FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 november 2022

Verstappen ruim bovenaan in 2e training, Lawson maakt indruk in training één

Op het Yas Marina Circuit zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Abu Dhabi. Het laatste Formule 1-weekeinde van het jaar begon met trainingen waar het relatief rustig was, zonder al te veel noemenswaardige problemen.

In de eerste training stond vooral Mercedes er erg lekker bij. Het was allemaal niet al te enerverend, maar Lewis Hamilton noteerde de snelste tijd, een dikke twee tienden voor teamgenoot George Russell. Charles Leclerc volgde in de Ferrari, voor twee Red Bulls: eerst die van Sergio Perez, daarna die van Max Verstappen, die in training één op uitstekende wijze bestuurd werd door Formule 2-coureur Liam Lawson. Sebastian Vettel noteerde de zesde tijd, voor Carlos Sainz' Ferrari, waar de Rus Robert Shwartzman zijn talenten in liet zien. Pato O'Ward reed in een McLaren naar plek achttien, voor Jack Doohan en met op plek twintig F2-kampioen Felipe Drugovich in de Aston Martin van Lance Stroll.

Verstappen reed in de tweede training wel gewoon en dat ging erg goed voor de wereldkampioen: hij was al snel goed voor de snelste tijd en die positie hield hij ruimschoots vol tot en met het einde van de sessie. Russell zat er op dik drie tienden nog het dichtst bij in de buurt, verder bleef alleen Leclerc binnen een halve seconde, met Hamilton, Perez en Sainz als 'best of the rest'.

Grevelt en Wennemars op World Cup-podium, Leerdam, Schouten en Hoolwerf winnen

In Heerenveen is vrijdag de eerste van drie dagen World Cup-schaatsen in Thialf afgewerkt. Op het Friese ijs stonden de 1000 meters voor de vrouwen en mannen op het programma, alsmede de twee wedstrijden op de massastart.

1000m vrouwen
De 20-jarige Isabel Grevelt kwam in de vierde rit in actie en deed dat op geweldige wijze: de debutante in de A-groep verpletterde haar persoonlijk record met meer dan een seconde naar 1:14,54 minuten. Lange tijd kwam niemand aan die tijd, tot Miho Takagi in 1:13,92 finishte. Dat was genoeg voor plek twee, want Jutta Leerdam was wederom de snelste: winst in 1:13,77 minuten. Grevelt pakte met plek drie wel een prachtig World Cup-podium, Antoinette Rijpma - De Jong (1:14,74) werd vierde, voor Marrit Fledderus (5e in 1:14,76) en Michelle de Jong (11e in 1:15,96).

1000m mannen
Kjeld Nuis opende het bal met een tijd van 1:08,52 minuten, waar men niet echt van schrok. De Est Marten Liiv deed het beter: 1:08,11 minuten, die telde wél. Joep Wennemars ging iets harder met 1:08,08, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in Ning Zhongyang. De Chinees was met 1:07,86 minuten de snelste, Wennemars pakte een zeer fraaie tweede plek, voor een historische Estse medaille voor Liiv. Thomas Krol werd vijfde met 1:08,32 minuten, Nuis eindigde als zevende en Hein Otterspeer werd achtste in 1:08,57.

Massastart vrouwen
Marijke Groenewoud voerde het veld relatief rustig aan, en dat was het plan: Irene Schouten maakte uit het niks een enorme bak snelheid en schoot er vandoor. De olympisch kampioene werd niet meer bijgehaald en won met bijna een volle ronde voorsprong, waarna Groenewoud het feestje compleet maakte door de sprint om plek twee te winnen van de Canadese Ivanie Blondin.

Massastart mannen
Bij de mannen wist niemand echt te ontsnappen, het veld maakte zich op voor een massasprint. Jorrit Bergsma hield het tempo hoog voor Bart Hoolwerf en die wist dat vakkundig af te maken: in de sprint legde hij de Zuid-Koreaan Chung Jae-won er op, terwijl Andrea Giovannini uit Italië als derde finishte.

Random Pics van de Dag #785

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Qatar-boycot 'schone schijn' van diverse Nederlandse KNVB-sponsoren

Hoe kun je tijdens het WK het Nederlandse elftal steunen zonder geassocieerd te worden met het omstreden gastland? Met dat dilemma worstelden de diverse sponsoren van de KNVB. Ze bedachten om Oranje dan maar te steunen vanuit Nederland door evenementen te organiseren als ons nationale elftal moet voetballen in Qatar.

Maar hoe geloofwaardig is dat statement? De onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur zette op een rij hoe de bedrijven publiekelijk afstand nemen van Qatar en zo een politiek correct standpunt communiceren, maar ondertussen toch - bijvoorbeeld via hun commissarissen - verbonden zijn en verdienen aan het gewraakte toernooi.

Tong's voetbalverhalen #156

Ik tel de dagen af. Mooi dat dit toernooi voorlopig is gevrijwaard van successupporters en carnaval. Eindelijk na jaren, een toernooi voor de echte voetballiefhebbers. Die droef toeterende ellende kijkt niet en maakt ons niet te schande op de tribunes. Dat is al een prettig vooruitzicht. Geen dronken hockeyende studenten, die lallend hun overwinning claimen, gedrapeerd in hockeysjaaltjes. Geen Hagenezen en Jordanezen die hun best doen er de lelijkste oranje straat van de maken.

Zou er verplicht in elk huis een koolmonoxidemelder moeten hangen?

Zo'n 35% van alle huishoudens heeft een koolmonoxidemelder hangen. Doordat men door torenhoge energieprijzen op zoek gaan naar alternatieve verwarmingsmethoden zijn de hout- en oliekachels maar ook bloempotkacheltjes niet aan te slepen. De brandweer waarschuwt voor het gevaar van het ongemerkt vrijkomen van koolmonoxide zodra er een onvolledige verbranding in zo'n kachel optreedt. Als mensen dan ook nog hun woning slechter ventileren, loopt men een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. 

