FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 augustus 2021

Nederlandse paralympiërs pakken medailles in Tokyo, monsterzege rolstoelbasketbalsters

Dag drie op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Nederland weer enkele medailles opgeleverd. Goud zat er dit keer een dagje niet in, maar ook in sporten waar nog geen medailles werden verdeeld konden wel mooie zeges gevierd worden.

Rolstoeltennis - Mannenenkelspel
Met achtste finales én een ronde daar nog voor is het paralympische toernooi enorm veel groter dan de Grand Slams, waar acht spelers meedoen. Maikel Scheffers, iemand met Grand Slam-ervaring, opende met een 6-4, 6-3 zege op de Amerikaan Conner Stroud, terwijl Tom Egberink een bye had.

Carlos Anker ging met twee keer 1-6 onderuit tegen de als negende geplaatste Japanner Takashi Sanada, Ruben Spaargaren - als zestiende geplaatst - rekende met 6-0, 6-1 af met de Oostenrijker Josef Riegler.

Rolstoeltennis - Quads mannen dubbelspel
Sam Schröder is de laatste twee jaar bezig aan een doorbraak en samen met Niels Vink is hij op medaillejacht in Tokyo. Dat begon goed: de Amerikaanse grootheid David Wagner werd samen met Bryan Barten met 6-2, 6-1 duidelijk opzij gezet.

Atletiek - 100m vrouwen T35
Nienke Timmer kreeg tijdens de zwangerschap van haar moeder niet genoeg zuurstof en heeft daardoor spierspasmes, vooral in haar benen. Ze pakte in 2019 in Dubai brons op het WK, maar had het in Tokyo moeilijk in haar serie: met 15,68 seconden wist ze zich wel als tijdsnelste nog te plaatsen voor de finale. Daarin kwam ze er niet echt aan te pas en in een voor haar doen keurige tijd van 15,49 seconden pakte ze een zevende plek, wel ruim achter het nieuwe wereldrecord van de Chinese - nu tweevoudig - kampioene Zhou Xia.

Baanwielrennen - 500m tijdrit vrouwen C1-3
In Rio was er paralympisch goud voor Alyda Norbruis, die kort na haar geboorte een hersenbloeding kreeg en daardoor gedeeltelijk verlamd is aan de linkerkant van haar lichaam. Goud zat er in Tokyo net niet in: de Nederlandse snelde naar het zilver, achter de Australische Amanda Reid.

Baanwielrennen - Individuele achtervolging mannen C5
Daniel Abraham Gebru, in Eritrea geboren met een onderontwikkeld linkerbeen en gedurende de oorlog aldaar ontsnapt richting Nederland, won in Rio goud op de wegrit. Dat is ook nu zijn beste kans, maar de vorm is er alvast: de drievoudig wereldkampioen tijdrijden snelde naar plek vijf op de vier kilometer lange achtervolging.

Baanwielrennen - 500m tijdrit vrouwen C4-5
In 2018, 2019 en 2020 was er de wereldtitel voor Caroline Groot, die een beperking opliep nadat er bij een operatie iets fout was gegaan. In Tokyo snelde ze naar een nieuw wereldrecord in de klasse C5, goed voor brons in de wedstrijd: ook de klasse C4 deed mee, daarin waren twee atletes nog wat sneller dan Groot.

Paardensport - Dressuur individuele proef Grade III
Rixt van der Horst werd net als haar tweelingbroer tien weken te vroeg geboren, terwijl haar ouders nog op vakantie waren in Luxemburg. Op haar derde bleek ze een vorm van cerebrale parese te hebben, later ontwikkelde ze een liefde voor de paardensport. In Tokyo was er brons op de individuele proef op paard Findsley, met haar top-8-positie mag ze ook de vrije stijl-proef doen.

Roeien - Gemengde dubbeltwee PR2
Annika van der Meer onderging in 2007 een knieoperatie, waarbij het een en ander fout liep, met ischemie in haar rechterbeen als gevolg: onvoldoende doorbloeding. Corné de Koning heeft een linkerbeen dat dertig centimeter korter is dan zijn rechterbeen, samen won het duo onder meer al twee wereldtitels in het roeien. In Tokyo begonnen ze met plek twee in de series aardig, maar ze moeten wel de herkansingen in om de finale te halen.

Zwemmen - 50m vrije slag vrouwen S11
De blind geboren Liesette Bruinsma won op haar vijftiende al vijf medailles in Rio, waaronder dubbel goud. Op de 50m vrije slag pakte ze het brons, maar dat zat er in Tokyo niet in: met 30,43 seconden was ze veel sneller dan in Rio, maar het niveau is zo enorm gestegen dat ze alsnog een dikke halve seconde achter het brons op plek vier eindigde - goud ging zelfs in een wereldrecord van 29,46 seconden naar de Chinese Ma Jia.

Tafeltennis - Vrouwen
Frederique van Hoof moest in klasse 8 haar laatste groepswedstrijd winnen om nog naar de kwartfinales te mogen, maar dat zat er niet in. Zsofia Arloy uit Hongarije was met 10-12, 5-11, 3-11 een flinke maat te groot. Kelly van Zon staat in klasse 7 wél in de kwartfinales, die speelt ze zaterdag, net als de eventuele halve finale.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
We mogen gerust zeggen dat Algerije niet het niveau heeft van bijvoorbeeld Nederland. Na één kwart stond het 23-0, halverwege was de stand al 57-12. De Algerijnse dames maakten nog zes punten in het derde kwart, maar kwart vier (30-0) was toch weer ietwat pijnlijk: 109-18 was de eindstand, met 33 punten voor Mariska Beijer en 23 voor Cher Korver.

Random Pics van de Dag #400

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random. En vandaag een extra lange want we zijn alweer bij deeltje 400 aangekomen!

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Fortuna Sittard - RKC

Het duel tussen Fortuna Sittard en RKC Waalwijk heeft vrijdagavond geen winnaar gekregen. Beide ploegen kwamen een keer op voorsprong in Sittard, maar beide ploegen moesten uiteindelijk genoegen nemen met één punt.

RKC speelde vanaf het eerste fluitsignaal aanvallend en creëerde veel kansen. Toch was het Fortuna Sittard dat op voorsprong. Samy Baghdadi zette de thuisploeg op voorsprong uit een assist van Mats Seuntjens. RKC zorgde nog voor rust voor de gelijkmaker. Uit een corner scoorde Michiel Kramer voor de uitploeg.

Na rust maakte Kramer zijn tweede van de avond en alweer zijn derde doelpunt van het seizoen. De RKC-spits zorgde met een kopbal voor de 1-2, maar tien minuten later na het tweede doelpunt van RKC stond het alweer gelijk tussen de beide ploegen. Seuntjens was de maker van het doelpunt. Na de 2-2 probeerde de thuisploeg het nog wel, maar beide ploegen kwamen niet meer tot scoren.

