FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 december 2022

Shorttrackers Schulting en Van 't Wout pakken World Cup-zege

In het Kazachse Almaty is de World Cup shorttrack weer hervat. Zaterdag stonden in het nauwelijks gevulde Kazachse stadion, waar volgende week nóg een World Cup wacht, de eerste finales op het programma en de zes aanwezige toeschouwers kregen in elk geval wat moois voorgeschoteld.

1500m vrouwen
Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting schopten het beiden tot de finale, waarin vooral Schulting zich goed positioneerde. Met twee ronden te gaan nam de Nederlandse op fraaie wijze buitenom de leiding over en ondanks Zuid-Koreaanse aanvallen stond ze die niet meer af: Schulting won, voor Choi Min-jeong en Kim Gil-li - Van Kerkhof werd zesde.

1500m mannen
Friso Emons stond knap in de A-finale, hoewel hij daarin wel net tekort kwam tegen het echte geweld. De Zuid-Koreanen Hong Kyung-hwan en Kim Tae-sung streden om de winst, maar in de laatste bocht kwam Kim in de clinch met de Italiaan Pietro Sighel, waardoor Stijn Desmet kon profiteren: de Belg finishte achter Hong als tweede, Kim werd nog wel derde - Emons finishte keurig als vierde, Kay Huisman strandde in de herkansingen.

1000m vrouwen
Selma Poutsma en Rianne de Vries kwamen in de B-finale in actie en pakten daar een 1-2'tje, Michelle Velzeboer ging er in de kwartfinales uit. In de A-finale was Courtney Sarault dominant en dat leverde de Canadese de winst op, voor Shim Suk-hee uit Zuid-Korea. De Amerikaanse Corinne Stoddard werd gepromoveerd naar plek drie, nadat de Belgische Hanne Desmet terug werd gezet wegens een te late inhaalactie.

1000m mannen
Met Jens van 't Wout namens Nederland ging de A-finale van start en hij begon uitstekend. Sterker nog, Van 't Wout nam al bijna gelijk de leiding en stond die helemaal niet meer af: winst voor de jonge Nederlander, voor de Canadezen Pascal Dion en Jordan Pierre-Gilles. Sjinkie Knegt en Teun Boer gingen er in de kwartfinales uit.

Gemengde aflossing
Yara van Kerkhof, Michelle Velzeboer, Sjinkie Knegt en Teun Boer moesten het door een zwak Nederlands optreden in de halve finales doen met de B-finale, waarin Japan verslagen werd. China, België, Zuid-Korea, Hongarije en Italië stonden in de A-finale, waarin de Zuid-Koreanen Choi Min-jeong, Hong Kyung-hwan, Kim Gil-li en Lim Yong-jin hun favorietenrol waar konden maken. China kwam nét een teenlengte tekort en werd tweede, de Belgen pakten een fraaie derde plek met Tineke den Dulk, Ward Petre en broer en zus Stijn en Hanne Desmet.

Aflossingen, halve finales
Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer hadden het lastiger dan nodig was, maar door de Hongaarse ploeg nét voor te blijven pakte Nederland wel gewoon een finaleplek bij de vrouwen.

Teun Boer, Friso Emons, Sjinkie Knegt en Jens van 't Wout hadden het wat makkelijker en wonnen hun halve finale zonder grote problemen, zo dacht men althans. Nederland werd echter bestraft voor een ongeoorloofde actie en loopt zo niet alleen de A-, maar ook de B-finale mis.

Frankrijk klopt Engeland op WK en speelt halve finale tegen Marokko

Frankrijk heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WK voetbal in Qatar. De titelverdediger was in de kwartfinale met 2-1 te sterk voor Engeland en speelt nu in de halve finale tegen Marokko.

Na een kwartier spelen kwam Frankrijk na een geweldige uithaal van Aurélien Tchouaméni op voorsprong. In de tweede helft zou Engeland langszij komen. Nadat Tchouaméni een overtreding maakte op Bukayo Saka zette Harry Kane vanaf de strafschopstip Engeland op gelijke hoogte.

Engeland kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en kreeg ook enkele kansen op de voorsprong, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Eerst wist Jordan Pickford nog te redden op een inzet van Olivier Giroud, maar uit een corner die zou volgen wist de Franse spits wel te scoren. In eerste instantie zou de corner nog weggewerkt worden, maar na een voorzet van Antoine Griezmann wist de Franse alsnog raak te koppen en dat was alweer zijn vierde doelpunt van dit WK.

Toch kreeg Engeland nog een ultieme kans op de 2-2. Na een onnodige overtreding op Mason Mount kreeg Engeland een tweede strafschop, maar dit ditmaal miste Kane. De Engelse spits schoot hoog over en staat Frankrijk bij de laatste vier op het WK, waarin Marokko de tegenstander is.

Zelenskyy: 'stad Bakhmut is volledig verwoest door Russisch leger'

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Russische strijdkrachten ervan beschuldigd de stad Bakhmut in puin te hebben gelegd. "De bezetters hebben Bakhmut vernietigd, opnieuw een Donbass-stad die door het Russische leger tot een afgebrande ruïne is veranderd", zei Zelenskyy in zijn nachtelijke radiotoespraak.

"Bakhmut, Soledar, Marjinka, Kremmina - lange tijd zal er geen woonruimte zijn in deze gebieden."

