FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 december 2022

Onderscheppen we COVID-19 besmette reizigers uit China door vrijwillige zelftest?

China heeft te maken met een enorme coronagolf. Italië heeft luchtreizigers uit China getest op COVID-19 en daaruit blijkt meer dan 50 positief te testen bij aankomst. Nederland vraagt nu aan reizigers uit China om een coronazelftest te doen. Is dat voldoende om covid-besmetten uit China buiten de deur te houden?

Hou Sars-Cov-2 buiten de deur! (Afbeelding: Pixabay)
Hou Sars-Cov-2 buiten de deur! (Afbeelding: Pixabay)

WK darts: Van den Bergh overklast Huybrechts in achtste finales, Smith maakt grote indruk

Op het wereldkampioenschap darts in het Alexandra Palace in Londen zijn vrijdagmiddag weer drie achtste finales afgewerkt. Dat zorgde wat spanning betreft niet echt voor een zinderende sessie, maar zo nu en dan was het niveau van een paar spelers wel uitstekend. Vrijdagavond worden de achtste finales alweer afgerond.

In een Belgisch onderonsje namen Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh het tegen elkaar op. Daarin kwam Huybrechts eigenlijk van begin af aan totaal niet opdagen, terwijl Van den Bergh uitstekend stond te gooien. Hij liet duidelijk zien dat hij het niet ging laten liggen en dat Huybrechts zijn niveau op moest krikken, maar dat gebeurde geen moment: 4-0.

Vervolgens speelde de Duitser Gabriel Clemens de Schot Alan Soutar in de eerste set makkelijk weg, maar Soutar kwam in de gezapige tweede set weer terug. Hij kreeg het echter niet voor elkaar om zijn betere niveau vast te houden en Clemens gooide goed genoeg om de kansen te benutten, inclusief twee keer een vijfde leg: 4-1.

Met Michael Smith en Joe Cullen sloten twee Engelsen de middag af, waarbij de eerste twee sets verdeeld werden. Met een werkelijk fenomenaal goede derde set sloeg Smith vervolgens toe, hoewel Cullen in de twee sets daarna nog wel een vijfde leg af wist te dwingen. Die gingen beide keren echter naar 'Bully Boy', die zo met 4-1 won en voor het eerst dit WK liet zien een échte titelkandidaat te zijn.

Zangeres Margriet Eshuijs (70) overleden

De Zaanse zangeres Margriet Eshuijs is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden, zo heeft haar partner Maarten Peters laten weten aan persbureau ANP. Eshuijs werd in de jaren zeventig bekend als zangeres van de popgroep Lucifer, hun grootste hit was 'House for Sale'.

Zij heeft de liefde voor muziek van haar ouders meegekregen die beiden muzikant waren en eigenaar van een muziekwinkel en muziekschool.

In 1972 werd de popgroep Lucifer opgericht; producer Hans Vermeulen was een van de drijvende krachten. De groep brak door in 1975 met de jaren later nog steeds bekende hit House for sale. Hiermee begon de professionele carrière van Eshuijs als popzangeres. In 1975 werd de eerste lp, 'As We Are' uitgebracht. Deze haalde de status van goud. De tweede, 'Margriet' (1977) werd minder goed ontvangen, en in 1979 werd Lucifer opgeheven.

In 1977 maakte ze korte tijd ook nog deel uit van de studiogroep Veronica Unlimited die door Hans van Hemert ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de Veronica Top 40 bij elkaar was gebracht.

Eshuijs ging solo door met de lp 'On The Move Again' geproduceerd door de Amerikaan Tom Salesbury (1980). Naar aanleiding van dit album kreeg Eshuijs een Edison, de Pall Mall Export Prijs en werd ze uitgenodigd op het Knokke Festival en won daar de Personality Prijs. Daarna maakte zij met de Margriet Eshuijs Band de lp 'Right On Time' (1981) met daarop de hit "Black Pearl".

Eshuijs speelde zes jaar in het clubcircuit en op veel festivals in Nederland, onder meer op Parkpop in Den Haag. Ze stopte in 1986 met optredens met een vaste band en legde zich vanaf toen toe op solo-optredens. Ze ging lesgeven op het conservatorium en speelde in het Nijmeegse bandje 'The Dream' van Maarten Peters. 

