FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 mei 2021

NEC plaatst zich voor halve finales play-offs om promotie na ruime winst tegen Almere City

NEC heeft zich geplaatst voor de halve finale van de play-offs voor promotie naar de eredivisie. In het uitduel tegen Almere City wonnen de Nijmegenaren met 0-4, waardoor zij in de halve finale spelen tegen Roda JC, dat eerder op dag won van De Graafschap.

Almere City deed tot de laatste speelronde mee voor directe promotie naar de eredivisie, maar eindigde uiteindelijk op de vierde plaats. Daardoor moest Almere City het zaterdagavond opnemen tegen NEC, de nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie.

NEC kreeg na iets meer dan twintig minuten de kans om op voorsprong te komen, alleen miste Jordy Bruijn de strafschop. Toch ging NEC met een geruststellende voorsprong de rust in. Eerst zorgde Jonathan Okita voor de openingstreffer en de 0-2 viel uit een nieuwe penalty. Ditmaal was Bruijn wel trefzeker vanaf elf meter.

In de tweede helft besliste Javier Vet twintig minuten voor tijd de wedstrijd. Hij maakte de 0-3 en daarna maakte Okita nog de 0-4 voor NEC. Door de ruime winst staat een verrassende halve finale op het programma tussen Roda JC en NEC, de nummers zeven en acht van het afgelopen seizoen.

Van Kalmthout stunt en wint op Indianapolis

Op de Indianapolis Motor Speedway heeft Rinus van Kalmthout zijn allereerste zege in de IndyCar Series gepakt. De pas 20-jarige Hoofddorper was de beste tijdens de Indianapolis Grand Prix, twee weken voor op dezelfde locatie op de oval de Indy 500 gereden wordt.

De poleposition was voor Romain Grosjean, die Josef Newgarden naast zich had. Jack Harvey en Alex Palou vertrokken van rij twee, voor Scott McLaughlin en Conor Daly en met Rinus van Kalmthout op de zevende plek.

Grosjean behield bij de start de leiding, Palou ging voorbij aan Harvey en Daly vertrok slecht, waarna hij ook nog eens het gras in werd getikt. Van Kalmthout vertrok prima en wist de positie van Daly over te nemen, McLaughlin schoof aan op de vierde plek.

Daly zorgde ervoor dat de safety car de baan betrad, na een paar ronden kon er dan echt geracet worden. Newgarden kende een prima herstart en ging langs Harvey, terwijl Grosjean en Harvey de eerste posities in handen hielden.

Na dertien ronden was Van Kalmthout de eerste van de mannen voorin die zijn eerste stop kwam maken, McLaughlin volgde iets later en werd kort na zijn stop verschalkt door de Nederlander. Harvey en Newgarden volgden nog iets later, waarbij Harvey zijn positie terug kon pakken.

Op zijn zachte banden ging Van Kalmthout lekker en in no-time reed hij langs Newgarden, die de harde banden onder had laten zetten. Grosjean en Palou kwamen nog een stuk later nieuwe banden handen, waarbij Palou vlak voor Van Kalmthout de baan weer op kwam.

Zo had iedereen voorin zijn stop gemaakt, behalve de op kop rijdende Scott Dixon, die tijdens de safety car al eens naar binnen was geweest en na bijna dertig ronden zijn tweede stop maakte. Daarmee was de volgorde weer hersteld: Grosjean op kop, voor Harvey, Palou en Van Kalmthout.

Na 37 ronden kwam Van Kalmthout zijn tweede stop maken, wederom als eerste van de mannen voorin. De rest kwam er een ronde later achteraan, waar het voor Harvey fout ging: rechtsachter zat niet vast, dus de stop duurde langer, en vervolgens raakte die band nog lek ook.

Palou kwam na zijn stop voor Van Kalmthout de baan op, maar de Nederlander passeerde hem met een fraaie actie en reed zo mogelijk zelfs op de virtuele tweede plek. Grosjean kwam niet veel later ook zijn stop maken en kwam vlak voor de deur van Van Kalmthout weer het circuit op.

Grosjean had weinig kans tegen de jonge Nederlander, die overtuigend langszij ging. Ryan Hunter-Reay en Dixon reden voorop en moesten hun volgende stop nog maken, hoewel de mogelijkheid wel bestond dat Dixon het met nog maar één stop zou kunnen halen - als dat níet het geval was, had Van Kalmthout zowaar kans op de winst.

Dixon kwam zijn stop maken, Hunter-Reay kwam ook binnen en daarmee was het zover: de jonge Rinus van Kalmthout uit Hoofddorp ging aan de leiding op Indianapolis, met Grosjean op vier seconden, Palou op zes seconden en Newgarden al op twaalf tellen.

Met 25 ronden te gaan kwam Van Kalmthout binnen voor zijn laatste stop, die uitgerekend nu wél snaarstrak verliep. Ondertussen begon het voorzichtig wat te druppelen, terwijl Grosjean en Palou nog een paar ronden door konden tot hun laatste stop - in theorie dan, Palou kwam twee ronden later al.

De stop van Palou ging niet al te lekker, Grosjean kwam één ronde later ook binnen en kwam een paar tellen achter Van Kalmthout terecht. Zo reed alleen Dixon nog weer voor de Nederlander en was het wachten tot de veelvoudig kampioen zijn laatste stop kwam maken.

Twintig ronden voor het einde kwam ook Dixon binnen en daarmee was de leiding weer in handen van Van Kalmthout, die het lastig begon te krijgen met de druppels: hij gleed even het gras in, maar herstelde zich snel en liep vervolgens ronde na ronde weer een beetje uit op Grosjean.

De dreigende regen bleef uit en Van Kalmthout hield het hoofd in de resterende ronden koel: de 20-jarige Nederlander boekte zijn eerste overwinning in de IndyCar Series, overigens exact vijf jaar na Max Verstappen's eerste zege in de Formule 1 en de eerste Nederlandse zege in de klasse sinds Robert Doornbos in 2007 twee zeges in de toenmalige ChampCar Series pakte. Grosjean werd tweede, voor Palou en Newgarden.

Rampweek De Graafschap compleet: Superboeren grijpen naast promotie na deceptie tegen Roda JC

De Graafschap heeft zaterdag definitief naast promotie naar de Eredivisie gegrepen. De Doetinchemmers verloren in de eerste ronde van de nacompetitie met 2-3 van Roda JC.

Het was Roda JC dat op 0-1 kwam. Dylan Vente schoot de bal onder doelman Rody de Boer door na een mooie pass van Patrick Pflücke. De Graafschap rechtte de rug en bracht twee minuten later alweer de stand op 1-1. Daryl van Mieghem, die in de fout ging bij de 0-1 met een verkeerde terugkopbal, kroop handig voor zijn directe tegenstander en tikte van dichtbij binnen. Voor rust werd het zelfs 2-1. Ted van de Pavert kopte bij de tweede paal ongehinderd raak uit een voorzet van Clint Leemans, die even daarvoor een grote kans had laten liggen.

In de tweede helft sloeg de vermoeidheid toe bij De Graafschap en daar profiteerde Roda optimaal van. Thijmen Goppel schoot in de 72e minuut een lange bal van Danny Bakker prachtig in één keer over De Boer heen en voltooide in de 76e minuut de stand met een volley na een goede actie van Amir Absalem.

