FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 augustus 2021

Random Pics van de Dag #399

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AZ haalt het net niet tegen Celtic en moet verder in de Conference League

AZ heeft zich niet weten te kwalificeren voor de Europa League. Nadat de heenwedstrijd tegen Celtic met 2-0 verloren ging wisten de Alkmaarders de return wel met 2-1 te winnen, maar dat net niet voldoende voor kwalificatie voor de Europa League, waardoor AZ nu verder moet in de Conference League.

Na vijf minuten leek AZ kansloos om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Kyogo Furuhashi zorgde voor de 0-1 van Celtic, maar twintig minuten na de openingsgoal zag het er een stuk beter uit voor de Alkmaarders. Zakaria Aboukhlal zorgde al snel voor de gelijkmaker en door een eigen doelpunt van Celtic nam AZ na 25 minuten de leiding.

AZ had nog een doelpunt nog om minimaal verlengingen af te dwingen en de thuisploeg kreeg zowel voor rust als na rust een paar kansen op de derde treffer, alleen waren de aanvallers niet scherp genoeg om verlengingen af te dwingen, waardoor Celtic naar de Europa League gaat, en moeten de Alkmaarders het doen met de groepsfase van de Conference League.

Waar staan we met de COVID-19 vaccinaties ?

Wie zijn ISIS-K?

ISIS-K - de Islamitische Staat in de provincie Khorasan of ISIS-Khorasan – is een afsplitsing van de Islamitische Staat in Afghanistan. Khorasan is de historische naam voor de regio in Centraal-Azië die delen van Oost-Afghanistan omvat.

De Taliban en ISIS-K zijn gezworen vijanden en strijden al jaren . ISIS-K beschouwt de Taliban als afvalligen en niet toegewijd genoeg in hun benadering van de islam. De leiders van de groep hekelen de overname van Afghanistan door de Taliban, meldde The New York Times. In die zin heeft ISIS-K er belang bij aanslagen uit te voeren die chaos veroorzaken in Afghanistan, en hierdoor de Taliban in verlegenheid zou brengen wat het voor de militante groep moeilijker maakt maken om haar greep op Afghanistan te verstevigen.

De overwinning van de Taliban op Afghanistan "legt een aanzienlijke druk op ISIS om zijn betekenis voor de wereldwijde jihad aan te tonen, wat ISIS nog gevaarlijker maakt omdat ze zichzelf zullen gaan bewijzen", volgens Jennifer Cafarella, een National Security Fellow bij het Institute for the Study of War.

"We kunnen de komende weken en maanden spectaculaire aanslagen in Afghanistan en pogingen daartoe in het Westen gaan verwachten", voegde Cafarella eraan toe. "ISIS zal proberen het bestuur van de Taliban te verzwakken om daarna de religieuze legitimiteit van de Taliban aan te tasten."

Amira Jadoon, een assistent-professor aan de Amerikaanse militaire academie in West Point, was het daarmee eens en vertelde Insider dat ISIS-K "zullen proberen de huidige onstabiliteit in Afghanistan uit te buiten om aanslagen te plegen om hun eigen politieke relevantie te vergroten en tweedracht te zaaien."

ISIS-K 'blijft een krachtige bedreiging'
ISIS-K dook voor het eerst op in 2015 en voerde aanslagen in april van dat jaar uit. Dit was minder dan een jaar nadat ISIS een groot stuk grondgebied in Irak en Syrië had veroverd en een kalifaat had uitgeroepen (dat sindsdien is ingestort).

"ISIS-K" heeft sinds de oprichting in 2015 steun gekregen van de kernleiding van de Islamitische Staat in Irak en Syrië", aldus een rapport 2018 uit van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS). Terwijl de Islamitische Staat grondgebied verloor, richtte het zich "steeds meer tot Afghanistan als basis voor zijn wereldwijde kalifaat", zei CSIS.

De huidige leider van ISIS-K is Shahab al-Muhajir, en volgens een VN-rapport van juni dit jaar,zou de groep tussen de 1500 en 2000 strijders in Afghanistan hebben.

De groep is "gedwongen zich te decentraliseren", aldus de VN, en bestaat voornamelijk uit cellen die over het land verspreid zijn en die autonoom optreden maar dezelfde ideologie delen. 

"Ondanks territoriale, leiderschaps-, mankracht- en financiële verliezen tijdens 2020" blijft ISIS-K "een bedreiging vormen voor zowel het land als de bredere regio", aldus het VN-rapport.

De VN zei dat alleen al in de eerste vier maanden van 2021 ISIS-K in totaal 77 aanvallen heeft uitgevoerd in Afghanistan. Dit betekende een aanzienlijke stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2020, toen het aantal door ISIS-K opgeëiste of toegeschreven aanvallen op 21 stond.

"ISIS-K heeft moeite om voet aan de grond te krijgen in Afghanistan, maar het blijft een krachtige bedreiging en een van de belangrijkste aftakkingen van de wereldwijde ISIS-organisatie", zei Cafarella.

Hoewel ISIS-K "een aanzienlijke afname van zijn operationele capaciteit" heeft ervaren na hun oprichting, zijn ze de laatste twee jaar weer in kracht en capaciteit toegenomen en "hernieuwde het zijn geweld", voegde Jadoon eraan toe.

"Hun sterke punten blijven: de toegang tot een omvangrijke militante pool voor rekrutering, zwakke grensovergangen en een uitgebreid netwerk in Pakistan", zei ze. "ISIS-K zal het vredesakkoord blijven gebruiken als propaganda tegen de Taliban, en mogelijk ook proberen om meer radicalere leden van de Taliban of andere militanten die zich gemarginaliseerd voelen te rekruteren."

Bol wint Diamond League-wedstrijd Lausanne, Fraser-Pryce razendsnel op 100m

In het Zwitserse Lausanne is de Diamond League verder gegaan met een prima avondje atletiek. Die avond begon een dag eerder al met het hoogspringen in het centrum, donderdagavond was het raak in het volgepakte stadion.

Hinkstapspringen vrouwen
In Tokyo sprong ze een stokoud wereldrecord eindelijk uit de boeken, in Lausanne kwam Yulimar Rojas weer flink in de buurt. De Venezolaanse opende met 15,56 meter, elf seconden onder haar wereldrecord, en noteerde ook nog 15,42 en 15,52 meter. In de finaleronde sprong ze naar 15,11 meter en de winst, ruim voor de Jamaicaanse Shanieka Ricketts (14,52) en de Israëlische Hanna Minenko (12,62).

400m horden vrouwen
Femke Bol nam het op tegen de Amerikaanse Dalilah Muhammad, maar de winnares van olympisch zilver leek op. Bol zeker niet: sterker nog, de Nederlandse ging er in 53,05 seconden met de winst vandoor en verbeterde het uit 1999 stammende meetingrecord. De Amerikaanse Shamier Little werd in 53,78 seconden tweede, voor de Oekraïnse Anna Ryzhykova (54,32).