De woordvoerder van de Oekraïense generale staf, Olexandr Shtupun, zei dat de Russen zaterdagavond 20 luchtaanvallen in heel Oekraïne hadden uitgevoerd en hierbij meer dan 60 raketten hadden afgevuurd. De gevechten woedden het hevigst in de regio Bakhmut, waar meer dan 20 woonwijken onder vuur kwamen te liggen.

De Oekraïense strijdkrachten sloegen de aanvallen in de regio's Donetsk en Loehansk af.

T-Rex-schedel wordt verkocht voor $ 6 miljoen

Een schedel van een Tyrannosaurus rex heeft op een veiling in New York zo'n 6 miljoen dollar opgebracht.

Een anonieme bieder kreeg de koop voor $ 6,1 miljoen toegewezen, zei veilinghuis Sotheby's. De experts van Sotheby's hadden gerekend op een opbrengst van 20 miljoen dollar.

Volgens het veilinghuis is het een van de meest complete sets schedels die ooit zijn ontdekt. De 76 miljoen jaar oude schedel, bijgenaamd Maximus, werd ontdekt op privéterrein in de Amerikaanse staat South Dakota.De schedel is ongeveer twee meter lang en weegt ongeveer 90 kilogram.

Afgelopen zomer werd in New York een skelet van een Gorgosaurus geveild voor zo'n zes miljoen dollar, kort daarvoor een skelet van de dinosaurussoort Deinonychus antirrhopus voor zo'n twaalf miljoen dollar.

In 2020 bracht een skelet van een Tyrannosaurus rex meer dan 30 miljoen dollar op. Veel experts staan echter kritisch tegenover de veiling van wetenschappelijk waardevolle skeletten.

Marokko schrijft geschiedenis: eerste Afrikaanse land in halve finales WK na winst tegen Portugal

Marokko is het eerste Afrikaanse land dat zich plaatst voor een halve finale op een WK voetbal. In de kwarfinalewaren de Marokanen met 1-0 te sterk voor Portugal, waardoor nu een halve finale wacht tegen Frankrijk of Engeland.

Marokko had in de achtste finales al Spanje uitgeschakeld en tegen Portugal hielden de Marokanen vrij eenvoudig stand tegen een stroef spelend Portugal. Vlak voor rust kwam 'De Leeuwen van de Atlas' zelfs op voorsprong dankzij een rake kopbal van Youssef En-Nesyri, waarbij de doelman van Portugal in de fout ging.

In de tweede helft was het vooral tegenhouden voor Marokko. Ondanks wat kansen voor Portugal hield de Marokkaanse voetbalploeg de nul en staat het als eerste Afrikaanse land bij de laatste vier van een WK voetbal. Eerder viel het doek voor Kameroen (1990), Senegal (2002) en Ghana (2010) in de kwartfinales.

In de halve finale speelt Marokko tegen de winnaar Engeland-Frankrijk, die wedstrijd staat om wordt om 20.00 Nederlandse tijd gespeeld in Qatar.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Marokko - Portugal op ons WK-forum.

Schaatser Dijs stunt met World Cup-zege in Calgary

De World Cup langebaanschaatsen is neergestreken in Calgary en op het Canadese ijs kreeg men een vermakelijk eerste avond voor de kiezen. De Nederlandse ploeg deed het niet helemaal fantastisch, hoewel er zeker wel wat te vieren was.

1500m mannen
Kjeld Nuis reed al in de derde rit en deed het met een 1:43,02 minuten bepaald niet verkeerd. Twee ritten later betrad Wesly Dijs het ijs en met een bijna identieke rit dook hij naar de snelste tijd in 1:42,93 minuten. Sander Eitrem was vervolgens snel, maar de Noor bleef op 1:43,23 steken, en ook Ning Zhongyan kwam er ondanks een indrukwekkende rit niet aan: 1:42,95 minuten. Patrick Roest reed vooral een geweldige slotronde, maar zijn 1:43,09 was net niet genoeg voor het podium: Dijs won, voor Ning en Nuis en met Roest op vier - Thomas Krol werd met 1:43,79 zevende.

500m vrouwen
De Japanse Kurumi Inagawa reed met 37,39 seconden de eerste echt goede tijd, maar in de rit erna ging het harder: Femke Kok snelde naar 37,35 seconden tegen de 37,57 van Dione Voskamp. Kim Min-sun deed er nog een forse schep bovenop: de Zuid-Koreaanse sprintte naar 36,97 en dat leverde de winst op, want in de volgende rit kwamen de Oostenrijkse Vanessa Herzog (37,26) en de Nederlandse Jutta Leerdam (37,35) er niet aan. Zij pakten wel de overige twee podiumplaatsen, Kok werd vierde, Marrit Fledderus zevende (37,51), Voskamp negende en Michelle de Jong tiende (37,69).

3000m vrouwen
Het ging in de vijfde rit voor het eerst echt hard: Antoinette Rijpma-De Jong leverde in de slotronden weliswaar wat in, met 3:59,31 minuten noteerde ze wel een ijzersterke tijd. Die tijd ging er een rit later dan wel weer aan: Marijke Groenewoud deelde beter in, kende een zeer sterk slot en finishte in 3:58,89 minuten. Tegen Ragne Wiklund was echter niemand opgewassen: in de vijfde tot en met zevende ronde kon de Noorse haar hoge tempo vasthouden en met een indrukwekkende 3:56,93 pakte zij de winst, voor Groenewoud en Rijpma-De Jong. Joy Beune werd in 4:01,41 vijfde, Irene Schouten had 'het' bepaald niet en bleef in 4:02,86 steken op plek zeven.