Die laatste dreun kwam De Graafschap niet meer te boven. Het was voor De Superboeren de genadeklap in een mentaal uitputtende reeks. De promotiejacht moet volgend seizoen opnieuw beginnen. Roda mag blijven hopen op een terugkeer in de Eredivisie. Het elftal van trainer Jurgen Streppel speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van het duel tussen Almere City FC en NEC, de wedstrijd die zaterdag om 21.00 uur begint.

Leicester City wint FA Cup voor eerste keer dankzij wereldgoal Tielemans

Leicester City heeft zaterdag voor het eerst in de historie de FA Cup gewonnen. De ploeg van manager Brendan Rodgers was in de finale op Wembley, waar 21.000 toeschouwers op de tribune zaten, met 1-0 te sterk voor het Chelsea van basisklant Hakim Ziyech. Leicester speelde in 1949, 1961, 1963 en 1969 al eens eerder in de Cupfinal. Deze vier finales werden allemaal verloren. Vijfmaal is ditmaal scheeprecht.  

Youri Tielemans kroonde zich vlak na rust op schitterende wijze tot matchwinner met een verwoestende uithaal in de kruising. Ben Chilwell leek in de slotfase nog een verlenging uit het vuur te slepen voor Chelsea na een fortuinlijk doelpunt, maar de VAR keurde zijn treffer af vanwege buitenspel. Leicester veroverde de eerste grote prijs sinds de historische landstitel in het seizoen 2015/2016.  

Dankzij de versoepelingen in Engeland met betrekking tot het coronavirus zaten er zaterdag meer dan 20.000 toeschouwers op de tribune op Wembley. De fans kregen in de eerste helft amper goede kansen te zien, maar na rust bracht Tielemans daar verandering in. De Belgische middenvelder kreeg van afstand de ruimte om uit te halen en schoot de bal strak in de kruizing. 

In de laatste minuut belandde de bal alsnog in het Leicester City-doel via de rug van Chilwell, die de bal tegen zich aan kreeg geschoten in een scrimmage. De spelers van Chelsea gingen al uit hun dak, maar de VAR maakte een eind aan dat feestje. Die floot Chilwell terug voor buitenspel, waardoor een verlenging uitbleef en Leicester City historie schreef.

NAC zet FC Volendam met gemak opzij en bereikt halve finale nacompetitie

NAC Breda heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finale van de nacompetitie. In de eerste ronde werd FC Volendam verslagen Het werd 4-1. Donderdag is de nummer 16 van de Eredivisie de volgende tegenstander. Dit is of FC Emmen of Willem II.

NAC nam direct het initiatief Het eerste kansje was een afstandsschot van Thom Haye, maar de grootste kans kwam na 25 minuten uit een corner. Mounir El Allouchi vond de vrijstaande Moïse Adiléhou, maar de verdediger schoot in kansrijke positie naast. Tien minuten later kwam de voorsprong alsnog. Robin Schouten vond met zijn voorzet Kaj de Rooij. De linksbuiten zorgde met een knappe volley voor de 1-0.

In de 53ste minuut maakte Adiléhou zijn misser uit de eerste helft meer dan goed. Hij stond opnieuw volledig vrij bij een hoekschop, nu schoot hij met links wel raak: 2-0. In de 65e minuut was de buit zo goed als binnen. Lewis Fiorini was het eindstation van een snelle omschakeling en tekende voor de 3-0.

Vlak voor tijtd deed Mulattieri wat terug namens Volendam, 3-1. De genadeklap werd uitgedeeld door invaller Michaël Maria: 4-1. In de laatste minuut stopte Olij nog een strafschop van Franco Antonucci. Zondag weet NAC wie donderdag de tegenstander wordt: FC Emmen of Willem II. De ploeg uit Drenthe bezet momenteel de 16de plek en speelt tegen het al gedegradeerde VVV-Venlo. Willem II heeft één puntje meer en speelt tegen Fortuna Sittard. 

Bloemendaal prolongeert landstitel na verhitte strijd met Kampong

De mannen van hockeyclub Bloemendaal hebben zaterdag de landstitel geprolongeerd. Ook in het tweede duel met Kampong werd na shoot-outs gewonnen (3-1). Net als donderdag stond het na zeventig minuten 2-2.

Kampong had een kwartier voor tijd een 1-2 voorsprong in handen. Maar door de rode kaart van Floris de Ridder kantelde het duel, in het voordeel van de thuisploeg die voor de 21ste keer landskampioen werd. Net zo vaak als recordhouder Amsterdam.

Bij Kampong zullen de gedachten in aanloop naar deze wedstrijd nog even zijn teruggegaan naar twee jaar geleden. Ook toen verloren de Utrechters op eigen veld het eerste finaleduel van Bloemendaal. Op die dag miste Kampong, net als vandaag, een sterspeler – Robbert Kemperman – in de tweede wedstrijd. Op die dag vertrok Kampong met een zege op ’t Kopje.

Felheid
Precies dat resultaat had Kampong ook vandaag nodig om zich terug te knokken in de titelstrijd. De ploeg van coach Roelant Oltmans moest het stellen zonder de geschorste Sander de Wijn en de geblesseerde keeper David Harte. Desondanks of misschien wel daardoor begonnen de bezoekers getergd aan de wedstrijd, al was die felheid aanvankelijk vooral te merken aan het vele gepraat in het veld.

Pas na dik tien minuten toonde Kampong ook z’n spierballen in balbezit. Vlak na de eerst kans van Bloemendaal – Arthur Van Doren testte Harte’s vervanger Joren Romijn – was het Silas Lageman die de blauwhemden op gang hielp. De talentvolle middenvelder versierde de eerste corner van de wedstrijd, die in de rebound werd benut door gelegenheidscaptain Robbert Kemperman.

Kampong kreeg zelfs een goede kans op de 0-2, maar corner nummer twee leverde geen treffer op, omdat Jip Janssen via Maurits Visser naast pushte. Aan de overkant creëerde Bloemendaal weinig. Maar een moment van verslapping in de defensie van Kampong bleek genoeg om de gelijkmaker te produceren. Het was Thierry Brinkman – donderdag ook al zeer aanwezig met twee rake shoot-outs – die op aangegeven van Floris Wortelboer de 1-1 maakte.

Pech voor De Vilder
Vlak voor rust leek Derck de Vilder op weg om Kampong opnieuw op voorsprong te zetten. De flats van de middenveld ging hard en zuiver tegen de plank, maar tot zijn ontsteltenis gebeurde dat één seconde na de zoemer. De geteste toeschouwers hadden ondertussen hun papaplu’s meer dan hard nodig. Het kwam op het ’t Kopje met name in het begin van de tweede helft met bakken uit de hemel.

Die regen leek ook de eerste corner van Kampong na rust te verpesten. Maar de aanvankelijk mislukte poging van Janssen leverde via een kunststukje van Lageman alsnog de 1-2 op. Lageman tikte de bal uit de lucht, met zijn rug naar de goal in het doel van Bloemendaal. Inderdaad, alsof hij een paraplu opstak.

Rood voor De Ridder
Het duel had lange tijd niet de gloed en zindering van het eerste duel. Maar dat veranderde op slag veertien minuten voor tijd, toen De Ridder een stick in de maag porde bij zijn oud-teamgenoot Brinkman. Aanvankelijk trok arbiter Michiel Otten een gele kaart, maar na raadpleging van de videoref werd een – volkomen terechte – rode prent getrokken na dit bizarre moment.