Fortuna Sittard

2 - 2

RKC Waalwijk

 23' Baghdadi
 68' Seuntjens
   38' Kramer
 55' Kramer
 
 Gele kaart: Angha, (Fortuna Sittard), Odgaard, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: -
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Rota
Angha
Janssen
Ferati
Tekie
Flemming
Duarte (Rienstra/60)
Hansson
Seuntjens
Baghdadi (Lake/60)
  Vaessen
Gaari
Meulensteen
Touba
Büttner (Bel Hassani/ 85)
Azhil (Oukili/84)
v.d.Venne (Daneels/79)
Anita (El Bouchataoui/79)
Odgaard
Kramer
Bakari

Ronaldo keert na twaalf jaar terug bij Manchester United

Manchester United heeft vrijdag bekendgemaakt dat Cristiano Ronaldo na twaalf jaar weer terugkeert. De Engelsen hebben een akkoord bereikt met Juventus over de overgang van Ronaldo. De Portugees moet wel nog een persoonlijke overeenkomst vinden, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Normaal gesproken gaat hij een contract van twee jaar tekenen.

Cristiano Ronaldo begon zijn loopbaan bij Sporting Portugal en stapte in 2003 over naar Man United. Hij speelde tot 2009 bij de club waarin hij drie keer de Premier League wist te winnen en in 2008 de Champions League wist te winnen. Na een periode van zes jaar waarin veel succes werd gehaald trok hij naar Real Madrid voor 94 miljoen euro. Na negen seizoenen bij Real Madrid ging hij naar Juventus, waar hij drie seizoenen speelde met onder meer twee kampioenschappen bij de Italiaanse club. Toch werd het geen succes bij Juventus doordat ze steeds vroeg in de Champions League werden uitgeschakeld. 

Ronaldo leek vanochtend nog hard op weg naar Manchester City. Dat zorgde voor een hoop teleurstelling bij de Manchester United-fans, maar vrijdagmiddag kwam het nieuws dat hij toch op weg was naar zijn oude club, mede dankzij bemoeienis van zijn oude manager Sir Alex Ferguson en Bruno Fernandes. Dit alles leidde tot een terugkeer van Ronaldo, die als speler van Man Utd goed was voor 118 goals en 69 assists in 292 wedstrijden.

Voor Man Utd is Ronaldo de derde mega-aanwinst van dit seizoen. Eerder werden Jadon Sancho (Borussia Dortmund) en Raphaël Varane (Real Madrid) toegevoegd aan de selectie.

Sénéchal sprint naar winst in Vuelta na afhaken van ploeggenoot Jakobsen

Florian Sénéchal heeft Deceuninck-Quick Step een derde ritzege bezorgd in deze Vuelta. In een chaotische finale moest hun sprinter Fabio Jakobsen afhaken, maar Sénéchal rondde het werk alsnog af voor hun team en was het alweer de derde ritzege van de Belgische ploeg deze Vuelta.

Vandaag stond de laatste vlakke etappe van deze Vuelta op het programma en de sprinters konden zich nog een keer tonen in de massasprint. Na de aangekondigde sprint kregen we een rustig verloop. Drie koplopers reden lange tijd vooruit, maar vormde nooit een bedreiging voor het peloton. In het peloton was er wel even opwinding door de wind en het even in waaiers werd getrokken, maar dat was snel weer gedaan en konden we zoals verwacht gaan sprinten.

Deceuninck-Quick Step trok het in de laatste kilometers op een lint en het zorgde dat meerdere sprinters hun sprint al hadden gereden voordat er überhaupt gesprint kon worden. Ook de groenetruidrager Jakobsen kon het wiel niet houden van hun ploeggenoten en moest de Belgische ploeg het anders doen en dat lukte ook nog. Sénéchal sprintte naar de zege in Villanueva de la Serena en boekte zijn eerste ritzege in een grote ronde. Hij won voor de Italianen Matteo Trentin en Alberto Dainese.

KKD: Speelronde 4, een drukke vrijdag

Het is weer vrijdag en dat betekent dat er weer wordt gevoetbald in de Keuken Kampioen Divisie. Vandaag staan er 9 wedstrijden op het programma waarvan een live wordt uitgezonden op ESPN 3, dit zal deze week NAC - ADO Den Haag zijn. Alle overige wedstrijden zijn te zien in het schakelkanaal waar ook de Eredivisiewedstrijd wat net zo goed een KKD-wedstrijd kon zijn te zien is, dan heb ik het over Fortuna Sittard - RKC Waalwijk. Ook is de wedstrijd uit de Bundesliga daarin te vinden, Borussia Dortmund dat in de CL poule van Ajax zit, speelt om 20:30 tegen Hoffenheim. De overige wedstrijden beginnen om 20:00.

Er zijn deze ronde erg leuke wedstrijden te zien naast NAC Breda - ADO Den Haag, ook Roda JC - Almere City is er een om in de gaten te houden. Almere City staat erg laag (19e) op de ranglijst, net als andere kanshebbers voor promotie. Roda JC zit prima op een tweede plek. Ook FC Volendam dat op een 17e plek staat heeft betere starts gekend, zij nemen het op tegen MVV Maastricht dat op een prima 7e plek staat.

Nieuwkomer FC Emmen ontvangt De Graafschap dat een valste start kende maar inmiddels op een 5e plek staat, FC Emmen moet nog flink aan de bak om in de hogere regionen te komen, zij staan nu 13e. Dan door naar de volgende nieuwkomer, VVV Venlo krijgt Jong AZ op bezoek, de verassende koploper met als enige de volle buit; 9 punten uit 3 wedstrijden. Ook kennen we een mooie derby met FC Eindhoven - FC Den Bosch, beiden staan in de top tien en hebben eigenlijk weinig te klagen. 

De club met de rode lantaarn, Helmond Sport krijgt Jong PSV op bezoek vanaf een 11e plek. De volgende beloftenploeg die we tegen komen is Jong Ajax, zij nemen het op tegen Excelsior op De Toekomst. De verschillen zijn in deze wedstrijd klein, maar 2 plekken en 1 punt. Maar het kan nog kleiner, de laatste wedstrijd op het programma voor vanavond is Jong FC Utrecht - Telstar. Beide hebben 2 maal gelijk gespeeld en eenmaal verloren. Beiden hebben 2 punten en een doelsaldo van -1. 

Zaterdag om 16:30 is de laatste wedstrijd van deze speelronde, TOP Oss - FC Dordrecht. 

COVID-19: 2.853 positief getesten en 4 doden, totaal 1.931.833 en 17.985

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.853 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.931.833 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 60 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 437 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 17 patiënten opgenomen, er liggen nu 222 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.985 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus. 

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Aanscherping userpolicy - lees dit!

De voorgaande policy blijft volledig van kracht en vind je op https://forum.fok.nl/topic/2486904
Aanvullend geldt per direct het volgende (een hernieuwde uitleg van de bestaande policy en aankondiging van een wat striktere handhaving)

Gedragspolicy
Per direct veranderen er niet echt een aantal dingen, maar zullen we strakker gaan toezien op een aantal zaken die eigenlijk al nooit mochten en die er helaas toch hier en daar zijn ingeslopen. Dat heeft vooral te maken met zaken als racistisch en discriminerend taalgebruik en persoonlijke aanvallen, maar strekt zich tevens uit naar getroll, lollig doen in serieuze topics, het aanvallen van topicstarters, 'pseudomodden' en ander sfeerverpestend gedrag.