200m mannen
In een fraaie Amerikaanse strijd ging de winst naar Kenny Bednarek, die in een indrukwekkende 19,65 seconden - wel geholpen door de rugwind - afrekende met landgenoot Fred Kerley en zijn 19,77 seconden. Steven Gardiner uit de Bahama's, de olympisch 400 meter-kampioen, pakte in 20,11 seconden de derde plek.

3000m mannen
Jakob Ingebrigtsen wilde het Europees record aanvallen, maar dat plan moest hij laten varen. Samen met de Australiër Stewart McSweyn leek hij het uit te gaan maken, tot Berihu Aregawi zich kwam melden. In de slotfase ging het tussen de Ethiopiër en Ingebrigtsen, die in 7:33,06 minuten naar de winst snelde, vlak voor Aregawi en twee tellen voor McSweyn.

Hoogspringen mannen
Het niveau in het centrum van Lausanne was niet geweldig, de Rus Ilya Ivanyuk won met 2,30 meter. De Amerikaan Shelby McEwen, de Oekraïner Andriy Protsenko en Edgar Rivera uit Mexico sprongen over 2,27 meter en eindigen op basis van de foutsprongen in die volgorde, gedeeld olympisch kampioen Gianmarco Tamberi bleef op 2,24m steken.

Hoogspringen vrouwen
Ook hier een wedstrijd met vooral veel foutsprongen, waarbij de winst naar olympisch kampioene Mariya Lasitskene uit Rusland ging: zij sprong over 1,98 meter. Dat deed de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh ook, maar die had meer foutsprongen, terwijl de Australische Nicola McDermott met 1,95 meter derde werd.

Speerwerpen mannen
Johannes Vetter, de afgelopen jaren goed voor een paar van de verste worpen in vele jaren, viel gigantisch tegen op de Spelen in Tokyo, maar met 88,54 meter deed hij het nu aardig. In de finaleronde was 86,34 meter ruim voldoende voor de winst, voor de 79,10 van de Tsjech Jakub Vadlejch en de 72,48 meter van Anderson Peters uit Grenada.

100m vrouwen
Het gehele olympische podium uit Jamaica was aanwezig, maar nu eindigde het iets anders: de winst ging naar Shelly-Ann Fraser-Pryce in een fenomenale 10,60 seconden, de derde tijd ooit gelopen - alleen Florence Griffith-Joyner's 10,49 in 1988 en Elaine Thompson-Herah's 10,54 in de olympische finale in Tokyo waren sneller. Thompson-Herah snelde wel naar 10,64 seconden, ook een van de tien snelste tijden ooit, voor hun landgenote Shericka Jackson (10,92).

De B-wedstrijd was geen Diamond League-wedstrijd, maar wel het vermelden waard: Nadine Visser snelde in 11,11 seconden naar de winst, hoewel dat vanwege de te sterke rugwind geen persoonlijk record is. Naomi Sedney werd vierde in 11,47 seconden, voor onder meer de zesde plek van Minke Bisschops (11,52).

400m mannen
Ook hier geen Diamond League-punten, maar met hordengrootheid Karsten Warholm erbij wel een interessante race. De Noor kwam er echter niet aan te pas, Wilbert London uit de VS won in 45,17 seconden, voor Isaac Makwala uit Botswana (45,20) en de 45,41 van de Nederlander Liemarvin Bonevacia. Warholm werd vierde in dezelfde tijd, Jochem Dobber finishte in 45,75 als zesde.

400m vrouwen
Marileidy Paulino was op de Spelen al indrukwekkend sterk, in Lausanne ging ze er in een keurige 50,40 seconden zelfs met de winst vandoor. Sada Williams (50,77) uit Barbados werd tweede, voor de Amerikaanse Quanera Hayes (51,06), terwijl Lieke Klaver in 51,73 als zesde finishte.

800m mannen
Vrijwel de hele olympische finale was aanwezig, met een eindsprint om de winst tussen de Canadees Marco Arop en de Keniaanse olympisch kampioen Emmanuel Korir. Arop ging er in 1:44,50 met de winst vandoor en blijft dus winnen, alleen op de Spelen ging het helemaal fout. Korir werd op twaalf honderdsten tweede, zijn landgenoot Ferguson Rotich completeerde op een kleine seconde het podium.

1500m vrouwen
De jonge Ethiopische Freweyni Hailu werd op de Spelen erg knap vierde en was nu de sterkste: met 4:02,24 minuten was de ze Australische Linden Hall net te snel af, terwijl de Amerikaanse Josette Norris op een seconde het podium compleet maakte.

110m horden mannen
De Amerikaan Devon Allen was de snelste in een rappe 13,07 seconden, waarbij de rugwind wel te sterk was voor persoonlijke records en dergelijken. De Zwitser Jason Joseph liep een keurige 13,11 seconden, Pascal Martinot-Lagarde uit Frankrijk werd derde in 13,17 seconden - de verrassende olympisch kampioen Hansle Parchment uit Jamaica kwam niet verder dan plek acht in 13,58 seconden, ook achter onder meer de Nederlander Koen Smet (13,42).

Kogelstoten mannen
Zoals gewoonlijk stond er geen maat op Ryan Crouser: in zijn eerste poging stootte hij de kogel naar 22,81 meter, in de finale was 22,64m goed genoeg voor de winst. De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh noteerde 22,10 meter, Filip Mihaljevic uit Kroatië kwam tot 20,36 meter nadat hij in de reguliere pogingen een ruime meter verder kwam (21,37).

Verspringen vrouwen
Khaddi Sagnia sprong in de reguliere pogingen naar 6,92 meter, maar werd wel tweede: in de finalesprong kwam ze tot 6,64 meter, terwijl de Servische Ivana Spanovic - eerder goed voor 6,85m - naar 6,73 meter sprong. De Britse Jazmin Sawyers werd met 6,66m derde in de reguliere sprongen en met 6,43m ook derde in de finale.

Polsstokhoogspringen mannen
Topfavoriet en olympisch kampioen Armand Duplantis sprong zowaar drie keer fout op 5,82 meter en werd slechts vierde. De Amerikanen Christopher Nilsen en Sam Kendricks gingen er als enige overheen, Nilsen won omdat hij dat foutloos deed. De Rus Timur Morgunov werd met 5,72m derde, al met al een matige wedstrijd.

200m vrouwen
Ook deze telde niet mee voor de punten, maar Marije van Hunenstijn pakte de winst in 22,78 seconden - een dikke tiende onder haar persoonlijk record, maar vanwege de rugwind telt haar tijd niet als record.

Feyenoord ondanks nederlaag naar groepsfase Conference League

Feyenoord heeft zich ondanks een nederlaag geplaatst voor de Conference League. In de return verloren de Rotterdammers met 3-1 van het Zweedse Elfsborg, maar doordat Feyenoord de eerste wedstrijd met 5-0 zijn zij zeker van de groepsfase.

Feyenoord had de eerste wedstrijd met 5-0 gewonnen en de return was dus een formaliteit. Bij rust keek Feyenoord tegen een 1-0 achterstand aan na een rake vrije trap van Johan Larsson. Vijf minuten na de rust kwam Elfsborg op 2-0 via Alexander Bernhardsson, maar de groepsfase zou nooit in de problemen komen voor de Rotterdammers. Zeker nadat Guus Til tien minuten na de 2-0 de aansluitingstreffer had gemaakt. Een kwartier voor tijd bepaalde Marokhy Ndione de einduitslag.

