FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 juni 2021

Random Pics van de Dag #342

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EK: BelgiŽ laat voorbij Finland en stelt groepswinst veilig

België heeft ook de derde groepswedstrijd gewonnen. Tegen Finland wonnen de Rode Duivels met 2-0 en door de ruime zege van Denemarken tegen Rusland is Finland derde in de poule geworden. 

Net als Oranje was België na twee duels al zeker van een plek in de achtste finale. Dus veel druk zat er niet op voor de Belgen en de Belgische bondscoach voerde ook de nodige wissels door. In de eerste helft kon België niet overtuigen, waardoor Finland mocht hopen op een plek in de achtste finales, want één punt leek voldoende om dat te bereiken.

Ondanks dat België niet overtuigend speelde leek België in de 65ste minuut op voorsprong te komen via Romelu Lukaku , maar de topspits van de Rode Duivels stond net buitenspel, waardoor de hoop van de Finnen toch weer wat groeide. Een kwartier voor tijd vervloog de hoop voor Finland nadat Thomas Vermaelen de bal via de Finse-goalie binnenkopte.

Daarna was het verzet van Finland gebroken en maakte Lukaku de 2-0 op aangeven van Kevin de Bruyne, waarmee hij alweer zijn derde goal dit EK wist te maken. Doordat België groepswinnaar is zal het zondagavond in Sevilla aantreden tegen een van de beste vier nummers drie.

EK: Denemarken alsnog door naar achtste finales ten koste van Rusland

Denemarken heeft alsnog de achtste finales tijdens het EK voetbal bereikt. Er werd flink weggelopen van Rusland in de tweede helft: 1-4. De Denen wisten hiermee het moeilijke begin van het EK, mede gekenmerkt door de hartstilstand en reanimatie van Christian Eriksen, toch een goed vervolg te geven.

Denemarken was het land dat het meest moest en zij zochten dan ook vooral de aanval. Rusland zorgde echter voor de meeste gevaarlijke uitbraken. Golovin wist na een uitbraak een vrije doortocht op doelman Schmeichel echter niet af te ronden. De Denen kwamen niet verder dan een schot van afstand van Hojbjerg na een half uur. Het leek niet alsof er een goal zou gaan vallen in de eerste helft gezien het geringe aantal kansen, maar een volgend afstandsschot van buitenspeler Damsgaard vloog wel binnen nadat de Russische doelman slecht geposteerd stond. Daarna gebeurde er tot aan de thee weinig meer.

Rusland moest nu naar een gelijkmaker zoeken, maar leek nog meer moeite te hebben met aan te vallen dan de Denen in de eerste helft. Na een uur verdubbelde Yusuf Poulsen de score, na een dramatische fout van de Russen. Bij een terugspeelbal werd even vergeten dat Poulsen er nog stond, die de bal zo in kon tikken. De Russen onden nauwelijks een vuist maken, maar kregen wel een wat goedkope penalty, na licht vasthouden. Dzyuba schoot de penalty vervolgens binnen. Toch was ook na deze penalty Denemarken alsnog beter. De Denen kregen weer goede mogelijkheden uit een corner en na een derde aanval die werd afgeslagen wist Christensen de bal er fantastisch in te schieten. Zp stond er 1-3 op het scorebord na een veel leukere tweede helft. De Denen wisten ineens van geen ophouden, want wingback Maehle zorgde ook nog voor de 1-4. Daar bleef het wel bij, al bleven de Denen heerlijk vrijuit voetballen.

Doordat ook Finland verloor wist Denemarken alsnog de tweede plaats binnen te halen. Zo gaat Denemarken toch nog door naar de achtste finales. De Russen zijn met een vierde plaats definitief uitgeschakeld. Denemarken speelt tegen Wales en is daarmee een van de twee mogelijke tegenstanders van Nederland in de kwartfinale, als zij de achtste finale weten te winnen. Deze wedstrijd zal in de ArenA plaatsvinden.

Penthouse in Veghel dat te koop stond in bitcoins tůch niet verkocht

Het penthouse in Veghel dat te koop stond en werd verkocht in bitcoins, is weer beschikbaar. Vanwege de dalende koers van de cryptomunt gaat de deal niet door. Meer hierover bij het Brabants Dagblad.