Eind jaren tachtig ging Eshuijs popmuziek in het theater brengen.

Eshuijs heeft tijdens haar carrière diverse prijzen ontvangen voor haar werk, waaronder Edisons ('On The Move Again', 'Black Pearl' en 'Right On Time') en een Gouden Harp ('Sometimes'). In 1999 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

'Directrice instituut emancipatie ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag'

Kaouthar Darmoni is ontslagen als directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Dat schrijft de Volkskrant. Ze zou zich in haar functie op verschillende vlakken hebben misdragen, waaronder het vertonen van grensoverschrijdend gedrag. Darmoni was sinds 2019 directeur van de instelling. Zo meldt AT5

Zo zou blijken uit een extern onderzoek naar Darmoni, waarvan de conclusies in handen zijn van de Volkskrant. Uit het onderzoek komt naar voren dat Darmoni zich meermaals schuldig zou hebben gemaakt aan '(seksueel) grensoverschrijdend en intimiderend gedrag' tegenover ondergeschikten binnen het instituut dat zich sinds 1935 sterk maakt voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen. 

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat Darmoni de uitkomst van een medewerkerstevredenheidsonderzoek heeft gemanipuleerd. Zo zouden de 'noodkreten', die vanuit bijna de helft van het personeel waren geuit, uit de resultaten hebben gehouden, waardoor ze ook verborgen waren voor de raad van toezicht (RvT). Naar aanleiding van het onderzoek heeft de RvT begin december besloten om het contract van Darmoni te vernietigen. 

In bh of string op de werkvloer
De Volkskrant sprak met drie oud-medewerkers van Atria, zij gaven aan dat Darmoni meermaals 'in haar bh of haar string' op de werkvloer heeft gestaan. Ook zou zij personeelsleden ongevraagd op het achterhoofd kussen en begon ze de wekelijkse vergadering met buikdansen, waar het personeel aan mee moest doen.

Volgens de oud-werknemers heerste er een 'angstcultuur' onder Darmoni. Zo zouden personeelsleden die kritiek uitten op haar koers of leidinggeven zijn weggepest of aan de kant zijn gezet. Uit gesprekken die de krant hield met de oud-medewerkers kwam naar voren dat de ondernemingsraad in 2020 al aan de bel trok over het gedrag van Darmoni. Daarnaast vertrokken in 2020 en 2021 in totaal 34 werknemers, dat terwijl Atria maar een personeelsbestand van zo'n 33 mensen heeft. 

RvT 'betreurt' de situatie
De raad van toezicht liet in een mail aan het personeel weten dat zij 'het betreuren dat de onveilige werksituatie zo lang heeft kunnen voortduren'. "Hoewel ook de RvT vele maanden en zelfs van meet af aan door mevrouw Darmoni om de tuin werd geleid, betreurt de RvT dat het toezichtsysteem meerdere malen niet goed heeft gefunctioneerd." De raad van toezicht liet ook aan de krant weten dat er voorafgaand aan het onderzoek een mediationtraject in gang was gezet, maar dat dat traject door Darmoni zelf zou zijn afgebroken. 

Darmoni zelf reageert tegen de Volkskrant dat ze haar ontslag bij de rechter zal aanvechten. De gronden voor haar gedwongen vertrek noemt ze 'onjuist' en een 'samenraapsel van verzinsels'.

Misogynist en vermeend rechtsextremist Andrew Tate opgepakt in RoemeniŽ

Groot voorbeeld voor velen die het niet zo op hebben met feiten, grote loser voor anderen, Andrew Tate is opgepakt voor onder andere mensenhandel. En dat doordat hij met zijn kleine ego het niet na kon laten een zielige poging te doen Greta Thunberg terug te pakken nadat zij hem gigantisch in de zeik had genomen.

Update 17.30 uur: De Roemeense politie heeft laten weten al voor 'de pizzadoos' uit Tate zijn boodschap aan Greta Thunberg achter de verblijfplaats van Tate te zijn gekomen. 

Bij de huiszoekingen in diverse woningen zijn diverse wapens en sommen contant geld aangetroffen. Tate ligt al langere tijd onder vuur. Eerder dit jaar verscheen een artikel in The Independent over Andrew Tate's vermeende banden met extreem rechts.

