EK: Oranje ongeslagen naar achtste finales

Het Nederlands elftal heeft zijn laatste groepswedstrijd op het EK voetbal ook winnend weten af te sluiten. Oranje versloeg Noord-Macedonië met 3-0.

Nederland begon met twee wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Oostenrijk. Gravenberch en Malen startten in plaats van De Roon en Weghorst in de basis. De eerste echte kans van de wedstrijd was voor Oranje. Malen verzaakte echter de bal af te geven aan Depay die vrij voor het doel stond. In de tiende minuut werd Trickovski plots alleen voor Stekelenburg gebracht en maakte het af. De treffer werd echter wegens buitenspel afgekeurd. Noord-Macedonië was sterk en in de 22e minuut was het bijna 1-0 maar het onhoudbare schot van Trajkovski kwam tegen de binnenkant van de paal. Twee minuten later kwam Oranje op 1-0 nadat Depay een combinatie met Malen van dichtbij afrondde. Dumfries was in de 33e minuut dicht bij de 2-0 maar hij stuitte op doelman Dimitrievski. Ondanks de achterstand bleef Noord-Macedonië prima spelen met Pandev, bezig aan zijn laatste wedstrijd als international, als uitblinker. Vlak voor rust weer een kans voor Depay die de bal goed voor het doel kreeg, maar Dimitrievski kon zijn voorzet wegwerken.

Oranje had twee wissels aan het begin van de tweede helft. Timber kwam voor De Vrij in het veld en Berghuis voor Dumfries. De Ligt was in de 49e minuut dichtbij een doelpunt na een hoekschop van Berghuis maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. Even daarna was het alsnog 2-0. Wijnaldum schoot van dichtbij de bal erin op aangeven van Depay. Vijf minuten daarna was het Wijnaldum die ook voor de 3-0 zorgde nadat aanvankelijk een schot van Depay was gekeerd maar Wijnaldum in de rebound alsnog toesloeg. Het verzet van Noord-Macedonië was inmiddels grotendeels gebroken.

Weghorst, die was ingevallen voor Depay, had een grote kans op de 4-0 maar zijn schot werd door de doelman over het doel getikt. In de 72e minuut scoorde Noord-Macedonië, maar wordt de goal van invaller Churlinov afgekeurd wegens buitenspel. Door al het gewissel aan beide kanten was de angel uit de wedstrijd er uit. Vlak voor tijd had De Ligt nog een kans maar zijn harde pegel werd gestopt door de keeper. De wedstrijd werd vervolgens uitgespeeld zonder echte kansen meer.