UEFA: Allianz Arena mag niet in regenboogkleuren

De UEFA moet opnieuw beslissen over de 'regenboog'. Na de kwestie van de regenboogkleurige band van keeper Manuel Neuer te hebben goedgekeurd, willen de lokale politici van München een in regenboog kleuren verlicht EURO 2020 voetbalstadion. In de wedstrijd tegen het homofobe Hongarije zou dit een sterk signaal afgeven.

Vindt de UEFA  het 'te bont' worden om het stadion te gebruiken om een politiek statement te maken - of geeft de bond een kleurrijk signaal  af voor diversiteit: kort voor de laatste voorrondewedstrijd van het Duitse nationale voetbalelftal tegen Hongarije (woensdag 21.00 uur) moet de Europese voetbalunie een antwoord geven op de 'regenboogvraag'. De stad München heeft officieel haar eis geformuleerd voor een arena die in zes kleuren wordt verlicht.

Het gaat om "een symbool in de zin van kosmopolitisme en tolerantie" maar ook om "een breed zichtbaar signaal voor ons gemeenschappelijk begrip van waarden", zo staat in de brief van burgemeester Dieter Reiter aan UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin en Rainer Koch van de DFB, die namens alle fracties in de gemeenteraad is geschreven.

Volgens burgervater Reiter ligt de focus op "de beperkingen die in Hongarije gelden voor de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBTIQ)". Hij doet daarom een beroep op de UEFA, "vooral ter gelegenheid van EURO 2020, met zijn media-aandacht, om een nadrukkelijke en zichtbare inzet voor tolerantie en gelijkheid te maken."

Terwijl premier Markus Söder van Beieren achter het idee staat, reageerde Hongarije boos op het initiatief. "Het is extreem schadelijk en gevaarlijk om sport en politiek te vermengen", zegt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto volgens persbureau MTI. "De historische ervaring leert dat dit een slechte zaak is en dat weten vooral de Duitsers heel goed."

De Hongaarse verdediger waardeert regenboogkleuren
De Hongaarse verdediger Willi Orban zou een felgekleurde arena verwelkomen. "Persoonlijk zou ik het leuk vinden als het stadion kleurrijk is verlicht", zei de verdediger van RB Leipzig in het Hongaarse EM-kwartier in Telki bij Boedapest: "Tot nu toe heb ik het alleen blauw gezien in de tweede divisie tegen 1860 München en rood tegen FC Bavaria. Dus ik zou het leuk vinden als de lampen kleurrijk zijn."

Nu moet de voetbalbond, als gastheer van het toernooi, een besluit nemen. Het is nog onduidelijk tot welke beslissing de UEFA zal komen.

Enerzijds doet de UEFA onderzoek naar meldingen van discriminatie op de EURO-locatie Boedapest. Daarentegen deed de bond onderzoek naar het dragen van een regenboogkleurige band van de Duitse aanvoerder Manuel Neuer. Neuer zal ondanks de ophef zijn regenboogarmband mogen dragen tegen Hongarije.

Diversiteit of nabijheid van Orban?
Het lijkt erop dat de UEFA ernstige problemen heeft met het offensief van München, dat ondubbelzinnig is gericht tegen het beleid van de rechtse nationale regering van Hongarije onder premier Viktor Orban. Enerzijds kan de vereniging zich niet echt verzetten tegen de actie na haar massale campagnes voor diversiteit. Tegelijkertijd zou de UEFA echter dicht bij Orban staan.

De Hongaarse regering heeft onlangs een wet aangenomen tegen "reclame" voor homoseksualiteit door het parlement, wat tot felle kritiek leidde. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is Hongarije 'bedreigend' door de nieuwe wet. De Vereniging voor Lesbiennes en Homo's in Duitsland (LSVD) ziet de wet als het "nieuwe hoogtepunt van de onzichtbaarheid en ontneming van het stemrecht van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LGBTI)". Met haar standpunten vindt de LSVD open oren bij de Duitse nationale spelers. "Als voetbalwereld zie je momenteel heel goed dat we met diversiteit racisme en homofobie willen tegengaan", aldus Leon Goretzka: "Manu droeg de regenboogvlag namens ons allemaal en er zijn plannen dat de Allianz Arena in Munchen in de regenboog kleuren gaat schitteren, wat ik een geweldig idee vind."

Met de kwestie van racisme wat door Goretzka aan de orde is gesteld, heeft Hongarije de afgelopen dagen op EURO 2020 weer de aandacht getrokken. In de vorige wedstrijden van de Hongaren in Boedapest (0:3 tegen Portugal en 1:1 tegen Frankrijk) verscheen de beruchte "Karpatenbrigade" in het stadion. De in het zwart geklede menigte wordt door experts beschouwd als een paramilitaire groep bestaande uit neonazi's. Volgens verschillende berichten zouden de leden van de brigade de aandacht hebben getrokken door homofobe en racistische opmerkingen en werd ook de Hitlergroet getoond. Mochten deze "probleemfans" hun weg naar München vinden, dan staat de Beierse hoofdstad woensdag voor een enorm veiligheidsprobleem - ondanks de 1000 politieagenten die dan dienst zullen hebben.

Update 22-06, 14:11
De UEFA staat niet toe dat de Allianz Arena woensdag tijdens het EK-duel van Duitsland met Hongarije de regenboogkleuren heeft. Dat heeft de Europese voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. Het besluit stuit op onbegrip in Duitsland. 

De UEFA zegt het verzoek te hebben afgewezen vanwege de "politieke context". Het heeft in plaats daarvan alternatieve data voorgesteld om het stadion te verlichten.

In een verklaring zei het bestuursorgaan van het Europese voetbal:
"De UEFA begrijpt dat het ook de bedoeling is om een boodschap uit te zenden om diversiteit en inclusie te bevorderen - een zaak die de UEFA al vele jaren ondersteunt - door de krachten te bundelen met Europese clubs, nationale teams en hun spelers, het lanceren van campagnes en tal van activiteiten in heel Europa om het ethos te promoten dat voetbal voor iedereen open moet staan. 
Daarom heeft de UEFA alternatieve data voor de verlichting voorgesteld die beter aansluiten bij bestaande evenementen. Racisme, homofobie, seksisme en alle vormen van discriminatie zijn een smet op onze samenlevingen - en vormen een van de grootste problemen waarmee het spel tegenwoordig wordt geconfronteerd. Discriminerend gedrag heeft zowel de wedstrijden zelf ontsierd als buiten de stadions het online discours rond de sporten waar we van houden." Zo is te lezen op BBC Sport.

De Duitse doelman Manuel Neuer mag tijdens de wedstrijd wel zijn regenboog aanvoerdersband dragen.