Het luxe penthouse stond te koop voor ongeveer een miljoen euro of 21 bitcoins. In april meldde zich een geïnteresseerde. Maar omdat de waarde van de bitcoin flink onderuit is gegaan moest de koper in plaats van 21 bitcoin nu 35 bitcoin betalen dus zag hij van de koop af. 

'Den Bosch Ontwapent' levert ruim 120 wapens op

Tijdens de wapen-inleveractie ‘Den Bosch Ontwapent’ zijn de afgelopen week in totaal ruim 120 wapens ingeleverd bij het politiebureau in Den Bosch en bij het mobiele inleverpunt. Het gaat niet alleen om steekwapens, zoals messen, zwaarden en kapmessen, die in de speciaal daarvoor bestemde container zijn gedeponeerd. Ook verschillende slag- en stootwapens, pepperspray, wapenstokken en een aantal historische wapens werden ingeleverd. Daarnaast zijn tijdens de inleveractie een aantal vuurwapens en verschillende nep-vuurwapens in beslag genomen.

Tijdens de inleveractie ‘Den Bosch Ontwapent’ konden mensen zich ontdoen van wapens zonder dat zij daarvoor strafrechtelijk worden vervolgd. De actie volgde op een burgerinitiatief van een aantal inwoners van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, waarna de politie met de gemeente, Halt en jongerenorganisatie PowerUp073 de handen ineen sloeg. Deze actie was het begin van een palet van activiteiten die er op zijn gericht het wapenbezit terug te brengen. Daarbij zullen de komende maanden ook middelbare scholen en inwoners betrokken zijn. Een mobiel inleverpunt rouleerde tussen de verschillende jongerencentra in Den Bosch. Dit inleverpunt leverde weliswaar relatief weinig wapens op, maar de aanwezigheid ervan leverde wel veel goede gesprekken over het onderwerp op tussen jongeren en jongerenwerkers. Gezien het succes van het inleverpunt op het Bossche politiebureau aan de Vogelstraat bleef de container daar ook het weekend staan. Dat bleek zijn nut te hebben want ook in die dagen werd nog afstand van meerdere wapens gedaan.

Bijzondere wapens
Tijdens de inleveractie werden ook een aantal bijzondere wapens ingeleverd, zoals een MP-40 pistoolmitrailleur uit de Tweede Wereldoorlog, een Stengun, een aantal kapmessen en twee Mauser kogelgeweren. Ook leverde een man een kapmes in, dat zijn vader nog had gebruikt als KNIL-militair in Indonesië. Voor deze bijzondere wapens heeft het Openbaar Ministerie toestemming gegeven om ze te mogen schenken aan musea. Andere bijzondere wapens die werden ingeleverd waren een mes dat verborgen zat ik een pen en een taser, vermomd als zaklamp.

Vuurwapens
Behalve steek-, slag- en stootwapens konden ook vuurwapens en munitie worden ingeleverd. Hiervoor moest wel een afspraak worden gemaakt om deze wapens thuis op te laten halen door een politieagent in burgerkleding. Het inleveren van deze wapens kon dus niet anoniem in tegenstelling tot de andere wapens. Bij de wapens die thuis werden opgehaald ging het onder meer om (hand)vuurwapens, alarmpistolen, luchtdrukwapens en munitie. Onderzocht wordt of deze wapens betrokken zijn geweest bij een strafbaar feit. Er wordt niet vervolgd voor alleen het bezit van het vuurwapen. Behalve de wapens die naar een museum gaan, worden alle wapens vernietigd.

Fantastisch resultaat
De gezamenlijke partners in dit project spreken van een fantastisch resultaat. Ze hopen dat deze actie en de aandacht ervoor in de media en op social media ook heeft bijdragen aan meer bewustwording onder jongeren. Want uiteindelijk is het niet normaal om met een wapen de straat op te gaan.

'Den Bosch ontwapent' Bron: Politie
'Den Bosch ontwapent' Bron: Politie

EK: Geen salonremise Oostenrijk en OekraÔne, moeilijke achtste finale lonkt

Oostenrijk heeft de achtste finales op het EK Voetbal bereikt. Vooraf werd wellicht een salonremise verwacht omdat beide landen dan door waren, maar vooral Oostenrijk had daar geen zin in. Zij scoorden ook de enige goal van de wedstrijd: 1-0. Op basis van de eerste helft was het een zeer verdiende overwinning. 