Racisme, discriminatie en persoonlijke aanvallen
Het is gebleken dat onder zowel users als crewleden het gevoel heerst dat er niet of nauwelijks tegen wordt opgetreden, ondanks het feit dat er dagelijks honderden posts verwijderd worden. Racistisch en discriminerend taalgebruik zijn gewoonweg niet toegestaan in een haatdragende context, en het op persoonlijk vlak aanvallen van medeusers is dat óók niet. Dat is ook nooit toegestaan geweest, maar we zullen hier de komende tijd de teugels strakker op gaan trekken.

Daaronder valt tevens het schofferen van groepen mensen in welke vorm dan ook, om iets waar ze niet zelf voor gekozen hebben. Denk aan land van herkomst, etniciteit, huidskleur, seksuele voorkeur etc. We vallen dus niemand aan om wat die persoon of groep is en waar die persoon of groep niets aan kan doen.

Daaronder valt dus NIET het zelfgekozen -of veroorzaakte, zoals dik/dun, roken, drinken, geloof, welke baan je hebt enz. tenzij dit geldt als persoonlijke aanval richting de gesprekspartners op FOK! zelf. Je mag dus prima het katholieke geloof onzinnig of slecht vinden, om maar iets te noemen, maar niet een katholieke medeuser aanvallen op het feit dat hij katholiek is. Of vvd-er. Of een dikke, rokende kaalkop. Of een uitkeringstrekker. Of wat dan ook. Op het moment dat dat als manier wordt gebruikt om iemand aan te vallen of beledigen kan hierop gewoon worden ingegrepen, en kun je tegen bans aan lopen. We behandelen elkaar hier op respectvolle wijze en discussiëren op argumenten. Ook het direct uitschelden van medeusers voor nazi, fascist, racist, linkse wegkijker, wappie, tokkie, landverrader, bruinhemd, pedofiel etc is vanzelfsprekend niet toegestaan.

Verspreiden persoonsgegevens
Het verspreiden van persoonsgegevens is niet toegestaan. Dat houdt in; geen echte namen, woonplaatsen, genoten opleidingen, medische informatie, religieuze voorkeur, etniciteit etc van medeFOK!kers of - indien dit niet publiekelijk bekend is - derden. Geen (verkapte) oproepen tot het lastigvallen van personen, bedrijven, instanties etc.

Trollen, 'pseudomodden', lollig/offtopic/vervelend doen in serieuze topics
Het lollig, offtopic of vervelend doen in serieuze topics en forums is niet toegestaan. Ja, een klein grapje tussendoor moet kunnen, maar dat kan prima in een reactie waarin je tevens een serieus antwoord of serieuze reactie geeft. Roepen dat een topicstarter kut is, een openingspost kut is, je denkt dat het verhaal verzonnen is, je vermoedt dat iemand een kloon is van die-of-gene enz enz zijn allemaal zaken die niet nodig, storend en ongewenst zijn en de discussie verstoren voor anderen en die dus aangepakt zullen worden.

Doelbewust beledigende, denigrerende termen gebruiken in hatelijke context
* De 'grote blonde leider' heet gewoon Geert Wilders
* BLM staat voor Black Lives Matter, niet voor BurnLootMurder of wat dan ook
* Geitenneukers / zandbakvolk / haatbaarden etc zijn allemaal termen die wij niet nodig achten en niet wenselijk vinden, net als kuthollanders bijvoorbeeld
* Hoewel het nogal een achterhaald iets is mag je natuurlijk vinden dat iets als homoseksualiteit onnatuurlijk is. Toch kun je dat dat op respectvolle wijze uiten. Pedo's en homo's met elkaar vergelijken doen we niet. Homo's 'vies' noemen of homoseksualiteit een psychische afwijking noemen ook niet, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Je mening mag je hebben en tot op zekere hoogte bij ons uiten, maar wel altijd op een fatsoenlijke en respectvolle manier.

Belangrijk is dus waarom iemand iets zegt. De intentie is vanzelfsprekend belangrijker dan de volgorde van een paar letters. Het doel is om de boel weer wat gezelligheid en gemoedelijkheid te geven, zonder meningen die gewoon normaal zijn geformuleerd te weren. Dat laatste zou een discussie onmogelijk maken, en dat is voor een forum een beetje alsof je het water uit een zwembad laat lopen en dan zegt tegen mensen die binnen komen 'zwem ze!'.

Bedenk bij alles wat je post vooraf
* kan ik dit vriendelijker verwoorden?
* is wat ik schrijf legaal?
En vergeet niet: jouw vrijheid om je mening op zeer grove wijze te uiten is niet onze verplichting die mening te publiceren. Wil je perse doelbewust schofferen, doe dat dan onder je eigen persoonlijke naam én draag zelf de verantwoordelijkheid door het op je eigen site of social te zetten.

FOK! is altijd een plek geweest waar we er trots op zijn dat IEDEREEN welkom is. Laten we dat vooral zo houden en laten we de boel wat gezelliger houden. De wereld is al somber genoeg.
En Let's make FOK! great again!

(lees ook https://forum.fok.nl/topic/2486904 en natuurlijk de Algemene Voorwaarden)

Reclame Code Commissie: Shell-reclames met claim ‘CO2-neutraal’ zijn misleidend

Shell reclames met de claim ‘CO2-neutraal’ zijn misleidend, zo oordeelt de Reclame Code Commissie vandaag in twee zaken tegen de oliegigant. De klachten waren ingediend door rechtenstudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en de bezorgde burger André Kodde. "Wij zijn enorm blij met deze uitspraak. Het bevestigt hoe misleidend claims over CO2-neutraliteit vaak zijn, terwijl die tegenwoordig te pas en te onpas rondgestrooid worden”, zegt Xander de Vries namens de studenten.

De negen studenten van de VU Climate and Sustainability Law Clinic worden gesteund door Reclame Fossielvrij en Greenpeace. Zij maken bezwaar tegen reclames waarin Shell z’n klanten belooft om voor 1 cent extra per liter de CO2-uitstoot van hun tankbeurt volledig te compenseren met bosbehoud en boomaanplant. De Reclame Code Commissie gaat mee in het betoog van de studenten dat de compensatiemaatregelen van Shell de milieuschade van CO2 nooit teniet doen. De schade van CO2 aan het klimaat staat immers vast, terwijl de olie- en gasmultinational nooit kan garanderen hoeveel en hoe lang bosbehoud en geplante bomen CO2 uit de lucht vasthouden. De Reclame Code Commissie laat daarbij zwaar meewegen dat Shell een absolute milieuclaim maakt zonder dat het die claim kan onderbouwen met verifieerbare en onafhankelijke bronnen. “Bedrijven kunnen claims over CO2-compensatie wetenschappelijk niet hard maken”, aldus Clemens Kaupa, universitair docent klimaatrecht aan de Vrije Universiteit en leider van de Law Clinic. “In het licht van deze uitspraak zal het moeilijk, zo niet onmogelijk, worden om dergelijke claims te blijven promoten.”

“Volkomen terecht dat Shell nu aangepakt wordt want hun klimaatambities leunen voor een groot deel op CO2-compensatie”, zegt Femke Sleegers, campagnecoördinator van Reclame Fossielvrij. “Deze uitspraak strekt verder dan Shell, omdat veel bedrijven hun klanten beloven dat zij door bomenaanplant CO2-neutraal kunnen rijden of reizen. Dat mogen ze nu niet meer zeggen.”

