FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 maart 2022

Skiester Worley boekt reuzenslalomzege in Lenzerheide

Tijdens de World Cup alpineskiën in het Zwitserse Lenzerheide stond zondag bij de vrouwen de reuzenslalom op het programma. Dat werd een spannende wedstrijd met vooral strijd tussen de toppers van het huidige seizoen.

Na de eerste run ging het in principe vrij duidelijk tussen drie dames: Sara Hector uit Zweden was de snelste, de olympisch kampioene werd op 0,11 seconden gevolgd door de Amerikaanse Mikaela Shiffrin en op 0,16 seconden stond Tessa Worley namens Frankrijk. De rest van het veld werd aangevoerd door de Sloveense Meta Hrovat, die met 0,75 seconden als enige nog minder dan één seconde achterstand had - de Italiaanse Federica Brignone stond op exact één seconde en Katharina Truppe uit Oostenrijk volgde op 1,07 seconden. Adriana Jelinkova haalde namens Nederland de finish van run één niet.

Met Michelle Gisin aan de leiding kwam Truppe in run twee naar beneden, maar de Oostenrijkse leverde zes plekken in. Brignone pakte met 0,95 seconden de leiding in handen en zag vervolgens hoe Hrovat, die prima onderweg was, de finish niet haalde na een nare val. Worley bleef wel overeind en ging met 0,29 seconden naar de leiding en een zekere podiumplek, Shiffrin had het moeilijk en kwam achter Brignone terecht. Hector mocht het afsluiten, maar ook zij kwam niet aan Worley's tijd: op 0,31 seconden werd ze derde, achter winnares Worley en nummer twee Brignone.

Eerste MotoGP-zege ooit voor indrukwekkende Bastianini in Qatar

Het MotoGP-seizoen is zondag van start gegaan op het Losail International Circuit. De Qatarese Grand Prix in de koningsklasse van de motorsport leverde een flinke verrassing op om het jaar mee te beginnen.

Jorge Martin opende het seizoen met de poleposition, voor de verrassende Enea Bastianini en Marc Marquez. Op rij twee stonden Jack Miller en de broers Aleix en Pol Espargaro, met Brad Binder, Joan Mir en Francesco Bagnaia op de derde rij. Martin kende een slechte start en leverde zeven plekken in, Pol Espargaro stoof naar de leiding, voor Marquez, Binder, Bastianini, Mir en Aleix Espargaro - Miller kwam al snel ten val.

Pol Espargaro hield de koppositie keurig vast, terwijl Marquez het juist erg moeilijk had: Binder en Bastianini gingen hem voorbij. In de strijd om de negende plek ging het halverwege de race fout: Bagnaia deed een poging om Martin te pakken, maar schoof op hoge snelheid onderuit en kegelde ook de Portugees tegen het asfalt. Met de slotfase langzaam in zicht opende Bastianini met succes de aanval op Binder's tweede plek, voor Marquez ook het teken om op te gaan letten.

Het opletten voor Marquez pakte niet zo best uit, want met vijf ronden te gaan werd hij juist gepasseerd door Aleix Espargaro. Bastianini had er ondertussen stevig de sloffen in en met een nieuw ronderecord begon hij het gat naar Pol Espargaro te dichten. Met vier ronden te gaan zette Bastianini zijn één jaar oude Ducati langs de Honda van Espargaro, die grote moeite had om de eerste bocht te houden en gelijk aangevallen werd door Binder.

Bastianini reed zich los van de rest en op zeer overtuigende wijze reed de jongeling naar een indrukwekkende en toch zeker ook wel verrassende eerste MotoGP-zege uit zijn carrière. Binder kon de tweede plek vieren namens KTM, Espargaro hield broer Aleix nog van zich af en completeerde het podium. Marquez werd vijfde, voor de Suzuki's van Mir en Alex Rins, Johann Zarco en wereldkampioen Fabio Quartararo.

Dominante Moto2-zege Vietti, Bendsneyder en Van den Goorbergh buiten de punten

Ook voor de heren in de Moto2 is het Grand Prix-seizoen zondag van start gegaan. Op het Losail International Circuit werd de Qatarese Grand Prix verreden als opening van het seizoen, iets minder spannend dan die in de Moto3.

Celestino Vietti mocht vertrekken van poleposition, met Tony Arbolino en Sam Lowes naast zich. Filip Salac, Ai Ogura en Augusto Fernandez vulden de tweede startrij, de Nederlanders Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh vertrokken van de 17e en 28e plek. Vietti verzilverde zijn positie bij de start, Arbolino volgde en had Aron Canet en Ogura achter zich.

In ronde drie stuiterde Salac vanaf de zesde plek onderuit, Vietti reed ondertussen rustig weg van de rest. Achter de Italiaan was Canet een duidelijke nummer twee: hij kwam niet bij Vietti in de buurt, maar reed weg van alle anderen. Ogura, Lowes, Fernandez en Arbolino knokten om de derde plek, wat een beetje ontplofte in de slotbocht: Ogura ramde tegen Fernandez aan in een ultieme poging. Beiden bleven overeind, maar Lowes profiteerde en achter winnaar Vietti en nummer twee Canet ging de Brit er met de derde podiumplek vandoor.

Bendsneyder kwam uiteindelijk als negentiende over de finish, Van den Goorbergh finishte als 24e.

Uitslag Fortuna Sittard - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft in de strijd tegen degradatie een belangrijke overwinning geboekt. Directe concurrent Fortuna Sittard werd met 0-1 verslagen.

In de eerste helft was duidelijk dat beide ploegen vooral speelden om niet te verliezen. De enige kans van betekenis was er vlak voor rust toen een kopbal van Gladon recht in de handen van PEC-doelman Lamprou eindigde.

In de tweede helft nam vooral PEC meer initiatief en dit leidde direct tot mogelijkheden. Deze waren echter aan Darfalou en Redan niet besteed. Aan de andere kant leek Benschop te scoren maar deze goal werd vanwege buitenspel afgekeurd. De bezoekers bleven het echter proberen en uiteindelijk was het Darfalou die met een kopbal PEC Zwolle de overwinning bracht. 

PEC is nu ook van de laatste plek in de Eredivisie af, Sparta is de nieuwe hekkensluiter.

Fortuna Sittard

0 - 1

PEC Zwolle

     77' Darfalou
 
 Gele kaart: Flemming, (Fortuna Sittard), De Wit, Kastaneer, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan
Angha
Samaris (Botaka/81)
Siovas
Cox
Duarte
Flemming
Rienstra (Noslin/89)
Benschop
Gladon (Semedo/61)
  Lamprou
v.Polen
Nakayama
v.d.Werff
De Wit
Saymak (Paal/73)
v.d.Belt (Voet/90 4)
Clement (Kastaneer/73)
Anderson (v.Wermeskerken/73)
Darfalou
Redan (Strieder/89)

Moto3-seizoen begint met centimeterstrijd om winst in Qatar

Op het Losail International Circuit is zondag het wereldkampioenschap bij de motoren begonnen. De Moto3-jongelingen openden het bal op het Qatarese asfalt en dat werd alvast een prima race.

De poleposition voor de eerste race van het jaar was voor Ayumu Sasaki, die op de eerste rij vergezeld werd door Jaume Masia en Andrea Migno, met Ryusei Yamanaka, John McPhee en Sergio Garcia op rij twee. Sasaki had na de openingsfase de leiding in handen, voor Garcia, Migno, Masia en Ivan Ortola, maar de posities wisselden uiteraard weer met enige regelmaat.

Halverwege de race was Sasaki nog altijd oppermachtig, achter hem werd wel geknokt. Masia schoof ondertussen door naar plek twee, maar ging in duel met Kaito Toba ietwat knullig onderuit. Met nog acht ronden te gaan maakte Sasaki een fout, waardoor zijn inmiddels forse voorsprong in het niks verdween, en al snel nam Migno de leidende positie over.

