Go Ahead Eagles promoveert op doelsaldo naar eredivisie dankzij falen De Graafschap

Go Ahead Eagles keert na een afwezigheid van vier jaar terug in de Eredivisie. De club uit Deventer won woensdagavond met 0-1 van Excelsior en keek daarna vanuit het stadion in Rotterdam naar het restant van het duel tussen De Graafschap en Helmond Sport, dat vanwege regenval was gestaakt in de eerste helft. De Graafschap kwam ondanks de nodige kansen niet tot scoren, waardoor Go Ahead Eagles volgend jaar samen met Cambuur Leeuwarden naar de eredivisie promoveert.

Vooraf aan de laatste speelronde maakten nog vier ploegen kans op directe promotie naar de eredivisie. Go Ahead Eagles, NAC en Almere City moesten de laatste wedstrijd winnen om in aanmerking te komen voor promotie, maar NAC en Almere City wisten hun wedstrijd niet te winnen tegen respectievelijk Cambuur en Jong PSV .

Go Ahead Eagles slaagde in Rotterdam wel te winnen van Excelsior en moest daarna bang afwachten wat De Graafschap deed tegen Helmond Sport. Doordat het spel bij De Graafschap vanwege hevige regenval in de eerste helft werd gestaakt, werd het duel pas na 22.00 hervat. Op dat moment waren de andere wedstrijden al afgelopen. In Rotterdam keek Go Ahead Eagles met spanning toe hoe De Graafschap niet tot scoren kwam ondanks de nodige kansen voor de thuisploeg. Ook in de laatste minuut nog een goede kans op de 1-0, maar ze konden de keeper van Helmond Sport niet passeren, waardoor het 0-0 bleef op de Vijverberg.

Dat was voldoende voor Go Ahead Eagles om op doelsaldo de tweede plaats over te nemen van De Graafschap en promotie naar de eredivisie. Voor de 'superboeren' is er nog wel een kans via de play-offs; in de eerste ronde, die zaterdag al plaatsvindt, wacht een duel met Roda JC Kerkrade. Als De Graafschap die ronde overleeft, moet het nog twee rondes spelen om kans te maken op promotie naar de eredivisie.