Baudet over aardbevingen Groningen: "Je moet dat echt niet overdrijven"

Thierry Baudet vindt de aardbevingen in Groningen vervelend maar het is niet zo erg als genocide zo vertelde hij gisteravond het FVD Journaal. De voorman van Forum voor Democratie vindt dat de Groningers snel een schadevergoeding moeten krijgen en dat de gaskraan dan weer volle kracht open kan.

"Het is waar dat er aardbevingetjes zijn, maar je moet dat echt niet overdrijven", aldus Baudet zo lezen we op DVHN.nl. De politicus had ook een idee over de manier waarop de Groningers gecompenseerd kunnen worden. "Aandeeltje geven in de Gasunie, in de NAM. En doorboren."

Hiermee lijkt de voorman van FVD voorbij te gaan de psychische schade die aardbevingen door de gaswinningen ook aanricht. In 2018 stelde een uitgebreid onderzoek al dat de schade niet beperkt blijft tot scheuren aan huizen. "De aardbevingen door gaswinning tasten hun gezondheid en hun gevoel van veiligheid ernstig aan. Zo ernstig, dat er op termijn mensen aan kunnen overlijden", zo schreef Trouw destijds.

Maar Baudet lijkt zich vooral te bekommeren om de materiële schade. "Aardbevingen zijn verdomd vervelend, je moet een weekend ergens anders logeren. Maar het is geen genocide of zo, dus het is ook weer niet zo erg."

De rechtse politicus vindt het economisch gezien van de gekke om het gas in Groningse bodem te laten zitten. "Er zit meer dan 500 honderd miljard euro aan gas daar in de grond. De totale schade van alle aardbevingen bij elkaar zal oplopen tot maximaal enkele tientallen miljarden. Dus staat totaal niet in verhouding tot elkaar."

Forum voor Democratie werd tijdens de Provinciale Verkiezingen van 2019 in grote delen van Groningen de grootste partij, zeker in gebieden waar intensief naar gas geboord wordt. FVD werd uiteindelijke de derde partij in Groningen achter GroenLinks en de PvdA.