Sasaki zakte volledig weg en parkeerde in de pitstraat, waarna een kopgroep van vijf coureurs ontstond: Migno, Deniz Öncü, Garcia, Toba en McPhee, met de Braziliaanse rookie Diogo Moreira die probeerde aan te haken. Migno en Garcia streden in de slotfase om de winst en op enkele centimeters was het Migno die zijn tweede Grand Prix-overwinning pakte, voor Garcia en Toba.

Random Pics van de Dag #564

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Noorse dominantie op klassieke 50 kilometer langlaufen

Een van de klassiekers op de World Cup-kalender in het langlaufen is zondag afgewerkt: de 50 kilometer klassieke stijl in Oslo. Op de Holmenkollen werd het een Noors feestje met zelfs een volledig podium voor het thuisland.

Halverwege de wedstrijd was het peloton uitgedund tot een man of twintig, wat vooral na ruim dertig kilometer nog eens flink verkleind werd. Namens het thuisland waren Martin Løstrøm Nyenget, Sjur Røthe, Didrik Tønseth, Hans Christer Holund en Harald Östberg Amundsen - Simen Hegstad Krüger maakte kilometerslang het tempo, maar ging onderuit en verloor de aansluiting. De Brit Andrew Musgrave zat er ook nog bij, net als de Finse favoriet Iivo Niskanen en de jonge Zweed William Poromää.

In de kilometers daarna moesten Holund en Musgrave afhaken, Amundsen kon het tempo ook niet meer volgen. De drie overgebleven Noren maakten het tempo en wisten Niskanen en Poromää af te schudden, waarna er gesprint ging worden. Nyenget was het meest explosief en sprintte naar zijn mooiste - en tevens eerste - World Cup-zege, voor Røthe en Tønseth, een groot Noors feest.

Rusland kondigt aanval op de Oekraïense wapenindustrie aan

Rusland heeft een escalatie aangekondigd van zijn aanvallen op Oekraïense wapenindustriegebouwen. "Als onderdeel van de taak om Oekraïne te demilitariseren, zullen de Russische strijdkrachten zeer nauwkeurige wapens gebruiken tegen Oekraïense bedrijven van het militair-industriële complex", zei Igor Konashenkov, de woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De Russische "speciale militaire operatie" onthulde ook het "met spoed verwijderen van sporen van een militair-biologisch programma door het regime van Kiev", zei het. Het ministerie in Moskou beschuldigde Kiev ervan sporen van aanwezige ziekteverwekkers als pest en cholera te hebben vernietigd op de eerste dag van de Russische aanval, nu anderhalve week geleden.

Het bureau publiceerde hiertoe documenten in het Oekraïens. Het programma zou zijn gefinancierd door de Verenigde Staten. De beschuldigingen kunnen nog niet worden geverifieerd.

Woordvoerder Konashenkov klaagde ook dat Oekraïense gevechtsvliegtuigen onder meer naar Roemenië waren gevlogen. Ook dat kon in eerste instantie niet worden geverifieerd. Moskou waarschuwde dat het als inmenging in een gewapend conflict zou worden gezien als staten Oekraïense vliegtuigen gebruik laten maken van hun vliegvelden om vervolgens daarvandaan Russische troepen aan te vallen. 

Internationale ongerustheid over 'Russisch beheer' van kerncentrales Oekraïne

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) maakt zich zorgen over de recente ontwikkelingen in de grootste kerncentrale van Europa nabij de Oekraïense stad Zaporizja.

Oekraïne heeft de IAEA laten weten dat hoewel de kerncentrale door regulier personeel zal worden geëxploiteerd, het beheer van de centrale nu onder bevel staat van een commandant van de Russische strijdkrachten, wiens goedkeuring ook vereist is voor alle maatregelen met betrekking tot de technische operatie van de zes reactorblokken.

Dit is in tegenspraak met het veiligheidsconcept voor kerncentrales, zegt IAEA-baas Rafael Grossi. Het personeel moet hun beveiligingstaken zonder druk kunnen uitvoeren.

Daarnaast meldt de Oekraïense nucleaire toezichthouder communicatieproblemen met de Russische soldaten die de controle over de kerncentrale van Zaporizja hebben overgenomen. Dat geldt ook voor het personeel in de uitgeschakelde ongevalsreactor in Tsjernobyl, waar momenteel alleen via e-mail gecommuniceerd kan worden. In Zaporizja zijn er ook problemen met de voedselvoorziening van werknemers. "Ik maak me grote zorgen", zegt IAEA-chef Rafael Grossi.

De Franse president Emmanuel Macron heeft bijna twee uur aan de telefoon gezeten met de Russische president Vladimir Poetin. Het Élysée-paleis zei dat het gesprek vooral ging over de veiligheid van de Oekraïense kerncentrales. De oproep is geïnitieerd door Macron zelf.

Russische troepen hebben de controle over twee kerncentrales in Oekraïne overgenomen en marcheren naar een derde, volgens de Oekraïense president Zelenskyy. De kerncentrale van Yuzhnoukrainsk, ongeveer 120 kilometer ten noorden van Mykolaiv, wordt momenteel bedreigd, vertelde Zelenskyy gisteren via een videoconferentie met Amerikaanse senatoren en parlementsleden. Mykolayiv is een van de vele steden die Russische troepen probeert te omsingelen.

Uitslag Ajax - RKC

Ajax heeft zondag met hangen en wurgen de koppositie in de Eredivisie heroverd. De Amsterdammers wonnen dankzij een late strafschop met 3-2 van RKC.

Bij rust leek er weinig aan de hand voor de Amsterdammers. Sébastien Haller had Ajax bij rust op 2-0 gezet eerst via een intikker en daarna schoot de spits na een goede controle met de borst voor de 2-0. Ajax leek op weg naar een ruime overwinning, maar kreeg het in de tweede helft moeilijk met RKC.

Eerst maakte Michiel Kramer de aansluitingstreffer nadat de spits alleen voor het goal stond van Andre Onana. De spits maakte geen fout en niet snel naar de 2-1 maakte RKC ook nog de gelijkmaker. Dit keer kon Richard van der Venne binnenschieten. Van der Venne kreeg ook nog een goede kans op de 2-3, maar ditmaal kreeg hij zijn aanname niet onder controle.

In het laatste half uur ging Ajax op jacht naar de 3-2. Er kwamen ook kansen via Lisandro Martínez, Daley Blind, Tadic en Haller (kopbal op de paal), maar Ajax kwam ook goed weg toen Odgaard van ver maar net naast schoot. Uiteindelijk hield Ajax toch de drie punten in eigen huis nadat Antony in de zestien onderuit werd gehaald, waarna Dusan Tadic vanaf elf meter geen fout maakte.

Door de zege neemt Ajax weer de leiderspositie over van PSV, die eerder op de dag won van RKC.

AFC Ajax

3 - 2

RKC Waalwijk

 33' Haller
 37' Haller
 90' Tadic(pen)
   50' Kramer
 57' v.d.Venne
 
 Gele kaart: Martínez, Rensch,Tadic, (AFC Ajax), Anita, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: Higler
Arbiter: 53.467
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Rensch (Tagliafico/70)
Schuurs
Martínez
Blind
Berghuis
Álvarez (Kudus/81)
Gravenberch (Klaassen/62)
Antony
Haller
Tadic
  El Maach
Gaari
Adewoye (H.Mulder/80)
v.d.Buijs
Touba
Wouters
Anita
v.d.Venne (Oukili/69)
Bakari (Daneels/60)
Odgaard
Kramer (Kuijpers/ 80)

Uitslag NEC - AZ

In de jacht op de derde plaats heeft AZ goede zaken gedaan vandaag. Concurrent Feyenoord speelde gisteren gelijk, terwijl AZ vandaag wel de drie punten wist te pakken. In Nijmegen werd NEC met 1-3 verslagen en de Alkmaarders staan nu nog maar 1 punt achter Feyenoord.

