Rookie stunt met NASCAR-zege op Kentucky

De NASCAR Cup Series streek zondagavond neer op de Kentucky Speedway, een anderhalve mijl lange oval. Het werd een grotendeels niet echt vermakelijke race, tot de slotfase in zicht kwam en de spanning behoorlijk opgevoerd werd.

Op een regenachtige dag in Kentucky kon de race wonder boven wonder zo'n beetje op tijd beginnen, met Kyle Busch en Joey Logano op de eerste rij en Kevin Harvick en Aric Almirola erachter. Laatstgenoemde pakte snel de leiding en na 25 ronden had hij die voor de geplande competition caution nog altijd in handen.

Almirola hield de touwtjes in handen in het restant van de eerste stage, die hij zonder noemenswaardige issues verder won. Met Almirola en Logano voorop konden we door voor stage twee en Almirola pakte alvast een persoonlijk record: hij had nog nooit ergens langer dan 76 ronden op kop gereden, maar zat hier na ruim honderd ronden al op honderd ronden aan de leiding.

In de slotfase van stage twee werd Almirola gepasseerd door Ryan Blaney en vervolgens ook Brad Keselowski, waarna Matt Kenseth kort voor het einde een caution veroorzaakte door met een lekke band de muur te raken. Dat gebeurde precies tijdens een serie pitstops en daarmee kon Keselowski de leiding en - met nog één rondje racen onder groen - de stagewinst pakken, hoewel Blaney het hem nog even lastig maakte.

Blaney had de hele dag problemen met zijn versnellingspook

Bij de herstart met honderd ronden te gaan hield Keselowski de leiding, terwijl Martin Truex Jr zich helemaal voorin kwam melden en zelfs de eerste plek pakte. Ruim zestig ronden later werd de boel op de schop gegooid: Austin Dillon wilde zijn pitstop maken, maar vanwege troep op de baan werd een caution afgeroepen. Dillon kwam zo tóch niet binnen, zodat hij dat onder geel kon doen, en spinde bij die move de muur in: caution.

Truex vertrok wel weer vooraan, met Blaney naast zich, en behield de koppositie. Het duurde niet lang, want John Hunter Nemechek zorgde met een tikje tegen de muur snel weer voor een caution. Jimmie Johnson kende een lekkere race en had misschien kans om voor het eerst in hele lange tijd weer te winnen, tot de herstart: hij ging de rondte in na een mislukt block op Keselowski.

Met wederom Blaney en Truex voorop konden we weer door en dit keer schoof Kevin Harvick binnendoor naar de leiding. De herstart volgde met twee ronden te gaan en Truex tegen Harvick op de eerste rij. Blaney mengde zich daar met zijn al een hele race kapotte versnellingspook ook tussen, maar beukte daarbij bijna Harvick van de baan.

Niemand minder dan rookie Cole Custer profiteerde van het geduw en ging buitenom naar de leiding, die hij in de laatste ronde niet meer afstand. De vicekampioen van de Xfinity Series van vorig jaar boekte zo zijn allereerste Cup Series-zege, nadat hij een week eerder vijfde werd op de Indianapolis Motor Speedway.

Woensdagavond volgt de NASCAR All-Star Race, vanaf 01.00 uur live te zien op Ziggo Sport.

Custer stunt