Terwijl De Ridder in de regen op de trap van het clubhuis stond, was het uitgerekend Brinkman die na 59 minuten met een shoot-out-achtige turn voor de 2-2 zorgde. Bloemendaal had dus plots weer alle kaarten in handen om de klus binnen twee duels te klaren. De thuisploeg bleef drukken op de cirkel van Kampong, dat met man en macht een shoot-out-serie uit het vuur probeerde te slepen.

Kampong snel op achterstand in shoot-outs
En dat lukte. Weer kwam het aan op shoot-outs. En weer was het ijzingwekkend spannend. Kampong kwam snel in een netelige positie terecht, omdat de eerste twee shoot-outs werden gemist door Jonas de Geus en Terrance Pieters. Die schade bleek niet meer repareerbaar. Uitgerekend Lageman, de beste man aan Utrechtse zijde, miste de beslissende tegenover de – wederom – uitblinkende Maurits Visser.

Terwijl Bloemendaal juichend naar z’n fans liep en de champagne in het rond spoot, droop De Ridder af met de staart tussen de benen.

Eerste profzege Lafay in Giro d'Italia

Victor Lafay heeft de achtste rit in de Giro d'Italia gewonnen. De jonge Fransman van Cofidis was op de slotbeklimming te sterk voor zijn acht medevluchters. Voor Lafay is het zijn eerste profoverwinning in zijn vierjarig profbestaan. In het algemeen klassement blijft Attila Valter de leider.

De achtste etappe was vooraf een etappe voor de vroege vluchters en dat bleek wel in het eerste uur. Iedereen wilde meezitten in de kopgroep, waardoor in het eerste uur niemand weggeraakte. Pas na zestig kilometer ontstond er een kopgroep van acht (Kobe Goossens, Nelson Oliveira, Gavazzi, Giovanni Carboni, Arndt, Victor Lafay, Fernando Gaviria en Alexis Gougeard) en niet veel later zou ook Victor Campenaerts aansluiten.

De kopgroep kreeg al snel de ruimte van het peloton en al snel werd duidelijk de negen renners voor de dagzege ging strijden. Op de slothelling bleek Lafay de sterkste. Hij reed op de beklimming van drie kilometer iedereen uit het wiel en won vervolgens met een halve minuut voorsprong.

Tussen de klassementsrenners gebeurde er weinig, waardoor Valter aan de leiding blijft staan. De Hongaar heeft nog altijd elf seconden voor op Remco Evenepoel.

Hockeyster Welten valt geblesseerd uit; streep door EK, OS onzeker

Voor Lidewij Welten is de kersverse twintigste landstitel van  hockeyclub Den Bosch er een met een zwart randje geworden. De 30-jarige aanvaller heeft aan het spannende tweede finaleduel met Amsterdam (1-0 zege) een ogenschijnlijk zware hamstringblessure overgehouden. "Door het EK kan zo goed als zeker een streep", zijn haar woorden tegenover de NOS.

Welten zette in de 67ste minuut rechts op het middenveld aan voor een individuele actie, maar werd slachtoffer van een botsing met Floor de Haan. "Ik kreeg een beuk van achteren waardoor ik uit balans raakte. Daardoor schoot mijn linkerbeen door. Ik voelde het meteen: hamstring", sprak Welten na afloop voor de camera van Ziggo.

Welten strompelde naar de kant en wist meteen dat het foute boel was. Voor de Bossche dug-out smeet ze eerst haar stick op de grond en daarna liggend haar handschoen en bitje. Woedend was ze. Op de overtreding terwijl ze in volle sprint was. En op de ongetwijfeld vervelende gevolgen ervan.

Welten: "Ongelukkig dat dit in de laatste minuten van de wedstrijd gebeurt. Meteen na de overtreding kon ik mijn linkerbeen niet eens neerzetten. Ik was eerst aan het bedenken hoe ik überhaupt naar de kant kon komen. Het voelde alsof alles eraf lag. Daarna schiet meteen de hele zomer met Oranje door je hoofd."

Oranje begint over minder dan drie weken aan het Europees kampioenschap in Amstelveen en reizen eind juli naar Tokio voor de Olympische Spelen. "Door het EK kan zo goed als zeker een streep. Dat komt te vroeg denk ik. De Olympische Spelen halen wordt lastig’, aldus Welten.

Mixed feelings
In de slotseconden van de wedstrijd tegen Amsterdam werd een tegen haar tranen vechtende Welten heen en weer geslingerd tussen pijn en blijdschap. "Ik kon me nog even bij elkaar rapen om die corner van Matla er mooi in te zien gaan. Het enige wat ik kon doen was spuiten met mijn bidon. Ik kon helaas niet naar de meiden toe rennen, maar wel mooi dat we de titel alsnog pakken. Maar dit is heel zuur voor mezelf."

"Ik denk dat dit eenzelfde blessure is als mijn vorige hamstringblessure, maar nu aan mijn linkerbeen. Dat wordt bikkelen de komende weken. Dat kan ik. Ik blijf optimistisch, maar ik moet eerst bekijken wat de schade is. Ik kan er helaas niet inkijken nu."

Ibrahimovic toch niet naar EK met Zweden vanwege knieblessure

Zlatan Ibrahimovic moet het Europees kampioenschap voetbal toch aan zich voorbij laten gaan. De 39-jarige Zweed is zeker zes weken uit de roulatie door een knieblessure, waardoor ook het Serie A-seizoen ten einde is voor de spits van AC Milan.

De Zweedse bondscoach Janne Andersson bevestigde zaterdag dat Ibrahimovic het EK aan zich voorbij moet laten gaan. "Het is treurig, maar Zlatan zal het EK missen door zijn blessure", zei hij tegen de Zweedse krant Expressen. Ibrahimovic viel vorige week uit in de topper tussen Juventus en AC Milan (0-3) in Turijn. Halverwege de tweede helft werd hij gewisseld. Er werd gevreest voor schade aan de kruibanden. Zlatan liet zich in de VS onderzoeken, waar hij in 2017 ook geopereerd is. Daaruit bleek dat hij zeker zes weken uit de roulatie is. Eerder werd door Italiaanse media nog gesproken over een periode van drie weken en leek hij het EK wel te halen.

Door de blessure valt voor Ibrahimovic een droom in duigen. De routinier keerde eind maart na een afwezigheid van bijna vijf jaar terug in de nationale ploeg en hoopte dat het continentale toernooie zijn zevende eindtoernooi zou worden. Op de WK's van 2002 en 2006 en de EK's van 2004, 2008, 2012 en 2016 was hij er wel bij. Ibrahimovic is met 62 doelpunten topscorer aller tijden voor Zweden en maakte dit seizoen indruk bij AC Milan. 

Het EK begint voor Zweden op 14 juni met een groepswedstrijd tegen Spanje in Sevilla. Slowakije (18 juni) en Polen (23 juni) zijn de andere tegenstanders van de Scandinaviërs in groep E.

