FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 mei 2021

Go Ahead Eagles promoveert op doelsaldo naar eredivisie dankzij falen De Graafschap

Go Ahead Eagles keert na een afwezigheid van vier jaar terug in de Eredivisie. De club uit Deventer won woensdagavond met 0-1 van Excelsior en keek daarna vanuit het stadion in Rotterdam naar het restant van het duel tussen De Graafschap en Helmond Sport, dat vanwege regenval was gestaakt in de eerste helft. De Graafschap kwam ondanks de nodige kansen niet tot scoren, waardoor Go Ahead Eagles volgend jaar samen met Cambuur Leeuwarden naar de eredivisie promoveert.

Vooraf aan de laatste speelronde maakten nog vier ploegen kans op directe promotie naar de eredivisie. Go Ahead Eagles, NAC en Almere City moesten de laatste wedstrijd winnen om in aanmerking te komen voor promotie, maar NAC en Almere City wisten hun wedstrijd niet te winnen tegen respectievelijk Cambuur en Jong PSV .

Go Ahead Eagles slaagde in Rotterdam wel te winnen van Excelsior en moest daarna bang afwachten wat De Graafschap deed tegen Helmond Sport. Doordat het spel bij De Graafschap vanwege hevige regenval in de eerste helft werd gestaakt, werd het duel pas na 22.00 hervat. Op dat moment waren de andere wedstrijden al afgelopen. In Rotterdam keek Go Ahead Eagles met spanning toe hoe De Graafschap niet tot scoren kwam ondanks de nodige kansen voor de thuisploeg. Ook in de laatste minuut nog een goede kans op de 1-0, maar ze konden de keeper van Helmond Sport niet passeren, waardoor het 0-0 bleef op de Vijverberg.

Dat was voldoende voor Go Ahead Eagles om op doelsaldo de tweede plaats over te nemen van De Graafschap en promotie naar de eredivisie. Voor de 'superboeren' is er nog wel een kans via de play-offs; in de eerste ronde, die zaterdag al plaatsvindt, wacht een duel met Roda JC Kerkrade. Als De Graafschap die ronde overleeft, moet het nog twee rondes spelen om kans te maken op promotie naar de eredivisie.

Random Pics van de Dag #308

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Militairen Afghanistan waarschijnlijk in juli thuis

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de militairen die in Afghanistan zijn voor de NAVO-missie Resolute Support uiterlijk in juli terug in Nederland. De afbouw van de internationale missie startte op 1 mei en is volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO binnen enkele maanden afgerond.

De Nederlandse stafofficieren die op het NAVO-hoofdkwartier in de Afghaanse hoofdstad Kaboel werkten, zijn inmiddels terug in Nederland. De overige militairen in Mazar-e-Sharif keren volgens de huidige planning tussen nu en juli terug. Een team specialisten zorgt samen met logistiek personeel voor het terugbrengen van het materieel. Nederland voert deze zogenoemde redeployment uit met eigen en externe luchttransportcapaciteit. In het laatste geval verzorgen de coalitiepartners of commercieel ingehuurde partijen de verplaatsing.

Ter versterking van de beveiliging heeft Defensie onlangs zo’n 80 extra militairen ingezet. Zij zijn op 30 april gestart met hun werk. Ze dragen bij aan de veilige en ordelijke afbouw van de missie binnen Noord-Afghanistan. Nederland werkt hier nauw samen met Duitsland dat de missie daar leidt. Daarnaast kan Nederland tot het laatste moment rekenen op Amerikaanse ondersteuning en bescherming.

Veiligheidssituatie
Op 1 mei verstreek de deadline voor de terugtrekking van alle buitenlandse militairen uit Afghanistan. Die datum spraken de Verenigde Staten en de Taliban af in hun akkoord van februari 2020. De Taliban ziet de aanwezigheid van buitenlandse troepen na deze datum als een schending van het akkoord. De Taliban voeren nog geen grootschalige aanvallen op coalitietroepen uit. Dit is echter geen garantie dat de redeployment van westerse troepen geweldloos zal verlopen.

