Bolshunov langlaufkoning van de Spelen met derde goud

Op de Olympische Spelen in Beijing hebben de mannen in het langlaufen zaterdag hun laatste wedstrijd afgewerkt. De 50 kilometer vrije stijl stond op het programma, maar vanwege de temperaturen van -16 graden en de snoeiharde wind werd dat ingekort naar slechts 30 kilometer.

Het ging er in de zware omstandigheden vrij pittig aan toe, halverwege bestond de kopgroep nog maar uit een kleine vijftien man, waarbij de Noren Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund na een skiwissel weer opnieuw aan moesten haken. Dat lukte Krüger wel, maar Holund niet en na drie van de vier ronden waren er nog tien man over.

Met een dikke vijf kilometer te gaan voerde Alexander Bolshunov het tempo flink op, waardoor de groep werd gehalveerd: alleen Bolshunov, zijn Russische landgenoten Ivan Yakimushkin en Artem Maltsev en de Noren Krüger en Sjur Røthe bleven nog over. Røthe en Maltsev moesten er echter ook af, drie man streden om de medailles.

In de laatste kilometer trok Bolshunov de gashendel nog eens stevig open en dit keer was het genoeg: Yakimushkin en Krüger hielden het niet bij en Bolshunov voltooide zijn geweldige Spelen met drie keer goud, één keer zilver en één keer brons. Yakimushkin pakte zilver, Krüger moest genoegen nemen met brons.