Rodelaarster Geisenberger profiteert in jacht op derde goud op rij van crashes favorieten

De beste rodelaarsters ter wereld zijn in het Chinese Yanqing volop verwikkeld in de strijd om olympisch goud. Op de eerste dag werden de eerste twee runs afgewerkt, dinsdagmiddag Nederlandse tijd staan de beslissende derde en vierde run gepland.

In de eerste run werd gelijk al de toon gezet: de Duitse Julia Taubitz, een van de twee grote favorietes, pakte de leiding. Haar landgenote en tweevoudig kampioene Natalie Geisenberger volgde op 0,057 seconden, de strijd om brons leek te gaan tussen de verrassende Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,178) en de derde Duitse, Anna Berreiter, die twee duizendsten achter Schulte stond.

De Russische Tatyana Ivanova volgde al op 0,388 seconden en verder bleef alleen de Oostenrijkse Hannah Prock (+0,417) binnen een halve tel van de leiding. Taubitz' voornaamste uitdager, de in topvorm verkerende Oostenrijkse Madeleine Egle, crashte al in run één en hield de schade nog beperkt tot 0,997 seconden en een zeventiende plek.

Voor Taubitz ging het in de tweede run fout: in de slotfase crashte ze, waardoor de Duitse terugviel tot ruim buiten de top-10. Geisenberger profiteerde optimaal en nam de leiding over, op 0,208 seconden gevolgd door Berreiter. Ook Schulte viel namelijk tegen: ze leverde een dikke halve seconde in en sloot dag één af als vijfde op 0,772 seconden, achter landgenote Prock (+0,669).

Plek drie was in handen van Ivanova, die de schade met een prima run beperkte tot 0,591 seconden en zo gebombardeerd werd tot favoriete voor het brons. Eliza Tiruma schoof op 0,980 seconden door naar plek zes, voor de zich knap herstelde Egle (+1,010).