Apple geeft eerste blik op macOS Ventura

Apple heeft vandaag een preview gegeven van macOS Ventura, de nieuwste versie van de desktopbesturingssysteem voor Apple-MacBooks en iMacs.

"macOS Ventura bevat krachtige features en innovaties die de Mac-ervaring nog beter maken. Met nieuwe tools als Stage Manager kun je gemakkelijker dan ooit focussen op taken en sneller schakelen tussen apps en vensters, en met de Continuïteitscamera zijn nieuwe videoconferencingfeatures beschikbaar op elke Mac, zoals Desk View, Studiolicht en meer", aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. "Met handige nieuwe features in Berichten, geavanceerde zoektechnologieën in Mail en een vernieuwd design van Spotlight heeft Ventura heel veel te bieden en is dit een verrijking voor de vele manieren waarop klanten hun Macs gebruiken."

Stage Manager ordent automatisch de geopende apps en vensters, zodat je je kunt concentreren op je werk en toch in één oogopslag alles kunt zien. Het venster waarin je werkt verschijnt in het midden, terwijl de andere geopende vensters aan de linkerkant staan. Zo schakel je snel en gemakkelijk tussen taken. Je kunt vensters ook groeperen als je werkt aan bepaalde taken of projecten waarbij je verschillende apps gebruikt. Stage Manager werkt samen met andere tools voor vensters in macOS – zoals Mission Control en Spaces – en je gaat nu eenvoudig met één klik naar het bureaublad.

Handoff is nu ook beschikbaar in FaceTime, zodat je een FaceTime-gesprek kunt starten op een Apple device en vervolgens naadloos kunt overschakelen naar een ander Apple device in de buurt. Je kunt een FaceTime-gesprek op iPhone of iPad met één klik voortzetten op Mac, of een gesprek starten op Mac en vervolgens overschakelen naar iPhone of iPad om onderweg verder te gaan.

Passkey in Safari is ook een opvallende toevoeging. Dat zijn inloggegevens van de volgende generatie die nog veiliger en gebruikersvriendelijker zijn en bedoeld zijn om wachtwoorden te vervangen. Passkeys zijn unieke digitale sleutels die op het device aanwezig blijven en nooit worden bewaard op een webserver. Hackers kunnen ze daarom niet verspreiden en gebruikers niet misleiden om hun gegevens delen. Met passkeys kun je je eenvoudig op een veilige manier aanmelden, waarbij Touch ID of Face ID zorgt voor biometrische verificatie en iCloud-sleutelhanger zorgt voor synchronisatie met Mac, iPhone, iPad en Apple TV op basis van end-to-end-encryptie. Passkeys werken ook in apps en op internet. Gebruikers kunnen zich zelfs op devices van andere fabrikanten aanmelden bij websites of apps met hun iPhone.

MacOS Ventura is dit najaar beschikbaar als gratis software-update.

MacOS Ventura