“Met de uitspraak wordt een stokje gestoken voor de misleiding van Shell. Deze fossiele reclames strooien alleen maar zand in onze ogen. Ze verhullen dat grote vervuilers als Shell gewoon doorgaan met vervuilen. In plaats van zelf iets aan hun uitstoot te veranderen, wast Shell z’n vuile imago groen en legt het de verantwoordelijkheid bij de consument. Dat is onacceptabel”, zegt Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace Nederland.

Shell reclame op tankwagen misleidend
Onafhankelijk van de studenten maakte consument André Kodde bezwaar tegen de Shell-tankwagen met de tekst ‘Ik ben CO2-neutraal op weg. U ook?’.
In deze zaak beslist de Reclame Code Commissie ook vandaag dat de tekst misleidend is; mensen worden op het verkeerde been gezet omdat de lading van de tankwagen (met fossiele brandstof) en Shell beide niet ‘CO2-neutraal’ zijn. In z’n verweer had Shell aangevoerd dat de tankwagen CO2-neutraal reed, omdat hij deelneemt aan het ‘1 cent’-programma. Dat argument verwijst de Commissie naar de prullenbak met een korte verwijzing naar de uitspraak in de zaak van de studenten.

Shell moet al deze reclames verwijderen, vinden de klagers. De uitspraak geldt ook voor nieuwe marketing en reclame-uitingen, zoals bijvoorbeeld CO2-gecompenseerd gas van het gisteren gelanceerde Shell Energy. Reclame Fossielvrij en Greenpeace pleiten voor een totaalverbod op fossiele reclame, zoals er ook een verbod op tabaksreclame bestaat. De gemeente Amsterdam maakte eerder dit jaar al bekend fossiele reclames uit de metrostations te weren.

CO2 (Pixabay)
CO2 (Pixabay)

Auto- en motorbranche in tweede kwartaal terug op niveau van twee jaar geleden

De omzet van de auto- en motorbranche lag in het tweede kwartaal van 2021 38,5 procent hoger dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2020 was er nog een recorddaling van meer dan 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Vergeleken met de omzet in het tweede kwartaal van 2019 groeide de omzet in het tweede kwartaal met 3,4 procent. Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

In het tweede kwartaal van 2021 hadden de importeurs van nieuwe personenauto’s de grootste positieve omzetontwikkeling van de auto- en motorbranche: 51,1 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2020. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 kromp deze deelbranche met 10,3 procent. De importeurs werden naast de coronacrisis getroffen door een wereldwijd chiptekort.

Grote omzetgroei motorbranche
Bij de motorbranche bedroeg de omzettoename 40,9 procent. Vergeleken met de omzet in het tweede kwartaal van 2019 bedroeg de groei 33,4 procent. Zowel in de groot- als detailhandel in motoren steeg de omzet. De deelbranche handel en reparatie in motoren heeft het minst last gehad van de coronacrisis. De omzet van de zwaardere-bedrijfsautobranche nam toe met 39,1 procent ten opzichte van een jaar eerder en met 1,4 ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. De omzet van de caravans steeg het meest in deze branche, maar ook de verkoop van vrachtwagens, opleggers en aanhangwagens was hoger.

In de handel en reparatie van personenauto’s nam de omzet in het tweede kwartaal toe. In deze grootste deelbranche groeide de omzet met 37,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 lag de omzet 8,1 procent hoger. Vooral de occasions en de elektrische auto’s worden veel verkocht.
De gespecialiseerde reparatiebedrijven en de handel in auto-onderdelen en accessoires zetten in het tweede kwartaal van 2021 respectievelijk 20,4 en 35,4 procent meer om. De omzetten daalden met respectievelijk 2,7 procent en 3,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Ondernemersvertrouwen auto- en motorbranche positief
Aan het begin van het derde kwartaal van 2021 was het vertrouwen onder ondernemers in de autobranche met 16,1 positief. In het tweede kwartaal van 2021 was dit nog negatief (-6,2). Het totaal van de niet-financiële bedrijven laat een nog positiever beeld zien: 18,4.

Meer vacatures
Het aantal vacatures in de auto- en motorbranche is in het tweede kwartaal flink gestegen. Er waren 4 600 vacatures. In het eerste kwartaal waren er 3 100 vacatures. Het aantal vacatures was twee jaar lang niet zo hoog.

Aan het begin van het derde kwartaal gaf ruim 20 procent van de ondernemers in de auto- en motorenhandel aan een tekort aan arbeidskrachten te hebben en hierdoor belemmerd te worden in de bedrijfsvoering. Aan het begin van het tweede kwartaal was dit 8 procent.

Horeca Alliantie: 'Toegangsbewijs werkt conflicten aan de deur in de hand

Het plan om per 20 september in de horeca bij 75 bezoekers of meer per ruimte te gaan werken met toegangsbewijzen, werkt conflicten aan de deur in de hand. Dat stelt de Horeca Alliantie in een brief aan de minister van veiligheid en justitie.

Voor kleinere horecabedrijven geldt vrijwel zeker vanaf de derde week van september: als de coronasituatie het toelaat, kunnen extra maatregelen per 20 september vervallen. Dit geldt dus ook voor de 1,5 meter onderlinge afstand. De Horeca Alliantie juicht dit toe.

Toegangsbewijs
Echter: het voornemen is om horecabedrijven met meer dan 75 personen per zaal te laten vallen onder beleid dat mogelijk gaat gelden voor evenementen en voorstellingen. Dit betekent dat gasten per 20 september een toegangsbewijs moeten kunnen overleggen om te worden toegelaten. Een vaccinatiebewijs, een recente negatieve test óf een corona-herstelbewijs kunnen dienen als toegangsbewijs.

Grapperhaus
De Horeca Alliantie (VCHO, ProFri en NHG) wil dat het kabinet deze toegangsmaatregelen voor grotere horecabedrijven laat vervallen als zij wèl de anderhalve meter afstand in acht blijven nemen voor hun gasten. De organisatie heeft dit via een brief aan minister van veiligheid en justitie Ferd Grapperhaus voorgesteld.

Daarnaast vraagt de Horeca Alliantie aandacht voor:

  • Vaccinatie/testen personeel | “Werkgevers mogen hun medewerkers niet verplichten zich te laten vaccineren. Moet ongevaccineerd personeel in een grote horecazaak dan om de dag getest worden of geldt het hebben van een toegangsbewijs alleen voor gasten?” 

  • Verwarring bij gasten | “Gasten weten niet hoeveel zitplaatsen een horecazaak heeft en bij een zaak met iets meer dan 75 zitplaatsen kan veel verwarring bij gasten ontstaan of ze wel of geen toegangsbewijs nodig hebben. Dit kan leiden tot vervelende situaties bij de ingang van bedrijven. Sowieso blijkt in de praktijk al dat de voorwaarden en controles in de praktijk kunnen leiden tot conflicten aan de deur.”

