Minstens 95 doden bij zelfmoordaanslagen, Biden wil wraak op ISIS-K , evacuaties hervat

De VS bevestigen  twee zelfmoordaanslagen met explosies bij Abbey Gate op Kabul Airport en in de buurt van Baron Hotel, aangezien de Taliban aangeeft dat er kinderen onder de doden zijn.

Twee krachtige zelfmoordbommen hebben een van de hoofdingangen van de internationale luchthaven van Kabul getroffen, waarbij naar verluidt 25 mensen zijn omgekomen, slechts enkele uren nadat westerse inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd voor een op handen zijnde en "zeer serieuze" terroristische dreiging.

Update 27 augustus 12.15 uur: Joe Biden heeft degenen achter de terreuraanslagen op de luchthaven van Kabul gewaarschuwd: "We zullen niet vergeven, we zullen niet vergeten, we zullen je opsporen en je laten boeten."

De Amerikaanse president gaf vannacht een speech nadat bleek dat 13 Amerikaanse militairen, de meeste van hen mariniers, zich onder de meer dan 95 mensen bevonden die om het leven zijn gekomen na twee ontploffingen en een vuurgevecht buiten de faciliteit. Een Taliban-functionaris zei dat bij de aanslag 72 Afghanen werden gedood, van wie 28 Taliban-leden. Ongeveer 143 mensen, waaronder 18 Amerikanen, raakten gewond bij de aanslag.

De VS en hun bondgenoten hebben tot eind augustus om Afghanistan te verlaten en de heer Biden zei dat indien nodig meer troepen zullen worden gestuurd. Biden noemde de Amerikanen die bij de aanslag waren omgekomen "helden" waren die "verwikkeld waren in een gevaarlijke, onbaatzuchtige missie om het leven van anderen te redden".

Er zijn de afgelopen 13 dagen  ongeveer 40.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd naar verschillende landen. 24 uur na de gruwelijke aanslag staat er al weer een grote menigte te wachten, die hopen mee te kunnen met een evacuatievlucht. Maar de poorten van het vliegveld zijn gesloten en iedereen die op een vlucht willen stappen, maakt niet veel kans. Alleen de resterende paar duizend die aan de eisen voldoen maken kans om het land uit te gaan.

Het risico van meer IS-aanslagen is nog niet verdwenen.


Update 21.00 uur: Inmiddels is het dodental opgelopen tot minstens 60, daarnaast zijn er meer dan 140 gewonden gevallen bij de zelfmoordaanslagen door ISIS-K. Onder de doden bevinden zich 12 Amerikanen, elf mariniers en één marine-arts. Ook zouden tientallen Amerikaanse militairen gewond zijn geraakt bij de aanslagen. Zo meldt FoxNews.

Kijk hier terug naar de briefing van het Pentagon over de zelfmoordaanslagen:

Update 18.00 uur: Een ambtenaar van het Pentagon bevestigde de Amerikaanse slachtoffers en beschreef een "complexe aanval" die leek te zijn betrokken bij de zelfmoordaanslag dichtbij de ingang van de Abbey Gate naar het vliegveld, en de tweede zelfmoordaanslag vond plaats in de buurt van het Baron-hotel dat werd gebruikt om Afghanen te registreren die hoopten naar het vliegveld te komen. 

"We kunnen bevestigen dat de explosie bij de Abbey Gate het resultaat was van een complexe aanval die resulteerde in een aantal Amerikaanse en burgerslachtoffers", zei John Kirby, de perssecretaris van het Pentagon, in een bericht op Twitter.

"We kunnen ook minstens één andere explosie bevestigen in of nabij het Baron-hotel, op korte afstand van de Abbey Gate."

Volgens een Taliban-woordvoerder die met Reuters sprak, kwamen bij de aanval minstens 13 mensen om het leven, onder wie kinderen, en onder de gewonden vielen Taliban-bewakers. Een noodhospitaal in Kabul zei dat er 30 gewonden binnen werden gebracht na de explosies, van wie er zes stierven onderweg naar het ziekenhuis.

Britse en Turkse militaire bronnen bevestigden dat er bij de aanval twee explosies waren geweest, met onmiddellijke verdenking op de afdeling van IS in Afghanistan - bekend als de "provincie Khorasan".

Afbeeldingen die direct na de explosie op sociale media werden geplaatst, toonden gewonden op de grond en bebloede slachtoffers die van de plek des onheils werden afgevoerd, sommigen in kruiwagens, naar wachtende ambulances.

Onbevestigde video van de aanval die op sociale media werd gepost, leek twee sterke explosies aan de skyline te tonen.