De afgelopen weken lag het algehele geweldsniveau in Afghanistan onverminderd hoog. De Taliban voeren de druk op de Afghaanse veiligheidstroepen in vrijwel heel het land verder op. Ook in de omgeving van Mazar-e-Sharif voeren de Taliban de druk op Afghaanse troepen op. Vanwege het einde van de Ramadan is een 3-daagse staakt het vuren afgekondigd. De verwachting is dat de Taliban hun aanvallen tegen Afghaanse troepen daarna sterk opvoeren.

Ritzege Ewan, Landa uit Giro na zware val

Caleb Ewan heeft de vijfde etappe van de Giro gewonnen. In de rit van vandaag over 177 kilometer naar Cattolica was Ewan de snelste in de massasprint.

Er waren twee vluchten vandaag. De eerste werd gevormd door de Italianen Tagliani en Marengo. De tweede vlucht omvatte het trio Gabburo (Ita),Pellaud (Fra) en Gougeard. (Fra). De twee pogingen waren echter kansloos en op tien kilometer van de meet was het trio weer teruggepakt.

In de eindsprint leek Nizzolo zijn eerste ritzege in de Giro te pakken, maar de Italiaan moest voor de elfde keer genoegen nemen met plek twee. 

Klassementsrenners Mikel Landa en Pavel Sivakov kwamen zwaar ten val. Landa kwam niet meer over de finish en werd per ambulance afgevoerd. Sivakov leek last te hebben van zijn arm.

 #Giro - Mikel Landa DNF, he was taken away with ambulance (RAI images)#LFRLive pic.twitter.com/UZFRFy0E1A

IKEA blŁndert met gele stickers voor bezoekers die geen mÝndkšpje kunnen dragen

Op sociale media is veel verontwaardiging over stickers die zouden worden uitgedeeld bij de ingang van woonwinkel Ikea. Volgens verschillende berichten zouden mensen die geen mondkapje kunnen of willen dragen een gele sticker moeten opplakken voor toegang tot de winkel.

De stickers zijn maar korte tijd uitgedeeld bij de Ikea in Delft, volgens het Zweeds woonwarenhuis. De winkel begon daarmee op 6 mei. "Maar op 9 mei is het aanbieden van stickers gestopt, nadat er commotie op social media ontstond." 

Volgens Ikea was de sticker vrijblijvend en bedoeld voor mensen die vanwege een medische indicatie geen mondkapje konden dragen. "Het was geen verplichting," vertelt de woordvoerder. "De sticker was enkel voor de duidelijkheid voor andere klanten en medewerkers". In de praktijk bleek dat mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, van andere winkelbezoekers hier in de winkel wel eens boze blikken of vervelende opmerkingen naar hun hoofd kregen. Ikea hoopte dat door het dragen van de sticker dit voorkomen zou worden, ook hoefde het eigen personeel mensen met een sticker niet aan te spreken over het verplicht dragen van een mondkapje.

Licht dementerende man (79) veroordeeld voor moord op verstandelijk en lichamelijk beperkte dochter

De rechtbank Noord-Holland heeft een 79-jarige man veroordeeld tot 30 maanden cel voor moord op zijn 52-jarige dochter in juni 2020 in Heemskerk. De man was beginnend dementerend en de dochter had een verstandelijke en lichamelijke beperking. De man was ervan overtuigd dat zijn dochter een serieuze doodswens had, maar dit is volgens de rechtbank niet vast komen te staan.

De verdachte verklaarde dat zijn dochter niet meer gelukkig was in de instelling waar zij verbleef. Zij vertelde hem een half jaar voor haar overlijden regelmatig dat zij dood wilde. Enkele getuigen ondersteunen deze verklaring. De bewuste ochtend van 21 juni haalde de man zijn dochter op uit de instelling. Zij overleed nadat hij haar gas uit het gasfornuis had toegediend. Hij wilde haar uit liefde helpen.

Levensbeëindiging op verzoek
De centrale vraag luidt of er sprake is van ‘levensbeëindiging op verzoek’. In dat geval moet de ander ondubbelzinnig kenbaar maken dat er een serieuze, weloverwogen en duurzame wil is om te overlijden. Degene moet geestelijk niet in de war zijn en een eenmalig geuit verlangen is niet toereikend.