Tweede trailer voor Metroid Dread

Nintendo heeft de tweede officiële trailer vrijgegeven voor Metroid Dread, waarin we kennis maken met de ogenschijnlijk antagonist van de game: een Chozo Warrior met vaardigheden die lijken op die van Samus.

De trailer toont verder meer omgevingen, vaardigheden en vrijanden die Samus tegenkomt in de game. Wie weet zit er zelfs wel een oude bekende tussen. De trailer is hieronder te bekijken.

Metroid Dread komt 8 oktober uit voor Nintendo Switch.

Het nutteloze feitje van de dag: Afstand meten in Rollercoaster Tycoon

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Rollercoaster Tycoon is voor vele liefhebbers een iconische game, maar wist je dat er iets vreemds is de wereld van RCT? Hoe groot is de wereld in Rollercoaster Tycoon is namelijk de vraag. Je hebt natuurlijk gewoon de afmetingen van het park maar dat blijkt niet overeen te komen met de andere afstandmetingen in het spel. YouTube-fenomeen en ongekroond RCT-koning Marcel Vos ging op onderzoek uit maar kwam tot de conclusie dat het onmogelijk is vast te stellen hoe groot je park nu echt is in het achtbanenspel.

Politiebonden dreigen met acties als waarnemers meegaan bij preventief fouilleren

De politiebonden dreigen met acties als de aangekondigde proef met waarnemers bij preventief fouilleren doorgaat. Dat staat in een brief die ze aan burgemeester Halsema hebben gestuurd.

De bonden stellen dat agenten door de politieke angst voor etnisch profileren onrecht aangedaan wordt. "De gemeenteraad en het college van B&W horen uit te gaan van het vakmanschap van agenten, totdat het tegendeel bewezen is."

Volgens de politiebonden zijn niet alleen Amsterdamse politiebonden onaangenaam verrast door de proef. "Ook elders in het land wordt gevreesd dat deze maatregel een voorbode is van meer bestuurlijke controle op het doen en laten van de politie."

Omstreden
Burgemeester Halsema heeft per brief gereageerd. "Voorop staat dat de driehoek (gemeente, politie en justitie, red.) een groot vertrouwen heeft in het vakmanschap van de politie", schrijft ze. "Er is enkel waardering voor de agenten die dagelijks hun persoonlijke veiligheid in de waagschaal stellen om de veiligheid van onze stad te vergroten. Daarover kan geen enkel misverstand bestaan."

"Dat kan heel goed samengaan met het besluit om burgers (tijdelijk) in de gelegenheid te stellen kennis te nemen van de wijze waarop agenten hun werk – in dit geval de gerichte wapencontroles – uitvoeren. Het is juist van belang dat burgers kunnen waarnemen hoe zorgvuldig de politie hierin opereert."

De proef is omstreden binnen de Amsterdamse gemeenteraad. Een meerderheid stemde tegen het invoeren van de proef, maar burgemeester Halsema zette het plan toch door. De fouilleeracties worden volgende week opnieuw besproken in een commissievergadering.

BIJ1 en NIDA zullen tijdens die vergadering voorstellen dat de bevoegdheid Halsema om die veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen ingetrokken wordt.

Onderzoek: schrappen naam Tata niet handig, GGD-rapport is wel integer

Het was "niet handig" om de bedrijfsnaam Tata Steel te schrappen uit een GGD-rapport over het relatief hoge aantal gevallen van kanker in de regio Kennemerland, maar het rapport is wel "op een integere manier tot stand gekomen". Tot die conclusies komt extern onderzoeker Peter Heskes. Hij heeft de gang van zaken rond het onderzoek in opdracht van de gezondheidsdienst tegen het licht gehouden.

In de uiteindelijke versie van het onderzoek werd Tata niet genoemd. In plaats daarvan ging het over het "basismetaalindustrieterrein" in de IJmond. Lees verder bij Skipr.

Inhaalzorg door COVID-19: 170.000 tot 210.000 patiënten wachten op operatie

Naar verwachting moeten Nederlandse ziekenhuizen en klinieken tussen de 170 en 210 duizend operaties inhalen. Dat is zo’n 11-14% van het aantal operaties dat normaal gesproken in een jaar plaatsvindt. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit in de eerste Monitor Toegankelijkheid van Zorg, over de gevolgen van de corona-uitbraak voor de medisch-specialistische zorg, de ggz en de vervolgzorg. Het totaal aantal operaties dat minder is gedaan in de ziekenhuizen sinds maart 2020 becijfert de NZa op 340 tot 380 duizend. Dit betekent dat 40-50% van de zorg die minder is gedaan niet hoeft te worden ingehaald.

Dat komt bijvoorbeeld doordat tijdens de lockdowns sprake was van minder letsel (zoals botbreuken en sportblessures) en minder infecties (bovenste luchtwegen en middenoor), klachten zijn overgegaan en terugkerende behandelingen niet ingehaald hoeven te worden. De 5 operaties die in aantallen het meest moeten worden ingehaald, zijn: staar- en nastaaroperaties (18% van de totaal geschatte inhaalzorgvraag), heup- en knievervanging (9%), liesbreuken en andere buikwandbreuken (7%), operaties bij spataderen (3%), en operaties bij vrouwen met incontinentieklachten en/of een verzakking (3%).

Zomer
In de zomerperiode is de corona-druk in ziekenhuizen blijven bestaan. De vierde golf en de huidige stabilisatie van het aantal coronapatiënten op de intensive cares en in klinieken leidt ertoe dat er nog altijd sprake is van druk op de (kritiek) planbare zorg. We zien dat de productie in de ziekenhuizen in de maand juli vergelijkbaar is met dezelfde periode vóór de pandemie.

Dit betekent dat ziekenhuizen zoveel mogelijk hebben geprobeerd de planbare zorg doorgang te laten vinden. Ondanks de coronadruk en de verloven van zorgprofessionals. Dit geldt ook specifiek voor de behandelingen die tijdens de pieken van de pandemie vaak zijn uitgesteld, zoals (na)staaroperaties en knie- en heupvervanging. Dat sluit aan bij wat we horen over de zorg die de afgelopen tijd in zbc’s is geleverd. Dit is een compliment aan alle zorgprofessionals waard.

Verwijzingen
We zien dat sinds april 2021 het aantal verwijzingen terug is op het niveau van vóór de pandemie. Huisartsen spannen zich tot het uiterste in om, ondanks tekorten in personele bezetting, patiënten zo goed mogelijk te helpen en indien nodig door te verwijzen. We zien dat huisartsen steeds vaker doorverwijzen naar zbc’s.

Wachttijden
De wachttijden in juli voor medisch-specialistische zorg waren redelijk stabiel. Wel zijn veel wachttijden nog langer dan de treeknorm. Ook zien we een opvallende stijging voor de poliklinische wachttijden. Daar overschrijden in juli meer wachttijden de treeknorm. Regionaal zijn er flinke verschillen. Mogelijke knelpunten zitten met name bij behandelingen die al lange wachttijden kennen en die veel zijn uitgesteld door corona, bijvoorbeeld de knie- en heupvervanging en stressincontinentie. De wachttijden hiervoor liggen overal boven de treeknorm. Voor de andere behandelingen verschilt het per regio.