Vitesse verslaat Anderlecht en bereikt groepsfase Conference League

Hoezee! Groot feest in Arnhem! Vitesse heeft zich donderdag geplaatst voor de groepsfase van de Conference League. De Arnhemmers wonnen de return tegen Anderlecht in de play-offs met 2-1, nadat ze vorige week in Brussel met 3-3 gelijk hadden gespeeld.

In het GelreDome was Vitesse direct de aanvallende ploeg en dat leverde binnen vier minuten de openingstreffer op. Maximilian Wittek schoot na een corner vanaf de rechterkant van het zestienmetergebied op doel en zag zijn schot via het hoofd van Joshua Zirkzee in het doel belanden. Zirkzee verzuimde Anderlecht, waarbij ook Wesley Hoedt een basisplaats had, halverwege de eerste helft de 1-1 op het bord te zetten. Zijn schot werd gekeerd door Markus Schubert. Aan de andere kant kregen Sondre Tronstad en Wittek voor rust nog kansen op de 2-0.

Vier minuten na de thee was het wel voor de tweede keer raak voor Vitesse. Uit een voorzet van Eli Dasa schoot Wittek de bal met een stoot hard in de rechterhoek. De wedstrijd viel dood, maar tien minuten voor tijd kwam Anderlecht terug in de wedstrijd. Lior Refaelov, die vorige week nog een penalty op de lat schoot, tikte uit de rebound binnen, nadat de bal op de paal was beland.

Het werd nog even spannend voor Vitesse, maar de thuisclub gaf de wedstrijd niet meer uit handen. Vorige week gaf Vitesse in een spektakelstuk nog een 2-3-voorsprong uit handen in de slotfase. Bovendien miste Anderlecht diep in blessuretijd nog een strafschop. Vrijdag is de loting voor de Conference League, het nieuwe Europese voetbaltoernooi. 

Zweedse band Sabaton rolt mee in World of Tanks

Een tweede jaar geen fysieke Gamescom voor ons, maar gelukkig zorgt Wargaming weer voor hun jaarlijkse muzikale optreden, maar dit keer wederom digitaal.

Wargaming en Sabaton hebben samengewerkt aan de muziekvideo genaamd 'Steel Commanders' en een historische in-game event genaamd "Spirit of War" met een Sabaton Tier IX Premium tank waarin de bandleden figureren als de in-game tankcrew. Ook had de Zweedse band de Chinese-Amerikaanse celliste Tina Guo te gast in hun muziekvideo, zijn er eastereggs in de game verstopt en kun je sparen voor items. Het event zal op de pc-versie van World of Tanks plaatsvinden vanaf 27 Augustus tot 6 September.

Vier keer paralympisch goud voor Nederland op dag twee in Tokyo

De tweede dag op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft opnieuw voor Nederlands succes gezorgd. Met name in het baanwielrennen, zwemmen en de paardensport werd gescoord, met meerdere gouden medailles als resultaat.

Baanwielrennen - 1000m tijdrit vrouwen B
Nederland boven op de tijdrit bij de visueel beperkte vrouwen: Larissa Klaassen, goed voor één wereldtitel en drie zilveren medailles, kwam samen met pilote Imke Brommer in actie en maakte gehakt van de concurrentie. De blinde Nederlandse, die op de universiteit haar eigen mathematische braillesysteem ontwikkelde, finishte in een paralympisch record van 1:05,291 minuten, bijna anderhalve seconde sneller dan de Britse Aileen McGlynn en de Belgische Griet Hoet.

Zwemmen - 400m vrije slag mannen S11
Wereldkampioen Rogier Dorsman lijdt aan choroïderemie: het afsterven van het vaat- en netvlies in het oog, waardoor zijn zicht al sinds 2012 alsmaar slechter wordt. Hij zwemt inmiddels in de klasse S11, wat betekent dat hij een zwembril op moet die ervoor zorgt dat hij sowieso niks kan zien.

In Tokyo begon hij lekker door in de series met afstand de snelste tijd neer te zetten, hij ging dan ook als topfavoriet de finale in. Daarin ging het bij één van de wissels even fout: hij miste de muur en zette niet af. Dorsman's voorsprong was echter groot genoeg en in 4:28,47 minuten zwom hij naar het goud, ruim voor de door thuisfavoriet Tomita Uchu aangevoerde rest.

Zwemmen - 400m vrije slag vrouwen S11
Liesette Bruinsma won op haar 15e al dubbel paralympisch goud, zilver én twee keer brons in Rio, de Amerikaanse Anastasia Pagonis (17) lijkt nu wel een maat te groot te zijn voor de wereldkampioene. De met een visuele beperking geboren Bruinsma noteerde in de series de tweede tijd, twaalf seconden achter Pagonis en vijftien tellen voor de rest.

In de finale stond er geen enkele maat op Pagonis, die op latere leeftijd pas haar zicht verloor. Met 4:54,49 minuten verbrak ze haar in juni gezwommen wereldrecord, Bruinsma werd op bijna elf seconden tweede en pakte zilver, voor de Chinese Cai Liwen.

Zwemmen - 100m schoolslag vrouwen SB9
Lisa Kruger viel in 2006 als kind van een muur af en liep daarbij ernstige schade aan haar linkerarm op - een deformiteit van Madelung, voor de geïnteresseerden. In Rio won ze op haar 15e zilver, in Tokyo was ze in de series de op één na snelste. De net zo jonge Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand en in Rio goed voor brons, zwom haar eigen wereldrecord uit de boeken en ging als snelste naar de finale.

In de finale spande het er enige tijd om, tot Zijderveld in de slotfase afstand nam: in 1:10,99 - een nieuw wereldrecord - zwom ze naar het goud, drie seconden voor Kruger. Een Nederlands 1-2'tje dus, de rest volgde op grote afstand.

Zwemmen - 100m rugslag mannen S13
De 18-jarige Thomas van Wanrooij is al sinds zijn twaalfde een groot deel van zijn zicht kwijt en zwemt de afgelopen twee jaar steeds verder richting wereldtop. In Tokyo opende hij met de tweede tijd in de series, maar in de finale lukte het niet: hij was ruim achter de ongenaakbare Wit-Rus Ilhar Boki lang op weg naar een medaillekoers, maar zakte in de slotmeters terug naar de vijfde plek, een dikke halve seconde achter het brons.

Zwemmen - 100m schoolslag mannen SB8
Tim van Duuren werd geboren zonder rechteronderarm, met name de afgelopen jaren zwemt hij goed mee met EK-zilver in 2018 en WK-brons een jaar later. De series in Tokyo leverden de derde tijd op voor hem, in de finale kon hij het nét niet bolwerken: vierde op zeven honderdsten van een seconde van het brons.

