Zelenskyy: ruim 10 miljoen Oekra´ners zonder stroom door Russische aanvallen

In Oekraïne hebben zich enorme stroomstoringen voorgedaan na hernieuwde Russische beschietingen. "Op dit moment zitten meer dan tien miljoen Oekraïners zonder elektriciteit", zei president Volodymyr Zelenskyy in zijn dagelijkse videoboodschap. Met name de regio's Odessa, Kyiv, Vinnytsia en Sumy werden getroffen door de stroomuitval.

Oekraïne meldde donderdag Russische aanvallen op verschillende steden. De Russische strijdkrachten hebben herhaaldelijk de energie-infrastructuur als doel voor hun aanvallen.

Ondertussen viel de eerste sneeuw in Kyiv. De lokale gouverneur waarschuwde dat de situatie "moeilijk" zou kunnen worden met temperaturen tot min tien graden. 

Ondanks tegenbewijzen, beweert Rusland dat het alleen infrastructuurobjecten aanvalt die "direct of indirect" verband houden met het militaire potentieel van Oekraïne. De gevolgen van de beschietingen, het uitvallen van elektriciteit en verwarming, zijn de verantwoordelijkheid van Oekraïne zelf omdat het land niet wil onderhandelen, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov in Moskou.

De "speciale militaire operatie" in Oekraïne gaat daarom door, "en de doelen moeten worden bereikt", zei hij tegen Russische media. Volgens het Russische ministerie van Defensie is een wapenfabriek in de centraal-Oekraïense regio Dnipropetrovsk vernietigd "met zeer nauwkeurige raketaanvallen". De fabriek zou brandstof- en raketmotoren aan het Oekraïense leger leveren.

Daarnaast werd in Zaporizhia het onderzoeks- en productiebedrijf "Iskra" getroffen, dat onder meer elektronische componenten produceert voor het repareren van radarstations.

Kyiv beschuldigt Rusland ervan civiele infrastructuur en huizen aan te vallen in strijd met het internationaal humanitair recht en de regels van oorlogvoering.