Op het begin van de wedstrijd gingen beide ploegen er vol in, het had niets weg van de vermeende salonremise. Dit kwam echter niet tot uiting in echte kansen, de eindpass was zelden goed. Oostenrijk was de betere ploeg, maar kwam niet tot grote kansen. Wel waren er al twee flinke botsingen. De Oostenrijkers kwamen in de 21e minuut op voorsprong via Baumgartner, die raak schoot vanuit een corner. Daarna bleef het aantal kansen beperkt, zowel Oekraïne en Oostenrijk schoten een keer vanaf de zijkant gevaarlijk op doel, maar dat was het wel. Oostenrijk bleeft sterker, hoewel het voordeel niet zo groot was als in de eerste minuten. Vlak voor de rust kreeg Oostenrijk nog wel een behoorlijke kans. Arnautovic, die terug was van een schorsing, kwam oog in oog met de doelman van Oekraïne, maar hij schoof naast.

In  tweede helft gingen de beide landen gezellig door met vrijworstelen, ditmaal een sessie in het strafschopgebied van Oostenrijk. Voor het voetbal hoefde je immers niet echt naar deze wedstrijd te kijken, et was een festijn van foute passes en slappe schoten van Oostenrijk, terwijl Oekraïne zo mogelijk nog minder deed. In het eerste deel van de tweede helft waren er een paar mogelijkheden voor Oekraïne, maar van serieuze kansen kon niet worden gesproken. Ondanks het iets betere spel van de Oekraïners bleven echte kansen uit. Zo bleef het 1-0 voor Oostenrijk.

Zo gaat Oostenrijk door naar de volgende ronde, waarin zij tegen Italië zullen spelen. Oekraïne zit in de wachtkamer, maar heeft al bijna een wonder nodig om nog door te gaan vanwege het niet al te geweldige doelsaldo. Voor Nederland is dit niet gunstig: Steeds meer scenario's waarin Nederland niet tegen een land uit de 'Poule des doods' speelt kunnen hierdoor geschrapt worden. Het is echter nog afwachten wat deze uitslag exact betekent.

EK: Oranje ongeslagen naar achtste finales

Het Nederlands elftal heeft zijn laatste groepswedstrijd op het EK voetbal ook winnend weten af te sluiten. Oranje versloeg Noord-Macedonië met 3-0.

Nederland begon met twee wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Oostenrijk. Gravenberch en Malen startten in plaats van De Roon en Weghorst in de basis. De eerste echte kans van de wedstrijd was voor Oranje. Malen verzaakte echter de bal af te geven aan Depay die vrij voor het doel stond. In de tiende minuut werd Trickovski plots alleen voor Stekelenburg gebracht en maakte het af. De treffer werd echter wegens buitenspel afgekeurd. Noord-Macedonië was sterk en in de 22e minuut was het bijna 1-0 maar het onhoudbare schot van Trajkovski kwam tegen de binnenkant van de paal. Twee minuten later kwam Oranje op 1-0 nadat Depay een combinatie met Malen van dichtbij afrondde. Dumfries was in de 33e minuut dicht bij de 2-0 maar hij stuitte op doelman Dimitrievski. Ondanks de achterstand bleef Noord-Macedonië prima spelen met Pandev, bezig aan zijn laatste wedstrijd als international, als uitblinker. Vlak voor rust weer een kans voor Depay die de bal goed voor het doel kreeg, maar Dimitrievski kon zijn voorzet wegwerken.

Oranje had twee wissels aan het begin van de tweede helft. Timber kwam voor De Vrij in het veld en Berghuis voor Dumfries. De Ligt was in de 49e minuut dichtbij een doelpunt na een hoekschop van Berghuis maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. Even daarna was het alsnog 2-0. Wijnaldum schoot van dichtbij de bal erin op aangeven van Depay. Vijf minuten daarna was het Wijnaldum die ook voor de 3-0 zorgde nadat aanvankelijk een schot van Depay was gekeerd maar Wijnaldum in de rebound alsnog toesloeg. Het verzet van Noord-Macedonië was inmiddels grotendeels gebroken.