Ploegenachtervolging mannen
Voor Kars Jansman, Louis Hollaar en Beau Snellink zat het er nooit echt in: een wat gezapige rit eindigde in 3:43,85 minuten, goed voor de zesde plek in het veld van acht landen. De Noord-Amerikanen waren de baas: winst was in 3:35,92 voor het Amerikaanse trio Ethan Cepuran, Emery Lehman en Casey Dawson, voor de 3:36,48 van thuisploeg Antoine Gélinas-Beaulieu, Connor Howe en Hayden Mayeur. De Noren Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Allan Dahl Johansson werden in 3:39,88 derde.

Fun met Funda #261: 'Op je eigen eilandje zitten'

Buitengewoon fraai gelegen eiland, gelegen op de grens tussen de eerste en tweede plas van de Loosdrechtse Plassen. 

Dit royale perceel is voorzien van bebouwing ten behoeve van het recreatief gebruik en heeft vier aanlegplaatsen, alles met een prachtig uitzicht.

Een vrijwel unieke kans om totaal geen rekening te hoeven houden met je buren.

Het eiland is vanaf Jachthaven Piet Hein binnen 5 vaarminuten bereikbaar.

Dit prachtige perceel bestaat uit water en land en heeft in totaal een oppervlakte van 2.250 m2. Ca. 970 m2 is land, inclusief de steigers.

Op het eilandgedeelte is bebouwing van ca. 30 m2 aanwezig. Het geheel is voorzien van telefoonkabel (wifi), warm- en koud stromend water en elektriciteit. Ook is er een aansluiting op het gemeentelijk riool.

Het eiland is al meer dan 40 jaar als recreatief perceel in gebruik.

Bijzonderheden:

- De waterleiding en elektriciteit zijn voorzien van eigen meters

- Er is een afsluitbare ruimte voor groot tuingereedschap zoals een zo goed als nieuwe motormaaier

- Er is een afsluitbare kist voor de tuinmeubels

- Er is een ruimte voor een grote extra koel- vrieskast

-Verwarming van de 'bungalow' vindt plaats middels een houtkachel

-Energielabel is niet bekend (niet verplicht) 

Vraagprijs € 549.000 kosten koper

 Op je eigen eilandje zitten (Foto:Funda)
Op je eigen eilandje zitten (Foto:Funda)

Op je eigen eilandje zitten (Foto's : Funda)
Op je eigen eilandje zitten (Foto's : Funda)

Op je eigen eilandje zitten (Foto's : Funda)
Op je eigen eilandje zitten (Foto's : Funda)

Naast het eiland wordt ook de boot te koop aangeboden, deze ligt in Jachthaven Piet Hein.

Deze boot, een zeewaardig motorjachtje (CE normering B – Zee), Merk: Cantia 28 Cabin Cruiser, bouwjaar 2011, met slechts 850 vaaruren wordt gelijktijdig separaat te koop aangeboden als roerend goed. Er zijn op de boot 2 vaste slaapplaatsen aanwezig. Het is mogelijk om de slaapplaatsen met twee plekken uit te breiden.

Vraagprijs voor de boot is vastgesteld op € 98.000,--.

Rusland 'klaar voor akkoord', maar sceptisch na akkoord van Minsk (2015)

Vladimir Poetin zei dat Rusland in de toekomst waarschijnlijk afspraken over Oekraïne zou moeten maken, maar daar huiverig voor te zijn vanwege de akkoorden van Minsk.

Duitsland en Frankrijk bemiddelden in 2014 en 2015 in de Wit-Russische hoofdstad Minsk tussen Oekraïne en door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne.

Volgens Poetin hebben de twee landen Rusland verraden, aangezien ze nu Oekraïne van wapens voorzien.

De toenmalige Duitse bondskanselier, Angela Merkel, zei afgelopen woensdag in een interview in het  Duitse tijdschrift Die Zeit, dat de akkoorden van Minsk een poging zijn geweest om 'Oekraïne tijd te geven' om zijn verdediging op te bouwen.

Zuid-Korea gaat gecompliceerde leeftijdsberekeningsmethode wijzigen

Veel Zuid-Koreanen zijn straks een jaar of zelfs twee jaar jonger. De wetgever van Seoel heeft wetgeving aangenomen om de traditionele leeftijdsberekeningsmethode af te schaffen.

Volgens de zogenaamde Koreaanse leeftijd is een baby bij de geboorte al een jaar oud en komt er elke 1 januari een jaar bij - en niet op de verjaardag.

In Zuid-Korea zijn er echter nog twee andere berekeningsmethodes. Om bijvoorbeeld de wettelijke leeftijd om alcohol te drinken te bepalen, worden baby's bij de geboorte geteld als leeftijd nul. Elke 1 januari worden ze een jaartje ouder. Sinds de jaren zestig gebruiken sommige autoriteiten ook de internationale standaard die is gebaseerd op de geboortedatum.

Vanaf juni 2023 nog maar één methode voor leeftijdsberekening
Dit betekent dat een persoon geboren op 31 december 1992 in Zuid-Korea 29 zou zijn op 9 december 2022 volgens de internationale norm, 30 volgens het alcoholconsumptiesysteem en 31 volgens de Koreaanse leeftijd.

Deze verschillende berekeningssystemen moeten nu uiterlijk juni volgend jaar afgeschaft zijn, zoals het Parlement heeft aangekondigd. Dan zou alleen het internationale systeem van toepassing moeten zijn. President Suk-yeol had de verandering bepleit, onder meer wijzend op de hoge administratieve lasten.