Adam Khan, een Afghaan die buiten de luchthaven wachtte, zei dat de explosie afging in een menigte mensen die wachtten om de luchthaven binnen te gaan.  Khan, die aangaf ongeveer 30 meter verderop te staan, zei dat verschillende mensen gedood of gewond leken te zijn, waarbij sommigen lichaamsdelen verloren door de kracht van de explosie.

De waarschuwing voor een terroristische aanval was door verschillende landen, waaronder het VK, afgegeven. Afghanen die zich verzamelden om toegang te krijgen tot de internationale luchthaven Hamid Karzai in Kabul, kregen te horen dat ze onmiddellijk moesten vertrekken en naar een veilig onderkomen moesten gaan, ook al leek de evacuatie in zicht.

Er stonden ondanks de waarschuwingen nog steeds massa's mensen in de rij op de luchthaven in de hoop met een van de laatst overgebleven evacuatievluchten van één van de NAVO-landen mee te kunnen. Volgens schattingen in de Amerikaanse media op donderdag dreigen nu zo'n 250.000 Afghanen met banden met de VS onder het Taliban-bewind te komen.

In reactie op het nieuws zei de Franse president, Emmanuel Macron vanuit Ierland, dat de veiligheidssituatie ernstig verslechterd was en dat de Franse ambassadeur niet in Afghanisatan zou blijven.

"We worden geconfronteerd met een extreem gespannen situatie", vertelde Macron op een gezamenlijke persconferentie met de Ierse premier Micheál Martin.

In een reactie op het nieuws over de explosie zei een woordvoerder van het Britse  Downing Street: "De premier is op de hoogte gebracht van de situatie op de luchthaven in Kabul en zal later vanmiddag een COBR voorzitten.”

James Heappey, de Britse minister van Strijdkrachten, had eerder gezegd dat Afghanen die naar het VK proberen te vluchten, niet naar de luchthaven moeten gaan vanwege de "zeer, zeer serieuze waarschuwing over een op handen zijnde aanval".

De laatste Amerikaanse troepen zullen aanstaande dinsdag 31 augustus vertrekken en naar verwachting zullen Britse troepen dat iets eerder doen.

Een aantal landen heeft donderdag verklaringen afgelegd waarin staat dat ze hun betrokkenheid bij de luchtbrug beëindigen, waaronder Canada, Duitsland, Nederland, België en Hongarije.

Toen hij bevestigde dat Canada zijn evacuatievluchten had beëindigd, zei generaal Wayne Eyre, de waarnemend chef van de defensiestaf van het land, dat het laatste evacuatievliegtuig was vertrokken en dat de overgrote meerderheid van het Canadese personeel was geëvacueerd.

We zijn zo lang mogelijk in Afghanistan gebleven. We waren een van de laatsten die de evacuatieoperaties staakten. We zouden willen dat we langer hadden kunnen blijven en iedereen hadden kunnen meenemen die zo wanhopig hun land wilden verlaten. Dat we dat niet konden, is echt hartverscheurend, maar de omstandigheden ter plaatse verslechterden te snel”, aldus Eyre.

Frankrijk zei dat zijn vluchten op vrijdag zouden eindigen. De premier, Jean Castex, zei tegen de Franse omroep RTL: "Vanaf morgenavond kunnen we geen mensen meer evacueren van de luchthaven van Kabul."

Minister Heappey zei dat een groep die bekend staat als ISIS-K (provincie Islamitische Staat Khorasan) zich bewust was van de beperkte tijd die  de de NAVO-troepen nog restte en wilden toeslaan met wat zij beschouwden als een “spectaculaire” aanval die het westen als “afschuwelijk” zou beschouwen.

Eerdere berichten:

Volgens twee Amerikaanse functionarissen was er donderdag een explosie op de internationale luchthaven Hamid Karzai.

Een functionaris zei dat er gewonden zijn onder Afghanen, maar er is nog geen informatie over eventuele andere slachtoffers.

Barbara Starr van CNN merkte op dat de situatie zich blijft ontwikkelen en dat er nog steeds weinig antwoorden zijn op wat er is gebeurd.

John Kirby, woordvoerder van het Pentagon, zei dat het aantal slachtoffers op dit moment "onduidelijk is".

Op Twitter zei hij: "We kunnen een explosie buiten de luchthaven van Kabul bevestigen. Slachtoffers zijn op dit moment onduidelijk."We zullen aanvullende details verstrekken wanneer we kunnen."

Meerdere getuigen beweren dat de explosie plaatsvond in de buurt van de ingang van de Abbey Gate naar de internationale luchthaven Hamid Karzai.

Later meer nieuws..