Weghorst, die was ingevallen voor Depay, had een grote kans op de 4-0 maar zijn schot werd door de doelman over het doel getikt. In de 72e minuut scoorde Noord-Macedonië, maar wordt de goal van invaller Churlinov afgekeurd wegens buitenspel. Door al het gewissel aan beide kanten was de angel uit de wedstrijd er uit. Vlak voor tijd had De Ligt nog een kans maar zijn harde pegel werd gestopt door de keeper. De wedstrijd werd vervolgens uitgespeeld zonder echte kansen meer.

Bijna 14 miljoen prikken tegen het COVID-19 gezet, #plandieprik!

“GGD’en en artsen hebben inmiddels 14 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet”, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag bekend. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties.

Volgens het coronadashboard zitten we nog op 13.875.172 miljoen. Dus deze week zal het door De Jonge genoemde aantal zeker worden bereikt. De 13 miljoenste prik was vijf dagen geleden, de 12 miljoenste prik vier dagen daarvoor. De stijging betekent dat er zo’n 200.000 mensen per dag worden gevaccineerd. Dat is iets lager dan het tempo van vorige weken. Dat was ook al verwacht. Per minuut worden er zo'n 291 mensen gevaccineerd. Meer hierover bij Skipr.

China pakt speculatie met Bitcoin hard aan

De Chinese overheid neemt drastische maatregelen in de strijd tegen speculatie met Bitcoin en overige cryptocurrency. De People's Bank of China (PBoC) heeft maandag financiële instellingen en betalingsdienstaanbieders verboden zaken te doen met cryptocurrencies. Dit omvat het openen van rekeningen of het verwerken van transacties. De bedrijven moeten de betalingsopties voor cryptocurrency-speculatie onmiddellijk stopzetten.

Bitcoin en overige cryptocurrency zijn langere tijd  al een doorn in het oog van Peking, dat zelf werkt aan een digitale versie van zijn valuta, de yuan. Ze vreest gevaren voor het wereldwijde financiële systeem. In het weekend hadden de Chinese autoriteiten al de sluiting bevolen van serverfarms die worden gebruikt voor de versleuteling en validatie van transacties.

Tot nu toe is ongeveer de helft van de nieuwe Bitcoin wereldwijd gemined in China. "De Chinese overheid trekt duidelijk de stekker uit het binnenlandse mining", zegt analist Timo Emden van Emden Research. "Veel bedrijven zouden naar het buitenland kunnen verhuizen."

Dalende waardes van cryptocurrencies
Tegen de achtergrond van dit nieuws daalde de Bitcoin-prijs tijdelijk met bijna tien procent naar een tweeweeks dieptepunt van $32.085 op maandag. In hun kielzog boekten ook andere cryptovaluta's zoals Ethereum of Ripple procentuele verliezen met dubbele cijfers. De aandelen van Coinbase, Riot, Marathon, Overstock en Silvergate daalden met maximaal acht procent in de pre-market Amerikaanse activiteiten.

De titels van de Duitse Bitcoin Group, die een cryptocurrency-uitwisseling exploiteert, verloren 3,6 procent. De titel van het Amerikaanse softwarebedrijf Microstrategy, dat miljarden in Bitcoin heeft geïnvesteerd, daalde met 7 procent.

Spanje: SŠnchez durft Catalaanse politici gratie te verlenen

De Spaanse regering zal dinsdag gratie verlenen aan negen vooraanstaande Catalaanse onafhankelijkheidsadvocaten die in de gevangenis zitten. Dat maakte premier Pedro Sánchez bekend tijdens een bezoek aan Barcelona, de hoofdstad van Catalonië. De negen prominente politici werden in 2019 veroordeeld tot tussen de negen en 13 jaar gevangenisstraf voor een poging om Catalonië van Spanje af te scheiden.

Het onderwerp is zeer emotioneel beladen - terwijl de stap moet worden gezien als een gebaar van verzoening naar de Catalanen die campagne voeren voor de onafhankelijkheid van de regio, klinkt er harde kritiek in andere delen van Spanje. Vorige week demonstreerden tienduizenden mensen in Madrid tegen het geplande pardon voor de gevangen zittende Catalanen. Oppositieleider Pablo Casado van de conservatieve Volkspartij (PP) riep Sánchez op om "de eenheid van Spanje niet te verkopen".