Vrouw wil kat redden; zit half uur vast op zeven meter hoogte, brandweer bracht redding

Een vrouw heeft vanmiddag ruim een half uur lang in een metershoge boom vastgezeten, nadat ze haar kat probeerde te redden die de hoge boom was geklommen. Het bazinnetje wilde haar geliefde viervoeter zelf redden maar kwam op zeven meter hoogte in de boom vast te zitten. De brandweer moest uitrukken, en hebben een autoladder gebruikt om het dier en de bazin weer op de grond te krijgen. Zo meldt De Stentor.

Final Fantasy XIV: Endwalker komt 23 november uit

Final Fantasy XIV: Endwalker wordt op 23 november uitgebracht op PlayStation 5, PlayStation 4, pc via Steam en Mac. Dit maakte Square Enix bekend tijdens de Final Fantasy XIV Digital Fan Festival 2021.

De uitbreiding zal naast de nieuwe healer ook een nieuwe dps-klasse hebben: de Reaper. Met zijn zeis roept hij een wezen op uit de Void die mee helpt tijdens het vechten. De Reaper kan zelfs dienen als gastheer voor de avatar zelf. Na zoveel verzoeken van de community zijn de ontwikkelaars toch overstag gegaan en kunnen furries opgelucht ademhalen: ze kunnen vanaf eind november als mannelijke Viera door de verschillende gebieden lopen. De eerste drie video's laten de trailer, de Reaper en de mannelijke Viera zien.

Er zijn omgevingen getoond en nog veel meer, maar de overige zeven video's maken meer duidelijk dan een lap tekst.

Nieuwe stad: Old Sharlayan

Nieuw gebied: Labyrinthos

Nieuw gebied op de maan: Mare Lamentorum

Nieuw gebied Thavnair

Nieuwe stad Radz-at-Han

Sneak peak van dungeons

Nieuwe mount: Arion

Mensen lastiggevallen bij COVID-19 vaccinatie-locatie AFAS Live in Amsterdam

Bij een vaccinatie-locatie in Amsterdam-Zuidoost is vandaag korte tijd onrust ontstaan doordat verschillende mensen werden lastiggevallen door een groepje onbekenden. Dit is bevestigd door een woordvoerder van de GGD in Amsterdam. De politie kan deze klachten nog niet bevestigen, maar roept slachtoffers op om melding te doen als hen iets is overkomen. In Amsterdam-Zuidoost vond vandaag een drukbezochte vredesmars tegen de coronamaatregelen plaats, die druk bezocht werd, maar gemoedelijk verliep. Meer hierover bij De Stentor.

Volgens een ooggetuige bij concertzaal Heineken Music Hall (AFAS Live) werden mensen die voor hun COVID-19-vaccinatie kwamen 'bedreigd en geïntimideerd’ door een aantal onbekenden. Deze zouden onder meer naast de auto’s van de vaccinatie-ontvangers hebben geplast en ook de doorgang hebben verhinderd. Volgens de GGD-Amsterdam zijn er wat incidenten geweest: "Het klopt dat er vanochtend iets aan de hand was, verschillende mensen die stonden te wachten op hun vaccinatie, werden lastiggevallen. Dat is natuurlijk heel vervelend. We hopen dat zoveel mogelijk mensen zich komen vaccineren. En als dat gebeurt, moet dat op een rustige en veilige manier."

Reisadvies voor beperkt aantal landen aangepast, telefoons reisburo's staan roodgloeiend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zojuist de kleurcode van een beperkt aantal landen en regio’s van oranje in geel of groen veranderd. Het gaat onder meer om Portugal, Curaçao, Ierland en de Balearen (zie voor de volledige lijst onderaan dit bericht). Dit betekent dat reizen naar deze bestemmingen door het kabinet niet langer sterk worden ontraden.

Buitenlandse Zaken spreekt over een stap in de goede richting. Maar benadrukt dat het niet zo is dat reizigers uit Nederland in deze landen geen enkel risico lopen. Het is én blijft belangrijk dat die zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De situatie in een land kan immers snel veranderen.

Bovendien kan het zijn dat landen met de kleurcode groen en geel zelf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen. Bijvoorbeeld een negatieve test of quarantaine-verplichting. Als landen geen Nederlandse toeristen toelaten, blijven ze oranje. Alle relevante informatie daarover staat gepubliceerd op de website wijsopreis.nl en in de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De resterende Europese landen blijven vooralsnog op kleurcode oranje staan, omdat ze COVID hoogrisicogebied zijn en de kans op besmetting daar groot is. Het kabinet blijft reizen naar deze landen sterk afraden.

Ook enkele landen buiten Europa zijn vannacht van oranje naar geel overgegaan. Het kabinet volgt in dezen de zogenaamde veilige landen lijst van de Europese Unie. De reisadviezen voor alle landen zijn eenvoudig te vinden op de website wijsopreis.nl en in de reisapp.

Lijst van landen met aangepast reisadvies:
geel: Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), de Noord-Egeïsche eilanden, Zuid-Egeïsche eilanden, Ionische eilanden, de Balearen en Canarische eilanden, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand

groen: Saba en Sint Eustatius

De drukte op de reisburo's begon al vanmorgen vroeg. Voor alle bestemmingen die op geel zijn gezet worden veel vakanties  geboekt maar Griekenland, Curacao, Spanje en Aruba zijn populair. Buiten Europa is Thailand een opvallende bestemming die weer veilig genoeg wordt geacht, ook dat is gemerkt aan de interesse bij de reisbureau's. Meer hierover bij het AD.

De vakantiegangers kunnen nog niet zorgeloos op vakantie gaan, er is nog steeds een negatieve coronatest verplicht alvorens men het vliegtuig in mag. Veel reisorganisaties spelen hier handig op in, door PCR testen met korting aan te bieden. Daarnaast kan COVID-19 door een plotselinge clusteruitbraak ter plaatse nog altijd de vakantie bederven, waardoor men in quarantaine moet na terugkomst of zelfs niet terug naar Nederland mag reizen. Bij een pakketreis zal de reisorganisatie alle moeite doen tot repatriëring, boek je vlucht en verblijf los van elkaar dan moet je dit zelf organiseren. Reis- en annuleringsverzekeringen zullen veelal COVID-19 gerelateerde 'schade' uitsluiten van hun dekking. 

BNNVara woedend: consumentenprogramma Kassa ingekort én naar de maandag

BNNVara is woest over de plannen van de NPO om het programma Kassa zowel in te korten als te verplaatsen: van de zaterdagavond naar de maandag. In de nieuwe plannen van de publieke omroep voor 2022 zouden de consumentenprogramma’s Kassa en Radar afwisselend op één avond worden uitgezonden: de maandag. Meer hierover bij het AD.

World Wide Rally For Freedom, protestmars tegen de coronamaatregelen Amsterdam

Vandaag wordt de 2e World Wide Rally For Freedom gehouden, over de hele wereld vinden dan protestmarsen plaats tegen de coronamaatregelen die door velen nog steeds als onnodig en als beperking van onze vrijheid wordt gezien.

De World Wide Rally For Freedom zal in Nederland starten rond 12.00 uur bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

De 'vredesmars' zal worden afgesloten met een wereldwijde meditatie om 14.00 uur. De vorige internationale protestmars is met groot succes in vele landen op 20 maart gehouden.

DJMO is ter plaatse om voor ons een livestream te verzorgen. Zodra de stream beschikbaar is wordt hij erbij geplaatst.