AZ opende in de zesde minuut de score via Karlsson. Hij leek de bal te controleren met zijn arm maar de VAR keurde de goal goed. Naarmate de eerste helft vorderde gingen de Nijmegenaren beter spelen en vlak voor rust kreeg het loon naar werken. Guth kopte raak na een hoekschop.

NEC had in de tweede helft het overwicht maar het was AZ dat in de zeventigste minuut weer op voorsprong. Karlsson was opnieuw goud waard voor zijn ploeg door in de korte hoek raak te schieten. Zes minuten later besliste AZ de wedstrijd. Aanvankelijk kan Branderhorst nog redden, maar in de rebound schoof Evjen de bal binnen.

N.E.C. Nijmegen

1 - 3

AZ

 44' Guth    8' Karlsson
 70' Karlsson
 76' Evjen
 
 Gele kaart: , Vindahl Jensen, (AZ)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Guth
Odenthal
El Karouani
Barreto (Proper/ 70)
Duelund (Verdonk/23)
Schöne
Mattsson (De Wolf/83)
Akman (Bronkhorst/83)
Okita
  Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Witry
Clasie
De Wit (Sowah/64)
Reijnders
Evjen
Pavlidis (Aboukhlal/64)
Karlsson (Beukema/87)

Laporte mag openingsrit Parijs-Nice winnen na demonstratie van Jumbo-Visma

Christophe Laporte heeft de openingsetappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven en is daarmee ook de eerste leider in de Franse rittenkoers. Jumbo-Visma trok op de laatste helling hard door en bleef en niemand konden de renners van Jumbo-Visma volgen, waarna Laporte mocht winnen van Primoz Roglic en Wout van Aert.

De eerste rit in de Parijs-Nice was op er een met wat hellingen in de finale, met onder andere een beklimming van de derde categorie van 1,2 km aan 6%. In het begin van de etappe kregen we een duo voorop, maar die werden op vijftig kilometer van de streep weer bijgehaald, waarna vervolgens drie renners het probeerde. Ook die kregen niet veel ruimte van het peloton, waar de klassementsploegen zich vooraan had gemeld.

Ook Jumbo-Visma zat goed van voren en op de laatste helling trok de Nederlandse ploeg eens hard door. Eerst was het de beurt vaan Nathan Van Hooydonck, waarna Laporte het overnam van zijn ploeggenoot. De Fransman trok hard door en alleen zijn ploeggenoten Van Aert en Roglic konden volgen.

Op de top op vijf kilometer van de streep had het trio van Jumbo-Visma een kleine voorsprong en zouden die wat verder uitdiepen, waarna Laporte de zege kreeg van zijn ploeggenoten van Roglic en Van Aert. Laporte is uiteraard ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Uitslag FC Twente - sc Cambuur

FC Twente heeft de subtopper tegen Cambuur gewonnen. In Enschede werd het 1-0.

Twente had in de rommelige eerste helft het overwicht maar het benutte de kansen niet. Vlap schoot over, een schot van Pleguezuelo werd geblokt en schoten Rots en wederom Vlap recht op de doelman af. Cambuur had geen kansen.

Ook de tweede helft was slordig te noemen. Toch was het wel spannend omdat de Friezen meer vechtlust toonde en Twente kansen bleef missen. In de 63e minuut was het Pröpper die Twente alsnog op voorsprong bracht. In de 77e minuut kreeg Twente een penalty maar Van Wolfswinkel raakte de rechterpaal met zijn schot waardoor het 1-0 bleef.

FC Twente

1 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 63' Pröpper    
 
 Gele kaart: Brenet, (FC Twente), Ter Heide, Mac-Intosch, Schouten, Paulissen, Tol, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 26.800
Arbiter: v.d. Eijk
Bijzonderheden: Van Wolfswinkel mist in de 78e minuut een strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet
Pröpper
Pleguezuelo
Smal
Zerrouki
Vlap (Bosch/ 90 4)
Sadílek
Rots (Limnios/89)
v.Wolfswinkel
Misidjan (Cleonise/90)
  Stevens (P.Bos/82)
Ter Heide (v.d.Meer/73)
Mac-Intosch (Tol/46)
Schouten
Bangura
Jacobs (Breij/65)
Paulissen
Maulun
Sambissa (Joosten/46)
Boere
Kallon

Tienduizenden 'spookgasten' boeken Airbnb in Oekraïne om bevolking te steunen

Airbnb-hosts in Oekraïne worden momenteel overladen met boekingen van mensen over de hele wereld. De gasten zijn echter niet van plan om naar Oekraïne af te reizen vanwege de oorlog. Het maakt deel uit van een Social media campagne om de Oekraïners financieel te steunen.

De campagne is vrij duidelijk. Mensen boeken via Airbnb een verblijf in Oekraïne, maar vermelden bij de reservering dat ze niet zullen op komen dagen bij de accommodatie. Het geld voor het verblijf komt gewoon bij de verhuurder terecht. Een voorbeeld hiervan werd gedeeld op social media, waarna vele andere mensen van over de hele wereld het voorbeeld volgden en een boeking plaatsten.

Alleen al op 2 en 3 maart boekten meer dan 60.000 mensen een verblijf in het land dat al anderhalve week wordt belegerd door Rusland. In totaal leverde dat bijna 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) op voor de hosts. Airbnb heeft laten weten deze actie te steunen en heeft meegedeeld de servicekosten voor de hosts in Oekraïne te laten vervallen zodat de Oekraïense verhuurders over het gehele verhuurbedrag kunnen beschikken. 

Verblijf Qatar tijdens WK 2022 lijkt onbetaalbaar voor de gemiddelde Oranje-fan

De wedstrijdkaarten zijn al in de verkoop, maar voetbalfans maken zich zorgen over de schaarse en onbetaalbare mogelijkheden tot verblijf tijdens het WK voetbal in Qatar. 

Honderdduizenden voetbalfans dienden de afgelopen weken zo'n 17 miljoen aanvragen in om de eerste kaartjes voor het WK voetbal in Qatar, in November, te kunnen bemachtigen.

Wie uiteindelijk een kaartje krijgt toegewezen, heeft mazzel maar daarbij een nieuw probleem: waar ga je slapen?

"Qatar is een bestemming voor rijke toeristen, maar de meeste voetbalfans zijn dat niet”, stelt Ronan Evain, voorzitter van FSE, een organisatie van Europese voetbalsupporters.

Ook Theo Pouw van de Supporterclub Oranje heeft zijn bedenkingen: "Misschien moeten we de grote Oranjefeesten maar gewoon in Nederland organiseren, op De Dam ofzo.”

Het WK 2022, wat wordt gehouden van 21 november tot 18 december, is anders dan elk wereldkampioenschap tot nu toe. WK’s werden altijd in grotere landen gehouden, met de stadions verdeeld over meerdere steden: Rusland (2018), Brazilië (2014), Zuid-Afrika (2010), Duitsland (2006).

In Qatar 2022 liggen alle acht stadions binnen een cirkel van 50 km rond de stad Doha. Met als gevolg dat alle officials, alle teams, alle journalisten en alle fans gedurende drie weken lang in en rond Doha moeten verblijven.

Wereldvoetbalbond Fifa heeft al meerdere claims gelegd op verschillende hotels. Wat als gevolg heeft dat er bizarre prijzen worden gevraagd aan voetbalfans die op zichzelf willen afreizen naar het WK. Via Airbnb kost een hostel 302 euro per nacht. De goedkoopste mogelijkheid is een tweepersoonskamer (zonder ramen) bij een particulier voor 270 euro per nacht. Booking.com biedt nog niets aan rondom Qatar tijdens het WK.

Pakketreizen zijn niet voordeliger, het goedkoopste arrangement bij Qatar Airways (vlucht, 4 nachten in een hotel en kaartjes voor 2 wedstrijden) is minstens 3300 euro kwijt.

Ronan Evain, namens de Europese voetbalfans: "Bij eerdere WK’s kon je, als de overnachting in een speelstad te prijzig werd, gewoon een stad verder rijden. Als je hier verderop wil kijken, kom je in Saoedi-Arabië terecht of je moet naar Dubai vliegen."