De minderheidsregering van Sánchez vertrouwt op stemmen van Catalaanse separatisten voor een meerderheid in het parlement. Ten tijde van een illegaal referendum door de separatisten rond de toenmalige regionale president Carles Puigdemont, stelde Sánchez zich al gematigder op dan toenmalig regeringsleider Mariano Rajoy van de PP. Over de eenheid van Spanje valt echter niet te onderhandelen voor beide partijen.

Toen het geschil over de onafhankelijkheid van Catalonië in 2017 escaleerde, leek de eenheid van Spanje soms ernstig in gevaar. De centrale regering in Madrid pikte het niet en nam een tijdlang de controle over Catalonië. Onafhankelijkheidsleiders werden voor het gerecht gebracht. Twaalf Catalaanse politici werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 13 jaar. Puigdemont vluchtte naar het buitenland en woonde soms in Berlijn. Hij zit nu in het Europees Parlement.

De bevolking van Catalonië is verdeeld in ongeveer twee gelijke blokken van voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid. De separatisten hebben hun stem de afgelopen jaren echter veel luiderlaten klinken, waarbij sommigen alleen toestemming vroegen om een referendum te houden over een afsplitsing - zoals ook mogelijk was in Quebec, Canada of Schotland. In de rest van Spanje zijn echter velen verontwaardigd over de Catalanen en hun acties om zich af te splitsen van Spanje.

Het geschil over Catalonië gaat tientallen, zo niet eeuwen terug. Vooral onder de Franco-dictatuur werd de Catalaanse taal en cultuur onderdrukt en in plaats daarvan werd een verenigde Spaanse natie gepropageerd. Volgens anderen zijn centralisatiemaatregelen onder koning Philip V in de 18e eeuw de oorzaak van het probleem. Sinds de overgang naar democratie meer dan 40 jaar geleden heeft Catalonië, net als andere Spaanse regio's, vergaande zelfstandigheid gehad in het verleden.

Vliegdekschip 'shockproof' getest met ruim 18 ton explosieven

De Amerikaanse marine heeft zijn nieuwe vliegdekschip de USS Gerald R. Ford getest en onderworpen aan een gigantische hoeveelheid explosieven. Dit leverde volgens Amerikaanse media een aardbeving van 3.9 op de schaal van Richter op.

De Amerikaanse marine voert deze schokproeven (Full Ship Shock Trials) uit om de bestendigheid van het schip tegen zware gevechtsomstandigheden uit te testen. Voor deze ontploffing werd 18.143 kg explosieven gebruikt.

Olifant met lekkere trek sloopt keukenmuur om wat te snacken

Een wilde olifant brak in de vroege uurtjes van zondag een huis binnen in de Thaise badplaats Hua Hin. Hij duwde zijn hoofd door de keukenmuur heen om met zijn slurf op zoek te gaan naar wat lekkers.

De bewoners werden wakker van geluiden uit de keuken. Toen ze op onderzoek gingen, zagen ze de olifant zijn kop in hun keuken steken, door de planken snuffelen en uit een plastic zak met voedsel eten.

Dit is niet de eerste keer dat ze worden 'lastigevallen' door Boonmee. De wilde mannelijke olifant van in de veertig komt regelmatig op bezoek in het dorp.

FOK! opent 'Viva forever' voor ontheemden van het VIVA-forum

Afgelopen woensdag werd het nieuws wereldkundig dat het tijdschrift VIVA en het bekende bijbehorende forum binnenkort ophouden te bestaan. Wij als FOK!kers weten als geen ander hoe fijn het is om terecht te kunnen op een forum waar je je thuis voelt. Special daarom is er op het forum van FOK! een plekje ingericht waar VIVA-forumleden kennis kunnen maken met FOK!forum.

In 'Viva forever' (VF) heet de FOK!crew de ontheemde forumgebruikers welkom en vanuit het nieuwe subforum kunnen de mogelijke nieuwe users op ontdekkingstocht gaan op het grote FOK! met de talloze subfora. Zoals onze vaste gebruikers wel weten is er over elke hobby/interesse/nieuwsgebeurtenis/etc. iets te vinden en te bediscussiëren maar soms is het even zoeken in de tientallen fora. Daarom kunnen de VIVA-ontheemden altijd bij ons terecht met vragen.