Is een verplichte koolmonoxidemelder in elk huis een goed idee?

Combinatie rook/koolmonoxidemelder (Image by Rigby40 from Pixabay)
Combinatie rook/koolmonoxidemelder (Image by Rigby40 from Pixabay)

WK: Geen alcoholverkoop in stadion, halve liter bier voor 14 dollar

Het feestje voor de oranjefans in Qatar wordt tóch wat minder alchoholrijk dan wat eerder beloofd was. Bier nuttigen in het stadion is niet meer mogelijk, is besloten tijdens nader overleg tussen de autoriteiten van Qatar en de FIFA.

Alcohol mag alleen nog genuttigd worden op de zogenaamde FIFA-fan-festival locaties. Prijzen voor een halve liter bier aldaar bedragen 14 dollar.

Dit weet de NOS te melden.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Complotdenker David Icke naar rechter om inreisverbod

Complotdenker David Icke wil dat er een streep gaat door het inreisverbod dat hem door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is opgelegd. Hij is het er niet mee eens dat de IND de maximale termijn van zes weken aanhoudt om op zijn bezwaarschrift te reageren. Zo meldt AT5

Icke zou op uitnodiging van Samen voor Nederland op 6 november spreken tijdens een demonstratie op de Dam. De gemeente en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) lieten zich daarop kritisch uit over de komst van de Brit. Volgens hen heeft Icke in het verleden antisemitische uitspraken gedaan die 'onacceptabel en diep kwetsend zijn'.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weigerde Icke de toegang tot het Schengengebied na een verzoek van de gemeente. Volgens de IND kan zijn 'fysieke aanwezigheid' leiden tot heftige tegendemonstraties en loopt Icke mogelijk zelf ook gevaar.

Het Schengengebied bestaat uit 22 lidstaten van de EU - behalve Roemenië, Bulgarije en Kroatië - én de landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.

Zweeds onderzoek: bewijs van sabotage aan Nordstream gaspijpleidingen

Zweden sabotage als oorzaak voor de explosies op de twee Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee. Bij onderzoek op de plaats delict vonden onderzoekers explosieve resten op verschillende in beslag genomen voorwerpen.

Dat staat in een verklaring van het parket. Het geavanceerde onderzoek geeft betrouwbaardere conclusies over het incident vrij, zo wordt gezegd. De autoriteit gaf geen verdere details. Denemarken zei vorige maand dat uit een voorlopig onderzoek bleek dat de lekken zijn veroorzaakt door krachtige explosies.

Eind september werden in totaal vier lekken in de gaspijpleidingen in de Oostzee ontdekt, waarvan één in Zweedse wateren. Hoewel Nord Stream 2 werd voltooid, is deze gasleiding nooit in gebruik genomen vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Aanvulling 13.15 uur:

Het Kremlin voelt zich bevestigd door sporen van explosieven die het Zweedse onderzoeksteam vond nabij de beschadigde Nord Stream-pijpleidingen. "Het feit dat er nu informatie over een daad van sabotage of terrorisme binnenkomt, bevestigt eens te meer de informatie die de Russische kant had en heeft", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen persbureau Interfax. Maar het is nu belangrijk om erachter te komen wie er achter de ontploffing zat, voegde hij eraan toe.

De Russische president Vladimir Poetin heeft kort na de explosies aangegeven de Verenigde Staten of Groot-Brittannië verantwoordelijk te houden.

Ondertussen noemt Peskov speculatie over een reparatie van Nord Stream voorbarig. Allereerst is het noodzakelijk om de omvang van de schade te berekenen. Die berekening zou gemaakt moeten zijn door experts van de Nord Stream-werkmaatschappij, die volgens hem inmiddels ook toegang hebben gekregen tot de plaats van het ongeval.

Minister Kajsa Ollongren sneert naar 'Rusland-vriend' Thierry Baudet (FvD)

Defensieminister Kajsa Ollongren vindt het "pijnlijk" dat er Tweede Kamerleden zijn die de Nederlandse steun aan Oekraïne kwalificeren als "een aanval op onze vriend Rusland". Meer hierover bij WNL.

Vorige week zei Baudet op een Instagram-livestream dat hij de dienstplicht “altijd wel een mooi ideaal vond. Maar aangezien ons leger onze vriend Rusland wil gaan aanvallen, ben ik niet meer voor het leger”.

Minister Ollongren vindt dat Defensie “niets meer dan respect en waardering verdient”, zei ze donderdagmiddag het debat over de defensiebegroting donderdag. “Ik wil tegen hen zeggen: we hebben jullie heel hard nodig.”

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vindt het “zeer terecht” dat Ollongren op de uitspraak van Baudet reageerde. “Ik ben heel blij dat ze dit heeft gezegd. We hebben een leger in Nederland om ons te beschermen en veilig te houden. Er zitten heel veel dingen in het verhaal van Baudet die niet kloppen.”

"Ten eerste zijn we niet direct in oorlog met Rusland, ons leger vecht niet tegen Rusland. Bovendien is Rusland Oekraïne binnengevallen. Dat is heel dichtbij, op ons continent, en heel bedreigend voor onze veiligheid. Die twee dingen moet je niet door elkaar halen”, zegt Adriaansens bij Goedemorgen Nederland.

Ze vervolgt: “Het is belangrijk dat mensen in de politiek iets vertellen wat klopt. Ik denk dat we veel kritischer moeten zijn op het tegengaan van informatie die mensen op het verkeerde spoor zet.”

'Kittens, moederpoezen en konijnen worden massaal gedumpt'

Dierenopvangcentra in het Westland raken overvol. Huisdieren die tijdens de coronapandemie zijn aangeschaft, worden nu massaal gedumpt.

Bij dierenopvang Het Knagertje in Den Haag kampen ze met een overschot aan konijnen. Opvangmedewerker Geertje kan er niet door slapen en maakt zich zorgen of alle dieren in de opvang wel goed terecht zullen komen. En bij de Alphense stichting Kittenplace zit het tjokvol met jonge katten en moederpoezen, vertelt poezenopvang-medewerkster Elisah.

7 jaar cel voor doodschoppen Carlo op Mallorca, andere verdachten ook celstraffen

De 20-jarige S.B. uit Hilversum is mede verantwoordelijk voor de dood van de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat er voldoende bewijs is dat hij tegen het hoofd van Carlo heeft geschopt die op de grond lag. Enkele dagen later overleed Carlo in een ziekenhuis in Mallorca aan zijn verwondingen. Twee medeverdachten worden van de doodslag op Carlo vrijgesproken omdat tegen hen het bewijs ontbreekt.

In totaal zijn acht van de negen verdachten veroordeeld voor hun deelname aan het geweld, voornamelijk tot gevangenisstraffen. Eén verdachte is geheel vrijgesproken.

Geweld bij de Zaak en de Level
In de nacht van 13 op 14 juli vorig jaar gaat het gruwelijk mis op de boulevard van El Arenal op Mallorca. Allereerst is er in café De Zaak onenigheid over stoelen tussen een groepje Hilversumse jongeren en een groep andere Nederlandse vakantiegangers uit Heerhugowaard. Buiten komt het tot een confrontatie waarbij twee mannen uit Heerhugowaard worden geslagen. Het geweld gaat later verder voor de naastgelegen Level Dining Lounge. Op camerabeelden is een groot gedeelte van dit geweld te zien. Daarop is te zien dat één van de mannen uit Heerhugowaard uiteindelijk op de grond belandt. De verdachten S.B., D.v.S., M.Te. en K.B hebben (zoals dat juridisch van belang is) nauw en bewust samengewerkt. Ze hebben zowel gelijktijdig als afwisselend voortdurend geweldshandelingen tegen dit slachtoffer gepleegd. Geen van hen heeft zich hiervan gedistantieerd. Dat maakt dat deze vier Hilversummers zich schuldig hebben gemaakt aan een poging doodslag op dit slachtoffer uit Heerhugowaard. Daarnaast veroordeelt de rechtbank hen en twee anderen van de Hilversumse groep voor het plegen van openlijk geweld bij café de Zaak en/of de Level.

De dood van Carlo
Na de gewelddadigheden voor de Zaak en de Level komt het enige tijd later opnieuw tot een geweldsexplosie, verder op de boulevard voor café de Bier-Express. Daarbij is Carlo dodelijk gewond geraakt en uiteindelijk op 18 juli in het ziekenhuis op Mallorca overleden. Volgens het Openbaar Ministerie zijn drie verdachten verantwoordelijk voor de dood van Carlo: S.B., M.Te. en H.B. De Hilversumse groep kwam voor de Bier-Express in confrontatie met een groep uit Waddinxveen. Op een gegeven moment sprongen S.B. en K.B. op de mannen in. Bij het begin van deze vechtpartij waren in elk geval deze twee verdachten, en M.Te., H.B., D.v.S. L.O. en S.F. aanwezig. In korte tijd volgden meerdere geweldshandelingen elkaar op. Carlo is op zijn hoofd geslagen en op de grond gevallen. Daarna is hij meerdere keren tegen zijn hoofd en bovenlichaam geschopt en buiten bewustzijn en ernstig gewond op de grond achtergebleven. Twee andere slachtoffers werden geslagen, maar konden gewond wegvluchten. Weer een ander slachtoffer is tegen de grond gewerkt. Net als Carlo is ook hij tegen het hoofd geschopt. Deze man is ook buiten bewustzijn op de grond achtergebleven. Een laatste slachtoffer werd geslagen en geschopt en er werd geprobeerd om hem te tackelen. Hij wist overeind te blijven en te ontkomen.

De zeven verdachten die vanaf het begin betrokken waren bij het geweld voor de Bier-Express hebben zich daarmee schuldig gemaakt aan openlijk geweld. S.B. en H.B. hebben met het schoppen tegen het hoofd van één van de slachtoffers die op de grond lag zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag op hem. En van verdachte S.B. staat vast dat in elk geval hij ook tegen Carlo's hoofd heeft geschopt.

Wat is er gebeurd met Carlo?
De gewelddadigheden op Mallorca zijn in meer of mindere mate door alle verdachten bekend, behalve het geweld tegen Carlo. Geen van de verdachten zegt Carlo geschopt te hebben en ook niet gezien te hebben wie Carlo raakte. Van bijna alle geweldshandelingen zijn (camera)beelden, behalve van het geweld tegen Carlo. De rechtbank moet vaststellen of de drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de doodslag op Carlo. Voor verdachten M.Te. en H.B. is dat niet vast te stellen. Dat ligt anders voor verdachte S.B.

Uit het dossier blijkt dat er meerdere jongens om Carlo heen stonden en hem in zijn gezicht hebben gestompt. Na één van de vuistslagen in zijn gezicht is Carlo achterover gevallen op de grond. Vervolgens hebben meerdere jongens Carlo getrapt tegen zijn bovenlichaam en zijn hoofd, waarbij minimaal één trap op zijn hoofd raak was. De rechtbank stelt vast dat S.B. in elk geval één van die jongens is die hem heeft geschopt, ondanks zijn stellige ontkenning. Meerdere bewijsmiddelen wijzen in zijn richting, waarvan twee doorslaggevend zijn. Allereerst is er een getuige die vanaf het begin heeft verklaard over het signalement van één van de mannen die schopte. Dat signalement komt overeen met S.B. Daarnaast is er op de schoen van S.B. DNA van Carlo gevonden. De rechtbank stelt dan ook vast dat zowel S.B. als ten minste één ander Carlo heeft geschopt terwijl hij op de grond lag. Wie die andere persoon, of personen, zijn kan de rechtbank niet vaststellen. Tegen M.Te. en H.B. ontbreekt in ieder geval het bewijs.