Voetbalbond KNVB stelt zich op het standpunt dat er vanuit het organisatiecomité in Qatar ‘geen toezeggingen zijn gedaan ten aanzien van beschikbare verblijven voor fans’. "Er zijn ook geen prijsafspraken gemaakt. Onze fans zijn zelf verantwoordelijk voor het boeken van een accommodatie.”

Skiër Kilde wint eindelijk voor eigen publiek

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft voor het eerst een World Cup-wedstrijd voor eigen publiek in Kvitfjell gewonnen. De Noor was zondag de beste op de super-G, nadat hij in de afgelopen acht jaar bleef steken op twee keer een tweede plek, waaronder zaterdag op de afdaling.

Kilde was de zevende skiër die naar beneden kwam op de Olympiabakken en met 0,73 seconden nam hij de leiding over van de Oostenrijker Vincent Kriechmayr. Vervolgens kwamen veel skiërs vooral bovenin bij Kilde in de buurt, maar onderin was de Noor toch een maat te groot voor de rest, zo bleek.

Dominik Paris naderde zijn tijd tot op 0,21 seconden, kort daarop zag de Italiaan hoe Matthias Mayer uit Oostenrijk op 0,12 seconden van Kilde's tijd kwam. Dat was nog net genoeg voor het podium, maar niet voor plek twee: die ging naar de verrassende Canadees James Crawford, die op 0,07 seconden zijn eerste World Cup-podium ooit pakte.

Paus Franciscus roept op tot beëindiging van de oorlog in Oekraïne

Paus Franciscus heeft opgeroepen tot beëindiging van de aanslagen in het licht van de oorlog in Oekraïne. "Ik dank iedereen die momenteel vluchtelingen opvangt en ik bid vooral dat de gewapende aanvallen stoppen en dat onderhandelingen en gezond verstand zegevieren", zei het 85-jarige hoofd van de katholieke kerk tegen gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome. Sommige mensen daar hielden Oekraïense vlaggen omhoog.

"Rivieren van bloed en tranen stromen in Oekraïne", klaagde de paus. "Dit is niet zomaar een militaire operatie, maar een oorlog die dood, verderf en lijden zaait", zei Franciscus. Hij noemde Rusland in zijn toespraak niet bij naam.

Hij bedankte de journalisten in het oorlogsgebied voor hun inzet. Ze riskeerden hun leven om informatie te garanderen.

De paus kondigde aan dat twee kardinalen naar Oekraïne waren gereisd om de mensen daar te helpen. "De Heilige Stoel is tot alles bereid en stelt zich ten dienste van deze vrede", zei Franciscus. De aanwezigheid van kardinalen Michael Czerny en Konrad Krajewski vertegenwoordigt niet alleen de aanwezigheid van de paus, maar ook die van die christenen die wilden zeggen: "De oorlog is krankzinnig", zei de paus.

Erdogan 'eist' dat Poetin zich aan de wapenstilstand houdt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft over de oorlog in Oekraïne met de Russische president Vladimir Poetin gesproken. Het persbureau Reuters meldde dat Erdogan met klem had geëist dat Russische troepen zich aan het afgesproken staakt-het-vuren zouden houden, zodat de bevolking via humanitaire corridors zou kunnen vluchten. Hij drong ook aan op een vredesakkoord.

Tegelijkertijd benadrukte Erdogan de bereidheid van zijn land om deel te nemen aan het zoeken naar een vreedzame oplossing.

Tegelijkertijd heeft Poetin laten zien open te staan voor dialoog met buitenlandse partners. Hij benadrukte echter ook dat de militaire operatie in Oekraïne volgens plan verloopt en alleen zal worden beëindigd als Oekraïne stopt met vechten en aan de eisen van Rusland wordt voldaan.

Polen: 'Wij sturen geen straaljagers naar Oekraïne!'

Polen heeft opnieuw ontkend dat het van plan is Oekraïne te voorzien van door de Sovjet-Unie ontworpen straaljagers, en verwerpt eerdere berichten in de media. "Polen zal zijn straaljagers niet naar Oekraïne sturen en evenmin toestaan dat zijn luchthavens worden gebruikt. We helpen aanzienlijk op veel andere gebieden", schreef de regering van het land op Twitter.

Uit opmerkingen door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontstond het vermoeden dat Oekraïne mogelijk straaljagers uit Polen zou kunnen ontvangen. Hij had verklaard dat de Verenigde Staten aan het onderzoeken waren of ze in dit geval hun eigen vliegtuigen naar Polen zouden sturen.

Russische banken willen overstappen op China's creditcardsysteem

Nadat de Amerikaanse bedrijven Visa en Mastercard hadden aangekondigd hun activiteiten in Rusland voorlopig stop te zetten, zijn verschillende Russische banken van plan om over te stappen op het Chinese creditcardsysteem UnionPay.

De grootste bank van Rusland, Sberbank, en de grootste particuliere bank van het land, Alfa Bank, hebben aangekondigd dat ze al werken aan de invoering van het nieuwe systeem. Volgens Russische persbureaus willen ook Rosbank, Tinkoff Bank en de Credit Bank of Moscow (MKB) overstappen op UnionPay.

Uitslag PSV - Heracles

PSV mag zich tenminste voor even weer koploper in de eredivisie noemen. In de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo wonnen de Eindhovenaren makkelijk met 3-1.

PSV kwam in de twintigste minuut al voorsprong via Joey Veerman. De middenvelder die uitstekend in vorm is schoot bekeken raak. Daarna kreeg de thuisploeg de kansen om de score verder uit te breiden, alleen bij rust was het nog 1-0.

Eran Zahavi verdubbelde tien minuten in de tweede helft voor de de score. Daarna deed Heracles verassend iets terug via een eigen doelpunt van Ibrahim Sangaré, maar de zege van PSV kwam nooit meer in gevaar. Snel na de aansluitingstreffer zorgde Cody Gakpo voor de 3-1 en dat zou ook de eindstand zijn, waardoor PSV voorlopig aan de leiding gaat in de eredivisie.

PSV

3 - 1

Heracles Almelo

 20' Veerman
 55' Zahavi
 71' Gakpo
   69' Sangaré (eigen doelpunt)
 
 Gele kaart: Max, (PSV), Ouahim, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.247
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mauro Júnior (Obispo/84)
Teze
Boscagli
Max
Sangaré
Götze (Doan/ 83)
Gutiérrez
Madueke (Gakpo/59)
Zahavi (Vinícius/59)
Veerman (Bakayoko/ 90 2)
  Bucker
Fadiga
Sonnenberg
Knoester
Quagliata
Ouahim (Sierra/84)
Hoogma
De La Torre
Laursen (Lunding/84)
Bakis (Armenteros/63)
Basacikoglu (Hansson/64)

20.15 uur Benefietconcert Concertgebouw: Concert for Peace

Het Concertgebouw organiseert vanavond om 20.15 uur samen met de Oekraïense pianiste Anna Fedorova en de Russische celliste Maya Fridman een benefietconcert voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Samen met muzikale vrienden zoals violiste Liza Ferschtman, pianiste Nino Gvetadze en violiste Rosanne Philippens treden zij op in de Grote Zaal. De gehele opbrengst van het concert komt ten goede aan de samenwerkende hulporganisaties onder Giro 555. 

Het benefietconcert wordt vanavond live uitgezonden op YouTube en op Radio 4.

Zr.Ms. De Zeven Provinciën naar Noorwegen voor NAVO-vlootverband

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën is vandaag vertrokken naar Noorwegen. Het marineschip sluit zich de komende 4 maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO. Minister Kajsa Ollongren zwaaide de ongeveer 190 bemanningsleden in Den Helder uit.

Eerder op de ochtend vertrok ook het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam met een 275-koppige bemanning richting Noorwegen.

Beide schepen nemen onder meer deel aan diverse grote oefeningen in de wateren bij het Scandinavische land. Doel is om de onderlinge samenwerking te versterken.

