Chinese superster pakt eerste olympische big air-goud op de ski's

Op de Olympische Spelen in Beijing is voor het eerst een set medailles vergeven op de big air in het freestyleskiën, een nieuw onderdeel op het olympisch programma. Elke run bestaat uit één sprong, met in de finale drie runs: de beste twee tellen, mits ze wel een andere kant op draaiden.

In de eerste van drie finaleruns sprong de Française Tess Ledeux een indrukwekkende 94,50 punten bij elkaar, waarmee ze hét gezicht van de Spelen alvast op kleine achterstand zette: de Amerikaans-Chinese Eileen Gu werd beloond met 93,75 punten, de Britse Kirsty Muir stond op 90,25 en Mathilde Gremaud uit Zwitserland deed met 89,25 punten ook uitstekend mee.

Ledeux schitterde in de tweede run, met een score van 93,00 punten en dus totaal van 187,50 punten, goed voor een nog steviger leidende positie. Gremaud ging met 93,25 punten en een totaal van 182,50 over Gu heen - de Chinese scoorde 88,50 punten voor een totaal van 182,25.

De derde en beslissende run werd er één waarin Gu alles uit de kast trok. Met een joekel van een sprong wist ze 94,50 punten bij te schrijven als tweede sprong, goed voor 188,25 als totaal. Ledeux verbeterde zichzelf niet en moest genoegen nemen met het zilver, voor Gremaud's brons, maar China's superster heeft het eerste van drie mogelijke gouden medailles binnen.