WHO bezorgd over toenemende antibioticaresistentie

De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica. WHO-expert van Weezenbeek zei dat antibioticaresistentie een wereldwijde bedreiging vormt, zowel voor de volksgezondheid als voor de economie.

De WHO schat dat jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen mensen sterven omdat antibiotica niet werkzaam zijn tegen hun infecties.

In Genève presenteerde de organisatie een nieuw rapport over antibioticaresistentie. Onlangs meldde de EU-gezondheidsautoriteit ECDC dat jaarlijks meer dan 35.000 mensen sterven in de Europese Economische Ruimte als gevolg van antibioticaresistentie. De gevolgen voor de gezondheid zijn daarmee vergelijkbaar met die van griep, tuberculose en aids samen, aldus de autoriteit.

Volgens het WHO-rapport is tussen 2017 en 2021 het aantal bloedbaaninfecties (bloedvergiftiging /sepsis) veroorzaakt door resistente Escherichia coli, Salmonella spp. en resistente gonorroe-bacteriën wereldwijd met minstens 15 procent toegenomen. Mogelijk komt dit ook door het veelvuldig gebruik van antibiotica tijdens de coronapandemie.

Skicrossers openen World Cup-seizoen met spektakelstuk in Val Thorens

In het Franse skioord Val Thorens is het World Cup-seizoen voor de skicrossers afgetrapt. Op bijna 2,5 kilometer hoogte lag een heerlijk pak sneeuw en werd stevig gevochten om de posities, wat voor twee dagen vol leuke races zorgde.

Vrouwen 1
In de finale was Zwitserland met Fanny Smith en Talina Gantenbein goed vertegenwoordigd, terwijl verder ook de Canadese veterane Marielle Thompson en de Zweedse topfavoriete Sandra Näslund van de partij waren. Thompson pakte snel de leiding, maar Näslund ging er voorbij en hield de aanvallen af: Näslund won, voor Thompson en Gantenbein - Smith greep naast het podium.

Mannen 1
Tobias Müller stond voor Duitsland in de finale, met ook de Oostenrijker Johannes Rohrweck, Jonas Lenherr uit Zwitserland en de Italiaan Dominik Züch. Rohrweck kende de beste start, maar werd constant aangevallen door vooral Lenherr en Müller. De Oostenrijker sloeg ze echter allemaal af en hij pakte de winst, voor Müller en Lenherr en met Züch naast het podium.

Vrouwen 2
Met Hannah Schmidt en India Sherret werd het een half Canadese finale, terwijl ook Näslund en Daniela Maier uit Duitsland van de partij waren. Näslund kende weer eens de beste start en sloeg gelijk een flink gat, waar niemand meer iets tegen kon doen. Schmidt en Maier streden op het scherpst van de snede om plek twee en die ging naar de Canadese, voor Maier en Sherret.

Mannen 2
Marc Bischofberger stond namens Zwitserland in de finale, samen met de Oostenrijker Mathias Graf, Florian Wilmsmann uit Duitsland en thuisfavoriet Youri Duplessis Kergomard. Graf schoot uit de starthekken, terwijl achter hem hard werd geknokt. Dat ging niet helemaal goed: Wilmsmann en Bischofberger kwamen in de clinch en haakten af. Graf kwam niet in de problemen en in zijn allereerste World Cup-week pakte hij gelijk zijn eerste zege, voor Duplessis Kergomard. Bischofberger completeerde het podium, voor Wilmsmann.

Heb jij ooit iets onsmakelijk aangetroffen in je eten?

Een 69-jarige vrouw trof na het eten van een bakje dubbelvla een enorme klont in het pak vla aan. Ze denkt dat het een stuk vlees  was. De vrouw was er dagenlang ziek van, maar weet nog steeds niet wat er nu in het pak zat. Wat ze wel weet is dat ze nooit meer vla eet en nooit meer naar de Lidl gaat.

Heb jij wel eens iets onsmakelijks aangetroffen in je eten?

Onsmakelijke vondst in pak dubbelvla (Foto: Gerda Wolf via Omroep Brabant Twitter)
Onsmakelijke vondst in pak dubbelvla (Foto: Gerda Wolf via Omroep Brabant Twitter)

Mogelijke omkoping in Europarlement door Qatar, vicevoorzitter opgepakt

De gebeurtenissen rond mogelijk witwassen en corruptie in het Europees Parlement hebben tot afschuw geleid. 

De vicevoorzitter van het Europees Parlement, Kaili, werd vrijdag gearresteerd en verhoord op verdenking van corruptie. Kaili is sinds vorig jaar een van de 14 vicevoorzitters van het parlement.

De socialistische partij Pasok uit Griekenland, waartoe Kaili behoorde, kondigde na haar arrestatie de uitzetting van de politica aan. De socialistische fractie in het Europees Parlement heeft Kaili's lidmaatschap met onmiddellijke ingang opgeschort.

Naast Kaili werden in de Belgische hoofdstad ook vier Italianen met banden met het EU-parlement gearresteerd op verdenking van corruptie. Volgens berichten is onder hen ook het voormalige sociaal-democratische Europarlementariër Panzeri. Er waren 16 huiszoekingen in Brussel, waarbij zowel datadragers en mobiele telefoons als contant geld ter waarde van ongeveer 600.000 euro in beslag werden genomen.

Het Belgische parket zegt onderzoek te doen naar bendecorruptie en witwassen. Het gaat over pogingen van een Golfstaat om de economische en politieke beslissingen van het EU-parlement te beïnvloeden door middel van aanzienlijke geldelijke betalingen en giften. Volgens informatie van verschillende media gaat het om Qatar.