Update 16.15 uur: De demonstratiemars is afgelopen en vrij rustig verlopen. Het was veel te druk dus deed de gemeente Amsterdam een oproep op Twitter om weg te blijven bij het Arenapark. Er zouden zo'n 5.000 tot 10.000 mensen mee hebben gedaan.

Veel dank aan DJMO voor de ongecensureerde streams!  

 15.10 uur: Nieuwe stream toegevoegd 

Geen zoet suikerfeest: Israël bombardeert mediakantoren AP en AJ, Hamas bombardeert Tel Aviv

Sinds maandag zijn Israël en de militante Palestijnen in de Gazastrook verwikkeld in een gewelddadige strijd en het eind hiervan lijkt nog lang niet in zicht.

Update 15.25 uur: Voor de zesde dag op rij vliegen de raketten heen en weer tussen Hamas en Israël. Door Israël werd een vluchtelingenkamp getroffen waarbij ten minste 10 Palestijnen - acht kinderen, twee vrouwen - om het leven kwamen. Ook werd een kantorenpand onder vuur genomen waarbij kantoren van nieuwszenders Al Jazeera en The Associated Press werden vernietigd. Israël had hier vantevoren een waarschuwing voor afgegeven. Israël claimt dat de gebouwen die ze in Gaza onder vuur nemen ruimtes zijn waar Hamas gebruik van maakt, tussen de gewone bevolking en bedrijven in die dan het ware als 'dekmantel' worden gebruikt.

Ondertussen verzamelden Palestijnen zich zaterdag in delen van de bezette Westelijke Jordaanoever om te protesteren tegen de Israëlische bezetting en de aanhoudende bombardementen op Gaza. Er werden ook solidariteitsbijeenkomsten over de hele wereld gehouden ter gelegenheid van Nakba-dag of "The Catastrophe", toen de etnische zuivering van 750.000 Palestijnen door zionistische milities plaatsvond om de staat Israël mogelijk te maken.

Minstens 140 Palestijnen, waaronder 39 kinderen, zijn sinds maandag gedood in de Gazastrook. Ongeveer 950 anderen zijn gewond geraakt. Op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische troepen minstens 13 Palestijnen gedood. De confrontaties tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten duurden tot diep in de nacht in bezet Oost-Jeruzalem.

In Israël zijn ook tenminste negen mensen gedood, met één nieuwe sterfgeval op zaterdag in Ramat Gan. Het Israëlische leger zei dat honderden raketten vanuit Gaza naar verschillende locaties in Israël zijn afgevuurd en dat ze versterkingen hebben toegevoegd nabij de oostelijke landen van de enclave.

Naarmate het geweld escaleert, wordt de humanitaire crisis steeds erger, waarbij duizenden Palestijnse gezinnen onderdak zoeken in door de Verenigde Naties geleide scholen in het noorden van Gaza om te ontsnappen aan Israëlisch artillerievuur. De VN heeft gezegd dat ze schat dat ongeveer 10.000 Palestijnen hun huizen in Gaza hebben verlaten gedurende het Israëlische offensief.

>

Eerdere berichtgeving:
Tijdens een grote aanval in de nacht van donderdag op vrijdag heeft het Israëlische leger een belangrijk tunnelsysteem* aangevallen dat eigendom is van Hamas, een terroristische groepering die veel aanhangers heeft in de Gazastrook. "Vele kilometers" van het tunnelnetwerk zijn beschadigd, schreef het leger op Twitter. 

Ondertussen bleven Palestijnse militanten Israël bombarderen vanuit de Gazastrook. Volgens het leger zijn er meer dan 2.000 raketten op Israël afgevuurd sinds de escalatie maandagavond begon. Het verdedigingssysteem "Iron Dome" onderschepte daar bijna 1000 van. Vrijdagavond liet het leger weten dat er vanuit Syrië drie raketten op Israël zouden zijn afgevuurd. Een daarvan zou op Syrische bodem zijn ontploft.

Zware verliezen aan beide kanten
De hele vrijdag klonken er steeds weer waarschuwingssirenes, vooral in de buurt van het Palestijnse gebied aan de Middellandse Zee. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds de escalatie maandag meer dan 120 mensen omgekomen in Gaza, onder wie vrouwen en kinderen. Ongeveer 900 andere mensen raakten gewond. Volgens het Israëlische leger, zijn in Israël de afgelopen dagen acht mensen gedood door het Palestijnse raketvuur. Het conflict verspreidt zich ook steeds meer van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Volgens de gezondheidsautoriteiten daar zijn vrijdag zeven Palestijnen gedood door beschietingen van het Israëlische leger.

Staakt-het-vuren
Israël mobiliseerde duizenden reservisten die voor een grondoffensief konden worden ingezet. Maar tot nu toe zijn er geen tekenen van een echte invasie. Hamas-woordvoerder Abu Obeida zei dat zijn organisatie niet bang is voor een Israëlisch grondoffensief. Dit vergroot vvor hen alleen de kans om soldaten te doden of gevangen te nemen.

Volgens Egyptische veiligheidskringen heeft Israël een aanbod van de regering in Caïro om een staakt-het-vuren te gaan organiseren afgewezen. De Verenigde Naties riepen op om de grens tussen Israël en Gaza open te stellen voor brandstof en hulpgoederen. Ongeveer twee miljoen Palestijnen wonen in het afgezette gebied. Volgens schattingen van de VN hebben ongeveer 10.000 Palestijnen hun huizen in Gaza moeten verlaten als gevolg van de aanhoudende gevechten. Palestijnen ontvluchtten de buitenwijken van Gaza-stad met wat haastig ingepakte bezittingen, zei een woordvoerder van het VN-Agentschap voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA). Duizenden braken in op de 16 scholen van de hulporganisatie om daar veilig onderdak te zoeken.

Amerikaanse diplomaat als bemiddelaar
De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep de Amerikaanse regering op om onmiddellijk in te grijpen na het geweld tegen Israël. Abbas heeft de Israëlische regering vrijdag volledig verantwoordelijk gesteld voor de escalatie, zei het presidentiële kantoor.

De Amerikaanse topdiplomaat Hady Amr, die vrijdagavond in Israël arriveerde, wil nu bemiddelen in het conflict. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag dat hij Amr had gevraagd om Israëlische en Palestijnse functionarissen te ontmoeten om mogelijkheden tot de-escalatie te onderzoeken namens de Amerikaanse president Joe Biden. Woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, heeft onlangs het recht van Israël op zelfverdediging herhaald. De regering-Biden zet zich op alle niveaus in om het geweld te de-escaleren. Psaki voegde eraan toe dat het verlies van mensenlevens tragisch is - "of het nu Palestijnse of Israëlische levens zijn".

Demonstraties in andere landen
In veel landen waren er pro-Palestijnse protesten. Volgens een rapport van het staatspersbureau Petra verzamelden zich honderden demonstranten bij de grens met Israël in Jordanië. In Zuid-Libanon raakten twee demonstranten dodelijk gewond door waarschuwingsschoten uit tanks. Een 21-jarige Libanees was eerder met tientallen anderen Israëlisch grondgebied binnengedrongen, meldt het Libanese staatsagentschap NNA. Een tweede demonstrant werd neergeschoten. Hij bezweek later aan zijn verwondingen, zoals  door veiligheidskringen werd bevestigd.
Ook in Utrecht vond een demonstratie plaats met enkele honderden deelnemers.  Diverse pro-Palestijnse groepen willen zaterdag ook de straat op om te demonstreren. 