Op het FOK!forum is voor iedereen een plekje en als onafhankelijk forum zijn we een brede community die niemand uitsluit. Iedere subcultuur is welkom, met de eigen tone of voice. Hierbij geldt: leven en laten leven! Dankzij de onafhankelijkheid en de sterke community is FOK! sinds 1999 uitgegroeid tot één van de grootste fora van Nederland.

Nieuwsgierig geworden? Neem snel een kijkje in Viva forever!

COVID-19: 585 positief getesten en 1 dode, in totaal 1.679.542 en 17.727, storing!

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 735 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.678.983 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er dit weekend 12* in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 294 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn dit weekend 5* patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 197 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.727 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: kneiter van een top 10 hit

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben al vele top 40 feitjes behandeld hier maar vandaag hebben we het over een kneiter van een top 10 hit. Want wist je dat er geen liedje langer in de top 10 heeft gestaan dan Somebody that I used to know van Gotye ft. Kimbra. Het liedje verbleef maar liefst 28 weken in de top 10 van de Top 40.

Nieuw-Zeelandse gewichthefster is eerste transgenderatleet op de Spelen

Transgenderatleet Laurel Hubbard is geselecteerd voor het Nieuw-Zeelandse vrouwenteam dat uitkomt op de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft het olympisch comité van het land maandag bekendgemaakt. De 43-jarige Hubbard zal uitkomen op het onderdeel gewichtheffen. Ze wordt de eerste transgender die deelneemt aan de Spelen. Meer hierover bij het AD

Hubbard nam deel aan wedstrijden bij de mannen voordat ze in 2013 van geslacht veranderde. Als man bereikte ze echter nooit de internationale top. Na haar geslachtsverandering bleek ze als vrouw wel mee te kunnen op het allerhoogste niveau. 

Transgender-atleten op de Olympische spelen
In 2003 werd een commissie bijeengeroepen door de Internationaal Olympisch Comite (IOC). Deze Medische Commissie stelde nieuwe richtlijnen op voor deelname van atleten die een geslachtsverandering hadden ondergaan. In het rapport zijn drie voorwaarden voor deelname genoemd. Ten eerste moeten atleten hebben ondergaan geslachtsveranderende operatie, inclusief veranderingen in de uitwendige genitaliën en gonadectomie. Ten tweede moeten atleten aantonen dat hun geslacht wettelijk erkend is. Ten derde moeten atleten een geschikte tijd hormoontherapie hebben ondergaan voordat ze kunnen deelnemen, waarbij twee jaar de aanbevolen tijd is.

Pas in 2004 liet het IOC transgender-atleten toe om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

In 2015 heeft het IOC deze richtlijnen gewijzigd om te erkennen dat de wettelijke erkenning van geslacht moeilijk kan zijn in landen waar geslachtsverandering niet legaal is, en dat het vereisen van een operatie bij verder gezonde individuen "mogelijk in strijd is met de ontwikkeling van wetgeving en opvattingen over mensenrechten". De nieuwe richtlijnen vereisen alleen dat transvrouwelijke atleten hun geslacht aangeven en die bewering gedurende vier jaar niet veranderen, en ook een testosteronniveau van minder dan 10 nanomol per liter aantonen gedurende ten minste één jaar voorafgaand aan de wedstrijd en gedurende de periode dat ze in aanmerking komen. Atleten die van vrouw naar man zijn getransformeerd, mogen zonder beperking deelnemen. Deze richtlijnen waren van kracht voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio, hoewel er toen geen openlijk transgender atleten deelnamen.

Eigen risico boven de 400 euro in 2022, SP trekt aan de bel

Omdat een nieuw kabinet uitblijft, dreigt het eigen risico in de zorg komend jaar tot boven de 400 euro uit te komen. Het eigen risico is namelijk gekoppeld aan de zorgkosten. Omdat de zorgkosten stijgen, stijgt het eigen risico mee. Tenzij politiek ingrijpt. In 2018 heeft het nu demissionaire kabinet voor hun regeerperiode het eigen risico bevroren op 385 euro, anders hadden we in 2021 op een eigen risico van 450 euro gezeten. De SP trekt aan de bel en wil dit bedrag in elk geval bevriezen. VVD en CDA staan daar welwillend tegenover.