De Zeven Provinciën vervangt Van Amstel
De Zeven Provinciën is uitgerust met een maritieme NH90-gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Het marineschip neemt de taken over van het multipurpose-fregat Zr.Ms. Van Amstel dat momenteel deel uitmaakt van SNMG1.

De SNMG1 is hoofdzakelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en de Baltische Zee. Het vlootverband bestaat uit marineschepen van verschillende NAVO-bondgenoten. Nederland voert heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. Momenteel is dat in handen van de Nederlandse commandeur Ad van de Sande. De schepen van de SNMG1 zijn continu beschikbaar voor opdrachten uit het NAVO-hoofdkwartier.

Wereld houdt adem in
Minister Kajsa Ollongren sprak de bemanning van De Zeven Provinciën even voor het schip het ruime sop koos toe. Het vertrek op een moment waarop de wereld zijn adem inhoudt, zo zei ze. “Er is een oorlog in Europa, Poetins oorlog. Hij heeft Oekraïne aangevallen en daarmee hebben wij ook te maken. Nederland is lid van NAVO. Wij zijn bondgenoot sinds het eerste uur. Meer dan ooit moeten we er zijn.”

De bewindsvrouw noemde het belangrijk te laten zien dat Nederland het bondgenootschap beschermt en er is voor de bondgenoten in Oost-Europa. “Jullie zijn onze professionals. Jullie gaan laten zien wat de NAVO is. Stay safe en behouden vaart.”

De sinds vanmorgen al varende Rotterdam is uitgerust met 2 Cougar-helikopters van het DHC en landingsvaartuigen van het Korps Mariniers. De Rotterdam maakt ook deel uit van de reactiemacht van de NAVO. Het schip staat op een iets langere reactietijd dan De Zeven Provinciën.

Ollongren: "Jullie gaan laten zien wat de NAVO is. Stay safe en behouden vaart." (Afbeelding: Defensie)
Ollongren: "Jullie gaan laten zien wat de NAVO is. Stay safe en behouden vaart." (Afbeelding: Defensie)

Supermarkt Eindhoven overvallen, politie zoekt getuigen

Op zaterdagavond net voor sluitingstijd is de supermarkt op het Dirigentplein in Eindhoven overvallen door een man met een mes. De recherche zoekt getuigen.

Even na 19.15 uur komt een man die helemaal in het donker gekleed is de supermarkt binnengelopen. Hij loopt naar de servicebalie toe en bedreigt daar een supermarktmedewerker met een mes. De overvaller roept naar de medewerker dat ze de kassalade moet openen. Eenmaal geopend doet de overvaller een greep uit de kassa. Hij zet het daarna op een lopen en vlucht weg.

Enkele supermarktmedewerkers proberen de man nog te volgen maar zien hem buiten nergens meer. Bij de overval raakte niemand gewond, maar het overwegend jonge personeel dat bedreigd is, is erg aangedaan. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Spreeuwen vielen dood neer op A2 door navigatiefout'

De spreeuwen die donderdagmiddag dood neervielen op A2, maakten een navigatiefout. Dat concludeert wetenschapper Erwin Kompanje in dagblad Trouw. "Ze kunnen zich vergissen. Dat gebeurt in de natuur." zo schrijft AT5. 

Om de dode vogels van de weg te kunnen moest rijkswaterstaat drie rijbanen afsluiten. Automobilisten liepen daardoor tot meer dan drie kwartier vertraging op.

Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moest onderzoeken of de vogels besmet waren met de vogelgriep, duurde het uren voordat de weg weer werd vrijgegeven. Maar, vertelt Kompanje, spreeuwen kunnen niet besmet raken met die ziekte. "Vogelgriep komt voor bij watervogels, niet bij spreeuwen", vertelt hij aan de krant.

Vergissing
Volgens Kompanje raakten de vogels gedesorienteerd, mogelijk omdat ze ergens van schrokken. "Een groep vogels die massaal te pletter valt, gebeurt nou eenmaal zo nu en dan en het gebeurt overal ter wereld.”

“Ze kunnen zich vergissen", vertelt Kompanje. "Dat gebeurt in de natuur. Ik zag laatst een aalscholver die kennelijk het natte wegdek aanzag voor water. Die probeerde te landen maar sloeg een paar keer over de kop. Ook dat is een inschattingsfout.”

Recalcitrante man aangehouden na geweld tegen agenten

De politie arresteerde zondag 6 maart 2022 rond 05:30 uur op de Tilburgseweg in Oosterhout een 51-jarige man uit Chaam, omdat hij probeerde geweld te gebruiken tegen agenten.

De politie ontving zondagochtend een melding dat een man tegen deuren trapten. Agenten spraken de man aan en wilden de rust in de straat terugbrengen, maar de verdachte was opstandig en wilde geweld gebruiken tegen de agenten. Daarvoor werd hij aangehouden. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie. De verdachte zit vast voor verhoor.

Vrouw (24) gewond na duw van balkon

Een 24-jarige vrouw raakte zaterdag 5 maart gewond nadat zij vermoedelijk van het balkon op de eerste verdieping werd geduwd. Dit gebeurde bij haar woning aan de Irenestraat in Poeldijk. De politie is op zoek naar de verdachte en getuigen die mogelijk iets hebben gezien of gehoord van dit incident.

Rond 18:00 uur ontving de meldkamer een telefoontje dat er een vrouw van het balkon geduwd was bij een woning aan de Irenestraat in Poeldijk. Daar aangekomen troffen agenten een vrouw aan die gewond was aan haar benen. Een ambulance heeft het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd. Mogelijk was een conflict in de relationele sfeer de aanleiding van dit incident. Agenten hebben samen met politiehonden de woning en omgeving doorzocht, maar de verdachte is helaas nog niet gevonden.

De politie is bezig met een buurtonderzoek, het afnemen van verklaringen van getuigen/betrokkenen en met sporenonderzoek. Zijn zijn op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien of gehoord van wat er zich zaterdag heeft afgespeeld op de Irenestraat in Poeldijk? Of heeft u andere informatie die het onderzoek kan helpen? Bel dan 0900 8844 of 0800 7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Steekpartij Den Haag: man zwaargewond, verdachte opgepakt

Een 42-jarige man uit Den Haag is zaterdag 5 maart zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd, nadat hij werd gestoken in een woning aan de Roemer Visscherstraat. De verdachte, een 58-jarige Hagenaar, is aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 16:00 kwam de melding van het steekincident binnen. Agenten troffen een man in de portiek aan, die werd aangehouden als verdachte. Het slachtoffer lag in de woning en had meerdere steekwonden. Agenten hebben eerste hulp verleend, totdat het ambulancepersoneel hem aan zijn verwondingen kon behandelen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie doet onderzoek naar dit steekincident en komt graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of gehoord? Of heeft u informatie over dit incident? Bel dan 0900 8844. Liever anoniem blijven? Bel dan 0800 7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Steekpartij Leeuwarden: vrouw overleden, verdachte opgepakt

De politie heeft op zondagochtend 6 maart rond 05.00 uur een 27-jarige man uit Leek aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een ernstig steekincident in een woning aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Bij dit incident is een vrouw uit Leeuwarden om het leven gekomen. Ook een 25-jarige man en een 30-jarige man uit Leeuwarden raakten gewond.

De politie kreeg zondag rond 03:36 uur een melding van een woningbrand aan de Tweebaksmarkt. Ter plaatse bleek er sprake te zijn van een kleine brand, die snel geblust kon worden door de brandweer. In de woning troffen agenten de overleden vrouw en een zwaargewonde man aan. Later meldde ook het andere gewonde slachtoffer zich bij een ambulance. De hulpverlening was op dat moment al opgestart.

In de loop van de ochtend is de politie een voertuig met daarin een mogelijke verdachte op het spoor gekomen. Het voertuig is rond 05.00 uur staande gehouden. Daarbij is de 27-jarige man uit Leek door de politie aangehouden.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het steekincident. In en rond de woning wordt forensisch en tactisch onderzoek gepleegd. We doen een buurtonderzoek en we gaan met de slachtoffers en eventuele andere betrokkenen in gesprek. Het onderzoek moet duidelijk maken wat er precies in de woning is gebeurd.

