeschiktheid te doen. De jongeman was niet onder invloed van alcohol en/of drugs. Wel is hij een proces-verbaal rijker.

Cameratoezicht in Amsterdam verlengd

Burgemeester Femke Halsema heeft in verschillende buurten in Amsterdam het cameratoezicht met een jaar verlengd. In de omgeving van de straten Lohuis en Mastbos in Noord blijven de camera's in ieder geval zes maanden langer staan, zo is te lezen bij AT5.

Het gaat om de locaties Diamantbuurt, Mercatorplein, Jan Evertsenstraat, de Burgemeestersbuurt, Buikslotersweg in Noord, Spui, en de Indische Buurt. Het toezicht bij Mastbos en Lohuis worden met een half jaar verlengd. Op deze plekken is het aantal incidenten dusdanig hoog dat Halsema het nodig acht om de cameras te laten staan. Lees het volledige artikel op de site van AT5. 

Cameratoezicht Amsterdam verlengd (Foto: Pixabay)
Cameratoezicht Amsterdam verlengd (Foto: Pixabay)

In 2022 bevolkingsgroei in vrijwel alle gemeenten

In 2022 groeide het aantal inwoners in vrijwel alle Nederlandse gemeenten. Dit kwam hoofdzakelijk door de toegenomen immigratie, onder andere van Oekraïners. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2022.Op Vlieland en Schiermonnikoog, in de Noordoostpolder en in Waddinxveen, Diemen, Maassluis en Woudenberg groeide de bevolking in 2022 relatief het sterkst, met meer dan 30 per duizend inwoners. In slechts 9 van de 344 gemeenten daalde het aantal inwoners. Dat waren er aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. In 2020 was er nog bevolkingskrimp in 61 gemeenten, voornamelijk aan de randen van Nederland.

Alle gemeenten kregen er in 2022 per saldo (immigratie minus emigratie) inwoners bij door buitenlandse migratie. Nieuw ten opzichte van 2021 was de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Mensen die sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari vanuit Oekraïne naar Nederland kwamen, vestigden zich in nagenoeg alle gemeenten. In ongeveer de helft van de gemeenten woonden op 1 december meer dan 5 Oekraïense immigranten per duizend inwoners. Renswoude (Utrecht), Gennep (Limburg) en Pekela (Groningen) ontvingen relatief de meeste Oekraïners: meer dan 20 per duizend inwoners.

Zonder buitenlandse migratie zouden aanzienlijk meer gemeenten te maken hebben met bevolkingskrimp. Door de vergrijzing neemt het aantal gemeenten waar meer mensen overlijden dan er baby’s worden geboren toe. In 2022 gold dat voor 62 procent van de gemeenten, in 2021 nog voor 53 procent. Twintig jaar geleden (in 2002) overtrof de sterfte het aantal geboorten nog slechts in 13 procent van de gemeenten. Destijds was er voornamelijk sprake van een sterfteoverschot in gemeenten aan de randen van Nederland (vooral in Limburg) en in enkele vergrijsde gemeenten in het Gooi en aan de Noordzeekust. Inmiddels is er een sterfteoverschot in vrijwel alle gemeenten in Limburg en in de drie noordelijke provincies, langs de Noordzeekust en in grote delen van Zeeland, Overijssel en Gelderland. Gemeenten waar meer baby’s worden geboren dan er mensen overlijden liggen voornamelijk in de Randstad (inclusief de grote steden), in Flevoland en in en rond Zwolle.

Bevolkingsgroei 2022 (Foto: CBS)
Bevolkingsgroei 2022 (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: het houdt niet op

winterbanner

Goede morgen!

Het is een nat begin van het jaar, dit komt door lage drukgebieden die elkaar opvolgen vanaf de Altantische oceaan. Het lage drukebied waar we nu last van hebben, ligt inmiddels op de Noordzee. Daar krijgen we dan ook de nodige neerslag van. Afgelopen nacht was het dan ook niet droog op veel plekken. Dat is het nog steeds niet en er komt nog het een en ander aan. Een regengebied ten oosten van ons land trekt weg terwijl er nieuwe buien vanuit het westen aan komen. Het blijft de hele dag regenachtig bij zo'n 12 graden.

Hierbij komen ook windstoten tot 80 km/u voor waarvoor code geel is afgegeven in de provincies Friesland tot 10 uur en Noord-Holland tot 12 uur. Ook elders is de wind flink aanwezig maar wel minder hard. Vanavond gaat de wind wat liggen en neemt de buienactiviteit af. Morgen lijkt dan een droge dag te worden, maar de komst van een nieuw lage drukgebied is aanstaande.

Tot morgen!


Een grijs weerbeeld afgelopen weekend
Een grijs weerbeeld afgelopen weekend (Archieffoto, 5 januari 2021)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Niet genoeg vocht drinken verhoogt het risico op chronische ziekten

Als je genoeg drinkt, leef je mogelijk gezonder en langer. Dat blijkt uit een onderzoek in een medisch tijdschrift.

Een internationaal onderzoeksteam heeft medische gegevens van ongeveer 11.000 mensen uit de VS geëvalueerd. De gegevens komen uit een periode van 30 jaar en vertegenwoordigen dus een ontwikkeling op lange termijn.

Als je de neiging hebt om te weinig te drinken, heb je meer natrium in je bloed.

Volgens de studie hadden degenen met een hoog natriumgehalte meer kans op tekenen van versnelde verouderingsprocessen. Ook hun risico op chronische ziekten nam toe.

In het onderzoek werden alleen statistische correlaties in aanmerking genomen. Er kunnen ook andere redenen zijn voor een betere gezondheid bij bepaalde mensen. Toch adviseren de onderzoekers om voldoende  vocht te drinken gedurende de dag. Dit zou zo'n 1,5 a 2 liter per dag zijn. Per persoon kan dit hoger of lager zijn, de behoefte is afhankelijk van leeftijd, geslacht en lichaamsgewicht. 

Polen krijgt een formele afwijzing voor herstelbetalingen Duitsland

Volgens Polen heeft Duitsland geweigerd om onderhandelingen te beginnen over herstelbetalingen aan Polen voor schade geleden in de Tweede Wereldoorlog.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau zei dat de Duitse regering de vraag niet in behandeling heeft genomen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn zei alleen dat een verzoek van Polen van begin oktober was beantwoord. Hij gaf geen informatie over de inhoud van de brief.

Polen eist 1,3 biljoen euro aan herstelbetalingen voor schade uit de Tweede Wereldoorlog van Duitsland. De Duitse regering heeft deze eisen al meermaals afgewezen, onder verwijzing naar internationale verdragen.

Leidt vrijgegeven schatkaart naar nazi-schat ter waarde van miljoenen euro's?

Duizenden archiefstukken worden vanaf dinsdag 3 januari openbaar gemaakt door het Nationaal Archief in Den Haag op de jaarlijkse Openbaarheidsdag. Het gaat onder andere om een schatkaart naar een vermoedelijke nazi-schat van een waarde ten grootte van miljoenen euro's.

Het is een mysterie in het Betuwse dorp waar tot op de dag van vandaag weinig mensen weet van hadden. Op de kaart zouden aanwijzingen staan voor een nooit-gevonden schat welke vier munitiekisten vol horloges, sieraden, juwelen en briljanten zou omvatten. Deze kisten moeten ergens in het Gelderse Ommeren begraven liggen "Het is meerdere miljoenen waard", zegt Annet Waalkens van het Nationaal Archief tegen Omroep Gelderland.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.