De rechtbank concludeert dat er in dit geval geen levensbeëindiging op verzoek is geweest. Uit verklaringen van de man blijkt dat het zijn eigen idee was om het leven van zijn dochter die ochtend te beëindigen. Ze hebben toen niet gecommuniceerd over zijn plan en de wijze waarop hij dat wilde uitvoeren. Daardoor vindt de rechtbank dat de dochter haar doodswens niet ondubbelzinnig kenbaar heeft gemaakt, nog daargelaten de vraag of zij in staat was haar wil te bepalen.

Moord
De rechtbank vindt bewezen dat de man doelbewust en na kalm beraad heeft gehandeld en veroordeelt hem voor moord. Wel vindt de rechtbank de man verminderd toerekeningsvatbaar. Uit rapporten van een psychiater en gedragsneuroloog blijkt dat de man beginnend dementerend is. Dat is van invloed geweest op keuzes die hij heeft gemaakt. Hij zat vast in een spanningsvolle situatie en was door zijn ziekte minder goed in staat om na te denken over verschillende manieren om de situatie te doorbreken. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 30 maanden op zijn plaats.

KNVB: vanaf 2021/2022 gemengde elftallen mogelijk in de A-klasse

Met ingang van het seizoen 2021/'22 mogen vrouwen in het amateurvoetbal uit  komen in de categorie A bij de mannen zodat gemengde teams mogelijk zijn. Hiermee creëert de KNVB voor vrouwen een nieuwe mogelijkheid om altijd een passende plek te vinden in het voetballandschap. Dat vrouwen voortaan ook in de A-categorie bij de mannen kunnen uitkomen, is een historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland én wereldwijd. Meer hierover bij de KNVB.

Gemengde teams waren tot nu toe alleen mogelijk in de jeugdafdeling en bij de senioren. In het afgelopen seizoen was er als het ware een testrun: de Friese Ellen Fokkema speelde als eerste vrouw in het land in het A-herenteam van een amateurclub.

Theoretisch zouden vrouwen vanaf komend seizoen zelfs bekerwedstrijden kunnen spelen tegen de topteams van Ajax Amsterdam of PSV Eindhoven.

Onafhankelijke experts: WHO te traag gereageerd op uitbraak COVID-19

Vorig jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie te traag gereageerd op de eerste alarmsignalen van een mogelijke gezondheidsbedreiging door COVID-19 - zo luidt de conclusie van een onafhankelijke commissie van experts in opdracht van de WHO.

Veel landen hebben ook te lang afgewacht in plaats van adequate maatregelen te nemen tegen de verspreiding van COVID-19. De coronapandemie was te voorkomen geweest en had geen miljoenen levens gekost als de wereld sneller had gereageerd.Het verslag van de Commissie stelt verder dat het bestaande systeem niet toereikend is om een mogelijke nieuwe pandemie te voorkomen.

Eind december 2019 meldde China dat er een onbekende longziekte in Wuhan voorkwam. De WHO sprak pas op 30 januari over een "noodtoestand van internationale zorg". Dit is het hoogst mogelijke waarschuwingsniveau dat landen verplicht om voorzorgsmaatregelen te gaan nemen. Op 11 maart waarschuwde de WHO voor een pandemie. De Commissie is van mening dat het gebruik van deze term de regeringen pas alert heeft gemaakt. Om beter voorbereid te zijn op nieuwe pandemieën, stelt het panel onder meer een raad voor mondiale gezondheidsbedreigingen voor.

COVID-19: 6422 nieuwe besmettingen en 16 doden, totaal 1.577.754 en 17.399

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6422 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.577.754 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 209 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1607 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 40 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 738 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 16 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.399 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

EU Commissie stelt verwachting economische groei naar boven bij

De Europese Commissie heeft haar prognoses voor de economische groei in het eurogebied naar boven bijgesteld. De regionale verschillen binnen de Unie zijn groot. De trekpaarden zijn Frankrijk, Italië en Duitsland. Er zijn echter risico's die de ontwikkeling kunnen vertragen.