De inmiddels gearresteerde Kaili hield op 21 november een toespraak in het Europees Parlement over het lopende WK voetbal in Qatar. Daarin beschreef de 44-jarige politicus het sportevenement als het bewijs dat sportdiplomatie historische verandering teweeg kan brengen in een land waarvan de hervormingen de Arabische wereld hebben geïnspireerd. Qatar is bijvoorbeeld een pionier als het gaat om arbeidsrechten.

Pasok maakt net als de PvdA deel uit van de sociaaldemocratische fractie. Sinds dit jaar was Kaili een van de veertien vicevoorzitters van het Europese Parlement. Ze had eind oktober nog een ontmoeting met een hoge Qatarese functionaris. Een van de verdachten zou ook banden hebben met de EVP-fractie, waar het CDA deel van uitmaakt. 

Opnieuw politieagent veroordeeld tot gevangenisstraf inzake dood George Floyd

In verband met de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd, meer dan twee jaar geleden, is een betrokken ex-politieagent veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid.

De ex-agent pleitte schuldig aan het niet hebben voorkomen van de dood van de Afro-Amerikaan tijdens de meedogenloze politieoperatie tegen Floyd. Zijn collega hield ruim negen minuten zijn knie op Floyds nek gedrukt terwijl Floyd smeekte om te kunnen ademen. De hoofddader is door een rechtbank in Minneapolis veroordeeld tot 22 jaar en zes maanden gevangenisstraf wegens doodslag.

Kabinet wil meer zekerheid over toevoer grondstoffen en halfproducten

Het kabinet wil meer zekerheid over de beschikbaarheid van grondstoffen en halfproducten voor de Nederlandse en Europese industrie. De controle over deze grondstoffen krijgt naast een economische steeds meer een geopolitieke dimensie. Landen zoals China zijn in toenemende mate bereid om economische invloed in te zetten als geopolitiek wapen.

Kritieke grondstoffen zijn nodig voor bijvoorbeeld batterijen, halfgeleiders, medische hulpmiddelen, waterstofproductie, zonnepanelen en ledverlichting. Met de nationale grondstoffenstrategie zet het kabinet in op voldoende beschikbaarheid van kritieke mineralen en metalen, circulariteit, op het vinden van minder schaarse alternatieven en verkleinen van de impact op mens en milieu. De ministerraad heeft ingestemd met deze aanpak in de nationale grondstoffenstrategie op voorstel van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

Nederlandse positie opbouwen in kritieke grondstoffenketens
Digitalisering en verduurzaming zijn de basis voor een sterke Nederlandse economie in de toekomst. Om hierop te kunnen inzetten, is het zaak om in EU-verband risico’s op nieuwe afhankelijkheden van grondstoffen en halfproducten aan te pakken. Nederland is op dit moment één van de meest concurrerende economieën. De Nederlandse industrie, logistieke sector en aanverwante bedrijven hebben wereldwijd al een sterke positie opgebouwd in traditionele grondstoffenketens zoals olie en staal. Het kabinet ziet kansen om ook een goede positie op te bouwen in de kritieke grondstoffenketens zodat Nederland en de EU minder afhankelijk zijn.

De Nederlandse bodem bevat zelf nauwelijks kritieke grondstoffen: deze zitten vooral in andere werelddelen en onder de zeebodem. Wel zijn elders in de EU grondstoffen als lithium en kobalt potentieel beschikbaar. Door in Nederland en de EU meer raffinage-, verwerkings-, assemblage- en transportcapaciteit op te bouwen en beter hierin samen te werken met andere grondstofrijke landen vermindert de kwetsbaarheid bij bijvoorbeeld tekorten.

Inzet op minder schaarse alternatieven
De kennis en het innovatief vermogen van onze bedrijven en kennisinstellingen kunnen we meer benutten voor het slim ontwerpen van producten, op het terugwinnen van kritieke grondstoffen en het terugdringen van negatieve effecten op het milieu. Daarom gaat het kabinet in haar innovatiebeleid scherper kiezen voor sleuteltechnologieën die bijdragen aan digitalisering, circulariteit en verduurzaming.

Bedrijven kunnen door te innoveren bijvoorbeeld kiezen voor grondstoffen die meer algemeen beschikbaar zijn. Zo is er nu voor waterstofproductie via elektrolyse - het benutten van elektriciteit om water te splitsen – in de elektrodes vaak veel van de kritieke grondstof iridium nodig. Andere methodes bevatten minder kritieke metalen, maar zijn soms nog wel minder efficiënt. Doorontwikkeling van deze niet-schaarse alternatieven vermindert op termijn afhankelijkheid van andere landen.

Bovendien zet Nederland ook in op het vinden van alternatieve leveranciers. Dat kan door samenwerkingen aan te gaan in EU-verband met zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden in onder meer Latijns-Amerika en Afrika.

Benutten van circulariteit
Circulaire strategieën zijn ook een belangrijk onderdeel in de nationale grondstoffenstrategie om de leveringszekerheid van grondstoffen te vergroten en de negatieve milieu-impact te verkleinen. Daarmee draagt de uitvoering van de grondstoffenstrategie ook bij aan de ambitie van het kabinet om toe te werken naar een volledige circulaire economie in 2050.

