Noorse dominantie op klassieke 50 kilometer langlaufen

Een van de klassiekers op de World Cup-kalender in het langlaufen is zondag afgewerkt: de 50 kilometer klassieke stijl in Oslo. Op de Holmenkollen werd het een Noors feestje met zelfs een volledig podium voor het thuisland.

Halverwege de wedstrijd was het peloton uitgedund tot een man of twintig, wat vooral na ruim dertig kilometer nog eens flink verkleind werd. Namens het thuisland waren Martin Løstrøm Nyenget, Sjur Røthe, Didrik Tønseth, Hans Christer Holund en Harald Östberg Amundsen - Simen Hegstad Krüger maakte kilometerslang het tempo, maar ging onderuit en verloor de aansluiting. De Brit Andrew Musgrave zat er ook nog bij, net als de Finse favoriet Iivo Niskanen en de jonge Zweed William Poromää.

In de kilometers daarna moesten Holund en Musgrave afhaken, Amundsen kon het tempo ook niet meer volgen. De drie overgebleven Noren maakten het tempo en wisten Niskanen en Poromää af te schudden, waarna er gesprint ging worden. Nyenget was het meest explosief en sprintte naar zijn mooiste - en tevens eerste - World Cup-zege, voor Røthe en Tønseth, een groot Noors feest.