Het kan zijn dat iemand uit de omgeving van de Tweebaksmarkt iets heeft gezien of gehoord van het incident en dat diegene dit nog niet heeft gedeeld met de politie. Mogelijk dat iemand camerabeelden heeft van bijvoorbeeld een deurbelcamera. Iedereen met tips kan zich bij de politie melden door te bellen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Alcomobilist staat midden op de snelweg stil, politie weet ernstig ongeval te voorkomen

Politiemensen hebben zaterdagavond 5 maart 2022 door adequaat handelen voorkomen dat er een ernstige aanrijding plaatsvond op de A17 ter hoogte van de afrit Stampersgat. Daar stond om nog onbekende reden een auto midden op de snelweg stil.

De agenten reden rond 21.00 uur over de A17 toen ze plotseling voor zich een auto midden op de snelweg stil zagen staan. De agenten moesten een noodstop maken om de auto te ontwijken en een ongeluk te voorkomen en dat gold ook voor een andere automobilist. De stilstaande auto had geen alarmlichten aan. De politiemensen zetten direct het blauwe zwaailicht van hun politieauto aan om het overige achteropkomende verkeer te waarschuwen en liepen daarna naar de stilstaande auto.

Steeds agressiever
In de auto zat een 40-jarige man uit Ridderkerk die nauwelijks op de agenten reageerde. Een van hen heeft de man vervolgens met kracht uit de auto gehaald en in de berm gezet, terwijl de andere agent de auto van de man de berm in duwde. In de auto rook het sterk naar alcohol. Gezien deze geur, de apathische houding van de bestuurder en het feit dat hij bloeddoorlopen ogen had en wankel op zijn benen stond, besloten de agenten de bestuurder te laten blazen. Uit de blaastest bleek dat de man inderdaad vermoedelijk onder invloed van alcohol was.

De bestuurder moest daarop mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Op het bureau gedroeg hij zich echter steeds agressiever. Hij maakte de ademanalyse niet af en weigerde mee te werken aan een bloedproef. Toen hij probeerde de agent te slaan, is hij in de cel gezet, waar hij de nacht heeft doorgebracht. Hij wordt zondag verhoord.

Joyrider komt klem te zitten tussen auto en woning

Agenten die afgingen op een melding inbraak aan de Goudsesingel in Vlaardingen troffen een verdachte aan in een benarde positie. De 17-jarige zat met zijn voet bekneld tussen een autoportier en de gevel van een woning. De auto was niet van hem. Twee andere verdachten vluchtten toen zij de politie zagen. De Vlaardingers van 16 en 17 jaar werden in de omgeving aangehouden.

Rond 21.30 uur belden getuigen de politie omdat zij vermoedden dat er werd ingebroken in een woning. Toen agenten aankwamen zagen ze twee zwartgeklede personen lopen, die gelijk wegrenden. Met verschillende eenheden konden beiden worden aangehouden. Het bleek te gaan om Vlaardingers van 16 en 17 jaar.

Intussen werd bij de woning zelf een derde verdachte aangetroffen die geen kant op kon. De 17-jarige Vlaardinger zat op de bestuurdersstoel van de auto, die waarschijnlijk bij het uitstappen was gaan rollen waardoor zijn voet klem was komen te zitten tussen de autodeur en de muur van de woning. Hij is door de brandweer bevrijd, door ambulancepersoneel nagekeken en toen direct aangehouden. De drie zitten nog vast en worden verhoord.

FOK! Staat stil bij het Monument van Joodse erkentelijkheid

Op 23 februari 1950 werd aan het Weesperplein in Amsterdam het Monument van Joodse Erkentelijkheid onthuld. Het monument kwam tot stand op initiatief van een aantal Amsterdamse Joden onder leiding van gemeenteraadslid Maurits de Hartogh (1876 - 1952) en werd ontworpen door de Joodse beeldhouwer Joh. G. (Jobs) Wertheim (1898 - 1977) die tijdens de oorlog met zijn gezin naar Kamp Westerbork en daarna Theresienstadt werd gedeporteerd.

Monument van Joodse erkentelijkheid (Foto: FOK!/DJMO)

Monument van Joodse erkentelijkheid (Foto: FOK!/DJMO)

Wie is deze pinner die ruim 1700,- stal van een 85-jarige vrouw?

Een 85-jarige vrouw uit Poortugaal is helaas slachtoffer geworden van een oplichtingstruc. Maar liefst 1.764,- euro is er in totaal van haar rekening gehaald. Er zijn beelden van de man die met haar pinpas pinde bij een Primera in Rhoon. Wie herkent deze man?

De vrouw werd woensdag 22 december gebeld door een man die zei dat hij van de bank was. Hij vertelde dat iemand had geprobeerd om veel geld van haar bankrekening af te halen, maar dat hij dat hij dat nog net heeft kunnen voorkomen. De vrouw vertelde hem dat ze daar erg dankbaar voor was. Om dit in het vervolg te kunnen voorkomen vertelde de man dat hij haar pinpas nodig had. Ze zou van de bank een nieuwe pinpas krijgen.

Toen moest ze pinpas in een envelop doen en daarop een bepaald nummer te noteren. Dat nummer was er voor om er zeker van te zijn dat de juiste persoon deze envelop in ontvangst zou nemen. De man zei vervolgens dat de envelop een paar dagen later opgehaald zou worden. Dit kwam de vrouw niet goed uit. De man gaf aan dat hij gelijk wel iemand bij haar langs zou sturen. En binnen enkele minuten stond er inderdaad een man voor haar deur met een jasje van DHL aan. De man zei dat hij een envelop kwam ophalen. Toen de man het juiste nummer doorgaf heeft ze hem vervolgens de envelop overhandigd. Het viel haar op dat hij er hierna als een speer vandoor ging. Hij liep toen met een versnelde pas weg. Kort daarna is de bank gebeld om de bankpas van het slachtoffer te blokkeren. Het kwaad was toen al geschied: er was een bedrag van 1764,- euro van haar rekening afgeschreven.

Er zijn beelden van een man als hij 1.000 euro pint in de Primera aan de Julianastraat 63 in Rhoon. Het is niet zeker of dit ook de man is die de vrouw belde en/of de man die aan de deur kwam in de DHL-jas, maar deze man is in ieder geval verdachte van deze oplichting. Wie is hij? De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Steekincident Kaatsheuvel - 2 gewonden en 2 arrestanten

De politie arresteerden zaterdag 5 maart 2022 rond 20u15 in de Van Haestrechtstraat in Kaatsheuvel twee verdachten op verdenking van vernieling en mishandeling. Twee mannen raakten gewond.

De politie ontving een melding van een steekincident in een chalet aan de Van Haestrechtstraat. Twee mannen in de chalet hadden verwondingen en werden naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een 30-jarige man uit Kaatsheuvel en een 36-jarige man, woonplaats onbekend. Ze zijn vermoedelijk met keukenmessen verwond. Ook waren de ramen van het  chalet ingeslagen.

De aanleiding voor het conflict ligt in de relationele sfeer. Agenten namen twee keukenmessen in beslag en arresteerden twee verdachten, een 43-jarige man en een 27-jarige man, waarvan de woonplaatsen onbekend zijn. Ze zitten vast voor nader onderzoek.

Bewoners Timorplein zijn hangjongeren zat

De politie zal de komende tijd vaker aanwezig zijn op het Timorplein in Oost in Amsterdam. Omwonenden hebben geklaagd over de aanwezigheid van jongeren.

Volgens de politie kwamen er 'vele meldingen' binnen. "Die gingen over jongeren die daar hangen in de portieken en dan onder andere vuil achterlaten, blowen en geluidsoverlast veroorzaken", schrijven agenten op Facebook.