Het kabinet is bijvoorbeeld van plan om innovatie te stimuleren door circulaire eisen op te nemen in aanbestedingen. Zo kunnen we in de toekomst kritieke grondstoffen gemakkelijker terugwinnen uit onze windmolenparken. Het kabinet ziet mogelijkheden om dit uit te breiden naar andere aanbestedingen, bijvoorbeeld voor defensie, telecommunicatie of bouw. Hierdoor creëren we circulaire producten die de overheid zelf aankoopt, waaruit kritieke grondstoffen teruggewonnen kunnen worden.

De nationale grondstoffenstrategie vormt ook de basis voor de Nederlandse inzet in de EU op de aankomende Europese Critical Raw Materials Act.

Kindermarketing van ongezond voedsel wettelijk ingeperkt

Om de gezonde keuze makkelijker te maken en omdat de huidige zelfregulering onvoldoende werkt, wil het kabinet kindermarketing voor ongezonde voeding wettelijk beperken. Voor gezond eten en drinken blijft reclame gericht op 18-minners toegestaan.

Daarnaast krijgen gemeenten een nieuwe wettelijke bevoegdheid waarmee zij de komst van ongezonde voedselaanbieders op bepaalde plekken kunnen weren, zoals in de omgeving van scholen of in wijken waarin het aanbod van fastfood onevenredig groot is. Om overgewicht tegen te gaan, investeert het kabinet in het gezonder maken van plekken waar kinderen veel tijd doorbrengen zoals school en krijgt het bevorderen van sporten en bewegen – van jong tot oud – een impuls.

Leven lang last
Eén op de zes kinderen heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs één op de drie kinderen. Daar houdt een kind zijn leven lang last van. Kinderen met overgewicht maken meer vetcellen aan waardoor ze ook als volwassenen vaker overgewicht houden. Daarnaast heeft de helft van de volwassenen overgewicht. Overgewicht verhoogt de kans op allerlei (chronische) ziektes zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, dementie en kanker.

Zelf beslissen
Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Mensen moeten zelf kunnen beslissen wat ze eten en drinken en dat moeten we vooral zo houden. Maar die vrije keuze staat enorm onder druk door marketing en een steeds verder groeiend aanbod van fastfood overal om ons heen. Op weg naar school en werk en op social media word je aan de lopende band verleid om ongezonde keuzes te maken. Daar willen we als kabinet tegenwicht aan bieden met de wettelijke inperking van kindermarketing en gemeentelijke bevoegdheden om nieuwe fastfood vestigingen te weren. Zodat mensen een steuntje in de rug krijgen om echt zelf te kiezen wat ze eten en drinken. Ik hoop natuurlijk dat mensen dan vaker de gezonde keuze maken.”

Gezonde school, gezonde sport, gezond dagje uit
Het is belangrijk voor kinderen een gezonde omgeving te creëren. Het kabinet investeert daarom vanaf 2022 extra in het programma Gezonde School. Het lange termijn doel is dat in 2040 op alle scholen een gezonde school coördinator actief is. Daarnaast wordt het aantal gezonde schoolkantines in het voorgezet onderwijs en MBO uitgebreid. In 2025 zullen 100 dagattracties aan de slag zijn met een gezonder aanbod. Sportlocaties gaan aan de slag met een gezonder aanbod in de sportomgeving via de Teamfit aanpak. In 2030 zullen 5000 sportlocaties aangesloten zijn.

Samenwerking scholen en sportverenigingen
Naast een gezond voedingspatroon speelt ook sporten en bewegen een belangrijke rol in het tegengaan en voorkomen van overgewicht. Rond scholen, van en naar werk, in de wijk wordt daarom gewerkt aan meer mogelijkheden om sporten en bewegen te bevorderen. Met de Fietsersbond en Wandelnet wordt bijvoorbeeld gewerkt aan betere wandel- en fietsroutes van en naar scholen. In de praktijk zal onderzocht worden hoe er beter kan worden samengewerkt tussen scholen en sportverenigingen, zodat er zowel op school als na school meer kan worden gesport.

Forse impuls hulp mensen met overgewicht
Naast het voorkomen van overgewicht is er ook extra aandacht voor het ondersteunen van mensen met overgewicht of obesitas. De komende drie jaar is er 62 miljoen euro beschikbaar om een forse impuls te geven aan betere hulp en begeleiding voor kinderen met overgewicht en obesitas. Ook in de Gecombineerde Leefstijlinterventie wordt verder geïnvesteerd. Met deze aanpak, die vergoed wordt vanuit het basispakket, worden mensen door een leefstijlcoach geholpen om gezonder te leven.

Horrorfilms tijdens overblijven vertoond aan basisschoolkinderen Amsterdam

Kinderen van basisschool De Kleine Reus in het centrum van Amsterdam hebben gedwongen horrorfilms gekeken tijdens het overblijven. De films werden vertoond door een invaller van een kinderopvangorganisatie. De politie heeft de zaak in onderzoek. Zo meldt AT5

Dat schreef Het Parool. Hoe vaak het is gebeurd op de school is onbekend. Wel is duidelijk dat de invaller in elk geval in twee klassen aan in totaal veertig leerlingen tussen de zeven en negen jaar enge films heeft vertoond. Het gaat om de films The Exorcist en District 9, beide geclassificeerd voor zestien jaar en ouder.

Volgens de krant vroegen kinderen uit groep 5 huilend aan de overblijfmeester of hij de enge film wilde afzetten. Volgens een vader liepen kinderen de gang op om zich te verstoppen. Kinderen die moesten huilen zouden door de overblijfmeester zijn vernederd. Volgens ouders durven hun kinderen niet meer naar bed, zijn er kinderen die nachtmerries hebben en plassen sommigen weer in bed.