De Europese Commissie heeft haar prognoses voor de economische groei in de eurozone aanzienlijk verhoogd. Zoals ze in haar voorjaarsprognose aankondigde, verwacht ze nu dat het bruto binnenlands product (bbp) in het hele eurogebied in 2021 met 4,3 procent zal groeien. De prognose voor de winter was 3,8 procent. Voor 2022 voorspelt het zelfs een bbp-groei van 4,4 procent. Ook daar lag de prognose tot dusver op 3,8 procent.

De prognoses voor het lopende jaar zijn ook verhoogd voor de drie grootste economieën - Duitsland, Frankrijk en Italië. "De groeipercentages zullen blijven variëren, maar alle lidstaten zullen tegen eind 2022 terug zijn gekeerd naar het niveau van voor de crisis", aldus de Commissie. "De groei in de eurozone zal naar verwachting versnellen naarmate de vaccinatiegraad stijgt en de beperkingen worden versoepeld. Deze groei zal worden aangedreven door particuliere consumptie, investeringen en een toenemende vraag naar EU-export vanuit een sterkere wereldeconomie."

De autoriteit denkt dat de Duitse economie dit jaar met 3,4 (voorheen: 3,2) procent zal groeien. In 2022 zou dan een stijging van 4,1 (3,1) procent moeten volgen. Voor Frankrijk is de bbp-groeiprognose voor dit jaar verhoogd tot 5,7 (5,5) procent. In 2022 moet de groei dan 4,2 (4,4) procent bedragen. De Commissie verwacht dat de Italiaanse economie dit jaar met 4,2 (3,4) procent zal groeien en het volgende jaar met 4,4 (3,5) procent.

Inflatie kan de ontwikkeling vertragen
Volgens de prognoses zal de inflatie in het eurogebied stijgen van 0,3 procent in 2020 naar 1,7 (1,4) procent in het lopende jaar, om vervolgens weer te verzwakken tot 1,3 (1,3) procent in 2022. 

"De risico's voor de vooruitzichten zijn groot en zullen zo blijven zolang de schaduw van de pandemie over de economie hangt", waarschuwde het bureau. De prognose kan een onderschatting zijn van de neiging van huishoudens om uit te geven of onderschat de wens van consumenten om een hoog niveau van pensioensparen te behouden. Een andere factor van onzekerheid is wanneer de fiscale steun wordt ingetrokken. Als dit te vroeg wordt afgebouwd, kan het herstel aanzienlijk worden vertraagd.

'Huisartsen veel gebeld door mensen die prullenbakvaccin willen'

Huisartspraktijken worden de afgelopen dagen plat gebeld door mensen die graag een overgebleven vaccin tegen het coronavirus willen. Via de site prullenbakvaccin.nl moet worden voorkomen dat vaccindoses ongebruikt weggegooid worden. De site trekt momenteel ongeveer 70.000 bezoekers per uur. "Mensen staan te springen om een vaccin, Nederland wil heel graag gevaccineerd worden.” Meer hierover in het AD.

Boete voor te late inschrijving tentamen

Vanaf komend studiejaar kan een hogeschool of universiteit een boete van maximaal 20 euro geven aan iedere student die zich te laat inschrijft voor een tentamen. Dat blijkt uit een nieuwe regeling die onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft gepubliceerd. Meer hierover in het AD.

Nederland op stoom met aanpassing aan klimaatverandering

Het klimaat verandert en dat vergt grote aanpassingen. Omdat het aantal hevige piekbuien toeneemt, moeten we ervoor zorgen dat regenwater niet meer huizen inloopt of wegen onbegaanbaar maakt. Doordat het waterpeil in de Nederlandse rivieren soms tot recordhoogtes stijgt moeten rivieren veiliger worden gemaakt en meer water kunnen afvoeren. Tegelijk krijgen we ook vaker te maken met droge periodes, waardoor we water ook beter moeten vasthouden. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stuurt de Tweede Kamer een overzicht van de acties die zij afgelopen vier jaar heeft ondernomen op dit terrein, samen met andere overheden, organisaties en burgers.