'Hope not Hate', een mensenrechtenorganisatie, voerde aan dat de 35-jarige zelfverklaarde 'succescoach' routinematig wordt beschuldigd van vrouwenhaat, maar dat zijn banden met extreemrechts veel minder bekend zijn.

Nieuw onderzoek uitgevoerd door de organisatie, waarin wordt opgeroepen tot verwijdering van Tate van sociale mediaplatforms, suggereerde dat het publiek zich minder bewust is van zijn "lange geschiedenis van racistische uitspraken, homofobie en links naar georganiseerd extreemrechts".

In een apart interview uit 2022, onthuld door de instelling, zegt Tate: "Als je naar Tommy Robinson kijkt, doet hij zijn uiterste best om Engeland te beschermen tegen islamisering."

Robinson, wiens echte naam Stephen Lennon is, is een Britse activist die bekend staat om zijn islamofobe en extreemrechtse opvattingen.

"Hij heeft tijd doorgebracht met een reeks figuren uit heel Anglo-Amerikaans extreemrechts, waaronder complottheoretici Paul Joseph Watson en Jack Posobiec", zegt Hope not Hate. “Mike Cernovich bezocht in 2019 ook de gebroeders Tate in Roemenië en beschreef ze als zijn 'vrienden' in zijn podcast.”

Eerdere berichtgeving:

 

Het begon met Tate die wilde pochen met z'n 33 auto's. Daarbij toonde bij een plaatje van een Bugatti en vroeg of Greta zijn andere auto's ook wilde zien. Greta antwoorde dat hij haar kon verlichten via het mailadres 'smalldickenergy@getalife.com'. Dat Tate zo in de zeik werd genomen kon hij natuurlijk niet hebben met zijn egootje, en dus plaatste hij een filmpje.

In dat filmpje was te zien dat hij pizza had besteld. Uiteraard moest hij hierbij nog de oerdomme opmerking maken dat de pizzadozen vooral niet gerecycled moesten worden. De dozen waren van een plaatselijke pizzeria, waarop goed was te zien waar Tate ongeveer moest zitten, en dus kon de politie hem oppakken voor een paar openstaande aanklachten.

Het duurde niet lang voordat Andrew Tate's wikipedialemma geüpdatet werd.

Greta Thunberg verslaat Andrew tate
Greta Thunberg verslaat Andrew tate

Man(23) krijgt 21 maanden cel voor oproep aanslag op premier Rutte

Yavuz O. is door de rechtbank van Den Haag veroordeeld voor het oproepen tot een aanslag en het bedreigen van premier Mark Rutte. De 20-jarige Amsterdammer heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 21 maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. Zo meldt AT5

De straf valt lager uit dan de eis van 33 maanden die het Openbaar Ministerie had geëist. Volgens de rechtbank is O. verminderd toerekeningsvatbaar omdat hij 'psychosociale problemen' heeft en makkelijk te beïnvloeden is. Omdat O. al negen maanden in voorarrest zat, hoeft hij niet terug de cel in. 

O. schreef op het openbare Telegram-kanaal 'De Bataafse Republiek', dat vorig jaar oktober werd opgedoekt door justitie vanwege de opruiende en bedreigende berichten. In zijn berichten gebruikte hij termen als 'oude wereld vernietigen', 'shooten' en 'het parlement bestormen en met dodelijk geweld die zooi opruimen'. Volgens de rechtbank riep hij daarmee op tot een terroristisch misdrijf tegen de regering.

Onderzoek: probiotische kauwgom helpt bij een slechte adem

Volgens Chinese onderzoekers kan een slechte adem worden verholpen door het gebruik van probiotische kauwgom.

Voor het onderzoek aan de Universiteit van Chengdu werden verschillende studies met in totaal 300 deelnemers geëvalueerd.Het bleek dat probiotica in de vorm van zuigtabletten of kauwgom een slechte adem in ieder geval tijdelijk verminderden. Probiotica zijn bepaalde melkzuurbacteriën.

De geur wordt voornamelijk veroorzaakt door bepaalde micro-organismen in de mondholte. Deze breken voedsel af tot zwavelverbindingen. De probiotica remmen blijkbaar de groei van micro-organismen af en verminderen zo een slechte adem.