Tafeltennis - Vrouwen
Kelly van Zon gaat in klasse 7 op jacht naar haar derde opeenvolgende gouden medaille, maar in de groepsfase ging het toch even niet zoals gepland: de Française Anne Barneoud was met 11-7, 10-12, 8-11, 11-8, 12-14 te sterk voor de Nederlandse, die een significant beenlengteverschil heeft en nog wel kans heeft om verder te gaan in het toernooi.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
In de eerste helft was Nederland net iets beter, wat voor een 24-18 voorsprong bij rust zorgde, maar daarna ging het fout: geen enkel punt in het derde kwart, tegen acht voor China. In het vierde kwart rolde China lekker door en dat leverde de ploeg een 45-38 zege tegen Nederland op.

Paardensport - Dressuur
Dressuuramazone Sanne Voets werd geboren met een afwijking waardoor haar gewrichten en beide benen verzwakt zijn. In 2001 viel ze van een paard af en sindsdien is de beweging in haar ledematen nog verder beperkt. In Rio won ze al paralympisch goud in en Tokyo kwam daar donderdag een gouden medaille bij: op Demantur scoorde ze veruit het beste in de individuele test, voor de Braziliaan Rodolpho Riskalla en de Belgische Manon Claeys.

Ajax in Champions League tegen Sporting Portugal en Borussia Dortmund

Ajax heeft relatief gunstig geloot voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers werden in Istanbul gekoppeld aan Sporting Clube de Portugal, Borussia Dortmund en Besiktas.

De eerste wedstrijden van de groepsronde worden gespeeld op 15 en 16 september. Hoe het exacte speelschema zal zijn wordt op een later moment bekendgemaakt.

Ajax heeft alleen in de Champions League een verleden met Borussia Dortmund. In 2012/2013 waren de Amsterdammers ook gekoppeld aan de Duitse ploeg en verloren toen allebei hun poulewedstrijden Borussia Dortmund. Tegen Sporting Clube de Portugal en Besiktas speelde Ajax in een ander Europeestoernooi. Tegen Sporting Clube de Portugal verloor in de eerste ronde van de UEFA Cup. Besiktas was in 1993 de tegenstander in de tweede ronde van Europa Cup II toernooi dat werd gewonnen door de Amsterdammers.

Volledige loting:
Groep A: Manchester City, Paris Saint-Germain, RB Leipzig, Club Brugge.

Groep B: Atlético Madrid, Liverpool, FC Porto, AC Milan.

Groep C: Sporting Portugal, Borussia Dortmund, Ajax, Besiktas.

Groep D: Internazionale, Real Madrid, Sjachtar Donetsk, FC Sheriff Tiraspol.

Groep E: Bayern München, FC Barcelona, Benfica, Dinamo Kiev.

Groep F: Villarreal, Manchester United, Atalanta Bergamo, Young Boys.

Groep G: Lille, Sevilla, Red Bull Salzburg, VfL Wolfsburg.

Groep H: Chelsea, Juventus, FC Zenit, Malmö FF.

Happy International Dog Day!

Afnemend vertrouwen onder boeren en tuinders in het tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2021 nam het agrovertrouwen met anderhalf punt af. De afname werd vooral veroorzaakt door een afname van het vertrouwen van boeren en tuinders in de middellange termijn. De stemming over de huidige situatie op het bedrijf verbeterde iets. Uit beide indexen wordt het Agro Vertrouwen berekend. In de meeste sectoren daalde het vertrouwen. Alleen onder akkerbouwers bleef het vertrouwen stabiel. Met name in de varkenshouderij daalde het vertrouwen in de eigen onderneming.

In andere sectoren daalde het vertrouwen minder hard. Boeren en tuinders maken zich voor de nabije toekomst vooral zorgen om lagere opbrengstprijzen en hogere kosten. Dit blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen Economic Research.

Vertrouwen nog altijd lager dan langlopend gemiddelde

Het vertrouwen onder boeren en tuinders bleef ook dit kwartaal onder het langlopende gemiddelde van bijna 13 punten. In het eerste kwartaal van 2019 kwam het vertrouwen voor de laatste keer boven dit gemiddelde uit. De coronapandemie heeft er in 2020 flink ingehakt. Sindsdien trad een herstel op, maar dat is in het tweede kwartaal van 2021 abrupt onderbroken. De sectoren akkerbouw, melkveehouderij, de varkenshouderij en de pluimveehouderij zitten momenteel onder hun sectorgemiddelde. Alleen de tuinbouwsectoren liggen boven (glastuinbouw) of op (opengrondstuinbouw) het langlopende gemiddelde van hun sector. Bij deze laatste sectoren is het vertrouwen, ondanks een negatieve correctie, nog altijd goed. Bij de varkenshouderij fluctueert de index sterk (varkenscyclus), mede door sterk muterende opbrengstprijzen en kosten.

Afgelopen 12 maanden beter beoordeeld maar nog niet voor elke sector positief

De conjectuurindex is met 8 punten verbeterd ten opzichte van het eerste kwartaal. Met name melkveehouders waren meer tevreden over de bedrijfssituatie in de afgelopen 12 maanden. Vooral de betere prijsvorming was debet aan deze positievere beoordeling. Ook de glastuinders keken positiever terug dan een kwartaal eerder. Zowel opbrengstprijzen als de productie werden beter beoordeeld. Wel remden de toegenomen kosten de verdere stijging van deze index. Bij de akkerbouwers en pluimveehouders was de toename beperkt en bij de varkenshouderij daalde de index, met name vanwege gestegen kosten. Ondanks deze recente mutaties hebben alleen de glastuinbouw en opengrondstuinbouw een positieve conjunctuurindex. Ondanks de positieve aanpassing van 20 indexpunten bij de melkveehouderij bleef de index daar nog net onder nul.

Beoordeling huidige situatie op het bedrijf nagenoeg onveranderd

De land- en tuinbouwstemmingsindex, die het gevoel van ondernemers over de huidige situatie op het bedrijf weerspiegelt, steeg met een half punt, wat kan worden opgevat als een stabilisatie. Qua stemming springen beide tuinbouwsectoren er weer uit. Ondanks een daling in de glastuinbouw en een stabilisatie in de opengrondstuinbouw bleef de stemming daar met een index van meer dan 30 punten goed. Bij andere sectoren ligt de stemmingsindex rond het gemiddelde van de totale land- en tuinbouw. Ook deze keer verschillen de ontwikkelingen per sector. Zo daalde de stemming onder varkenshouders en pluimveehouders sterk, maar waren akkerbouwers juist meer tevreden dan een kwartaal eerder. Bij melkveehouders nam de stemming beperkt af.

Toekomst korte termijn ongunstiger voor varkens- en melkveehouders

De opwaartse lijn van de laatste vier metingen, wanneer boeren en tuinders werd gevraagd vooruit te kijken naar de komende 12 maanden voor hun bedrijfssituatie, is in het tweede kwartaal van 2021 onderbroken. De index daalde ruim 3 punten. De pessimisten blijven daarom in de meerderheid. De index staat op -5 punten. De conjunctuurindex (vooruitkijkend) daalde vooral onder varkenshouders. Deze boeren verwachten lagere opbrengstprijzen en een lagere productie. Ook melkveehouders en glastuinders denken dat er lagere opbrengstprijzen in het verschiet liggen. Gestegen kosten spelen ook een rol en mogelijk de onzekerheid over het verloop van de coronapandemie. Grote delen van de wereld blijven onder invloed van lockdowns.