Tijdens de tussenschoolse opvang in het klaslokaal worden vaker op het digitale krijtbord educatieve video's zoals Het Jeugdjournaal vertoond. In het geval van de invaller had hij onder een ander tabblad The Pink Panther klaarstaan, zodat hij snel kon overschakelen als er plots een volwassene binnen zou komen. Ook vroeg hij alle kinderen geheim te houden dat ze naar enge films hadden gekeken.

De betreffende invaller is op staande voet ontslagen. De directeur van de school heeft in een brief aan de ouders laten weten 'enorm geschokt' te zijn. Ook heeft de school de politie ingelicht. Wat het motief is van de man is vooralsnog onduidelijk. De politie heeft de zaak in onderzoek en overlegt met het Openbaar Ministerie wat de strafbare feiten zijn. De invaller werd ingezet vanwege een personeelstekort bij de school.

Er is nog niemand aangehouden.

Langlaufers Jouve en Fähndrich winnen klassieke sprint in Noorwegen

Het World Cup-circus in het langlaufen is neergestreken in het Noorse Beitostølen, waar de omgeving er prachtig bij ligt. Op de openingsdag stond er een sprint in de klassieke stijl op het programma en dat leverde wat verrassingen op.

Vrouwen
Met Emma Ribom was dé Zweedse topper er niet bij, maar Maja Dahlqvist en Johanna Hagström waren er wél en wisten desondanks de finale niet te halen. Voor het eerst sinds januari 2020 waren er wel Zweedse dames, maar stond er geen één in de finale, en dat leverde natuurlijk kansen op voor de rest. De Zwitserse Nadine Fähndrich was nooit een klassieke specialiste, maar haar training betaalde zich uit en met overmacht trok ze de winst naar zich toe, voor de Noorse Lotta Udnes Weng - haar eerste World Cup-podium - en Johanna Matintalo uit Finland. Lotta's tweelingzus Tiril Udnes Weng, landgenote Kristine Stavås Skistad en de Tsjechische Tereza Beranova - die haar eerste finale afwerkte - grepen naast het podium.

Mannen
De Fransen stonden er met Lucas Chanavat en Richard Jouve goed bij, maar ook de Fin Joni Mäki, World Cup-leider Pål Golberg uit Noorwegen, de Zweed Calle Halfvarsson en Simone Mocellini stonden in de finale. Voor de Italiaan was dat bijzonder knap: hij was met een negentiende plek vorig seizoen slechts één keer eerder in de top-30 gekomen. In de finale ging Golberg even onderuit, maar hij herpakte zich, terwijl Chanavat af moest haken. Jouve gaf gas en Mocellini kon knap volgen: achter de zegevierende Franse specialist pakte hij nota bene zijn eerste World Cup-podium. Halfvarsson completeerde het ereschavot, voor Golberg, Mäki en de afgehaakte Chanavat.

Drie gewonden bij schietincident Rotterdam

Bij een schietincident op de Rodenburgstraat in Rotterdam zijn op 9 december drie gewonden gevallen. Rond 13:10 uur vuurden een of meerdere daders in de straat schoten af om er vervolgens in een auto vandoor te gaan. Een vrouw en een man raakten licht gewond, een andere man ernstig. De mannen zijn naar het ziekenhuis gebracht, voor de vrouwelijke gewonde bleek dat niet nodig. De politie was snel op de plaats van het incident, maar de schutter(s) waren er toen al vandoor.

Agenten startten direct een onderzoek naar de toedracht van het incident. Rechercheurs doen buurtonderzoek, getuigen worden bevraagd en agenten zijn op zoek naar eventuele camerabeelden. De Rodenburgstraat was voor onderzoek urenlang voor het verkeer afgesloten.

Aarrestatieteam
Rond 19.00 uur hield een arrestatieteam in een woning aan de de Galileistraat in Schiedam twee mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident. Het gaat om een 52-jarige man uit Rotterdam en een 51-jarige man uit Schiedam. Beiden zitten vast en worden verhoord. 

De politie vraagt getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook mensen met beelden (dashcam, videodeurbel) wordt gevraagd zich te melden en deze beelden te delen met de politie. 

Man wordt klemgereden en beschoten

Een 25-jarige automobilist werd in de nacht van vrijdag 9 december op zaterdag 10 december door meerdere auto’s klemgereden op de Distributiestraat in Giessen. Hier werd de man geslagen en zelfs beschoten. De schoten raakten hem niet. De politie hield een 18-jarige man uit Woudrichem en een 19-jarige man uit Brakel aan. Zij zitten vast voor verder onderzoek. De politie houdt rekening met een conflict in de relationele sfeer.

De automobilist rijdt rond middernacht met een ex-vriendin in de omgeving van Giessen. Op de Distributiestraat worden zij door meerdere auto’s klemgereden. De inzittenden van deze wagens komen op de bestuurder af en mishandelen hem. Hierbij slaan ze onder andere met een wapenstok. Terwijl het slachtoffer wegrent, hoort hij een van de mannen schoten lossen. Hij wordt gelukkig niet geraakt. Als de mannen en zijn ex-vriendin wegrijden, belt het slachtoffer de politie. Agenten houden niet veel later twee mannen aan in Wijk en Aalburg. Op de Distributiestraat worden tijdens het politieonderzoek meerdere hulzen gevonden. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Uslu: 'Cultuur geeft leven aan onze levens'

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) wil af van de soms moeizame verhouding die Nederland lijkt te hebben met cultuur. In de Pieterskerk in Leiden sprak zij de 51e Huizingalezing uit. Daarin riep zij op tot een herwaardering van de belangrijke rol die kunst en cultuur spelen in ieders leven: “Erfgoed, kunst en cultuur: zij vormen wie we zijn. Maar dat lijken we niet altijd te beseffen. Pas zodra mensen een stuk van hun erfgoed, kunst, gebruik, of traditie dreigen te verliezen, wordt het belang ervan gezien en gevoeld.”