Darter Van der Voort uitgeschakeld op WK, Price en Clayton naar kwartfinales

In het Londense Alexandra Palace is de derde ronde van het wereldkampioenschap darts afgerond. In de avondsessie van donderdag stond nog één wedstrijd uit die ronde op de planning, gevolgd door de eerste twee achtste finales.

Vincent van der Voort speelde in de derde ronde tegen de Engelsman Luke Humphries en begon behoorlijk gezapig aan de partij. Humphries gooide goed en gaf de Nederlander nauwelijks kansen, maar in set drie kwam er ineens een beetje leven in Van der Voort's spel en dat zorgde zowaar voor twee keer setwinst op rij: 2-2.

In de vijfde set werd Van der Voort in de beslissende leg gebroken, maar een set later deed hij dat juist terug bij Humphries, die anders op 72 had mogen gooien voor de wedstrijd. Daarmee was het echter wel in één keer klaar voor Van der Voort, die in de beslissende zevende set niet veel verder kwam dan een paar puddingbeurten en zo met 4-3 alsnog verloor.

De Welshman Gerwyn Price opende de achtste finales met een partij tegen José de Sousa uit Portugal. De nummer één van de wereld speelde prima en trok de eerste twee sets naar zich toe, waarna hij het in set drie even liet liggen. De Sousa bleef wel vrij aardig partij bieden, maar Price was simpelweg te goed op de beslissende momenten en won met 4-1.

Price's landgenoot Jonny Clayton speelde tegen de Noord-Ierse revelatie van het jaar, de jonge Josh Rock. Die schoot uit de startblokken en denderde in no-time naar 3-0 in de eerste set, maar Clayton herpakte zich en won de volgende twee sets. In de vierde en vijfde set pakte Rock in de beslissende leg de winst, maar Clayton kwam opnieuw terug en in de zevende en laatste set was het verzet van de jongeling definitief gebroken: 4-3.

Vierschansentournee afgetrapt met overtuigende zege Granerud

In het Duitse Oberstdorf is het hoogtepunt van het seizoen in het schansspringen weer van start gegaan, de Vierschansentournee. De eerste van vier wedstrijden leverde voor de winst uiteindelijk niet al teveel spanning op, maar met nog drie wedstrijden te gaan - te beginnen op 1 januari in Garmisch-Partenkirchen - kan er natuurlijk nog heel veel gebeuren.

In de eerste ronde haalde de Noor Halvor Egner Granerud op machtige wijze uit, bijna pakte hij zelfs het uit 2003 stammende schansrecord van Sigurd Pettersen. De Polen Piotr Zyla en Dawid Kubacki volgden, voor de Duitsers Andreas Wellinger en Karl Geiger, terwijl verder eigenlijk alleen de derde Pool, Kamil Stoch, en de Oostenrijker Stefan Kraft nog serieus in de strijd om de podiumplaatsen verwikkeld waren.

Met de Sloveen Lovro Kos aan de leiding opende Kraft in ronde twee de strijd om de podiumplaatsen door overtuigend de leiding te pakken, waarna Stoch drie plekken verloor. Geiger nam vervolgens de leiding over, Wellinger leverde twee plekken in en World Cup-leider Kubacki pakte de eerste plek over. Zijn Poolse landgenoot Zyla ging daar weer overheen, waarna het aan Granerud was. Er stond geen maat op de Noor en met nog een dijk van een sprong pakte hij de overwinning en sloeg hij gelijk een flink gat naar Zyla en Kubacki.

Cast en regisseur over Glass Onion: "We werden tijdens opnames een warm bubbeltje"

Het vervolg op Knives Out, die officieel de titel Glass Onion: A Knives Out Mystery draagt, is inmiddels een week te bekijken op Netflix en heeft al meerdere records op zijn naam mogen zetten. De cast kwam voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie in zijn volledigheid bij elkaar tijdens het Filmfestival in Londen en FOK! hoorde maar al te graag wat ze te vertellen hadden over de zeer succesvolle film.

AI Picture Gallery #83

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een†premium account†en steun FOK!

FOK! Wat een weer: warm het jaar uit

winterbanner

Goede morgen!