Er zal in eerste instantie gewaarschuwd worden. Agenten zullen daarna boetes van honderd euro uitdelen.

FOK! Wat een weer: bewolking bestaat nog

winterbanner

Vandaag zijn er vooral in het noorden en noordwesten wolkenvelden. Elders is er veel ruimte voor de zon, al kunnen er in de middag ook enkele kleine stapelwolken ontstaan, die in avond weer oplossen. Het blijft droog en het wordt circa 6°C. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer aanvankelijk vrij krachtige noordoostenwind.

In de avond zijn er nog steeds wolkenvelden maar geleidelijk komen er meer opklaringen. In de nacht naar maandag kan met name in de noordelijke helft van het land mist ontstaan. Het gaat overal enkele graden vriezen, in het noordoosten wordt het lokaal mogelijk -5°C. De noordoostelijke wind neemt af naar zwak.

Maandagochtend komen zal de mist boven de noordelijke helft van het land vrij snel oplossen. Verder wordt het een zonnige dag, met in de middag mogelijk de vorming van enkele kleine stapelwolken. De maximumtemperatuur ligt rond de 7°C. De wind neemt toe naar matig en wordt oostelijk. (Bron: KNMI)

Pr9 (Foto: Storm666)
Het derde deel van de training van Storm666. Ook zeer fraai! (Foto:Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vogelgriep in Hekendorp vastgesteld

In Hekendorp (gemeente Oudewater, provincie Utrecht) is op een pluimveebedrijf met leghennen en opfokleghennen vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 121.000 kippen op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone ligt één andere pluimveebedrijf dat door de NVWA wordt bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog zes andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Cybercrimeteams van de politie extra waakzaam

De cybercrimeteams van de politie zijn extra waakzaam vanwege de recente gebeurtenissen in Oekraïne. De politie roept bedrijven en organisaties die slachtoffer worden van cybercrime, zoals ransomware- of wiperware, op om hiervan altijd aangifte te doen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt dat de ontwikkelingen in Oekraïne zich snel opvolgen, ook de dreigingen in het digitale domein. Er waren vanuit het NCSC tot vrijdagochtend 4 maart geen concrete aanwijzingen dat de digitale aanvallen, in relatie tot de situatie in Oekraïne, impact hebben op Nederland. Dit houdt echter niet in dat eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland uitgesloten worden. Het is hierom belangrijk dat bedrijven en organisaties zorgen dat hun digitale weerbaarheid op orde is en dat ze zich voorbereiden op een aanval op henzelf of een toeleverancier.

Duiding NCTV
Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt dat er momenteel geen concrete dreigingen zijn in Nederland. Ook benoemt het NCTV de mogelijkheid dat Nederland kan worden getroffen door de situatie in Oekraïne, door bijvoorbeeld cyberaanvallen op vitale systemen. Dit komt doordat steeds meer externe actoren zich gaan bemoeien met de aanvallen. Zodra Nederlandse externe partijen zich met de situatie gaan bemoeien, kan Rusland Nederland als cyberdoelwit gaan zien. Ook is nepnieuws of desinformatie een risico wat kan zorgen voor verdeeldheid in de samenleving.

Huidige situatie
Bedrijven lopen in het algemeen risico om slachtoffer te worden van ransomware/wiperware (malware die gegevens op systemen definitief verwijdert). In verband met de internationale cybercrime-aanvallen is het goed om het extra alert te zijn. Daarom monitoren de regionale cybercrimeteams en het landelijke cybercrimeteam van de politie, Team High Tech Crime (THTC) de situatie proactief. Dit gebeurt waar nodig in nauwe samenwerking met publieke en private partners. Tot nog toe kwamen er bij de Nederlandse politie nog geen aangiftes binnen van dergelijke aanvallen.

Internationaal overleg
In overleg met de buitenlandse politieorganisaties wordt permanent het beeld van het veronderstelde en denkbare effect van deze internationale dreigingen gevolgd en gedeeld. Dit gebeurt zowel via Europol als via rechtstreekse contacten met de andere landen.

Taskforce ransomware
De Nederlandse politie is enige tijd geleden een taskforce gestart om de bestrijding van ransomware doeltreffender en effectiever te maken met geoptimaliseerde interventies. Een sterke informatiepositie van de politie is een voorwaarde om doeltreffend te handelen. Om dit te bereiken zijn, naast de informatie die we ontvangen via publiek-private samenwerkingen ook aangiftes van slachtoffers nodig.

Aangiftes noodzakelijk
De politie roept bedrijven en organisaties die slachtoffer zijn van cybercriminelen altijd op om hiervan aangifte te doen. Deze aangiftes zijn niet alleen belangrijk voor de Nederlandse politie, maar vormen ook voor internationale partners de puzzelstukjes waarmee mogelijk nader onderzoek kan worden gedaan. Door gegevens van verschillende aanvallen te verzamelen, zoals IP-adressen en bitcoingegevens, krijgt de politie zicht op de modus operandi achter de hackaanvallen. Dat helpt bij de opsporing van criminelen en draagt bij aan het verstoren van het criminele proces. Ook gebruikt de politie de informatie uit die aangiftes om meer schade en slachtoffers te voorkomen. Voor steeds meer typen ransomware is daarnaast ontsleutelingsprogrammatuur beschikbaar voor slachtoffers, onder meer via de Europol-website NoMoreRansom.org.

Stappenplan NCSC
Als bedrijf of organisatie kunt u zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft een stappenplan ontwikkeld en een overzicht met aandachtspunten voor crisismanagement en crisiscommunicatie bij digitale incidenten. Daarnaast vindt u bij het NCSC veel nuttige tips om uw systemen zo veilig mogelijk te houden. Doe altijd aangifte bij de politie als u toch slachtoffer bent geworden.

Mastercard en Visa beperken drastisch hun activiteiten in Rusland

Vanwege de Russische inval in Oekraïne, schorten de twee grootste creditcardaanbieders ter wereld, Visa en Mastercard, de zaken met Rusland op. Visa zal samenwerken met zijn klanten en partners in Rusland "om alle Visa-transacties de komende dagen stop te zetten", aldus het bedrijf. Daarna zouden in Rusland uitgegeven kaarten niet meer in het buitenland werken. Creditcards uitgegeven door financiële instellingen buiten het land konden niet meer worden gebruikt in Rusland. Mastercard kondigde identieke stappen aan.

Al Kelly, CEO van Visa, zei dat hij de impact betreurt die de maatregel zal hebben op werknemers, klanten, partners, handelaren en kaarthouders in Rusland. "Deze oorlog en de voortdurende bedreigingen voor vrede en stabiliteit vereisen dat we reageren in overeenstemming met onze waarden." Mastercard zei dat de beslissing niet gemakkelijk was om te nemen. "Mastercard is al meer dan 25 jaar actief in Rusland." De bijna 200 medewerkers krijgen hun loon doorbetaald. Als het "redelijk en wettelijk toelaatbaar" is, willen ze de activiteiten hervatten.

Visa en Mastercard waren eerder gestopt met het verwerken van transacties voor Russische banken die waren getroffen door internationale sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. The Wall Street Journal meldde onlangs dat van de debet- en creditcards die in Rusland zijn uitgegeven, Visa- en Mastercard-kaarten in 2020 goed waren voor ongeveer 74 procent van de betalingen in het land.

De Centrale Bank van Rusland zei in een verklaring dat alle Visa- en Mastercard-kaarten die door Russische banken zijn uitgegeven in Rusland blijven functioneren tot hun vervaldatum. Het gebruik ervan wordt verwerkt in het nationale betaalkaartsysteem, de sancties zouden geen gevolgen voor hen hebben. Houders van dergelijke kaarten konden geld blijven opnemen bij geldautomaten in het land en ze gebruiken om in Rusland te betalen. Grensoverschrijdende transacties zijn niet mogelijk, zoals aankopen in buitenlandse webshops of het gebruik van de kaarten in het buitenland.