Op de site van ZorgkaartNederland kunnen patiënten hun wachttijd zien per ziekenhuis en zbc. Daarnaast nemen ziekenhuizen contact op met patiënten die op een wachtlijst staan over wanneer zij behandeld kunnen worden. Patiënten die eerder zorg willen, kunnen contact opnemen met hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling. De zorgverzekeraar kijkt dan of er in een ander ziekenhuis of zbc eerder plek is.

Monitor
De Monitor Toegankelijkheid van Zorg; Gevolgen van Covid-19, heeft tot doel om een actueel beeld te geven van de toegankelijkheid van de zorg en de impact die het coronavirus daarop heeft gehad en nog altijd heeft. We zullen deze monitor maandelijks uitbrengen. We werken daarvoor samen met zorgaanbieders, zorgprofessionals en zorgverzekeraars om een steeds scherper beeld te krijgen van waar de grootste knelpunten in de toegankelijkheid zitten.

Dit beeld blijven we verfijnen. Tot nu toe gebruikten we historische data om de actuele inhaalopgave zo goed mogelijk te schatten. Voor de volgende monitor willen we actuele data toevoegen, bijvoorbeeld hoeveel operaties ziekenhuizen op dat moment op de planning hebben staan, om zo de huidige situatie nog beter in beeld te krijgen. Het gaat dan zowel om patiënten van wie zorg is uitgesteld als van patiënten die zich melden met een nieuwe zorgvraag. Bij het inhalen van de zorg moeten zorgaanbieders steeds de balans zoeken tussen het opvangen van coronapatiënten en andere acute zorgvragen, het herstellende zorgpersoneel en de inhaalzorg. De in de rapportage genoemde getallen over de inhaalopgave zijn schattingen en willen we de komende tijd aanscherpen. Samen met de Patiëntenfederatie zorgen we er ook voor dat deze inzichten gedeeld worden met patiënten, zodat zij hiermee hun voordeel kunnen doen.

Het is van belang om bij opschaling van de planbare zorg in de ziekenhuizen en zbc’s ook oog te houden voor de toegankelijkheid van vervolgzorg, zoals wijkverpleging en fysiotherapie. We zien hier op dit moment nog geen knelpunten, maar blijven dit nauwgezet volgen.

Kaag: Politieke druk op VS heeft niet gewerkt

Door ‘onmogelijke tijdsdruk’ heeft geen van de landen die mensen evacueerden uit Afghanistan iedereen weg kunnen halen die daarvoor in aanmerking kwam. "De VS gaven minder tijd dan we hadden gehoopt’’, zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. "We kunnen constateren dat politieke druk uit de internationale gemeenschap niet heeft gewerkt.” Lees verder bij de Gelderlander.

Porscherijder gooit met 50 euro biljetten om meisje te laten bukken : 'Lekker kontje'

Bij de oprit van de A27 bij Houten heeft de politie gisteren de inzittenden van een opvallende witte Porsche staande gehouden, nadat zij een tienermeisje hadden lastig gevallen. Daarbij zouden er briefjes van vijftig euro voor haar neus op de grond zijn gegooid om haar te laten bukken. Lees verder bij de Gelderlander.

Minstens 95 doden bij zelfmoordaanslagen, Biden wil wraak op ISIS-K , evacuaties hervat

De VS bevestigen  twee zelfmoordaanslagen met explosies bij Abbey Gate op Kabul Airport en in de buurt van Baron Hotel, aangezien de Taliban aangeeft dat er kinderen onder de doden zijn.

Twee krachtige zelfmoordbommen hebben een van de hoofdingangen van de internationale luchthaven van Kabul getroffen, waarbij naar verluidt 25 mensen zijn omgekomen, slechts enkele uren nadat westerse inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd voor een op handen zijnde en "zeer serieuze" terroristische dreiging.

Update 27 augustus 12.15 uur: Joe Biden heeft degenen achter de terreuraanslagen op de luchthaven van Kabul gewaarschuwd: "We zullen niet vergeven, we zullen niet vergeten, we zullen je opsporen en je laten boeten."

De Amerikaanse president gaf vannacht een speech nadat bleek dat 13 Amerikaanse militairen, de meeste van hen mariniers, zich onder de meer dan 95 mensen bevonden die om het leven zijn gekomen na twee ontploffingen en een vuurgevecht buiten de faciliteit. Een Taliban-functionaris zei dat bij de aanslag 72 Afghanen werden gedood, van wie 28 Taliban-leden. Ongeveer 143 mensen, waaronder 18 Amerikanen, raakten gewond bij de aanslag.

De VS en hun bondgenoten hebben tot eind augustus om Afghanistan te verlaten en de heer Biden zei dat indien nodig meer troepen zullen worden gestuurd. Biden noemde de Amerikanen die bij de aanslag waren omgekomen "helden" waren die "verwikkeld waren in een gevaarlijke, onbaatzuchtige missie om het leven van anderen te redden".

Er zijn de afgelopen 13 dagen  ongeveer 40.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd naar verschillende landen. 24 uur na de gruwelijke aanslag staat er al weer een grote menigte te wachten, die hopen mee te kunnen met een evacuatievlucht. Maar de poorten van het vliegveld zijn gesloten en iedereen die op een vlucht willen stappen, maakt niet veel kans. Alleen de resterende paar duizend die aan de eisen voldoen maken kans om het land uit te gaan.

Het risico van meer IS-aanslagen is nog niet verdwenen.


Update 21.00 uur: Inmiddels is het dodental opgelopen tot minstens 60, daarnaast zijn er meer dan 140 gewonden gevallen bij de zelfmoordaanslagen door ISIS-K. Onder de doden bevinden zich 12 Amerikanen, elf mariniers en één marine-arts. Ook zouden tientallen Amerikaanse militairen gewond zijn geraakt bij de aanslagen. Zo meldt FoxNews.

Kijk hier terug naar de briefing van het Pentagon over de zelfmoordaanslagen:

Update 18.00 uur: Een ambtenaar van het Pentagon bevestigde de Amerikaanse slachtoffers en beschreef een "complexe aanval" die leek te zijn betrokken bij de zelfmoordaanslag dichtbij de ingang van de Abbey Gate naar het vliegveld, en de tweede zelfmoordaanslag vond plaats in de buurt van het Baron-hotel dat werd gebruikt om Afghanen te registreren die hoopten naar het vliegveld te komen. 

"We kunnen bevestigen dat de explosie bij de Abbey Gate het resultaat was van een complexe aanval die resulteerde in een aantal Amerikaanse en burgerslachtoffers", zei John Kirby, de perssecretaris van het Pentagon, in een bericht op Twitter.

"We kunnen ook minstens één andere explosie bevestigen in of nabij het Baron-hotel, op korte afstand van de Abbey Gate."

Volgens een Taliban-woordvoerder die met Reuters sprak, kwamen bij de aanval minstens 13 mensen om het leven, onder wie kinderen, en onder de gewonden vielen Taliban-bewakers. Een noodhospitaal in Kabul zei dat er 30 gewonden binnen werden gebracht na de explosies, van wie er zes stierven onderweg naar het ziekenhuis.

Britse en Turkse militaire bronnen bevestigden dat er bij de aanval twee explosies waren geweest, met onmiddellijke verdenking op de afdeling van IS in Afghanistan - bekend als de "provincie Khorasan".

