Vierschansentournee afgetrapt met overtuigende zege Granerud

In het Duitse Oberstdorf is het hoogtepunt van het seizoen in het schansspringen weer van start gegaan, de Vierschansentournee. De eerste van vier wedstrijden leverde voor de winst uiteindelijk niet al teveel spanning op, maar met nog drie wedstrijden te gaan - te beginnen op 1 januari in Garmisch-Partenkirchen - kan er natuurlijk nog heel veel gebeuren.

In de eerste ronde haalde de Noor Halvor Egner Granerud op machtige wijze uit, bijna pakte hij zelfs het uit 2003 stammende schansrecord van Sigurd Pettersen. De Polen Piotr Zyla en Dawid Kubacki volgden, voor de Duitsers Andreas Wellinger en Karl Geiger, terwijl verder eigenlijk alleen de derde Pool, Kamil Stoch, en de Oostenrijker Stefan Kraft nog serieus in de strijd om de podiumplaatsen verwikkeld waren.

Met de Sloveen Lovro Kos aan de leiding opende Kraft in ronde twee de strijd om de podiumplaatsen door overtuigend de leiding te pakken, waarna Stoch drie plekken verloor. Geiger nam vervolgens de leiding over, Wellinger leverde twee plekken in en World Cup-leider Kubacki pakte de eerste plek over. Zijn Poolse landgenoot Zyla ging daar weer overheen, waarna het aan Granerud was. Er stond geen maat op de Noor en met nog een dijk van een sprong pakte hij de overwinning en sloeg hij gelijk een flink gat naar Zyla en Kubacki.