Toekomst middellange termijn voor bedrijven ongunstiger beoordeeld

Als naar de middellange termijn van het bedrijf wordt gevraagd (2 tot 3 jaar verder), zijn boeren en tuinders in het tweede kwartaal van 2021 ook wat minder enthousiast geworden. De index daalde met ruim 3 punten. Net als voor de korte termijn denken de varkenshouders ook hier dat zij op de wat langere termijn te maken  krijgen met zwaardere bedrijfsomstandigheden. De index daalde met 26 punten en hierdoor is de index onder het nulpunt gedaald.

Meer ondernemers zijn dus pessimistisch. Ook in alle andere getoonde sectoren daalde de index in deze meting. De kleinste daling van de index (-1 punt) was voor rekening van de pluimveehouderijsector. Pluimveehouders zijn momenteel ook het positiefst voor de middellange termijn met een index van 9 punten. Andere sector-indexen liggen dichter bij het nulpunt. De melkveehouders zijn met een daling van bijna 9 punten hier precies op uitgekomen in het tweede kwartaal. Dat betekent dat optimisten en pessimisten hier elkaar in evenwicht houden.

De volledige agro vertrouwensindex kunt u hier lezen.

Over de Agro Vertrouwensindex

Beleidsmakers en politici zijn geïnteresseerd in de stemming van ondernemers in de land- en tuinbouw. Om zo representatief mogelijke informatie te kunnen gebruiken voor de belangenbehartiging, ontwikkelden LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants en het ministerie van LNV in samenwerking met Wageningen Economic Research de Agro Vertrouwensindex. Dit is een combinatie van de stemmingsindex op dit moment en de verwachting voor over 2 à 3 jaar.

Deze enquête wordt sinds 2013 viermaal per jaar gehouden. De Topsector Agro&Food draagt financieel bij aan deze index.

COVID-19 kan ongemerkt placenta van zwangeren aantasten

Bij een aantal vroeggeboortes tijdens de coronapandemie blijkt de placenta aangetast. Onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC ontdekken een ‘placentaire Covid-19 handtekening’, schrijft Erasmus MC in een online nieuwsbericht. De uitkomsten publiceerden de wetenschappers deze week in het vakblad Virusses.

De wetenschappers hebben volgens Erasmus MC redacteur Kok een primeur met hun onderzoek. Een nieuw ziektebeeld vaststellen bij zwangere vrouwen na een COVID-19 infectie. De placenta van deze vrouwen bevat naast het coronavirus ook afgestorven cellen, verharding en bepaalde immuuncellen die daar normaal nooit voorkomen.

Het wetenschappelijk traject begon vorig jaar. Een zwangere vrouw kwam met een loopneus binnen bij het Erasmus MC. Haar baby verkeerde in nood en de artsen moeten een acute keizersnee uitvoeren. Acht weken te vroeg. Na de geboorte bleek de placenta ‘kapot’ te zijn. De veroorzaker was het coronavirus. Lees verder bij Skipr.

Cort sprint naar tweede ritzege in Vuelta

Magnus Cort heeft zijn tweede ritzege in deze Vuelta gewonnen. In Cordoba was de Deen van EF Education de snelste van een uitgedund peloton. In de top van het klassement veranderde er niks, waardoor de Noor Odd Christian Eiking aan de leiding blijft staan.

In de twaalfde etappe duurde het lang voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Pas na negentig kilometer kreeg een groep de ruimte, maar al snel werd duidelijk dat UAE zijn zinnen op de rit hadden gezet, waardoor de kopgroep nooit veel ruimte kreeg van het peloton.

Op de tweede en laatste klim van de dag op twintig kilometer van de streep werden de koplopers ingerekend, waarna Sergio Henao, Romain Bardet, Jay Vine en Giulio Ciccone ten aanval trokken. Het viertal had op de top van de laatste klim een halve minuut voorsprong, maar mede dankzij BikeExchange en UAE werden ze in de voorlaatste kilometer ingelopen en kon er gesprint worden voor de dagzege. Jens Keukeleire trok de sprint sterk aan voor zijn ploeggenoot Magnus Cort, die het net hield voor een opkomede Andrea Bagioli.

COVID-19: 2.651 positief getesten en 8 doden, totaal 1.929.018 en 17.982

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.651 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.929.018 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 61 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 440 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 11 patiënten opgenomen, er liggen nu 218 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.982 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Zing mee met de Tales of Arise theme song

Tales of Arise is natuurlijk een beetje anime en daar hoort een Japanse theme song bij. Voor dit deel wordt de theme song verzorgd door Ayaka en het liedje heet 'Blue Moon'. Van het spel is op dit moment een demo beschikbaar en de volledige game komt op 10 september uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Tales of Arise volgt de reis van Alphen en Shionne in hun zoektocht om het rijk Dahna te bevrijden van de heerschappij van Rena. Om hen te helpen in hun strijd krijgen ze gezelschap van Rinwell, Law, Kisara en Dohalim, die allemaal hun eigen motieven, verhalen en vechtcapaciteiten meebrengen naar de groep.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 34

Nu het bioscoopseizoen goed en wel op gang gekomen is komen de interessante titels, die eerder al hoge ogen gooiden of waar hoge verwachtingen van zijn, langzaam maar zeker naar de bioscoop. Deze week is er onder andere het regiedebuut van Westworld-bedenker Lisa Joy, de nieuwe van Julia Ducournau en een remake/vervolg van een horrorklassieker.

Candyman

De bewoners van de achterstandswijk Cabrini Green in Chicago werden decennialang geteisterd door een spookverhaal over een bovennatuurlijke moordenaar met een haak als hand. Hij zou opgeroepen kunnen worden door iedereen die zijn naam vijf keer hardop uit durft te spreken voor de spiegel. Tien jaar nadat de buurt is opgeknapt, verhuizen kunstenaar Anthony McCoy (Yahya Abdul-Mateen II) en zijn vriendin, galerie-directeur Brianna Cartwright (Teyonah Parris), naar een luxueuze nieuwe loft in het onherkenbare hippe Cabrini. Net nu het slecht gaat met Anthony’s carrière als kunstschilder, leert hij door een toevallige ontmoeting met een oorspronkelijke bewoner van de opgeknapte wijk (Colman Domingo) het tragische en gruwelijke ware verhaal achter de Candyman-legende kennen. Anthony begint de duistere details als inspiratie voor zijn schilderijen te gebruiken. Zonder het te weten opent hij hiermee een deur naar een complex verleden, waardoor Anthony tot waanzin gedreven wordt en waarmee een angstaanjagende golf van geweld ontketend wordt.

The Father

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins laat je geen moment los. Olivia Colman als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar.