Uslu benadrukte het grote belang van kunst en cultuur: “Het geeft leven aan onze levens. Het heeft impact op wat we voelen, denken en waar we met elkaar over praten. Pas wanneer we vaker stilstaan bij wat cultuur met ons doet en hoe het onze levens verrijkt, krijgt zij de waardering die haar toekomt. Als we vooruit willen als mens, en als samenleving, dan is cultuur onmisbaar.”

Uslu ging in de lezing nader in op het Nederlandse cultuurbeleid van de afgelopen 150 jaar. Ook scheen zij haar licht op de huidige positie van cultuur in de maatschappij en binnen de overheid: “Het blijft vreemd dat wij elkaar in dit land moeten overtuigen van het feit dat het goed is dat we geld uitgeven aan kunst en cultuur. Permanente reflectie op de rol van de overheid in kunst en cultuur is leerzaam. Maar laten we stoppen met een permanente reflectie op het nut van investeren in cultuur. Dat belang zou toch echt buiten kijf moeten staan – en buiten schot moeten blijven.”

Huizingalezing
Sinds 1972 wordt jaarlijks de Huizingalezing georganiseerd in de Pieterskerk te Leiden door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en opinieweekblad EW. De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezingen hebben een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter. Eerdere sprekers zijn onder meer filosoof Susan Sontag, beeldend kunstenaar Marlene Dumas en schrijver David van Reybrouck.

FOK! Wat een weer: een grijze, koude dag

winterbanner

Goede morgen!

Wederom beginnen we vandaag met code geel wegens gladheid en dichte mist in hethele land. De mist komt veelal in het westen voor, op veel plaatsen vriest het licht en kan de weg dus bevriezen. Ook vanmiddag is het grijs en mistig in het noorden en westen. De temperatuur ligt rond het vriespunt onder de bewolking waar en winters buitje uit kan vallen. Vanavond is er weinig verandering, er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

De komende dagen blijft het koud met maxima rod het vriespunt en in de nacht lichte tot matige vorst.

Wintertijd begint met nachtvorst (Afbeelding: Pixabay)
Nachtvorst levert soms mooie plaatjes op (Afbeelding: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Biatleten Bø en Herrmann oppermachtig in sprint Hochfilzen

De World Cup biatlon is alweer aangekomen op de tweede locatie van het seizoen. Na de opening in het Finse Kontiolahti streek het circus neer in Oostenrijk en wel in Hochfilzen, waar het beduidend minder stevig gesneeuwd had - gelukkig bood kunstsneeuw uitkomst. Men begon met sprints: twee keer schieten, een strafronde voor elke misser.

Vrouwen
De tweede die op pad ging was Hanna Öberg en dat deed de Zweedse niet onaardig, maar haar twee missers op de schietbaan hielpen niet mee. Marketa Davidova was ondertussen ook onderweg en de Tsjechische hield het bij één misser in het staand schieten, waardoor ze Öberg's tijd met bijna twintig seconden kon verbeteren. Die positie hield ze enige tijd vast, waarbij Hanna's jongere zusje Elvira Öberg en de Française Julia Simon zich er nog tussen nestelden.

Als 32e begon Denise Herrmann-Wick aan de wedstrijd en de Duitse ex-langlaufster was op dreef: ze schoot alle tien schijven omver en dan is het doorgaans lastig om haar te kloppen. Zo ook in Hochfilzen, waar ze aan de finish 18,1 seconden sneller was dan Davidova. Die hield plek twee vast, voor Simon (+20,1) en Elvira Öberg (+32,4), terwijl plek vijf voor een World Cup-debutante was: de Sloveense Anamarija Lampic was jarenlang een topper in de World Cup langlaufen, met name in de sprint, en is overgestapt naar het biatlon. In pas haar eerste seizoen is ze erg lekker begonnen en ondanks drie missers bij het staand schieten pakte de Sloveense gelijk een indrukwekkende vijfde plek.

Mannen
Bij de mannen was er maar één die enige aanspraak maakte op de winst: Johannes Thingnes Bø kwam al vrij vroeg in actie, schoot alle tien schijven omver én was nog eens razensnel op de langlaufski's. Dan is er helemaal niks aan de Noor te doen en dat bleek ook, niemand kwam bij hem in de buurt.

De strijd om de tweede plek werd gewonnen door de Fransman Emilien Jacquelin. Die schoot één misser, net als Sturla Holm Lægreid, maar was net iets rapper dan de Noor en werd op 43,0 seconden tweede, voor Lægreid (+46,9). Verder bleef alleen de Noor Filip Fjeld Andersen (+54,5) binnen een minuut, terwijl plek vijf naar de van een dopingschorsing teruggekeerde Let Andrejs Rastorgujevs ging.

Laatste reviews en specials
review
Destiny 2: The Final Shape
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
special
Random Pics van de Dag #1299
review
Crown Wars: The Black Prince
special
VrijMiBabes #213 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.