Angst voor nieuwe protesten op de dag van Nakba
Het conflict tussen Israëli's en Palestijnen is hoog opgelopen tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan en na de afgelasting van de Palestijnse parlementsverkiezingen. Politiebarrières in de oude stad Jeruzalem, die veel jonge Palestijnen als vernedering werden beschouwd, worden als aanleiding van de huidige escalatie gezien. Bovendien waren er schermutselingen tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem over huisuitzettingen en gewelddadige aanvaringen op de Tempelberg. Dit complex met de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee is de derde heiligste plek in de islam. Maar het is ook heilig voor joden omdat er vroeger twee joodse tempels stonden. De islamistische Hamas heeft verklaard de verdediger van Jeruzalem te zijn.

Zaterdag is het Nakba (catastrofe) dag. De Palestijnen herdenken vervolgens de verdrijving en vlucht van honderdduizenden Palestijnen tijdens de oprichting van de staat Israël in 1948. Er wordt gevreesd voor nieuwe gewelddadige protesten. Dit jaar valt de dag samen met de derde dag van het Eid-al-Fitr-festival, het zogenaamde suikerfestival aan het einde van de Ramadan.

*Toelichting op het "Metro" -tunnelsysteem
De Gazastrook is een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Israël observeert constant de kuststrook - bijvoorbeeld met drones vanuit de lucht of via elektronische bewaking. Voor strijders en commandanten van Hamas betekent dit: ze moeten iets bedenken om ongemerkt van A naar B te komen, wapens te vervoeren of te vluchten.

Dit is waar een systeem in het spel komt dat het Israëlische leger "Metro" noemt. Het is een wijdvertakt kilometerslang tunnelsysteem. Het stelt het Israëlische leger voor enorme uitdagingen. Als Israël de tunnels aanvalt, kan de bevolkingsdichtheid in de Gazastrook ook leiden tot slachtoffers onder de burgerbevolking.

Het is gebruikelijk dat militante organisaties tunnels bouwen in het Midden-Oosten. Hezbollah in Libanon probeert ook geheime routes naar Israël te creëren om mogelijk aan te vallen.

Zie ook: Israël nu ook vanuit Syrië beschoten, Jordaniërs en Syriërs trekken over de grens om Palestina bij te staan

COVID-19: 4520 nieuwe besmettingen en 13 doden, totaal 1.593.728 en 17.436

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4520 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.593.728 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 220 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1473 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 40 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 710 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.436 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Matla sleept HC Den Bosch in laatste seconde naar landstitel

Met een heerlijke strafcorner van Frédérique Matla in de allerlaatste minuut kende de finale Den Bosch-Amsterdam een geweldige ontknoping (1-0), die Den Bosch de twintigste landstitel in de clubgeschiedenis opleverde. Vanaf de zijlijn sprintten de wissels en coach Raoul Ehren het veld in alsof het een honderd metersprint was. Het was een episch einde van de tweede finalewedstrijd.

De spanning was gigantisch, shoot-outs hingen in de lucht, toen Joosje Burg de bal op de voeten legde van Hester van der Veld en Den Bosch na zeventig minuten hockeyen een uitspeelcorner kreeg. De sleep van Matla leverde opnieuw een corner op. Vervolgens pushte Matla de bal met een schitterende streep de kruising in. Alles wat Den Bosch een warm hart toedroeg, ontplofte van vreugde.

Het was Amsterdam – opnieuw zonder Marijn Veen, maar met Ilse Kappelle – dat de eerste minuten het meest aan de bal was en meer bluf toonde dan afgelopen donderdag. Toch was het voor de neutrale kijker nog niet direct oogstrelend, zoals de eerste finale ook geen reclame voor het hockey was. De eerste 17,5 minuut was Amsterdam beter en tankte het vertrouwen, maar beide teams slaagden er niet in een kans te creëren. Een dribbel van Lidewij Welten in de drukte in de cirkel was het eenzame hoogtepuntje.

Zelfs zonder de naar Tilburg vertrekkende verdediger Ireen van den Assem, die wel in trainingspak op de bank zat, gaf de verdediging van Den Bosch het eerste kwart niets weg. Halverwege het tweede kwart omsingelden de aanvallers van Amsterdam de cirkel van Den Bosch steeds meer. Een gevaarlijke voorzet van Lana Kalse vanaf de linkerflank tikte keepster Josine Koning met de handschoen tot lange corner. Even later kreeg Teuntje de Wit de bal op haar voet, wat een strafcorner betekende voor Amsterdam.

De sleeppush van Michelle Fillet belandde op de handschoen van Koning. De rebound schoot Freeke Moes hard op het lichaam van Rosa Fernig. Eindelijk werd het hectisch in deze tweede finalewedstrijd. Een pass van Sabine Plönissen in de stick van Frédérique Matla leidde vervolgens een heerlijke aanval in van Den Bosch. Met een fijne steekpass bediende Maartje Krekelaar dribbelkoningin Lidewij Welten, die vanuit een moeilijke hoek met haar backhand op keepster Anne Veenendaal schoot. 0-0 was de ruststand, voor Amsterdam na 35 minuten hockeyen een gemiste kans.

Den Bosch zette Amsterdam het begin van het derde kwart meteen onder druk, maar het was Felice Albers die met lange passen de achterlijn haalde. Haar te hoge lift werd afgefloten, waarna Teuntje de Wit groen kreeg voor het hakken op de stick van Albers, even daarvoor. Vlak voor rust kreeg Imme van der Hoek ook al groen. Het duel werd harder en harder, zeker toen Michelle Fillet tegenstander Lidewij Welten omver liep en ook twee minuten naar de kant moest.

Het was inmiddels veel meer een finale dan afgelopen donderdag. Groot was de kans voor Freeke Moes, die in een één-tegen-één-duel Sanne Koolen uitspeelde en oog in oog met Josine Koning op het punt stond te schieten. Een ingreep van Imme van der Hoek voorkwam de 0-1.

Ondertussen raakte Den Bosch de videoscheidsrechter kwijt. Een scoop van Rosa Fernig was bedoeld voor Laura Nunnink, maar was niet helemaal op maat en werd in de lucht aangenomen door Sabine Plönissen. Geen strafcorner, oordeelde de videoscheidsrechter.

Het begon er sterk op te lijken dat de ploeg die het eerst zou scoren de winst zou binnenslepen. Den Bosch kreeg een uitgelezen kans om te scoren toen Pien Sanders de bal op de voeten van Hester van der Veld legde. Vanaf kop cirkel sleepte Frédérique Matla de eerste corner van Den Bosch over de grond, maar Amsterdam kon uitverdedigen.

De krachten vloeiden weg naarmate de tijd in het vierde kwart verder tikte. Acht minuten voor tijd kwam Amsterdam met een speelster meer te staan, toen Pien Sanders een overtreding maakte op Sosha Benninga en met geel vijf minuten naar de kant werd gestuurd. Het was overleven voor Den Bosch. De spanning nam toe. Bij het minste of het geringste begonnen de speelsters te appelleren tegen welke beslissing van de arbitrage dan ook. Amsterdam had de bal, maar Den Bosch verdedigde ijzersterk.

