Langlaufers Jouve en Fähndrich winnen klassieke sprint in Noorwegen

Het World Cup-circus in het langlaufen is neergestreken in het Noorse Beitostølen, waar de omgeving er prachtig bij ligt. Op de openingsdag stond er een sprint in de klassieke stijl op het programma en dat leverde wat verrassingen op.

Vrouwen
Met Emma Ribom was dé Zweedse topper er niet bij, maar Maja Dahlqvist en Johanna Hagström waren er wél en wisten desondanks de finale niet te halen. Voor het eerst sinds januari 2020 waren er wel Zweedse dames, maar stond er geen één in de finale, en dat leverde natuurlijk kansen op voor de rest. De Zwitserse Nadine Fähndrich was nooit een klassieke specialiste, maar haar training betaalde zich uit en met overmacht trok ze de winst naar zich toe, voor de Noorse Lotta Udnes Weng - haar eerste World Cup-podium - en Johanna Matintalo uit Finland. Lotta's tweelingzus Tiril Udnes Weng, landgenote Kristine Stavås Skistad en de Tsjechische Tereza Beranova - die haar eerste finale afwerkte - grepen naast het podium.

Mannen
De Fransen stonden er met Lucas Chanavat en Richard Jouve goed bij, maar ook de Fin Joni Mäki, World Cup-leider Pål Golberg uit Noorwegen, de Zweed Calle Halfvarsson en Simone Mocellini stonden in de finale. Voor de Italiaan was dat bijzonder knap: hij was met een negentiende plek vorig seizoen slechts één keer eerder in de top-30 gekomen. In de finale ging Golberg even onderuit, maar hij herpakte zich, terwijl Chanavat af moest haken. Jouve gaf gas en Mocellini kon knap volgen: achter de zegevierende Franse specialist pakte hij nota bene zijn eerste World Cup-podium. Halfvarsson completeerde het ereschavot, voor Golberg, Mäki en de afgehaakte Chanavat.