Titane

Alexia heeft wat littekens opgelopen in haar jeugd. Om precies te zijn een titanium plaat in haar hoofd, als herinnering aan een auto-ongeluk. In plaats van angst of weerzin hebben auto’s sindsdien een enorme aantrekkingskracht op haar. Het metaal in haar hoofd windt haar op, maar maakt haar ook agressief. Nadat ze zich schuldig heeft gemaakt aan een reeks gewelddadige misdaden slaat ze op de vlucht en neemt ze de identiteit aan van een al jaren vermiste jongen, Adrien. Zijn vader (Vincent Lindon), een getroebleerde brandweerman, onthaalt haar liefdevol als zijn verloren zoon. Zo stillen deze twee eenzame zielen hun honger naar menselijk contact.

Reminiscence

Nick Bannister (Hugh Jackman) is een geheugendetective. Hij leidt zijn cliënten door het duistere, verleidelijke verleden en geeft ze toegang tot verloren herinneringen. Zijn leven aan de rand van de gezonken kust van Miami verandert voorgoed door Mae (Rebecca Ferguson), een nieuwe cliënt. Maar in het verleden duiken kan een gevaarlijke obsessie worden. Als Bannister probeert te achterhalen hoe Mae is verdwenen, stuit hij op een een gewelddadig complot dat hem uiteindelijk confronteert met de vraag: Hoe ver ga je voor een geliefde?

Radiograph of a Family

“Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze intieme film die op het IDFA van 2020 de prijs voor beste lange documentaire heeft gewonnen. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland Iran. In voice-over horen we, naast Khosrovani’s commentaar, voorgelezen brieven en herinnerde gesprekken tussen haar ouders. In beeld zien we intussen foto’s en videomateriaal uit het familiearchief. Die intieme flarden worden afgewisseld met gestileerde shots van het ouderlijk huis van de maker van voor haar geboorte en tijdens haar kindertijd, waar zich in de wisselende inrichting telkens subtiel de nieuwe fases aftekenen – zowel in het huwelijksleven van haar ouders als in de Iraanse samenleving.

The Misfits

Richard Pace (Pierce Brosnan), een briljante internationaal opererende dief, ontsnapt uit een maximaal beveiligde inrichting. Tijdens zijn gewaagde ontsnapping weet hij de FBI en politie te ontwijken, maar wordt opgepikt door de Misfits, een bende moderne Robin Hoods onder leiding van de excentrieke en charismatische Ringo (Nick Cannon). De groep overtuigt Pace zich bij hen aan te sluiten om de overval van de eeuw te plegen: miljoenen aan goudstaven stelen die worden bewaard onder een van de best beveiligde gevangenissen ter wereld.

Bloody Nose, Empty Pockets

In Las Vegas bevindt zich een bar met de veelzeggende naam 'The Roaring 20s'. Een plek waar een doorsnee van de samenleving samenkomt: oud, jong, wit, zwart, vrouw, man – en alles daartussenin. Om te drinken, te praten, ruzie te maken of te lachen. Om de eenzaamheid te verdrijven en zich aan elkaar te verwarmen. Voor veel vaste bezoekers is de bar een tweede huiskamer; voor Michael, een aan lagerwal geraakte acteur die na sluitingstijd het café schoonmaakt, zijn enige. Maar hij en de vaste klanten moeten de realiteit onder ogen zien: het café sluit binnenkort voorgoed zijn deuren.De broers Bill Ross en Turner Ross leggen in Bloody Nose, Empty Pockets het laatste etmaal van deze bijzondere plek vast. Een ode aan de typisch Amerikaanse ‘dive’ bar, een nostalgische, feelgood film met de stilistische kenmerken van cinéma vérité.

Stray

Het leven van een zwerfhond kan zwaar zijn, bijvoorbeeld als je geschopt wordt door een voorbijganger. Maar soms heb je geluk en vind je een overgebleven maaltijd met vlees, ren je eindeloos over het strand of huil je mee met een oproep tot het gebed. Dag in dag uit dwalen Zeytin, Nazar en puppy Kartal door de straten van Istanboel – de camera volgt hen op deze reis. Wanneer de zwerfhonden plezier lijken te hebben in het plagen van een kat, doet Stray denken aan documentairehit Kedi (2016), een eerbetoon aan de zwerfkatten van Istanboel. Het ene moment luisteren we mee met gesprekken van de inwoners van de Turkse stad, het andere moment bevinden de honden zich plotseling midden in een demonstratie. Een groep Syrische jongeren besluit voor puppy Kartal te zorgen, terwijl Zeytin en Nazar hun toevlucht zoeken bij de outcasts van de Turkse samenleving. Stray is een zintuigelijke mozaïekfilm door de ogen van zwerfhonden, vol inspirerende reflecties op vrijheid, solidariteit en naastenliefde.

Little Nightmares II krijgt gratis 'Enhanced Edition' update

Little Nightmares II Enhanced Edition is nu beschikbaar voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Als je de oude versie van de game al hebt is dit een gratis update. De Enhanced Edition verbetert de graphics met behulp van ray-tracing en meer gedetailleerde schaduwen. Verder ondersteunt de game nu 5.1 en 7.1 audio.

Little Nightmares II is een horror platformer. Dit keer kruip je in de huid van Mono, een jongen die vastzit in een vervormde wereld. Hij wordt vergezeld door Six, de hoofdrolspeler uit de eerste game, die dit keer computergestuurd zal zijn. Spelers zullen een band moeten opbouwen en moeten samenwerken met Six om puzzels op te lossen, de geheimen van de wereld te ontdekken en te ontsnappen aan de bewoners, zoals de Hunter en de Teacher.

Pornoacteur Ron Jeremy (68) zou 21 vrouwen hebben verkracht

21 vrouwen beschuldigen pornoacteur Ron Jeremy van verkrachting of aanranding. Het jongste vermeende slachtoffer zou op het moment van het misdrijf nog maar 15 jaar oud zijn geweest. Nu moet de 68-jarige Jeremy, die zichzelf omschrijft als "seks-geobsedeerd", zich verantwoorden voor een rechtbank in Los Angeles.

In juni 2020 werd Jeremy voor het eerst beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag, dit zou gaan om het verkrachten van drie vrouwen en het seksueel misbruiken van een vierde. Zijn advocaat heeft de beschuldigingen van tafel geveegd. Jeremy's verschijning voor de rechtbank in Los Angeles heeft echter geleid tot een golf van nieuwe beschuldigingen.

Sinds de jaren zeventig is Jeremy in meer dan 1.700 pornofilms verschenen. Zijn handelsmerk was zijn snor. Jeremy's advocaat, Stuart Goldfarb, heeft na de eerste beschuldigingen in 2020 aangegeven dat de pornoacteur "geen verkrachter" was, maar "de minnaar van meer dan 4.000 vrouwen". Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij een levenslange gevangenisstraf.

