In meer dan 40 steden klimaatalarm

In meer dan 40 verschillende steden in Nederland vinden vanmiddag vanaf 14:00 uur klimaatdemonstraties plaats. Ook vanuit huis kan er mee worden gedaan. De actie wordt georganiseerd door onder meer Milieudefensie, FNV, Fossielvrij NL, OXFAM Novib en Greenpeace.  Op het moment van schrijven hebben er zich ruim 27.000 mensen aangemeld op de speciale actiepagina. Naast de fysieke demonstraties wordt er ook online gedemonstreerd. 

Volgens de organisaties is de klimaatcrisis de grootste bedreiging van onze tijd: "We moeten nu samen het roer omgooien. Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten, in binnen- en buitenland? Of kiezen we nu voor vruchtbare grond, schone lucht en voldoende drinkwater?"

Ze eisen onder meer dat dat de miljardensteun die is vrijgemaakt gebruikt wordt om Nederland eerlijker en groener te maken. Ze zijn van mening dat ons belastinggeld de klimaatcrisis erger maakt: "Wij eisen dat de overheid het roer omgooit en bedrijven dwingt zelf te betalen voor de klimaatschade die ze aanrichten, in binnen- en buitenland. De overheid moet erop toezien dat bedrijven hun verantwoordelijk nemen om te verduurzamen. Op eigen kosten. Wij kiezen mensen boven vervuilende bedrijven."

In het Westerpark te Amsterdam heeft DJMO deze opname gemaakt van het Klimaatalarm 2021: