Mountainbikers Gaze en Ferrand Prevot wereldkampioen op shorttrack

In het Franse Les Gets is vrijdagavond het wereldkampioenschap mountainbiken begonnen, in elk geval wat het hoofdprogramma betreft - eerder pakte Zwitserland al de titel in de estafette, maar die werd door de UCI verder niet onder de aandacht gebracht, vrijdagavond stonden de shorttrackraces op het programma.

Vrouwen
Het parcours was niet makkelijk en dat zorgde ervoor dat de groep behoorlijk uit elkaar sloeg. In de slotfase voerde Pauline Ferrand Prevot het tempo op en niemand kon de Française volgen: met afstand pakte ze de wereldtitel. Achter haar ging de strijd om zilver uitgerekend tussen de Zwitserse Alessandra Keller en de Amerikaanse Gwendalyn Gibson, die eerder nog onderuit waren gegaan. Ze knokten zich terug en Keller sprintte naar het zilver, voor Gibson, nadat de twee in de slotronde afrekenden met de Italiaanse Greta Seiwald - Sophie von Berswordt en Lotte Koopmans finishten als 18e en 23e.

Mannen
Bij de mannen bleef beduidend langer een grote groep bij elkaar, het tempo van onder meer de Braziliaan Henrique Avancini was niet hoog genoeg om grote verschillen te maken. In de voorlaatste ronde ontstond een klein kopgroepje en bij het ingaan van de slotronde gooide Samuel Gaze er een fantastische versnelling uit. Alleen uittredend kampioen Christopher Blevins kon volgen, maar na een geweldig duel ging Blevins vlak voor de laatste bocht onderuit over de stenen. Gaze reed zo naar de wreldtitel, de eerder in de slotronde geloste Zwitsers Filippo Colombo en Thomas Litscher completeerden het podium - Blevins bolde als zestiende over de meet.