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Het besef dat we ons moeten aanpassen aan de klimaatverandering is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dat is ook te zien aan enorme hoeveelheid initiatieven en maatregelen in heel Nederland, van waterinfiltratiekratten onder groenstroken tot waterpleinen. We zijn goed op stoom.’

Het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie (DPRA) beperkt ook op lange termijn de gevolgen van overstromingen, zorgt voor voldoende zoetwater en voorkomt dat we vaak te maken krijgen met grootschalige wateroverlast en schade door hitte. Hierin staan de stappen die ervoor gaan zorgen dat Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht.

De Nationale Adaptatie Strategie (NAS) geeft een overzicht van de belangrijkste klimaatrisico’s voor verschillende sectoren en kijkt bijvoorbeeld ook naar het de mogelijkheid om klimaatrisico’s te verzekeren en de aanpak van hittestress. Ook heeft de NAS eraan bijgedragen dat er aandacht is voor klimaatadaptatie in bij sectoren als natuur, landbouw en de gebouwde omgeving.

Als coördinerend bewindspersoon heeft minister Van Nieuwenhuizen financiële middelen, kennis en menskracht beschikbaar gesteld. Tal van steden en regio’s hebben al initiatieven genomen. Parken zijn heringericht met een waterbuffersysteem waardoor er minder overlast is van extreme neerslag. Straten zijn voorzien van waterbergingen of klinkers die water vasthouden. Burgers maken geveltuintjes en halen klinkers uit hun tuin, waardoor water sneller wordt afgevoerd of vastgehouden voor droge tijden.

Gemeenten, waterschappen en provincies hebben samen met het ministerie van IenW het platform Samen Klimaatbestendig gelanceerd. Zij werken ook samen met de tuinsector, woningcorporaties, gezondheidsorganisaties, financiële instellingen en organisaties achter gebiedsontwikkeling en bedrijventerreinen. Doel is uitwisseling van kennis en ervaring en het stimuleren van samenwerkingen.

Het KNMI ontwikkelt een model om extreme neerslag beter te kunnen voorspellen. Hierdoor kunnen waterschappen, veiligheidsregio’s en anderen tijdig voorbereidingen treffen om schade bij weersextremen te beperken en voorkomen.

Vier jaar geleden stond klimaatadaptie nog in de kinderschoenen. Inmiddels is het verankerd in nationaal beleid. Minister van Nieuwenhuizen: ‘Bij alle nieuwe plannen voor de inrichting van Nederland wordt voortaan meteen ook gekeken of ze bestand zijn tegen klimaatverandering. Het is enorme winst dat we dit hebben kunnen vastleggen in de Nationale Omgevingsvisie en het Nationaal Waterprogramma.’

Ook internationaal heeft Van Nieuwenhuizen eraan bijgedragen om klimaatadaptatie hoger op de agenda te krijgen. In 2018 nam ze het initiatief voor de Global Commission on Adaptation om praktische oplossingen te vinden voor water gerelateerde problemen door klimaatverandering wereldwijd. Begin 2021 was Van Nieuwenhuizen gastvrouw van de Climate Adaptation Summit, waarbij dertig wereldleiders hun steun uitgespraken om de komende tien jaar wereldwijd serieus werk te maken van klimaatadaptatie.

Het nutteloze feitje van de dag: oudste Europese voetbalcompetitie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er was de laatste tijd veel te doen over de Superleague en de hervormingen van de Europacups en ook met het aanstaande EK is er veel te doen over Europees voetbal maar wist dat er een voetbaltoernooi is dat al meer dan 100 jaar oud is en waar 'wij' aan meedoen? Al sinds 1919 wordt er namelijk gestreden om de Kentish Challenge Cup, een drielandentoernooi voor militaire voetbalelftallen. Toen Frankrijk zich in het seizoen 86/87 terugtrok, nam Nederland de opengevallen plaats over en toen de Fransen toch weer mee wilden doen een jaar later werd de Cup als vierlandentoernooi verspeeld. In 1988 wist Oranje het toernooi voor het eerst te winnen, maar begrijpelijk sneeuwde die titel onder bij ander voetbalsucces.

