Van Kalmthout stunt en wint op Indianapolis

Op de Indianapolis Motor Speedway heeft Rinus van Kalmthout zijn allereerste zege in de IndyCar Series gepakt. De pas 20-jarige Hoofddorper was de beste tijdens de Indianapolis Grand Prix, twee weken voor op dezelfde locatie op de oval de Indy 500 gereden wordt.

De poleposition was voor Romain Grosjean, die Josef Newgarden naast zich had. Jack Harvey en Alex Palou vertrokken van rij twee, voor Scott McLaughlin en Conor Daly en met Rinus van Kalmthout op de zevende plek.

Grosjean behield bij de start de leiding, Palou ging voorbij aan Harvey en Daly vertrok slecht, waarna hij ook nog eens het gras in werd getikt. Van Kalmthout vertrok prima en wist de positie van Daly over te nemen, McLaughlin schoof aan op de vierde plek.

Daly zorgde ervoor dat de safety car de baan betrad, na een paar ronden kon er dan echt geracet worden. Newgarden kende een prima herstart en ging langs Harvey, terwijl Grosjean en Harvey de eerste posities in handen hielden.

Na dertien ronden was Van Kalmthout de eerste van de mannen voorin die zijn eerste stop kwam maken, McLaughlin volgde iets later en werd kort na zijn stop verschalkt door de Nederlander. Harvey en Newgarden volgden nog iets later, waarbij Harvey zijn positie terug kon pakken.

Op zijn zachte banden ging Van Kalmthout lekker en in no-time reed hij langs Newgarden, die de harde banden onder had laten zetten. Grosjean en Palou kwamen nog een stuk later nieuwe banden handen, waarbij Palou vlak voor Van Kalmthout de baan weer op kwam.

Zo had iedereen voorin zijn stop gemaakt, behalve de op kop rijdende Scott Dixon, die tijdens de safety car al eens naar binnen was geweest en na bijna dertig ronden zijn tweede stop maakte. Daarmee was de volgorde weer hersteld: Grosjean op kop, voor Harvey, Palou en Van Kalmthout.

Na 37 ronden kwam Van Kalmthout zijn tweede stop maken, wederom als eerste van de mannen voorin. De rest kwam er een ronde later achteraan, waar het voor Harvey fout ging: rechtsachter zat niet vast, dus de stop duurde langer, en vervolgens raakte die band nog lek ook.

Palou kwam na zijn stop voor Van Kalmthout de baan op, maar de Nederlander passeerde hem met een fraaie actie en reed zo mogelijk zelfs op de virtuele tweede plek. Grosjean kwam niet veel later ook zijn stop maken en kwam vlak voor de deur van Van Kalmthout weer het circuit op.

Grosjean had weinig kans tegen de jonge Nederlander, die overtuigend langszij ging. Ryan Hunter-Reay en Dixon reden voorop en moesten hun volgende stop nog maken, hoewel de mogelijkheid wel bestond dat Dixon het met nog maar één stop zou kunnen halen - als dat níet het geval was, had Van Kalmthout zowaar kans op de winst.

Dixon kwam zijn stop maken, Hunter-Reay kwam ook binnen en daarmee was het zover: de jonge Rinus van Kalmthout uit Hoofddorp ging aan de leiding op Indianapolis, met Grosjean op vier seconden, Palou op zes seconden en Newgarden al op twaalf tellen.

Met 25 ronden te gaan kwam Van Kalmthout binnen voor zijn laatste stop, die uitgerekend nu wél snaarstrak verliep. Ondertussen begon het voorzichtig wat te druppelen, terwijl Grosjean en Palou nog een paar ronden door konden tot hun laatste stop - in theorie dan, Palou kwam twee ronden later al.

De stop van Palou ging niet al te lekker, Grosjean kwam één ronde later ook binnen en kwam een paar tellen achter Van Kalmthout terecht. Zo reed alleen Dixon nog weer voor de Nederlander en was het wachten tot de veelvoudig kampioen zijn laatste stop kwam maken.

Twintig ronden voor het einde kwam ook Dixon binnen en daarmee was de leiding weer in handen van Van Kalmthout, die het lastig begon te krijgen met de druppels: hij gleed even het gras in, maar herstelde zich snel en liep vervolgens ronde na ronde weer een beetje uit op Grosjean.

De dreigende regen bleef uit en Van Kalmthout hield het hoofd in de resterende ronden koel: de 20-jarige Nederlander boekte zijn eerste overwinning in de IndyCar Series, overigens exact vijf jaar na Max Verstappen's eerste zege in de Formule 1 en de eerste Nederlandse zege in de klasse sinds Robert Doornbos in 2007 twee zeges in de toenmalige ChampCar Series pakte. Grosjean werd tweede, voor Palou en Newgarden.