Groepsgeweld
De rechtbank concludeert dat er op Mallorca sprake is geweest van zinloos en extreem uitgaansgeweld. Met in dit geval fatale gevolgen. Dat gevolg speelt natuurlijk een belangrijke rol in de strafoplegging. Maar ook als Carlo niet zou zijn overleden was er nog steeds sprake van zeer ernstige feiten. Het grootste gedeelte van de verdachten deinst er kennelijk niet voor terug fors geweld te gebruiken, waarvan een aantal verdachten zelfs weerloze slachtoffers die op de grond liggen nog te lijf gaan. Het mag zo zijn dat dit allemaal niet het vooropgezette plan was van de Hilversummers, maar wat wel gezegd mag worden is dit: het is de angst van veel jongeren (en waarschijnlijk ook van hun ouders) dat ze op een uitgaansavond een groep als deze tegenkomen. Er was sprake van groepsgeweld waarin ieders aandeel heeft bijgedragen aan de ernstige gevolgen. Vooral het geweld bij de Bier-Express weegt zwaar mee bij het opleggen van de straffen. Dit geweld was gericht tegen de hele groep, dus ook tegen Carlo. De ernstige gevolgen hebben dus ook voor iedereen invloed op de straf. Bovendien was de groep Hilversummers daarvoor ook al betrokken bij het geweld bij de Zaak en de Level.

Welke straffen moeten er dan volgen?
Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak van S.B. een gevangenisstraf van 10 jaar geëist en in de zaken van M.Te. en H.B. een gevangenisstraf van 8 jaar. De hoogte hiervan was voornamelijk gebaseerd op de doodslag van Carlo. Nu dit niet bewezen kan worden bij M.Te. en H.B. is het vanzelfsprekend dat de straf voor hen lager uitvalt dan de eis. In het geval van S.B. heeft de rechtbank meegewogen dat hij zeer ernstig geweld heeft gepleegd op de boulevard van El Arenal en daarbij het risico dat de slachtoffers zouden overlijden voor lief heeft genomen. Maar hij was die avond niet op stap gegaan om iemand van het leven te beroven. Ook weegt zijn jonge leeftijd mee en heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Naast deze drie hoofdverdachten had het Openbaar Ministerie alleen in de zaak van D.v.S. een eis op tafel gelegd die inhield dat hij nog terug zou moeten naar de gevangenis. De rechtbank vindt dat geen recht doen aan de ernst van de feiten. Alle verdachten, met uitzondering van de vrijgesproken verdachte en L.v.d.H (die niet bij het geweld bij de Bier-Express betrokken was)., krijgen een onvoorwaardelijke celstraf. Dit betekent voor de vijf verdachten die al eerder in voorarrest zaten dat zij vanaf de uitspraak (weer) vast zitten.

Beslissingen per verdachte

 • S.B. (20) veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf, klik hier voor het vonnis
 • H.B. (19) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, klik hier voor het vonnis
 • M.Te. (19) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, klik hier voor het vonnis
 • K.B. (20) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, klik hier voor het vonnis
 • D.v.S. (19) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, klik hier voor het vonnis
 • L.O. (19) veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, klik hier voor het vonnis
 • S.F. (19) veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, klik hier voor het vonnis
 • L.v.d.H. (20) veroordeeld tot 150 uur taakstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, klik hier voor het vonnis
 • M.Ti. (19) vrijspraak, klik hier voor het vonnis

Trimbos: relatief veel xtc-incidenten onder jonge gebruikers na comeback uitgaansleven

Het aantal acute gezondheidsincidenten na drugsgebruik is sinds de heropening van het uitgaansleven in de zomer en najaar van 2021 toegenomen. Volgens kennisinstituut Trimbos waren er opvallend veel xtc-incidenten op feesten. Zo meldt AT5

Dat blijkt uit de factsheet 2021 van de Monitor Drugsincidenten. Het aantal incidenten nam tijdens de lockdowns af, maar inmiddels zijn de drugsincidenten in het uitgaansleven weer terug. "Tussen juli en november 2021 heropenden nachthoreca en -clubs hun deuren en gingen evenementen weer door. Daarmee kwamen de drugsincidenten in het uitgaansleven terug", aldus het Trimbos.

Volgens het kennisinstituut waren er in de zomer en najaar van 2021 opvallend veel xtc-incidenten op feesten: in twee derde van alle gemelde incidenten hadden patiënten xtc gebruikt. Dat is meer dan voor de coronapandemie, toen ruim de helft van de incidenten op feesten xtc-gerelateerd waren.

Het afgelopen jaar waren het vooral incidenten onder jonge en ervaren gebruikers van zo'n 18 tot 21 jaar. Het is volgens het Trimbos aannemelijk dat zij voor het eerst xtc gebruikten na de coronamaatregelen. Verder waren xtc-patiënten in alle leeftijdsgroepen na de heropening van het uitgaansleven relatief zwaarder onder invloed dan voor de pandemie. "Mogelijk is dit het gevolg van een toename in risicovol xtc-gebruik."

Ook nam het aantal incidenten met 3/4-MMC, lachgas en ketamine het afgelopen jaar toe.

Trailer legt verhaal Clash: Artifacts of Chaos uit

Nacon en de Chileense studio ACE Team presenteren vandaag de nieuwste trailer van de action-adventure Clash: Artifacts of Chaos.

Verken het wilde, ongetemde land van Zenozoik in dit indie-avontuur. Wanneer Pseudo het pad kruist met de Boy begint een reis waarin ze het opnemen tegen Gemini, Meesteres van de Artefacten, tijdens een avontuur dat je over de vreemde wereld voert. De game is vormgegeven in de kenmerkende ACE Team-stijl zoals Rock of Ages en The Eternal Cylinder, met ongebruikelijke, levendige designs.