Wil je meer weten dan kun je hier meer lezen over de geschiedenis van de Kentish Challenge Cup.

Virgil van Dijk definitief niet op EK voetbal

Virgil van Dijk doet definitief niet mee aan het Europees kampioenschap voetbal deze zomer. De verdediger is niet op tijd hersteld van een zware knieblessure die hij in oktober vorig jaar opliep.

Van Dijk liep de kruisbandblessure op tijdens een Premier League-duel van zijn ploeg Liverpool tegen Everton. Het was toen al duidelijk dat het een race tegen klok zou worden of de aanvoerder van Oranje het EK ging halen.

Bondscoach Frank de Boer had eerder nog hoop dat hij een beroep kon doen op de verdediger. Van Dijk heeft nu zelf de knoop doorgehakt en gezegd dat hij niet gaat. 

Giro: Etappe 5 - Rechtdoor, rechtdoor, rechtdoor, sprinten

De vierde etappe van de Giro d'Italia was een heerlijke: klimmen, regen, dalen, strijd, het was er allemaal. Vandaag wordt het een tikkeltje minder boeiend: bij de finish zien we misschien een paar bochten.

De renners rijden van Modena naar Cattolica, 177 kilometer, waarvan zo'n 170 kilometer strak rechtdoor gaat. Rellende_Rotscholier heeft er op het forum nog een mooie voorbeschouwing van kunnen maken, maar verder hoeven we niet veel te verwachten.

Om tien over één gaat de etappe van start, de finish ligt een kleine vier uur later. Eurosport is er uiteraard direct bij, de enige reden om zelf ook in te schakelen is om de arme Karsten en Jeroen zo van wat steun te voorzien.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: tijdelijk droog en meer zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moggé

Dat was gisteren wel een dagje met van alles wat. Overdag nam de bewolking snel toe en ontstonden er buien en gebieden met aanhoudende regen. Met name in het zuidwesten vielen er een paar zware onweersbuien met hagel. Deze trokken maar heel langzaam naar het noorden toe en ging tegelijkertijd over in een regenzone. Elders ontstonden er ook een paar flinke buien, zoals in Friesland en het westen van Overijssel. Ook hier kwam onweer bij voor.

Mij zat het helaas niet mee. In een paar uurtjes regenval viel er slechts 1 mm. Een beetje een troosteloze dag dus. De buien zijn er nog wel even en dan bij voorkeur nog steeds het zuidwesten. Na een uur of 8 moet de buienactiviteit geleidelijk gaan afnemen.

Vandaag lijkt de beste dag van de week te worden. Op veel plaatsen zijn er perioden met zon. Op heel veel plaatsen blijft het ook droog, maar een lokale bui in het zuiden is wel mogelijk. Eigenlijk een uitstekende dag morgen. De wind is westelijk en neemt iets toe, maar stelt nog steeds niet veel meer voor dan een kracht 3 tot 4. Het wordt hierbij rond de 17 graden. Aan zee iets lager.

Donderdag duiken er weer buien op. 

Fijne avond!  

Haaksbergen zonsondergang (Foto: spylacopa_68)
Een prachtige zonsondergang in Haaksbergen. Spylacopa_68 is er even een paar dagen tussenuit. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Geschenkwoningen Watersnoodramp 1953 in beeld gebracht

Na de Watersnoodramp van 1953 kwamen verschillende landen in actie. Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk schonken bouwpakketten om dakloos geraakte gezinnen een nieuw thuis te bieden. Deze karakteristieke geschenkwoningen zijn 68 jaar later nog steeds stille getuigen van de geweldige internationale steun. De provincies Zeeland en Zuid-Holland hebben de woningen in kaart gebracht. De provincies willen hiermee bijdragen aan de instandhouding van deze unieke woningen.

In opdracht van Zeeland en Zuid-Holland heeft de stichting Dorp, Stad en Land een inventarisatie gemaakt van de houten geschenkwoningen. Die laat zien dat er na de Watersnoodramp 860 woningen geschonken werden aan Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. De meeste woningen gingen naar Zeeland, waar de schade het grootst was. Van de 661 woningen in Zuid-Holland en Zeeland bestaan er nog 540.