Woensdag in het corona-debat wil de SP dit voorstellen. Om het bedrag nog een jaar op 385 euro te houden moet de wet worden aangepast. In september moeten beide Kamers hebben ingestemd zodat de zorgverzekeraars tijdig op de hoogte zijn. Meer achtergrondinformatie hierover bij het AD.

Wibra voor rechter: bedrijf wil personeel onbetaald de lockdown-uren laten inhalen

Vakbond FNV en winkelketen Wibra staan vandaag tegenover elkaar voor de rechter. Wibra wil dat het personeel de door de lockdown niet gemaakte uren nu onbetaald inhaalt. FNV vindt dat niet kunnen. Meer hierover bij het AD.

Wibra heeft volgens de FNV niet-gewerkte uren van het personeel tijdens de lockdown genoteerd en wil dat hun medewerkers deze uren in de zomer gratis komen inhalen. Daardoor zou het bedrijf misbruik maken van de NOW-regeling en van twee walletjes eten. Via de NOW-regeling kreeg Wibra 80 procent van de loonkosten door de overheid gecompenseerd. 

De prijsstunter zegt de rechtszaak vol vertrouwen tegemoet te zien. Naar eigen zeggen voldoet de winkelketen aan de cao-regeling rond plus- en minuren. Bij Wibra heeft het personeel een contract voor een vast aantal uren per maand, maar is er een mogelijkheid om af te wijken in het aantal te werken uren. Ook tijdens de winkelsluitingen kreeg het personeel gewoon uitbetaald hoewel er soms minder werk was. In overleg met de ondernemingsraad heeft Wibra besloten om hun medewerkers meer tijd te geven om hun minuren weg te werken.

Relatief meer doden na ongevallen door volle ic’s in 2020

Van de 80.000 mensen die in 2020 na een ongeval in het ziekenhuis werden opgenomen, zijn er circa 400 meer overleden dan in 2018 en 2019. Het aantal sterfgevallen steeg van 2,4 naar 2,9 procent, melden de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR). Onderzoeksleider Michel Wouters neemt aan dat dit komt doordat er, als gevolg van de coronacrisis, minder mensen met mild tot ernstig hersenletsel op de intensive care zijn opgenomen.

De Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) publiceren maandagavond een rapport over 2020. Ook bij andere spoedeisende zaken lijkt de crisis gevolgen te hebben gehad. “We zien in de eerste golf een afname van bijvoorbeeld 20 procent minder acute trauma-opnames, tot 15 procent minder behandelingen voor hartinfarcten, 9 procent minder patiënten met een herseninfarct en 24 procent minder spoedoperaties bij een gebarsten aneurysma van de buikslagader”, zegt Bas van Bussel, bestuurslid van Nationale Intensive Care Evaluatie en intensivist.

Lees verder bij Skipr.

Volleybalsters sluiten Nations League af met nipte zege

De Nederlandse volleybalsters hebben hun vijftiende en laatste wedstrijd in de Nations League gewonnen. Zuid-Korea werd in het Italiaanse Rimini met flinke moeite geklopt door de speelsters van bondscoach Avital Selinger.

Nederland won de eerste set, maar in het spannende tweede bedrijf kwam de Aziatische subtopper langszij. Set drie was dan weer vrij overtuigend voor Oranje, Zuid-Korea trok de stand opnieuw gelijk en in de beslissende vijfde set werd de winst voor Nederland alsnog gepakt: 25-20, 23-25, 25-18, 22-25, 15-12.

Met de negende zege in vijftien wedstrijden sluit Nederland het toernooi af op de zevende plek, achter China en de Dominicaanse Republiek. De VS staat met 14-1 bovenaan en speelt in de halve finales tegen Turkije (11-4), terwijl Brazilië (13-2) het opneemt tegen Japan (12-3).