Afbeeldingen die direct na de explosie op sociale media werden geplaatst, toonden gewonden op de grond en bebloede slachtoffers die van de plek des onheils werden afgevoerd, sommigen in kruiwagens, naar wachtende ambulances.

Onbevestigde video van de aanval die op sociale media werd gepost, leek twee sterke explosies aan de skyline te tonen.

Adam Khan, een Afghaan die buiten de luchthaven wachtte, zei dat de explosie afging in een menigte mensen die wachtten om de luchthaven binnen te gaan.  Khan, die aangaf ongeveer 30 meter verderop te staan, zei dat verschillende mensen gedood of gewond leken te zijn, waarbij sommigen lichaamsdelen verloren door de kracht van de explosie.

De waarschuwing voor een terroristische aanval was door verschillende landen, waaronder het VK, afgegeven. Afghanen die zich verzamelden om toegang te krijgen tot de internationale luchthaven Hamid Karzai in Kabul, kregen te horen dat ze onmiddellijk moesten vertrekken en naar een veilig onderkomen moesten gaan, ook al leek de evacuatie in zicht.

Er stonden ondanks de waarschuwingen nog steeds massa's mensen in de rij op de luchthaven in de hoop met een van de laatst overgebleven evacuatievluchten van één van de NAVO-landen mee te kunnen. Volgens schattingen in de Amerikaanse media op donderdag dreigen nu zo'n 250.000 Afghanen met banden met de VS onder het Taliban-bewind te komen.

In reactie op het nieuws zei de Franse president, Emmanuel Macron vanuit Ierland, dat de veiligheidssituatie ernstig verslechterd was en dat de Franse ambassadeur niet in Afghanisatan zou blijven.

"We worden geconfronteerd met een extreem gespannen situatie", vertelde Macron op een gezamenlijke persconferentie met de Ierse premier Micheál Martin.

In een reactie op het nieuws over de explosie zei een woordvoerder van het Britse  Downing Street: "De premier is op de hoogte gebracht van de situatie op de luchthaven in Kabul en zal later vanmiddag een COBR voorzitten.”

James Heappey, de Britse minister van Strijdkrachten, had eerder gezegd dat Afghanen die naar het VK proberen te vluchten, niet naar de luchthaven moeten gaan vanwege de "zeer, zeer serieuze waarschuwing over een op handen zijnde aanval".

De laatste Amerikaanse troepen zullen aanstaande dinsdag 31 augustus vertrekken en naar verwachting zullen Britse troepen dat iets eerder doen.

Een aantal landen heeft donderdag verklaringen afgelegd waarin staat dat ze hun betrokkenheid bij de luchtbrug beëindigen, waaronder Canada, Duitsland, Nederland, België en Hongarije.

Toen hij bevestigde dat Canada zijn evacuatievluchten had beëindigd, zei generaal Wayne Eyre, de waarnemend chef van de defensiestaf van het land, dat het laatste evacuatievliegtuig was vertrokken en dat de overgrote meerderheid van het Canadese personeel was geëvacueerd.

We zijn zo lang mogelijk in Afghanistan gebleven. We waren een van de laatsten die de evacuatieoperaties staakten. We zouden willen dat we langer hadden kunnen blijven en iedereen hadden kunnen meenemen die zo wanhopig hun land wilden verlaten. Dat we dat niet konden, is echt hartverscheurend, maar de omstandigheden ter plaatse verslechterden te snel”, aldus Eyre.

Frankrijk zei dat zijn vluchten op vrijdag zouden eindigen. De premier, Jean Castex, zei tegen de Franse omroep RTL: "Vanaf morgenavond kunnen we geen mensen meer evacueren van de luchthaven van Kabul."

Minister Heappey zei dat een groep die bekend staat als ISIS-K (provincie Islamitische Staat Khorasan) zich bewust was van de beperkte tijd die  de de NAVO-troepen nog restte en wilden toeslaan met wat zij beschouwden als een “spectaculaire” aanval die het westen als “afschuwelijk” zou beschouwen.

Eerdere berichten:

Volgens twee Amerikaanse functionarissen was er donderdag een explosie op de internationale luchthaven Hamid Karzai.

Een functionaris zei dat er gewonden zijn onder Afghanen, maar er is nog geen informatie over eventuele andere slachtoffers.

Barbara Starr van CNN merkte op dat de situatie zich blijft ontwikkelen en dat er nog steeds weinig antwoorden zijn op wat er is gebeurd.

John Kirby, woordvoerder van het Pentagon, zei dat het aantal slachtoffers op dit moment "onduidelijk is".

Op Twitter zei hij: "We kunnen een explosie buiten de luchthaven van Kabul bevestigen. Slachtoffers zijn op dit moment onduidelijk."We zullen aanvullende details verstrekken wanneer we kunnen."

Meerdere getuigen beweren dat de explosie plaatsvond in de buurt van de ingang van de Abbey Gate naar de internationale luchthaven Hamid Karzai.

Later meer nieuws..

Vecht voor je vacht in Super Animal Royale

Soms komt er een Battle Royale voorbij waar je nog wel om kunt lachen. Super Animal Royale is er zo één. 64 harige vriendjes nemen het tegen elkaar op, waar er natuurlijk maar één van kan winnen.

Super Animal Royale is een top-down shooter en doet misschien nog wel het meest denken ana twin-stick shooters. De game is al uit en gratis om te spelen op pc, PlayStation en Xbox.

Sifu krijgt eindelijk release date

Sifu is zo'n game die inmiddels bijna niet meer weg te denken is bij gamepresentaties, maar dat gaat binnenkort toch echt veranderen. De Kungfugame van Sioclap heeft namelijk een release date gekregen: 22 februari 2022.

Alsof februari nog niet druk genoeg was. Uiteraard is de bekendmaking via een nieuwe trailer gemaakt, die je hieronder kunt bewonderen. De game komt naar pc, PlayStation 4 en PlayStation 5.

Een korte blik op de locaties in Starfield

In een reeks, korte video's is Bethesda iets dieper ingegaan op drie locaties die we kunnen bezoeken in Starfield. Het betreft New Atlantis, Neon en Akila.

Het commentaar is van Design Director Emil Pagliarulo. Het betreft slechts korte filmpjes, maar het is in ieder geval fijn te zien dat de game niet tot volgend jaar weer in de vergetelheid is geraakt.

Starfield komt uit op 11 november 2022 voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series X | S.

Rauwe kip op de bagageband is nachtmerrie-materiaal

Een opgengesprongen koffer op de bagageband op een vliegveld is altijd reden voor een kleine glimlach. Vooral als het de bagage van een ander betreft. Bagage gevuld met rauwe kippen is wat anders. Op de bagageband op de Seattle-Tacoma International Airport, ook bekend als Sea-Tac, kwam een bevroren kubus van ongeveer tien kippen langs. De lege koeler kwam even later langs...

Studenten moeten door kamertekort uitwijken naar camping

Net als in de rest van de studentensteden is er een tekort aan kamers voor internationale studenten die naar de hoofdstad komen. Universiteiten hebben een noodoplossing bedacht: studenten kunnen voor één semester in een bungalow op de camping verblijven bij het Amsterdamse Bos. Daar betalen ze 350 euro per maand voor, zo is te lezen op de site van AT5.