Clash: Artifacts of Chaos komt in februari 2023 beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 4, PlayStation 5, Steam en Epic.

The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me viert release met trailer

Bandai Namco Europe heeft vandaag The Dark Pictures Anthology-seizoensfinale, The Devil in Me, uitgebracht op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en Steam.

In The Devil in Me worden spelers uitgenodigd in een prachtige recreatie van het World's Fair Hotel, gebouwd door de Amerikaanse seriemoordenaar H.H. Holmes. Ze besturen de crew van Lonnit Entertainment, low-budget documentairemakers die naar het hotel zijn gelokt met de belofte van iets unieks, iets dat de kijkcijfers van hun true-crime show zou kunnen opkrikken. Hun lot ligt in de handen van de spelers, die onder druk onmogelijke beslissingen moeten nemen, terwijl hun moorddadige gastheer elke beweging in de gaten houdt.

Naast een nieuw verhaal en een cast vol sterren komt de seizoensfinale met een reeks nieuwe gameplayfuncties. Personages kunnen nu klimmen, springen, kruipen en rennen door verkenningsgebieden die groter en complexer zijn dan ooit. Spelers zullen hun hoofd koel moeten houden om puzzels op te lossen en door op het juiste moment het nieuwe inventarissysteem en de speciale hulpmiddelen voor personages te gebruiken, kunnen ze hun leven redden!

Zoals bij alle games in The Dark Pictures Anthology kunnen spelers de horror alleen trotseren of samenwerken met vrienden in de multiplayermodi: online met een vriend of met maximaal vijf spelers in de couch-modus.

The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me is verkrijgbaar op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en Steam.

Launchtrailer voor The Callisto Protocol

Striking Distance Studios heeft de launch-trailer uitgebracht van The Callisto Protocol, de nieuwe sci-fi survival horror game die op 2 december 2022 verschijnt voor pc en consoles.

The Callisto Protocol voert spelers naar Callisto, de dode maan van Jupiter, in het jaar 2302 en daagt spelers uit om de gruwelen van de Black Iron Prison te overleven en de duistere geheimen van The United Jupiter Company te ontrafelen, nadat een mysterieuze uitbraak Callisto in chaos heeft gestort.

De trailer toont acteerwerk van Transformers-ster Josh Duhamel als Jacob Lee, The Boys-ster Karen Fukuhara als Dani Nakamura, en Sam Witwer als Leon Ferris. Op de achtergrond van de trailer klinkt de song “Lost Again”, een nieuwe track van Kings Elliot, exclusief geschreven voor The Callisto Protocol.

Makkelijke combo's in Street Fighter 6

Capcom heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Street Fighter 6 waarin het type "Dynamic Control" van de game wordt getoond.

Het Dynamic Control-type is een modus die alleen offline te gebruiken is en combo-acties uitvoert met een druk op de knop. Afhankelijk van je positionering zal de AI bepaalde acties selecteren die passen bij de situatie. Het is een handige manier voor nieuwere spelers om vertrouwd te raken met de basis of om gewoon zonder al te veel kennis casual potjes thuis tegen vrienden te doen.

Op middellange afstand kan de AI kiezen om het gat te dichten, zoals een sprongaanval, terwijl projectielen en dashes op grote afstand worden uitgevoerd.

Street Fighter 6 komt uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series en pc via Steam in 2023.

Karakuri-feature voor Wild Hearts uitgelegd

Electronic Arts en Koei Tecmo hebben de eerste aflevering gepubliceerd van Monogatari (letterlijk vertaald: Verhaal), een reeks videoblogs waarmee spelers alles te weten komen over de nieuwe AAA-hunting game Wild Hearts.

Monogatari Episode 1 belicht een unieke gameplay-feature genaamd Karakuri. Dit is een ruim 1500 jaar oude Japanse term voor een mechanisch systeem. Karakuri is niet alleen divers, maar ook multifunctioneel. Het geeft spelers namelijk de overhand tijdens het vechten, het verzamelen van grondstoffen en het reizen door jachtgebieden.

De video laat zien op welke manier Karakuri ervoor zorgt dat spelers een creatieve, dynamische voorsprong hebben tijdens gevechten. Door nieuwe vormen en combinaties te leren, zijn spelers in staat om hun jachtgebieden beter voor te bereiden en gunstigere omstandigheden te creëren voor hun strijd tegen gigantische Kemono-beesten. Dankzij de bijna onverwoestbare aard van Karakuri kunnen spelers die tijdens de strijd sneuvelen hun eerdere creaties ook gebruiken om efficiënter en strategischer te reizen. Crafting verandert de manier waarop spelers denken over hun jacht. Ze moeten leren hoe ze zich kunnen aanpassen door verschillende Karakuri-combinaties te proberen en samen te werken met teamgenoten om extra sterke Karakuri-systemen te creëren.

In Wild Hearts reizen spelers door Azuma als eenzame wolf of vormen ze roedels met maximaal twee vrienden dankzij de coöp- en crossplay-features van de game op alle platformen. Spelers kunnen hun gevechtsplannen uitbreiden en speciale missies aannemen, terwijl ze in roedels jagen, zich aansluiten bij andere jagers in de wereld of het alleen tegen Kemono opnemen. De game bevat voice-overs in het Engels, Japans, Frans, Italiaans, Duits en Spaans.

Wild Hearts is vanaf 17 februari 2023 verkrijgbaar op PlayStation 5 en Xbox Series X|S voor € 79,99 en pc via de EA app, Steam en Epic Game Store voor € 69,99.

Dead Island 2 uitgesteld

Dead Island 2 is uitgesteld van de eerder geplande releasedatum van 3 februari 2023 naar 28 april. De game die al eeuwen in ontwikkeling is zal beschikbaar zijn voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, pc via Epic Games Store.