Drie minuten voor tijd keerde Sanders terug in het veld. Toen was het Floor de Haan die Welten vloerde en geel kreeg. Welten greep naar haar been en smeet woest haar stick tegen het gras. Ze stapte geblesseerd over de boarding heen en werd getroost door Ireen van den Assem.

Vervolgens brak hét moment aan: de goal van Matla. De ontlading was groot, Raoul Ehren had tranen in zijn ogen. De spelers van Amsterdam stortten zich verslagen neer. De landstitel was voor Den Bosch.

Het nutteloze feitje van de dag: heel snel bouwen met LEGO

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De LEGO Colosseum-set is de grootste wat betreft bouwsteentjes, met 9036 steentjes is het veruit de meest uitgebreide set die er op LEGO-gebied te koop is. Maar wist je dat de recordbouwtijd op maar iets meer dan 13,5 uur staat? Om precies te zijn was LEGO-fanaat Paul Ufema 13 uur, 37 minuten en 36 seconde bezig met de bouw van dit enorme bouwwerk.

Giro: Etappe 8 - Een prooi voor de aanvallers

De zevende etappe in de Giro d'Italia was niet bijster boeiend, hoewel het vermakelijke commentaar van Jeroen en Karsten op Eurosport de boel nog wel kon redden. Vandaag biedt het parcours in elk geval meer mogelijkheden in de achtste rit.

De heren renners koersen vandaag van Foggia naar het 170 kilometer verderop gelegen Guardia Sanframondi. De eerste helft van de etappe gaat een beetje op en neer, daarna moet er toch wat serieuzer geklommen worden, hoewel het nooit écht steil wordt.

De eerste van twee gecategoriseerde klimmen van de dag is bijna negentien kilometer lang, maar niet al te steil - op een paar kleine stukjes na. De slotklim is wat steiler, maar niet zo lang, vermoedelijk allemaal net niet zwaar genoeg voor een klassementsstrijd.

Uiteraard heeft Rellende_Rotscholier alles weer uitgebreid besproken, dat is hier te vinden. Eurosport is vanaf 12.35 uur live, de finish ligt wel weer ergens tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Kluivert neemt roer over van Hiddink in cruciale fase voor Curaçao

Patrick Kluivert vervangt Guus Hiddink tijdelijk als bondscoach van Curaçao, zo meldt De Telegraaf vrijdag. De 74-jarige Hiddink herstelt momenteel van het coronavrius en heeft Kluivert gevraagd om in te stappen als interim-bondscoach voor de komende periode.

Kluivert staat weliswaar onder contract bij Barcelona als hoofd jeugdopleiding, maar voorzitter Joan Laporta heeft mede vanwege zijn persoonlijke band met de twee Nederlanders toestemming gegeven aan de voormalig aanvaller.

Hiddink begon in maart aan de WK-kwalificatiereeks met Curaçao. Zijn ploeg boekte overwinningen op Saint Vincent en de Grenadines (5-0) en Cuba (1-2). Door de overwinningen gaat Curaçao momenteel aan kop in Groep C, waarin verder Guatemala en de Britse Maagdeneilanden de tegenstanders zijn.

FC Twente schakelt Ajax uit in strijd om landstitel; PSV verslaat ADO

De voetbalsters van FC Twente en PSV gaan in de laatste twee wedstrijden van het seizoen uitmaken wie zich kampioen van Nederland mag noemen. FC Twente won in eigen huis Ajax met 1-0 en PSV versloeg ADO met 6-2.

Ajax, dat moest winnen om zich nog in de titelstrijd te kunnen mengen, begon sterk en kreeg na tien minuten spelen de eerste grote kans van de wedstrijd. Stefanie van der Gragt schoot een vrije trap in de verre hoek. Twente-keeper Daphne van Domselaar was bij de les en tikte de bal over.

Na een half uur spelen was het Twente dat op voorsprong kwam. Anna-Lena Stolze bezorgde na een fraaie actie de bal bij Renate Jansen, die helemaal vrij de 1-0 kon binnenschieten. Na rust bleef Ajax aandringen, maar Twente had weinig moeite om de voorsprong te verdedigen. Ajax eindigde de wedstrijd met tien vrouwen. Samantha van Diemen kreeg rood na een harde charge.

Dankzij de zege blijft FC Twente koploper in de Eredivisie, een punt boven PSV. Ajax kan hooguit PSV nog achterhalen. Twente is bovendien zeker van de Champions League. Twente speelt op 23 mei thuis tegen ADO, PSV gaat dan op bezoek bij Ajax. Een week later zal de strijd om de titel waarschijnlijk beslist worden in een onderling duel tussen PSV en FC Twente.

In de andere wedstrijd in de kampioenspoule was PSV, dat voor het eerst een wedstrijd speelde in het Philips Stadion, al na 45 minuten klaar met ADO, dat al geen kans meer maakte op de titel. Na een half uur stond het 3-0, waarna Gwyneth Hendriks wat terug deed voor de Haagse ploeg. Naomi Pattiwael en Joëlle Smits zorgden voor de rust nog voor de 4-1 en 5-1.  Manon van Raay (ADO) en Smits waren de enigen die na rust het net wisten te vinden.

FOK! Wat een weer: morgen kans op onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is overwegend bewolkt en een enkele lokale lichte bui is niet uitgesloten. De minima lopen uiteen van 5°C in het noordoosten tot 8°C in het zuiden. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Zaterdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en vooral in de middag komen er buien voor, in het noorden later mogelijk met onweer en hagel. De maxima lopen uiteen van 12°C langs de kust tot 16°C in het oosten bij een matige zuidwestenwind. In de ochtend is de wind in het noorden nog zwak en variabel.

In de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt en komen er nog steeds enkele buien voor. De minima liggen rond 8°C bij een matige, langs de zuidwestkust (vrij) krachtige zuidwestenwind.

Zondag overdag trekken er talrijke buien van zuidwest naar noordoost over het land, met daarbij vooral in de middag kans op onweer, hagel en windstoten tot 60 km/u. De zuidwestenwind is matig, langs de kust mogelijk af en toe vrij krachtig. Met middagtemperaturen van 13°C in het noordwesten en 15°C in het zuidoosten blijft het koel voor de tijd van het jaar. (Bron: KNMI)

Viooltjes op een brug  (Foto: FOK!)
Viooltjes op een brug (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Chinese rover 'Zhurong' op Mars geland

Volgens berichten van staatsmedia in Peking is het Chinese planetaire voertuig "Zhurong" met succes op Mars geland.

De Mars-rover op zonne-energie wordt verondersteld gegevens te verzamelen over ondergrondse watervoorraden en op zoek te gaan naar tekenen van leven. De landing wordt voor China als een groot succes beschouwd. "Zhurong" werd gelanceerd vanuit het ruimtevaartuig "Tianwen-1", dat in juli vorig jaar vanaf de aarde werd gelanceerd en in februari een baan om Mars bereikte.

Man (41) veroordeeld voor meenemen kinderen en ze weghouden bij moeder

De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het onttrekken van zijn 3 kinderen aan het gezag van de moeder. Hij krijgt een celstraf van 30 maanden. Daarbij zijn vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd.

