IJshockeygek Slowakije pakt éindelijk olympische medaille, 17-jarige schittert

Op de Olympische Spelen in Beijing is zaterdag de voorlaatste ijshockeywedstrijd van het toernooi gespeeld. Zweden en Slowakije streden om het brons, waarbij het volstrekt ijshockeygekke Slowakije nog áltijd op jacht ging naar de eerste olympische medaille ooit.

In de eerste periode was Slowakije beter, maar tot scoren kwamen beide ploegen niet. Dat veranderde vroeg in de tweede periode: het pas 17-jarige supertalent Juraj Slafkovsky, de jongste speler van het hele toernooi, opende de score, tien minuten later gevolgd door een treffer van Samuel Takac.

Zweden probeerde alles om er weer bij te komen en in de laatste minuten werd goalie Lars Johansson van het ijs gehaald om extra ruimte te creeëren, maar dat werkte niet. Sterker nog, Slafkovsky maakte zijn status als dé grote ster van het toernooi waar en gooide de boel in het lege doel definitief op slot: 3-0, zelfs nog gevolgd door de 4-0 door Pavol Regenda.

In Slowakije konden de champagneflessen zo ontkurkt worden, voor het eerst sinds de onafhankelijkheid had het land waar ijshockey méér dan heilig is een olympische medaille te pakken...het was nog lang onrustig in Bratislava.