In het bericht van de makers laten ze weten dat de ironie van het uitstellen van Dead Island 2 ze niet is ontgaan, en ze zijn ook teleurgesteld. De vertraging is slechts 12 korte weken en de ontwikkeling is echt op zijn einde, ze willen de puntjes op de i kunnen zetten.

Op 6 december zal er een Dead Island 2 Showcase zijn op de Twitch- en YouTube-kanalen en op de Dead Island-website waar we vast wat meer gameplay gaan zien.

Uitstel Dead Island 2

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion is meer dan een remaster

Square Enix laat weten dat ze moeite in Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion hebben gestopt en dat het niet zo maar een HD-Remaster van de PSP-versie is. De verbeteringen laten ze zien in een trailer.

Naast de verbeterde graphics zijn er ook een nieuw gearrangeerde soundtrack, volledig ingesproken dialogen in het Engels en Japans, en een geüpdatet vechtsysteem te vinden in de game.

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion komt op 13 december uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via Steam.

Cygnus Enterprises voor pc aangekondigd

Uitgever NetEase Games en ontwikkelaar Team Miaozi hebben Cygnus Enterprises aangekondigd. De game verschijnt op 16 december in Early Access voor pc via Steam.

Cygnus Enterprises combineert actie-RPG, sandbox- en basisbeheerelementen en speelt zich af in de buitenaardse grenswereld van Mytilus. Je neemt de leiding over een verlaten buitenpost op een verre planeet. Je zult de basis opnieuw moeten opbouwen door gebouwen te plaatsen, research te doen naar nieuwe technologieën en nieuwe medewerkers aan te trekken en tevreden houden. Resources om dat allemaal te doen vind je in gebieden buiten je basis, maar ook vijandelijke wezens die het niet zo hebben op vreemdelingen. Om die te verslaan kun je jouw personage uitrusten met honderden unieke items, waaronder meer dan vijftig wapens. Je kunt ook je speelstijl zelf beslissen door vrijelijk skills uit zes verschillende skilltrees te kiezen.

Verhaaltrailer van Fire Emblem Engage

Uitgever Nintendo en ontwikkelaar Intelligent Systems hebben de verhaaltrailer vrijgegeven voor Fire Emblem Engage.

In een oorlog tegen de Fell Dragon werkten vier koninkrijken samen met helden uit andere werelden om dit grote kwaad te verzegelen. Duizend jaar later is dit zegel verzwakt en staat de Fell Dragon op het punt weer wakker te worden. De speler is een Divine Dragon die de Emblem Rings moet verzamelen en vrede terug moet brengen op het continent van Elyos.

Je staat er niet alleen voor, je kunt bekende helden uit eerdere games uit de franchise oproepen met de kracht van Emblem Rings en hun kracht toevoegen aan die van jou. Helden als Marth en Celica hebben ook Engaging wapens, unieke vaardigheden en meer die je kunt gebruiken in de turnbased strijd.

Fire Emblem Engage komt uit voor Switch op 20 januari 2023.

NVWA maakt werk van handhavingsverzoek: kalveren recht op schaduw

Melkveehouders moeten hun kalveren beter beschermen tegen hittestress: vanaf 24 graden moeten hokken waarin kalveren leven in de schaduw staan. Dit stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in reactie op een handhavingsverzoek van Wakker Dier. “De felle zomerzon zorgt voor veel leed bij kalveren. Het is heel goed dat de NVWA dit nu in het vizier heeft,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Kalveren leven hun eerste weken individueel in hokken. In ongeveer 40 procent van de gevallen gebeurt dit buiten in plastic boxen die ook wel kalveriglo’s worden genoemd. Anders dan de naam doet vermoeden, neemt de temperatuur in deze iglo’s snel toe wanneer de zon erop schijnt. In de iglo wordt het dan veel heter dan daarbuiten. Wakker Dier noemt de kalveriglo’s daarom ‘zweethutten’.

Wettelijk verplicht
Afgelopen zomer zag Wakker Dier veel kalveren met hittestress, in zweethutten die in het directe zonlicht stonden. Boeren moeten hun dieren volgens de wet beschermen tegen hitteleed. Voor dieren die buiten staan, betekent dit in ieder geval goede beschutting tegen de zon. Boeren die kalveren op hete dagen met hun hok in het directe zonlicht zetten, riskeren vanaf nu een boete.

Hitteleed bij kalveren
Pasgeboren kalveren zijn extra gevoelig voor hitte. Vanaf temperaturen rond de 25 graden kunnen ze hun lichaam niet goed meer koelen. Zij gaan hijgen en ervaren stress. Als de temperatuur verder stijgt, krijgen kalveren vaker last van ziektes, zoals diarree en longinfecties. In hete perioden gaan dan ook meer kalveren dood.

Geen sancties
Wakker Dier is blij dat het welzijn van kalveren vanaf nu beter wordt gehandhaafd. Wel overweegt zij bezwaar te maken tegen het besluit van de NVWA. Onder andere op het feit dat de zes bedrijven, waarover Wakker Dier haar beklag deed, geen sanctie opgelegd kregen. Wakker Dier wil dat de NVWA overtredingen veel vaker aanpakt met sancties, in plaats van mededelingen en waarschuwingen.

Tolvrije Westerscheldetunnel weer een stap dichterbij

Provincie Zeeland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaan samen aan de slag met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel uiterlijk in het jaar 2025. Dat hebben gedeputeerde Harry van der Maas en minister Mark Harbers op 17 november 2022 afgesproken tijdens een bestuurlijk overleg. Er wordt een gezamenlijke werkgroep geformeerd die de stappen in het draaiboek – dat al eerder is vastgesteld – zal doorlopen.