Alle nog bestaande geschenkwoningen zijn inmiddels online te zien in de Kaart Cultuurhistorie Zeeland (kaartlaag 'Watersnoodramp') en de Cultuurhistorische Atlas Zuid-Holland (kaart 3a; e. Geschenkwoningen). Ook de digitale publicatie ‘Geschenkwoningen Watersnoodramp 1953 in kaart en beeld’ geeft een overzicht van de resultaten van de inventarisatie.

Verhaal van de Ramp
Gedeputeerde Anita Pijpelink vindt de geschenkwoningen een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. “De houten huizen maken het verhaal van de Watersnoodramp letterlijk zichtbaar. Ze laten zien hoe de wereld ons te hulp kwam na die ingrijpende gebeurtenis. Dat verhaal moeten we blijven vertellen. Daarom zijn we zuinig op dit cultureel erfgoed en willen we het ook voor volgende generaties behouden.”

Bescherming
Op dit moment hebben de Zeeuwse geschenkwoningen geen beschermde status. Het is aan gemeenten en andere belanghebbenden om zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed. Zo kunnen zij de inventarisatiegegevens gebruiken bij eventuele bescherming van deze karakteristieke woningen als beeldbepalend pand, gemeentelijk monument of beschermd dorpsgezicht.

Winkeldiefstal van man (56) blijkt reden te hebben: 'Mijn familie drinkt veel koffie'

Een man (56) uit Utrecht steelt eind april twee dagen achter elkaar in een supermarkt een grote hoeveelheid koffiepakken. De eerste dag loopt hij rustig de winkel uit, mét een gevulde tas. De tweede dag probeert de Utrechter het opnieuw. Maar dan betrapt een beveiliger hem met de tas vol koffiepakken, ter waarde van 118 euro. Zo meldt De Gelderlander.

Een week of vijf later moet de man voor de rechter verschijnen, hij wordt onder politiebegeleiding de rechtzaal binnen gebracht. De man die in een beschermde woonvorm voor verslaafden woont is niet zo spraakzaam.

De rechter vraagt hem "Hoeveel pakken koffie heeft u gestolen?" De man antwoordt "een stuk of acht".

"Waarom nam u de koffie eigenlijk mee?”, vraagt de rechter. De Utrechter antwoordt "Het is stom, dat weet ik, maar ik wilde de koffie uitdelen aan mijn zusjes en broertjes, zij drinken graag koffie. En mijn kinderen wonen bij familieleden, we drinken heel veel koffie”.

De rechter heeft moeite om de koffiedief te geloven. "De politie dacht dat u de koffie wilde doorverkopen.” De verdachte wiebelt zenuwachtig met zijn benen en ontkent hetgeen de rechter zegt. Hij vervolgt: "Ik hoop gewoon dat de straf niet te hoog is. Als ik te lang vastzit, verlies ik mijn plek op de woongroep en beland ik op straat”

De man heeft al meerdere winkeldiefstallen op zijn naam staan. Daarnaast blijkt hij een verstandelijke beperking te hebben en een lange geschiedenis van harddrugsverslaving. Zijn advocaat weet ook niet goed waarom de man de koffie heeft gestolen. "Misschien om uit te delen, misschien spanning? Verveling? Dit is een beetje hoe het is, er is geen goede oplossing”, aldus de advocaat. De verdachte kijkt zijn advocaat vragend aan en zit onrustig maar zwijgend op zijn stoel.

De rechter legt de winkeldief een gevangenisstraf van vier weken op, waardoor de man zijn plekje in de woongroep van het Leger des Heils niet kwijt zal raken. Opgelucht staat de man op. "Bedankt.”

Deze landen staan komende zomer klaar om toeristen te ontvangen

Nederlanders kunnen weer een vakantie in het buitenland plannen, maar de coronamaatregelen zullen verschillen per bestemming. Een EU-coronapas is er voorlopig nog niet, maar vooral de landen in Zuid-Europa staan te popelen om weer toeristen te verwelkomen. De regering geeft vanaf 15 mei aan welke landen vanuit Nederland gezien weer zijn toegestaan. Meer hierover in het AD.