Tewijl uw schrijver druk is met de verkoop van vuurwerk, pent hij even een nieuw weerbericht. We gaan dus warm het jaar uit, wat in de comments van gister te zien is. Ook ik had dat al gezien maar iets met tijdgebrek. Net als vorig jaar kunnen er zomaar records gaan sneuvelen en kunnen we in ons t-shirt elkaar op straat gelukkig nieuwjaar wensen. Maar zo ver het is, jullie raden het al: eerst vandaag.

We beginnen de dag droog, tegen het eind van de ochtend krijgen we weer te maken met een regengebied dat vanaf Zeeland ons land in komt. De wind die wat is afgezwakt tot matig momenteel, is aan de kust vrij krachtig. In de loop van de middag trekt het regengebied weg naar het noordoosten en blijft het bewolkt bij temperaturen tussen de 8 en de 12 graden. Dan de wind, die trekt op sommige plekken aan, boven land met windkracht 5 of 6 matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig met windkract 7 en zelfs windkracht 8 in het noordwestelijke kustgebied.

De temperatuur neemt iets toe vanavond bij wat lichte motregen, in het zuiden kan het wat harder gaan regenen. De wind neemt dan wat af. Morgen geldt een code geel, maar hoe laat en waar precies, dat ga je morgen lezen. Tot dan!

Zonsondergang vorige week in Westzaan (Foto: PLY)
Zonsondergang vorige week in Westzaan (Foto: PLY)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

SkiŽr Odermatt fenomenaal op super-G Stelvio, Shiffrin weer de beste in Semmering

In de World Cup alpineskiën zijn woensdag de laatste wedstrijden afgewerkt van 2022. De vrouwen kwamen in het Oostenrijkse Semmering na twee keer een reuzenslalom in actie op de slalom, de mannen knalden de beruchte Stelvio nabij het Italiaanse Bormio af voor een super-G.

Super-G mannen, Bormio
Gino Caviezel ging als vierde naar beneden en leek een redelijke tijd te noteren, maar zijn Zwitserse landgenoot Marco Odermatt maakte daar al snel korte metten mee: de alleskunner was maar liefst 2,26 seconden sneller. De één na de ander deed een vergeefse poging om bij de fenomenale Odermatt in de buurt te komen, maar alleen Vincent Kriechmayr kwam een beetje in de buurt: de Oostenrijker werd tweede op 0,64 seconden. Odermatt's landgenoot Loïc Meillard werd derde, zijn eerste World Cup-podium ooit op de super-G, maar stond al wel op 1,22 seconden van de World Cup-leider.

Kort voor de wedstrijd kwam er nog zeer verrassend nieuws: Matthias Mayer, die een dag eerder op de afdaling al niet was gestart, liet tijdens een live interview na het verkennen van de piste weten per direct te stoppen met de wedstrijdsport. "Het is mooi geweest", klonk het van de Oostenrijker, die drie keer olympisch goud won in zijn fraaie carrière.

Slalom vrouwen, Semmering
In de eerste run was Mikaela Shiffrin weer eens de beste, de Amerikaanse ging 0,72 seconden rapper naar beneden dan Anna Swenn Larsson uit Zweden. Met Paula Moltzan op 0,79 seconden stond een tweede Amerikaanse verrassend op de derde plek, voor de Duitse Lena Dürr (+0,80). De Slowaakse Petra Vlhova (+1,01) en Wendy Holdener uit Zwitserland (+1,02) bleven nog bijna binnen een seconde van Shiffrin, de piepjonge Kroatische Zrinka Ljutic (+1,19) voerde de rest van het veld aan op plek zeven.

In run twee wist juniorenwereldkampioene Ljutic haar positie in elk geval ruimschoots te verdedigen, waarna Holdener nog 0,11 seconden harder ging. Vlhova was nog eens 0,14 seconden sneller, maar Dürr maakte daar met 0,42 seconden gehakt van. Moltzan behield met vijf honderdsten haar positie en met nog twee dames te gaan was haar eerste World Cup-podium ooit zo alvast een feit. Swenn Larsson leverde met een run vol foutjes vier plekken in, waarna het aan Shiffrin was. De Amerikaanse leverde wat in bij haar landgenote, maar pakte met 0,29 seconden toch de 80e overwinning uit haar carrière, voor de dolgelukkige Moltzan en Dürr.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.