Al jaren wordt tol geheven in de Westerscheldetunnel. Uit onderzoek in opdracht van het Rijk is gebleken dat het afschaffen van tol positieve effecten heeft op de Zeeuwse arbeids- en woningmarkt en de regionale economie. De afgelopen jaren is vanuit Zeeland flink gelobbyd om de tunnel eerder tolvrij te maken. Op 22 september 2022 stemde de Tweede Kamer unaniem voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel voor personenvervoer. Het Rijk heeft inmiddels geld gereserveerd om dit te realiseren.

Het Rijk en de Provincie maakten al eerder samen een draaiboek waarin de stappen voor het eerder tolvrij maken van de Westerscheldetunnel omschreven staan. Provincie Zeeland laat, in samenspraak met het Rijk, momenteel een verkeersonderzoek en een milieuonderzoek uitvoeren. Zodra de onderzoeken gereed zijn, bekijken het Rijk en Zeeland welke vervolgstappen nodig zijn om de tunnel tolvrij te maken. Zo wordt er gekeken naar de effecten van mogelijk meer verkeer op stikstof en geluid. Verder moeten er afspraken gemaakt worden over de mogelijke eigen bijdrage van Zeeland en zetten we in op het tolvrij maken van de tunnel voor al het verkeer in plaats van alleen personenvervoer. Begin volgend jaar vindt opnieuw overleg plaats met de minister.

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Erg mooi dat we opnieuw concrete stappen hebben gezet naar het afschaffen van de tol in de Westerscheldetunnel. Op basis van het draaiboek hebben we een gezamenlijk plan van aanpak vastgesteld. Al jaren hebben de Zeeuwen tol betaald en eindelijk gaat dat veranderen! Ik ben erg blij met de constructieve samenwerking met de minister en het ministerie. Ik blijf me inspannen voor een tolvrije tunnel voor al het verkeer, in plaats van alleen personenvervoer."

FOK! Wat een weer: kou in aantocht

herfstbanner

Goedemorgen!

Het afgelopen etmaal is er veel regen gevallen, met name in Noord-Holland, daar viel tegen de 30 mm. Vanochtend regent het in het zuidwesten nog, ook in het oosten van het land blijft het niet geheel droog. Elders is het bewolkt. Ook vanmiddag gaan we de zon niet zien en regent het in het zuidwesten. De temperatuur ligt rond de 11 graden, in het noordoosten is de kou al merkbaar bij 3 graden bij een matige tot vrij krachtige wind. In het noorden komt de wind uit het oosten, wat de kou mee voert. Elders komt de wind uit het zuidwesten.

Vanavond lijkt er in het noordoosten (natte) sneeuw te gaan vallen waarna het opklaart en gaat vriezen. Ik denk dat het slechts bij wat prut blijft, maar koud gaat het wel worden voor het gevoel. De gevoelstemperatuur ligt zo'n 5 graden lager dan de werkelijke temperatuur en kan uitkomen tot -5 graden. 

In de nacht naar zaterdag vriest het licht op veel plaatsen, overdag zal de temperatuur rond het vriespunt ligen tot enkele graden boven nul maar wederom voor het gevoel kouder.

Tot morgen!

Nachtvorst in aantocht (Foto: ANP)
Nachtvorst in aantocht (Archieffoto)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zelenskyy: ruim 10 miljoen Oekraïners zonder stroom door Russische aanvallen

In Oekraïne hebben zich enorme stroomstoringen voorgedaan na hernieuwde Russische beschietingen. "Op dit moment zitten meer dan tien miljoen Oekraïners zonder elektriciteit", zei president Volodymyr Zelenskyy in zijn dagelijkse videoboodschap. Met name de regio's Odessa, Kyiv, Vinnytsia en Sumy werden getroffen door de stroomuitval.

Oekraïne meldde donderdag Russische aanvallen op verschillende steden. De Russische strijdkrachten hebben herhaaldelijk de energie-infrastructuur als doel voor hun aanvallen.

Ondertussen viel de eerste sneeuw in Kyiv. De lokale gouverneur waarschuwde dat de situatie "moeilijk" zou kunnen worden met temperaturen tot min tien graden. 

Ondanks tegenbewijzen, beweert Rusland dat het alleen infrastructuurobjecten aanvalt die "direct of indirect" verband houden met het militaire potentieel van Oekraïne. De gevolgen van de beschietingen, het uitvallen van elektriciteit en verwarming, zijn de verantwoordelijkheid van Oekraïne zelf omdat het land niet wil onderhandelen, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov in Moskou.

De "speciale militaire operatie" in Oekraïne gaat daarom door, "en de doelen moeten worden bereikt", zei hij tegen Russische media. Volgens het Russische ministerie van Defensie is een wapenfabriek in de centraal-Oekraïense regio Dnipropetrovsk vernietigd "met zeer nauwkeurige raketaanvallen". De fabriek zou brandstof- en raketmotoren aan het Oekraïense leger leveren.

Daarnaast werd in Zaporizhia het onderzoeks- en productiebedrijf "Iskra" getroffen, dat onder meer elektronische componenten produceert voor het repareren van radarstations.

Kyiv beschuldigt Rusland ervan civiele infrastructuur en huizen aan te vallen in strijd met het internationaal humanitair recht en de regels van oorlogvoering.


Fun met Funda #260: 'Een huis met twee gezichten'

Een huis met twee gezichten is dit gevalletje. Als Dr. Jekyll & Mr. Hyde een huis was, dan was het deze. Verstopt achter een übersaai en oerdegelijk (of zo u wilt oerlelijk) front gaat een uiterst fraai modern huis schuil. Let ook even op de tuin: de voortuin is al even inspiratieloos als de voorkant van het huis, terwijl de achtertuin al haast even fraai is aangelegd als de achterzijde van het huis. Dat is dan in elk geval consequent.