Ook Radio Free Europe stopt zijn werk op Russische bodem

Na diverse andere mediabedrijven stopt ook het Amerikaanse radiostation Radio Free Europe met haar werkzaamheden in Rusland. De omroep noemde de faillissementsprocedure die door de Russische belastingdienst is aangespannen tegen de Russische tak van de omroep, de verhoogde politiedruk op zijn journalisten en de nieuwe mediawet in Rusland als rechtvaardiging voor het vertrek uit Rusland. Die beslissing werd de zender opgelegd door de "aanval op de waarheid" van het regime van Poetin, zei bedrijfsbaas Jamie Fly. Ze zijn van plan om de "catastrofale invasie" van Rusland in Oekraïne van buitenaf te verslaan.

Radio Free Europa heeft sinds 1991 een eigen kantoor in Rusland. "Na jaren van bedreiging, intimidatie en intimidatie van onze journalisten, brandmerkt het Kremlin, wanhopig om te voorkomen dat Russische burgers de waarheid over zijn illegale oorlog in Oekraïne te weten komen, nu eerlijke journalisten als verraders van de Russische staat", zei Fly.

Als reactie op de nieuwe mediawet in Rusland hebben verschillende andere internationale omroepen en agentschappen hun werk daar ook geheel of gedeeltelijk opgeschort, waaronder de Amerikaanse omroep CNN, de Britse BBC, de Canadese omroep CBC en het persbureau Bloomberg. ARD en ZDF maakten zaterdag ook bekend dat ze de rapportage vanuit hun studio's in Moskou in eerste instantie opschorten.

Israelische premier Bennet als bemiddelaar in oorlog Oekraïne en Rusland

Na zijn bezoek aan Moskou besprak de Israëlische premier Naftali Bennett het conflict in Oekraïne met Bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn. "De focus van het 90 minuten durende gesprek waren de resultaten van het gesprek dat de premier zaterdag in Moskou had met de Russische president Poetin", zegt regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit. Ze willen hierover nauw contact houden. Het gemeenschappelijke doel Het enige dat overblijft is om de oorlog in Oekraïne "zo snel mogelijk" te beëindigen, aldus de verklaring, eraan toevoegend dat "we ons uiterste best zullen doen om dit te doen".

Bennett had zaterdag eerder een ontmoeting met Kremlin-chef Poetin in Moskou om de oorlog in Oekraïne te bespreken. Regeringskringen in Jeruzalem zeiden dat de gesprekken tussen Poetin en Bennet in de Russische hoofdstad drie uur duurden. Bennett heeft gecoördineerd met de VS, Duitsland en Frankrijk en is "in constante communicatie met Oekraïne". Volgens informatie uit Jeruzalem belde Bennett met Volodymyr Zelenskyy na de ontmoeting met Poetin. De Oekraïense president belde vannacht ook met de Amerikaanse president Joe Biden .

Israël wordt gezien als bemiddelaar in de oorlog in Oekraïne. Volgens berichten in de media heeft Zelenskyy een paar dagen geleden Bennett gevraagd om in Israël onderhandelingen te organiseren tussen Rusland en Oekraïne. Israël heeft goede betrekkingen met beide landen, maar bevindt zich ook in een spagaat. Het wil zijn belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, niet 'passeren', maar is tegelijkertijd om strategische redenen afhankelijk van de goede wil van Moskou, ook in de conflicten met Syrië en Iran.

Langlaufgrootheid Johaug neemt afscheid met grootse zege

Langlaufster Therese Johaug kondigde deze week aan dat ze zaterdag haar professionele carrière zou beëindigen. Dat moest gebeuren met de World Cup in Oslo, waar de 30 kilometer in klassieke stijl op het programma stond, een onderdeel dat op haar lijf geschreven is.

Johaug was de grote favoriete voor de wedstrijd en dat maakte ze waar. Na een paar kilometer ging ze er vandoor en vervolgens was het ruim twintig kilometer lang een kwestie van het uitbreiden van de voorsprong tot een dikke anderhalve minuut. In de slotfase deed ze het wat rustiger aan, genoot ze van het publiek en pakte ze hier en daar een vlag aan, maar de overwinning kwam uiteraard niet in gevaar voor de winnares van 81 World Cup-wedstrijden, vier gouden olympische medailles - waaronder drie individuele in Beijing - en veertien wereldtitels.

De strijd om de tweede plek was wat spannender, lange tijd zat een redelijk grote groep achter Johaug. In de slotfase ging Krista Pärmäkoski er vandoor en de Finse bleek zo een beslissende slag te slaan. Zij ging op naar de tweede plek, de Zweedse sprinter Jonna Sundling liet haar allroundkwaliteiten zien en werd op dik tien tellen van de Finse derde, voor Kerttu Niskanen, ook uit Finland.

Sprintzege voor biatleten Herrmann en Fillon Maillet

De World Cup biatlon in het Finse Kontiolahti heeft zaterdag twee mooie wedstrijden opgeleverd. In Noord-Karelië werden de sprints afgewerkt, de top-60 daarvan zal zondag ook nog in actie komen op de achtervolging.

Vrouwen
De tijd van de Française Anaïs Chevalier-Bouchet en haar ene misser was prima, maar dat het niet genoeg was voor de winst was wel rap duidelijk. Tiril Eckhoff schoot ook één keer mis, maar was 10,5 seconden sneller dan de Française, hoewel zij ook zag dat haar tijd aangevallen werd.

Denise Herrmann was rap onderweg en ondanks haar ene misser op de schietbaan ging de Duitse er met de winst vandoor: ze was precies vijf seconden sneller dan Eckhoff. Hun posities werden nog even bedreigd door Stina Nilsson, maar iedereen kon juichen: de van het langlaufen overgestapte Zweedse werd op 5,2 seconden derde, haar eerste World Cup-podium in het biatlon ooit.

Mannen
Bij de mannen was het minder spannend en was eigenlijk al rap duidelijk wie de beste was: Quentin Fillon Maillet schoot alle tien schijven om én was snel op de ski's, waarmee zijn overwinning binnen was. De Noor Filip Fjeld Andersen bleef ook foutloos op de schietbaan en pakte op 18,3 seconden zijn eerste World Cup-podium.

De strijd om plek drie was wat spannender en werd uiteindelijk gewonnen door de Duitser Johannes Kühn, die het bij één misser hield en op 29,7 seconden derde werd. Sivert Guttorm Bakken uit Noorwegen kwam net tekort, net als de Zweed Sebastian Samuelsson en Emilien Jacquelin uit Frankrijk, beiden goed voor twee missers.

Riiber oppermachtig op noordse combinatie op de Holmenkollen

De World Cup in de noordse combinatie is dit weekeinde actief op de Holmenkollen in Oslo, waar zaterdag een individuele wedstrijd afgewerkt werd. Echt spannend werd het allemaal niet, wat na het schansspringen ook niet echt meer te verwachten was.

Na het schansspringen was de wedstrijd wat de winst betreft alweer zo goed als beslist: Jarl Magnus Riiber sprong een voorsprong van maar liefst 56 seconden bij elkaar op de Est Kristjan Ilves, niet de beste langlaufer. Johannes Lamparter uit Oostenrijk mocht na 1:12 minuten beginnen met langlaufen, vier seconden voor landgenoot Mario Seidl. De Duitser Manuel Faisst volgde op 1:18 minuten, andere gevaarlijke mannen voor plek twee waren onder meer diens landgenoten Eric Frenzel (+1:30) en Johannes Rydzek (+2:00) en de Noor Jørgen Gråbak (+2:11).

Al langlaufend kwam Riiber uiteraard geen moment in gevaar. Hij wist zijn voorsprong keurig te verdedigen en kwam met bijna een minuut voorsprong als winnaar over de meet. Achter de Noor was het ook geen verrassing dat Lamparter afrekende met Ilves en de tweede plaats voor zich op kon eisen, terwijl Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen met een indrukwekkende tien kilometer van de elfde plek op kwam rukken naar de derde positie aan de finish, tien seconden voor Gråbak en tien tellen achter Lamparter.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.