De man reisde met zijn kinderen in maart 2018 voor een langer verblijf met toestemming van de moeder naar Turkije. In september 2018 zou de man naar Nederland terugkomen. Dan zou een school voor de oudste dochter worden gezocht die in september 2018 5 jaar werd. In september 2018 weigerde de man zijn kinderen naar Nederland te laten gaan. De vrouw spande vervolgens in Nederland en in Turkije procedures aan. In mei 2019 besliste de rechter in Nederland dat de moeder alleen het gezag over de kinderen kreeg en werd het ouderlijk gezag van de man geëindigd. De Turkse rechter besliste in oktober 2019 dat de uitspraak van de Nederlandse rechter moest worden gevolgd en zijn de kinderen overgedragen aan de moeder.

Grote impact
De rechtbank verwijt de man dat hij wist dat hij en de moeder in september 2018 samen het ouderlijk gezag hadden over de kinderen, maar de man de moeder daartoe niet in staat stelde. De man negeerde het belang van de moeder volledig en ging vooral uit van zijn eigen ideeën en opvattingen wat goed zou zijn voor de kinderen. Dit gedrag had grote impact op zowel de moeder als de kinderen. De moeder en 1 van haar kinderen zijn onder behandeling geweest van een psycholoog.

Verminderde toerekening handelwijze man
De man wilde niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum. Duidelijk is wel dat er iets aan de hand is met de man, maar niet is duidelijk wat precies. Ook kunnen de deskundigen de herhalingskans niet inschatten en niet achterhalen waarom hij de kinderen bij de moeder heeft weggehouden. Volgens de rechtbank is het aannemelijk dat de gemoedstoestand van de man hem heeft beïnvloed, omdat hij op geen enkele wijze open stond voor andere opvattingen over de opvoeding van de kinderen. Daarom gaat de rechtbank uit van enige verminderende toerekening van zijn handelwijze. Omdat de man wel behandeling nodig heeft, adviseert de rechtbank om de gevangenisstraf te laten uitvoeren in een behandelinstelling.

Vrijheidsbeperkende maatregelen
De rechtbank ziet aanleiding om vrijheidsbeperkende maatregelen op te leggen. Zo mag man 3 jaar lang geen contact hebben met de moeder en de kinderen. Daarnaast mag hij ook niet in de woonplaats van de ouders van de moeder komen. Voor het contactverbod is bepaald dat als de rechter vaststelt of partijen een omgangsregeling overeenkomen, het contactverbod dit niet mag doorkruisen.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen voor de kosten die de moeder heeft gemaakt voor de procedures en de daarmee samenhangende kosten in Turkije. Ook moet hij smartengeld betalen aan de moeder en de kinderen.

Beyond Meat (vegan producten) opent fabriek in Nederland

Beyond Meat staat bekend om zijn hamburgers, die smaken en eruit zien als vlees, maar vrij zijn van dierlijke ingrediënten. De Amerikaanse groep wil vanaf dit jaar beginnen met de productie van veganistische producten in Nederland - en in 2024 hetzelfde prijsniveau bereiken als vlees.

Het Amerikaanse Beyond Meat betreedt met eigen productiefaciliteiten steeds meer de markt voor vleesvervangers in Europa en China. De fabriek in de buurt van Shanghai is in april geopend en een fabriek in Enschede zal in de loop van 2021 in bedrijf worden genomen, vertelde manager Chuck Muth aan het Duitsland Handelsblatt. Bijna overal groeit de honger naar plantaardige vleesvervangers.

"We zullen alleen succesvol zijn als we overtuigen op het gebied van smaak, kwaliteit en uiteindelijk ook prijs", vervolgt Muth. Met toenemende groei en schaalbaarheid van het bedrijf wil Beyond Meat "zo snel mogelijk prijsverlagingen realiseren". Het doel is om in 2024 voor minimaal één product op elke productlijn net zo duur als vlees te zijn. Schaalbaarheid betekent meer verkopen zonder tegelijkertijd grote investeringen te hoeven financieren.

"We denken op de lange termijn en zijn ervan overtuigd dat Beyond Meat zich kan ontwikkelen tot een wereldwijd eiwitbedrijf met een omzet van 40 miljard dollar", aldus Muth. Beyond Meat genereert daar nog maar een honderdste van - en staat in het rood. De omzet groeide jaar op jaar met 37 procent tot $ 406 miljoen in 2020. De nettoverliezen stegen van $ 12 miljoen tot bijna $ 53 miljoen.

Het bedrijf wil in de toekomst meer bieden dan alleen vleesalternatieven. Beyond Meat richtte de joint venture The Planet op met voedingsproducent Pepsico. "Met Pepsico wil Beyond innovatieve snacks en dranken op basis van plantaardig eiwit creëren, produceren en op de markt brengen", aldus Muth.

Beyond Meat-producten zien eruit en smaken naar vlees. De hamburgers bestaan voornamelijk uit erwteneiwitten en belandden in de koeltoonbanken van diverse supermarkten, waar ze goed verkocht worden.

Grosjean op pole in Indianapolis, Van Kalmthout 7e

Romain Grosjean heeft zijn eerste poleposition in de IndyCar Series te pakken. De Fransman mag zaterdagavond van de eerste plek beginnen aan de Indianapolis Grand Prix, verreden op de road course van de beroemde speedway.

In de eerste kwalificatieronde zette Rinus van Kalmthout de snelste tijd neer van het hele, 25 auto's tellende veld. Hij plaatste zich daarmee voor de tweede ronde, maar kwam vervolgens 0,0348 seconden tekort voor de zesde plek en dus een plaats in de Fast Six.

In die beslissende sessie was de snelste tijd voor rookie Grosjean, die in de IndyCar zijn comeback maakt na zijn horrorcrash in de Formule 1 in Bahrein vorig jaar. Josef Newgarden vergezelt hem op rij twee, voor Jack Harvey, Alex Palou, Scott McLaughlin en Conor Daly.

Ziggo Sport is er zaterdag vanaf 20.30 uur bij.

Brandweer wil aalscholver redden, maar dier was al gestikt in plastic zak

Tegen 19.00 uur kreeg de Brandweer in Beekbergen een melding van een dier in nood.

Toen zij ter plaatse arriveerden was het dier, een aalscholver, al overleden. De vogel zat verstrikt in een plastic zak, die mensen hadden achtergelaten.

Verhit weekend vol pro-Palestina- én pro-Israëlbetogingen in Nederland

Op zeker zeven plaatsen in Nederland staan dit weekend pro-Palestijnse demonstraties gepland. Bij een demonstratie gisteravond in Utrecht moest de ME in actie komen om de rust te doen wederkeren, hierbij werden honderd mensen aangehouden. Het Centraal Joods Overleg verwacht dit weekend ook pro-Israëlische manifestaties. Meer hierover in de  Stentor.

De demonstraties zijn bedoeld om verbondenheid met de Palestijnse of de Israëlische bevolking te laten zien, naar aanleiding van de heftige escalatie van het Palestijns-Israëlisch conflict vanaf maandag. "Het minste wat we kunnen doen is laten zien dat we onze broeders en zusters ook supporten”, stelden de initiatiefnemers van de demonstratie gisteren in Utrecht. De gemeente Utrecht liet uiteindelijk de demonstratie ontbinden omdat het veels te druk werd en de coronaregels niet correct werden nageleefd. De avond eindigde met de inzet van de ME en honderd arrestaties. Eerder deze week was het ook onrustig bij een pro-Palestinademonstratie in Den Haag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.