In de populaire Wilhelminastraat in Hintham-Noord staat  deze vrijstaande woning met onder andere een zonnige tuin, living, zeer royale, tuingerichte leefkeuken, woningbrede veranda, vier slaapkamers (waarvan 2 met entresol) en een complete badkamer. De woning is in 2007 onder architectuur uitgebreid en zorgvuldig verbouwd en uitgebouwd. Door de verbouwing in één keer uit te voeren is een zeer harmonieus en ruim geheel ontstaan: een enorme kwaliteit gaat nu verscholen achter de traditionele jaren vijftig gevel van het vrijstaande woonhuis.

Aan de tuinzijde ligt een vast terras, net wat hoger dan de tuin zelf. Vanuit de woonkeuken loop je zo het terras op. Het terras kent een vaste overkapping van 2,50 meter diep en maar liefst 12,5 meter lang: zomer of winter, zon of regen: hier zit je altijd goed.

Vraagprijs €765.000 kosten koper

Kenmerken

 • Bouwjaar 1956
 • Oppervlakte 512 m²
 • 6 kamers (4 slaapkamers)
 • 1 badkamer met ligbad en 2 aparte toiletten
 • 2 woonlagen en een zolder
 • Dakraam, rookkanaal, schuifpui en TV kabel
 • Energielabel B 
 • Dakisolatie, dubbel glas, muurisolatie en vloerisolatie
 • Verwarming en warm water; Cv ketel 2018  (en gedeeltelijke vloerverwarming)
 • Achtertuin, voortuin en zijtuin (achtertuin 247 m² (17 meter diep en 14,5 meter breed)
 • Vrijstaande stenen berging

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Huis met twee gezichten (Foto:Funda)
Huis met twee gezichten (Foto:Funda)

Je huisdieren droogvoer geven is beter voor het milieu

Als je aandacht wilt besteden aan duurzaamheid bij de voeding van je huisdier, geef je hond of kat dan liever droogvoer dan natvoer. Volgens een studie heeft natvoer een veel grotere ecologische voetafdruk. 

Voor een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift 'Scientific Reports' is diervoeding in Brazilië onderzocht. Ter vergelijking werden honden- en kattenvoer uit de winkel en verse zelfgemaakte voeding onderzocht.

In totaal analyseerde het onderzoeksteam bijna 1.000 voedervariëteiten, waarbij gekeken werd naar de uitstoot van broeikasgassen, watergebruik en landgebruik tijdens de productie. Natvoer had de grootste ecologische impact, droogvoer het minste en zelfgemaakte voeding zat daar tussenin.

De onderzoekers stellen dat de milieueffecten van diervoeders niet moeten worden onderschat. Het jaarlijkse natvoer voor een hond van 10 kilo produceert bijna zeven keer zoveel CO2 als droogvoer.

Droogvoer beter voor milieu (Afbeelding van Ludwig Willimann via Pixabay)
Droogvoer beter voor milieu (Afbeelding van Ludwig Willimann via Pixabay)

Kabinet treft maatregelen voor mogelijke olietekorten door sancties Rusland

Het kabinet houdt een strategische olievoorraad aan die goed is voor 90 dagen binnenlands verbruik. Dat betekent dat er genoeg olie op voorraad is om de vitale processen 90 dagen te laten doorgaan. Dit is nodig omdat op 5 december de EU-sancties op ruwe aardolie uit Rusland ingaan. Vanaf dat moment mag geen ruwe aardolie vanuit Rusland meer worden aangekocht en per schip in de EU ingevoerd worden. Vorig jaar kwam in Nederland nog zo’n 33% ruwe aardolie uit Rusland. Sinds de aankondiging van de sancties is de markt bezig om te schakelen naar import van niet-Russische olie.

Vanaf 5 februari 2023 geldt een totaalverbod op Russische aardolieproducten. Mede als gevolg hiervan wordt verwacht dat mondiale olieprijzen voorlopig hoog blijven en mogelijk stijgen. Er worden geen acute tekorten voor diesel of olie verwacht.

Maatregelen
Nederland gebruikt Russische olie onder meer voor de productie van diesel en kerosine. Omdat de consequenties van de sancties op de wereldmarkt moeilijk te voorspellen zijn, heeft het kabinet het Centraal Orgaan voor de Voorraadvorming van Aardolieproducten (COVA) deze zomer uit voorzorg de opdracht gegeven de strategische dieselvoorraad te verhogen.

Diverse ministeries werken nu maatregelen uit in geval van schaarste en daarmee oplopende prijzen voor de sectoren die onder die ministeries vallen. Het gaat met name om de transportsector en scheepvaart die diesel gebruiken. Deze maatregelen richten zich vooral op een vermindering van vraag, voor particulieren en het bedrijfsleven.

Landelijk Crisisplan Olie
Naast de verhoging van de olievoorraad wordt het crisisplan voor olie geactualiseerd. Het huidige crisisplan olie is in 2016 opgesteld en treedt in werking als er onverhoopt toch tekorten ontstaan. Dit plan richt zich op het beheersen van olie- of dieseltekorten bij vitale processen en geeft inzicht in de ketenrisico’s en in de maatschappelijke effecten. In het plan worden scenario’s uitgewerkt en richting gegeven wat gedaan kan worden per scenario. Naast de diverse ministeries en COVA zijn ook de relevante brancheverenigingen betrokken in het proces. Begin december 2022 is het concept-crisisplan af.

Oliemarkt
De oliemarkt heeft een sterker internationaal karakter dan gas en elektra en is niet gereguleerd. Dat beperkt de mogelijkheden om een eventuele crisissituatie te beheersen. Daartegenover staat dat de oliemarkt zeer wendbaar is, onder meer vanwege de vele leveranciers. Hiermee is de oliemarkt beter in staat de tekorten op te vangen.

De overheid heeft een aantal tips op een rijtje gezet hoe brandstof bespaard kan worden als gevolg van de gestegen prijzen.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
Random Pics van de Dag #894
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.