VN eist meer inzet van internationale gemeenschap voor Myanmar

De mensenrechtenorganisatie Verenige Naties (VN) roept de internationale gemeenschap op om meer druk uit te oefenen op de militaire leiders in Myanmar. Het geweld gaat onverminderd door. Sinds de staatsgreep zijn minstens 782 mensen omgekomen.

Precies 100 dagen na de militaire staatsgreep in Myanmar ziet de VN geen einde aan de wrede onderdrukking. De mensenrechten in de Zuidoost-Aziatische staat zouden niet worden nageleefd door het leger en de veiligheidstroepen, zei een woordvoerder van het kantoor in Genève.

Tegelijkertijd komt de oppositie voortdurend in opstand tegen de militaire junta. De VN riep de internationale gemeenschap op om meer betrokken te worden.

Minstens 782 mensen gedood
Sinds de staatsgreep van 1 februari hebben de veiligheidstroepen minstens 782 mensen gedood en meer dan 3740 mensen gearresteerd. De verblijfplaats van honderden arrestanten is onbekend. De junta heeft 25 doodvonnissen uitgesproken, waarvan 20 in afwezigheid van de verdachte. De VN-woordvoerder meldde dat de meeste gedetineerden nog niet waren berecht.

Talrijke professoren werden uit hun functie "verwijderd"
Daarnaast houden generaals flink huis onder op de ambtenaren van het land. Meer dan 3.000 ambtenaren zijn uit hun functie verwijderd, waaronder 990 hoogleraren en universitair personeel.

De junta negeert ook de afspraken die ze eerder hebben gemaakt met ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). De belangrijkste punten van de ASEAN-Myanmar-top op 24 april in Jakarta waren de eisen voor een "onmiddellijke stopzetting van het geweld", een "dialoog tussen alle betrokken partijen" en de uitzending van een speciale ASEAN-gezant als bemiddelaar in Myanmar.

Een paar dagen na de top kondigde junta-leider Min Aung Hlaing aan dat hij geen speciale gezant het land zou binnenlaten totdat "de situatie was gestabiliseerd". Zelfs na de top werd het geweld van het leger en de politie tegen de protesten tegen de dictatuur onverminderd voortgezet.

VN verzekert mensen van steun
De Verenigde Naties hebben de bevolking van Myanmar verzekerd van hun "niet-aflatende steun". Secretaris-generaal Antonio Guterres steunde de mensen in hun streven naar "democratie, vrede, mensenrechten en de rechtsstaat", tweette de VN-missie in Yangon.

Waarschuwing voor een burgeroorlog
Het leger in het Zuidoost-Aziatische land heeft een coup gepleegd op de gekozen regering van Nobelprijswinnaar voor de vrede Aung San Suu Kyi. Sindsdien hebben soldaten en politie de protesten van de burgers op brute wijze de kop ingedrukt.

De VN en andere mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor het onstaan van een burgeroorlog in Myanmar, die vergelijkbaar zou zijn met de burgeroorlog in Syrië.

Illegale arbeid bij Brabantse aspergekweker

Inspectie SZW heeft tijdens een controle bij een aspergekweker vier Oekraïense aspergestekers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Hun werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning voor hen terwijl dit wel verplicht is. Van een vijfde aspergesteker was het niet mogelijk om zijn identiteit te achterhalen. Inspectie SZW doet nog nader onderzoek naar mogelijke onderbetaling en overtreding van de Arbeidstijdenwet.

De werkgever kan in elk geval boetes tegemoet zien voor de overtredingen van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Ook bleek de aspergekweker te werken met ongekeurde arbeidsmiddelen zoals heftrucks. Hiervoor ontvangt de werkgever een waarschuwing. Inspectie SZW ziet erop toe dat de werkgever zo snel mogelijk verbetermaatregelen neemt.

De komende tijd zal Inspectie SZW vaker controleren bij aspergekwekers in verband met mogelijke risico’s op oneerlijk werk.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.