"Ik dacht dat ik in een studentenhuis zou wonen, met een gedeelde woning", lacht een nieuwe UvA-student uit Hong Kong. Ze is drie dagen geleden aangekomen op de camping aan de onderkant van het Amsterdamse Bos, ongeveer veertig minuten fietsen naar de universiteit. "Het is anders, maar ik denk wel leuk."

Wachttijden
Dat de studenten op de camping, maar ook in hostels, moeten verblijven, komt door de lange wachttijden voor huisvesting vanuit de universiteit. Dit jaar zijn de wachttijden nog langer. Naast de eerstejaarsstudenten, zijn er ook nog tweedejaarsstudenten die door corona pas nu naar Amsterdam kunnen verhuizen.

"Dit is niet de bedoeling. Iedereen in Nederland heeft recht op degelijke huisvesting. Dat staat ook verankerd in de grondwet", betoogt Maarten van Dorp, voorzitter van studentenunie ASVA. "Maar dit is beter dan overgeleverd te zijn aan de wrede goden van de vrije markt."

De UvA heeft normaal rond de drieduizend kamers beschikbaar voor internationale studenten. Volgens de universiteit ontstaat er dit jaar nog niet een dringende situatie en lost het probleem zich meestal zelf wel op. ASVA-voorzitter Van Dorp zegt dat het inderdaad niet zou zal zijn dat studenten op de straat belanden, maar "de vraag is niet alleen of je een woning krijgt, maar ook of die betaalbaar is". Dat is volgens hem nu niet het geval.

Een student uit Mexico, die ook pas een paar dagen op de camping zit, zegt dat hij nog steeds naar de stad zou zijn verhuisd, zelfs nu hij weet hoe lastig het is om een woning te vinden. "Het maakt me niet uit. Ook al is het vijftien kilometer heen en vijftien kilometer terug, zoals hier", lacht hij.

Horeca krijgt geen vergunning voor kleine evenementen op terras: 'Er mag niets'

Hoewel buitenevenementen voor 750 bezoekers volgens de huidige coronaregels wel weer mogen, krijgen de meeste horecaondernemers met een geschikte buitenlocatie geen vergunning.

"Het lijkt voor een merendeel van Nederland alsof we wel wat kunnen, maar eigenlijk is dat niet zo", verzucht Bart Elshof van het Westergasterras in Amsterdam. Sinds de uitbraak van covid-19 wordt er niet meer gedanst op zijn terras.

In de tijdelijke coronawet van het kabinet staat dat iedere vorm van vermaak bij horeca niet is toegestaan, dus ook niet op terrassen. Elshof: "Je mag voor 750 personen wat organiseren, maar niet op bestaande terrassen en horecalocaties. Oftewel, we mogen het wel 200 meter verderop op een grasveld organiseren, maar niet hier waar we de infrastructuur hebben. Als we het op dat grasveld zouden doen is het financieel niet haalbaar."

Ook Charly Heusschen van Club Atelier op bedrijventerrein Schinkel loopt tegen de regels aan. "De manier waarop het nu gaat betekent dat er niets mag. En ook op mijn andere locatie mag er niks meer. Dat betekent dat partijen en de leuke dingen zijn verplaatst naar locaties waar wel een evenementenvergunning op zit. Dat gun ik die bedrijven van harte. Maar het kost mij op de andere locatie 100.000 euro per maand en op deze locatie 100.000 euro per week."

Geen toestemming
Om toch wat omzet te genereren probeert Heusschen op het terras van zijn club te zoeken naar mogelijkheden, van een silent disco tot een poolparty, maar ook daarvoor is geen toestemming. "Als er dan weer een inval komt of een controle, dan gaat mijn tent dicht." Wegens het overtreden van de regels werd zijn zaak al eens een week gesloten.

De gemeente Amsterdam wijst naar de Rijksoverheid en zegt dat het zich aan die regels moet houden. Toch blijkt dat in andere gemeenten de regels anders worden geïnterpreteerd. De gemeente Arnhem geeft bijvoorbeeld voor aankomend weekend wel een vergunning af voor een silent disco-feest op het buitenterras van horecagelegenheid Strand Zuid, zolang het terrein is afgebakend met hekken en er toegangscontrole is.

Evenementenvergunning
"Strand Zuid is als horecagelegenheid gesloten en er wordt een afgesloten evenemententerrein opgezet", aldus een woordvoerder van de gemeente Arnhem. Ze bevestigt dat de zaak, die alleen over een horecavergunning beschikt, voor dat evenement een evenementenvergunning krijgt. "Er is geen sprake van entertainment op het terras, want er is op dat moment geen terras."

Volgens een woordvoerder van het kabinet is het aan de gemeente om per individueel geval te beoordelen of een evenement binnen de regelgeving past. D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft inmiddels vragen gesteld aan het kabinet over de huidige coronaregels.

FOK! Wat een weer: een herhaling van

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!

De weerman zat wat mij betreft goed gister. Daar waar ik vertoef, in het oosten des lands is nog wel een buitje gevallen. Tijdens het werk zag ik een klein grijs plukje en wist dat er wat zou vallen. Binnen 5 minuten waren de fietsen nat. Dit gebeurde een aantal keer, gelukkig kwam ik wel droog thuis. De ochtend was dan een stuk beter; deze begon warm, een stuk warmer dan gister met een verschil van zo'n 6 graden. 

Elders in het land is het ook niet droog gebleven, vrijwel nergens. Zoals de titel al verklapt is het morgen ook een overwegend grijze dag. In het oosten kan er nog altijd een buitje vallen. Vanavond en vannacht is het niet veel beter.

De nog aanwezige buien verlaten via Noord-brabant en Limburg het land. Wel blijft het bewolkt met een minumumtemperatuur van 15 graden, dus wel warm. Morgen is het dan wisselend bewolkt en wordt de 20 graden wellicht in het noorden gehaald. De wind is matig, aan de kust vrij krachtig uit het Noorden. 

Hier zullen we het mee moeten doen.

Tot een volgende keer!

 Net als vorige week was het vandaag ook best grijs, ook op de Mookerheide (Foto: Kroezel)
Net als vorige week was het vandaag ook best grijs, ook op de Mookerheide (Foto: Kroezel)
 
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vuelta: Etappe 13 - De langste rit van allemaal

Magnus Cort Nielsen won op indrukwekkende wijze de twaalfde etappe van de Giro, vandaag volgt dan etappe nummer dertien. De langste van allemaal in deze ronde, iets minder dan 204 kilometer en ogenschijnlijk niet echt legendarisch.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de etappe grotendeels vlak is. Spaans vlak weliswaar, maar er zijn zelfs nergens een paar puntjes voor het bergklassement op te rapen. Sprinten dus, veel meer valt er in principe niet van te maken.

Het is een lange rit en dus begint men (Spaans) vroeg: rond half één wordt de boel op gang gevlagd. Eurosport is er rond kwart voor drie bij, Sporza weer een goed uur later en de finish volgt weer ergens tussen vijf en zes.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.