Meer te dikke volwassenen tevreden met hun overgewicht

Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder met matig overgewicht was in 2018-2020 ruim de helft tevreden met hun gewicht. Van de volwassenen met ernstig overgewicht was dat een kwart. Ten opzichte van 2015-2017 steeg het deel van de volwassenen met ernstig overgewicht dat aangeeft hier tevreden mee te zijn. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, dit aandeel is vanaf 2015 onveranderd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de enquête Sociale samenhang en welzijn worden vragen gesteld over tevredenheid met het gewicht. Mensen van 18 jaar of ouder met ernstig overgewicht zijn het minst tevreden over hun gewicht (26 procent). Van de mensen met matig overgewicht zegt 54 procent tevreden te zijn met hun gewicht, van degenen met een normaal gewicht is dat 85 procent.

Vaker tevreden met ernstig overgewicht
Het deel van de volwassenen met ernstig overgewicht dat aangaf tevreden te zijn met hun gewicht, nam toe van 22 procent in 2015-2017 tot 26 procent in 2018-2020.

Twee derde Nederlanders tevreden met gewicht
In de periode 2018-2020 was 66 procent van de volwassen Nederlanders tevreden met zijn of haar gewicht, 12 procent was ontevreden, en 23 procent was niet tevreden maar ook niet ontevreden. Mannen zijn vaker tevreden met hun gewicht (69 procent) dan vrouwen (62 procent).
Ouderen zijn naar verhouding het vaakst tevreden met hun gewicht: 79 procent van de 75-plussers, tegen 60 procent van de 45- tot 55-jarigen. Ook jongeren (18 tot 25 jaar) tonen zich relatief vaak tevreden met hun gewicht (69 procent).

Helft Nederlanders heeft overgewicht
Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders van 20 jaar of ouder in 2020 overgewicht had: 37 procent had matig overgewicht en 14 procent ernstig overgewicht. In de jaren 80 had ongeveer een derde overgewicht, daarna nam dit toe tot ongeveer halverwege de jaren ‘10. In de onderzochte periode 2015-2020 was het percentage Nederlanders met overgewicht nagenoeg stabiel.
Mannen hebben vaker dan vrouwen te maken met overgewicht: 54 tegen 48 procent, maar vrouwen hebben vaker ernstig overgewicht (16 procent, tegen 13 procent van de mannen).

Overgewicht ( Pixabay)
Overgewicht ( Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: enorm zandkasteel

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Zandkastelen bouwen konden we toen we klaar waren als de beste natuurlijk, maar wist je dat het vast niet de buurt kwam bij het grootste zandkasteel ter wereld? In Denemarken werd deze zomer het hoogste zandkasteel ooit gebouwd. Met 21,16 meter leverden de bouwers in Blokhus een indrukwekkend bouwwerk af:

Nederland stopt vandaag met evacuaties uit Kabul wegens terreurdreiging

Nederland stopt vandaag met het evacueren van mensen uit Afghanistan. De activiteiten op de luchthaven van de hoofdstad Kabul wordt op aanwijzing van de Amerikanen gestopt, laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten. Er zou sprake zijn van terreurdreiging. Lees verder bij het AD.

"In het licht van de zeer snel verslechterende situatie op en rond het vliegveld kunnen mensen die uit Afghanistan weg willen niet meer door Nederlands worden geassisteerd bij de toegang tot het vliegveld”, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. "Dit is een pijnlijk moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven.”

Nederland stelt vertrekplan uit Kabul in werking

Nederland moet vandaag vertrekken uit Kabul. Dit is een pijnlijk moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven. Het vertrekplan treedt nu in werking voor het ambassadeteam en de 90 Nederlandse militairen. De aanwezige militairen en het ambassadeteam gaan zo lang als mogelijk door met het evacueren van mensen en vertrekken met de laatste vluchten. Zoveel mogelijk evacués worden meegenomen op de vluchten die voor vandaag gepland staan.

De Verenigde Staten hebben al eerder aangekondigd dat zij 31 augustus vertrekken uit Kabul. Enkele dagen voor die datum moeten grote aantallen Amerikaanse militairen en materieel uitvliegen. Eerder meldde het Kabinet al dat Nederland er rekening mee houdt dat de coalitietroepen op korte termijn moeten vertrekken. Voordat de Verenigde Staten weg gaan, vertrekken eerst andere landen die een belangrijke bijdrage leveren aan de beveiliging van het vliegveld. Nederland is afhankelijk van hun aanwezigheid voor de evacuatie uit Afghanistan en de veiligheid op en rondom het vliegveld.

De Nederlandse Krijgsmacht blijft met een C-130 en een klein team militairen aanwezig in de regio. Deze C-130 is snel inzetbaar mocht, geheel tegen de verwachtingen in, de kans zich voordoen toch extra personen vanuit Kabul in veiligheid te brengen. Ook is met de coalitiepartners die later vertrekken afgesproken dat kleine aantallen evacués met eindbestemming Nederland op hun vluchten kunnen worden meegenomen.

Ook deze laatste uren van het evacuatieproces zijn zeer complex. Er kunnen daarom op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan over de operatie. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie geven later vandaag meer informatie over de voortgang van het vertrekplan en wat Nederland kan doen voor de mensen die achterblijven.

Valheim: Hearth & Home uitbreiding

Valheim krijgt met Hearth and Home een nieuwe uitbreiding. Het is de eerste grote update voor het spel. Met de update krijgen spelers meerdere manier om voedsel te verdelen en nog een reeks aan andere nieuwe functionaliteiten. 

Valheim is een survival game waar je met twee tot tien spelers samen kunt spelen.  Het spel kwam eerder dit jaar uit en is al meer dan 6 miljoen keer verkocht.


Ollongren en Broekers-Knol luiden noodklok: 'asielopvang is vol'

De opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat om verschillende redenen onder grote druk. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Staatssecretaris Broekers-Knol (asielzaken) en doen daarom een oproep aan onder andere provincies en gemeenten om waar mogelijk hulp te bieden bij het vergroten van de opvangcapaciteit en het (tijdelijk) huisvesten van vergunninghouders.

Toegenomen instroom
Steeds meer mensen komen uit landen als Afghanistan, Libanon, Belarus en Turkije om een veilig onderkomen te zoeken in Nederland. Omdat internationale reisbeperkingen worden opgeheven volgen ook steeds meer zogenoemde nareizigers, zoals familieleden van mensen die al een verblijfsvergunning hebben.

In de afgelopen zeven weken ging het om een stijging van ongeveer 1600 mensen. Dit alles betekent dat op een totale opvangcapaciteit van ruim 29.000 plekken, er op dit moment ruim 27.000 bezet zijn.

Te weinig huisvesting
Daarnaast veroorzaakt krapte op de woningmarkt problemen met het vinden van huisvesting voor mensen die al een verblijfsvergunning hebben. Op dit moment verblijven er ongeveer 11.000 vergunninghouders in de opvang, waarvan ruim 6.000 al langer dan de afgesproken 14 weken na vergunningverlening. Als vergunninghouders te lang in de opvang verblijven, belemmert dat hun integratie en participatie.

Gezamenlijke actie
Staatssecretaris Broekers-Knol en minister Ollongren doen daarom een dringende oproep aan Commissarissen van de Koning, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders om te helpen bij het vergroten van de reguliere opvangcapaciteit van het COA en om voor, desnoods tijdelijke, huisvesting te zorgen voor vergunninghouders.