Mortara pakt overtuigende Formule E-zege en passeert Frijns in titelstrijd

Op het circuit van Puebla in Mexico is zondagavond de tweede Formule E-race van het weekeinde aldaar verreden. Er werd weer prima geknokt, hoewel daar in dit geval wat minder sprake van was in de slotfase, met name wat betreft de voorste posities.

Poleposition was voor Oliver Rowland, met Pascal Wehrlein naast zich en Edoardo Mortara en Jean-Eric Vergne op de tweede rij - Nyck de Vries en kampioenschapsleider Robin Frijns vertrokken als 19e en 21e. Mortara kwam bij de start langs Wehrlein, Jake Dennis nam Vergne te grazen.

Rowland was vrij snel de eerste van de voorste mannen die de Attack Mode pakte, wat de hele reeks opende. Mortara reed daarbij naar de leiding, voor Rowland, terwijl hij genoeg voorsprong had om zonder schade zijn tweede Attack Mode te activeren en vervolgens zijn voorsprong uit te breiden.

Wehrlein sloot zijn tweede en laatste Attack Mode af op de derde plek, voor Nick Cassidy, en ging minder dan twintig minuten voor het einde langs Rowland naar plek twee. Cassidy kwam in de slotfase ook langs Rowland, die een vergeefse poging deed om zijn podiumplek terug te pakken.

Mortara reed ondertussen overtuigend naar een knappe zege, voor Wehrlein en Cassidy. Frijns finishte op een keurige elfde plek, De Vries werd door Lucas di Grassi de race uit gebeukt.

Mortara neemt met zijn zege de leiding in het kampioenschap over van Frijns, terwijl De Vries inmiddels weg is gezakt van de tweede naar de zesde plek.

Deze week nog eens 160.000 vaccins naar Suriname

Nederland zal deze week nog eens 160.000 vaccins naar Suriname sturen om te helpen bij de bestrijding van het Coronavirus. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laten weten aan zijn Surinaamse ambtsgenoot Amar Ramadhin, die hem om hulp heeft verzocht. De situatie in Suriname is ernstig: de druk op de ziekenhuizen is hoog en de behoefte aan vaccins onder de bevolking is groot. Eerder deze maand stuurde Nederland daarom al 90.000 vaccins, zuurstofcontainers, beademingsmachines, persoonlijke beschermingsmiddelen en een medisch team naar Suriname. Dit alles is onderdeel van een omvangrijk steunpakket om te helpen bij de acute bestrijding van het Coronavirus.

Woensdag 23 juni zal de tweede lading van 60.000 AstraZeneca-vaccins worden verzonden. Zondag 27 juni volgen nog eens 100.000 doses. Omdat Suriname momenteel al met het AstraZeneca-vaccin prikt, kunnen de komende leveringen meteen worden ingepast in het al lopende vaccinatieprogramma. De donatie levert geen vertraging op voor het Nederlandse vaccinatieprogramma. Minister De Jonge (VWS) heeft toegezegd uiteindelijk 500.000 tot 750.000 vaccins aan Suriname te willen doneren, afhankelijk van de leveringen aan Nederland en de behoefte in Suriname.

Bevindingen special envoy
Eerder deze week deelde voormalig RIVM- en WHO-directeur Marc Sprenger de bevindingen van zijn medische missie naar Suriname met minister De Jonge. Gedurende zijn bezoek heeft hij samen met de Surinaamse collega’s verbeteringen kunnen doorvoeren waardoor het priktempo is verhoogd. De vaccins vanuit Nederland kunnen daardoor meteen worden gebruikt.

Nederland zal voor de duur van de urgente COVID-19 crisis ondersteunen bij de Surinaamse vaccinatiecampagne. Ook helpt Nederland door COVID-gerelateerde geneesmiddelen en medische verbruiks- en hulpartikelen te leveren. Het kabinet heeft voor de nieuwe hulp een aanvullend budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt.

Medisch personeel
Naast het sturen van vaccins heeft Nederland eerder ook personele ondersteuning geboden aan Suriname in de vorm van een medisch team. Tot en met in ieder geval augustus zullen er zo’n 30 zorgprofessionals in wisselende samenstelling ondersteuning bieden aan de Surinaamse collega’s. Hiervoor zijn inmiddels veel aanmeldingen binnengekomen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
©FOK.nl e.a.