SP in Brabant over FVD: "Jullie zijn schoothondje van VVD"

De vorming van een nieuwe coalitie in Noord-Brabant houdt de gemoederen danig bezig. De Brabantse CDA heeft met een krappe meerheid ingestemd met een coalitie met de VVD, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant en daarmee is de laatste hobbel genomen en lijkt niets de nieuwe samenwerking in Brabant in de weg te staan. De uitspraken van FVD-leider Thierry Baudet dat de coalitiegenoten uit zouden zijn op de vernietiging van Nederland en de openbaring van de antisemitische posts in een appgroep binnen de jongerenafdeling van Forum hebben de druk op de partijen in de aanstaande Brabantse samenwerking flink verhoogd. Ook de lokale SP heeft dit weekend in een brief hun ongenoegen kenbaar gemaakt over de houding van FVD. Ze noemen in de brief de partij van Baudet een schoothondje van de VVD en onderdeel van het zo verfoeide 'partijkartel'.

"Openheid en transparantie zijn waarden die thuishoren in een democratie. Maar nu laat hier in Brabant juist de partij die haar mond vol over heeft een open democratie het totaal afweten. Het Forum voor Democratie zou het allemaal anders doen, maar nu de macht lonkt blijken ze niets anders te doen dan gevestigde partijen als de VVD. Zo wordt de beloofde frisse lavendelwind een muffe spruitjeslucht", aldus SP-fractievoorzitter Maarten Everling op de website van de partij.

In de brief die gericht is aan partijleider Baudet en de Brabantse FVD-voorman Eric de Bie spaart Everling Forum niet. "Het zal jullie daarom dan ook niet verbazen dat ik geschrokken ben van de opstelling van jullie partij in de Brabantse Provinciale Staten gedurende de afgelopen periode. Met zo’n begin vrees ik ook voor de komende periode het ergste. Zo heb ik met grote regelmaat moeten meemaken dat de Brabantse FvD-fractie vaak niet deelneemt aan het publieke debat in de Staten. Soms met het argument dat het geen taak voor de provincie is, waarmee jullie je volledig neerleggen bij de afspraken van “het kartel”. Maar net zo vaak horen we dat jij, Eric, geen mening hebt of die niet wil geven, omdat je in onderhandeling bent met andere partijen", zo haalt de SP-voornam uit naar FVD. "Dit terwijl de VVD gewoon allerlei standpunten inneemt, ben jij bang om deze partij voor het hoofd te stoten met jullie standpunt. Met andere woorden, je bent al het schoothondje voordat het baasje VVD jou uit het asiel heeft gehaald."

Volgens Everling is van de zogenaamde 'nieuwe politiek' niets te merken. "Het akkoord is klaar, waarom zou je het dan nog onder de pet willen houden? In een open en transparante democratie is het goed om dit tijdig met elkaar – en met het publiek! – te delen. Het is opnieuw buitengewoon jammer om te moeten zien dat een partij die zó voor democratie zegt te staan, het nu juist af laat weten. De eerste daden van jullie Brabantse FvD-fractie lijken vooral een stap terug in de tijd, naar de in Brabant zo welbekende regentenpolitiek. Een politiek van: We regelen het in de achterkamer, we zitten niet te wachten op openheid en debat, want wij weten immers wat goed voor jullie is!"

Ter afsluiting richt de SP-voorman zich tot Baudet in de hoop dat hij de Brabantse afdeling tot meer openheid aan zal zetten. "Omdat wij ons grote zorgen maken over de democratie in Brabant, mede door het handelen van jullie partij. Onze hoop is dat jij, Thierry, je mensen in Brabant weer het belang van democratisch handelen in kan laten zien. Ik heb goede hoop dat er naar jou geluisterd gaat worden."

De volledige brief kan je hier lezen.