In de brief worden vijf maatregelen genoemd die hierbij moeten helpen. Er moeten met spoed meer tijdelijke woonvoorzieningen komen. Door het COA en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zijn locaties in eigendom geïnventariseerd die met spoed gereed kunnen worden voor dit doel.

Lokale overheden worden opgeroepen snel leegstaande panden beschikbaar te maken voor de huisvesting van vergunninghouders en opvang van asielzoekers. Zet leegstaande hotels in, die kunnen worden ondersteund door een zogeheten ‘hotelregeling’. 

Zorg dat er meer sobere opvang locaties voor asielzoekers met een kansarme asielaanvraag komen. Help COA bij het vinden van noodopvanglocaties.

Daarnaast stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties later dit jaar een financiële regeling open voor huisvesting van aandachtsgroepen. Een bedrag van 15 miljoen euro wordt gereserveerd voor vergunninghouders.

Crisisnoodopvang
Het is belangrijk dat het Rijk, provincies, gemeenten en het COA gezamenlijk maatregelen treffen. Ook de hulp van andere partijen, zoals maatschappelijke hulporganisaties, zal hard nodig zijn. Zonder ondersteuning zit het COA naar verwachting binnen enkele weken vol en is crisisnoodopvang nodig.

Dat betekent dat tijdelijke locaties worden gebruikt die eigenlijk niet bedoeld zijn voor opvang, zoals sporthallen. Alle inzet is erop gericht om dit uiterst onwenselijke scenario af te wenden.

Huisartsen weigeren illegalen

Een grote groep ongedocumenteerden illegalen in Amsterdam blijft verstoken van huisartsenzorg. Een kleine twintig procent van de praktijken weigert bewust patiënten zonder papieren. Naast de algemene drukte spelen taalbarrière en financiële onduidelijkheid een grote rol.

Zaza is 68 jaar oud, ongedocumenteerd illegaal en heeft suikerziekte. Ze woont nu twintig jaar in Nederland, maar kon nooit bij een vaste huisarts terecht. Dit probleem geldt niet alleen voor Zaza. In Amsterdam zijn volgens de gemeente naar schatting vijftienduizend ongedocumenteerden illegalen, hoeveel van hen geen vaste huisarts hebben, is niet precies bekend.

Voor Dokters van de Wereld deed Nannet Moons onderzoek naar het weigeren van ongedocumenteerden illegalen onder Amsterdamse huisartsen. Een kleine twintig procent van de artsen weigert deze patiëntengroep bewust. Vooral de taalbarrière is voor artsen een probleem. "Ook krijgen artsen niet altijd betaald voor de zorg die ze geleverd hebben", aldus Moons. Een kwart van de Amsterdamse huisartsen geeft aan meer informatie nodig te hebben over declaratiemogelijkheden.

Taal en financiën
Zaza is blij dat ze zelf naar het ziekenhuis kan als er hele urgente zorg nodig is. "Zonder die zorg was ik al dood geweest", zegt ze. Maar deze optie is uitzonderlijk, dit is niet hoe het Nederlandse zorgsysteem werkt. Het vinden van een vaste dokter heeft Zaza inmiddels opgegeven. "Doordat ik al vaak geweigerd ben, doe ik niet eens meer de moeite om een huisarts te vinden."

Joost Zaat is een van de vrijwillige dokters bij Kruispost, waar ongedocumenteerden illegalen terecht kunnen voor acute zorg. Het belang van deze mensen is volgens hem groot. "Het zijn de Amsterdammers die schoonmaken, die huizen bouwen." Hij herkent en begrijpt het probleem van de huisartsen. "Voor deze groep moet je heel veel verschillende formulieren invullen, je krijgt je geld laat, er is altijd gedoe."

Een collectief probleem
Het capaciteitsprobleem zal niet zo maar zijn opgelost. "Maar", zegt Moons, "door bijvoorbeeld declaraties van deze zorg te digitaliseren maak je het voor de zorgverleners al een stuk toegankelijker." Ook Zaat ziet het probleem niet zo maar verdwijnen, maar vindt het belangrijk om het als een collectief probleem te zien. "Als iedere huisarts nou eens tien van deze patiënten zou nemen, dan zijn ze al een heel stuk verder."

Saints Row: The Third - Remastered tijdelijk gratis voor pc

Saints Row: The Third - Remastered is nu gratis verkrijgbaar in de Epic Store voor pc. Saints Row: The Third kwam uit in 2011 en speelt zich af in Steelport. In deze stad is er een conflict tussen The Third Street Saints en The Syndicate, een rivaliserende criminele groep.

Saints Row: The Third - Remastered is een opgepoetste versie inclusief alle DLC(30 in totaal). Deze week werd er een nieuwe Saints Row aangekondigd. Lees hier de preview op FOK!


Vuelta: Etappe 12 - Met een tweeluik in de finale

De elfde etappe van de Vuelta a España kende een behoorlijke finish: Primoz Roglic won op de onmogelijk steile muur van Valdepeñas de Jaén. Vandaag een iets andere etappe, dit keer met start in Jaén.

De heren zetten koers richting Córdoba, 175 kilometer verderop. De eerste zeventig kilometer gaan netto omlaag, met nog wel wat korte klimmetjes, de finale kent een tweeluik: een beklimming die eigenlijk uit twee stuks bestaat en daarna nog een beklimming met stukken van ver boven de tien procent, waarna een afdaling en vlak stuk richting de finish volgt.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier vinden we weer alle details, zoals temperaturen van 37 graden rondom Córdoba. Rond een uur of één gaat men van start, Eurosport is er tegen drie uur bij en Sporza nog weer een uur later. De finish staat ook vandaag weer tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: niets bijzonders voorlopig

herfstbanner

Goeiedag.  

Het is vandaag precies zo gegaan zoals ik gisteren vertelde. We begonnen met veel zon, maar uiteindelijk trok de bewolking het land binnen en momenteel is het maar een trieste bedoening in ons land. Ook de opklaringen in het zuiden zullen zo gaan verdwijnen. Vervolgens begon het kwik ook te zakken van 22 graden in de zon naar 17 in de bewoking.

Vannacht is het bewolkt en zo her en der valt er een beetje regen- of motregen. De minima liggen rond de 14 graden.

Ook morgen is er vrij veel bewolking aanwezig. Toch denk ik wel dat de de zon er ook af en toe bij komt kijken. Die kans is in het westen het grootst. De kans op een kleine bui is daarentegen weer het grootst in het oosten. De temperaturen liggen rond de 20 graden. De wind is noordelijk en is matig tot vrij krachtig. In het noordelijk kustgebied later mogelijk krachtig.

De komende dagen zullen we niet veel beleven op weergebied. Aan de frisse kant, wolkenvelden, af en toe zon en op vrijdag en zaterdag kans op wat regen en dit met name in het zuiden van het land.

Fijne avond!  

 
De heidevelden bij Rafferden (Foto: Charged)
Een prachtig heidegebied bij Afferden. Charged was daar aan het wandelen met 'de jongens' en zijn vriendin Winterstorm666. (Foto: Charged)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.