NBA: Mogelijk beslissend finaleduel kent zinderend einde

In het Californische Oakland hebben de basketballers van de Golden State Warriors en Toronto Raptors hun zesde finalewedstrijd in de NBA afgewerkt. De Raptors begonnen met een 3-2 voorsprong tegen de regerend kampioenen en hadden dus nog één zege nodig voor hun eerste titel ooit, tevens de eerste NBA-titel ooit voor een Canadese ploeg.

De Warriors begonnen zonder Kevin Durant, maar Klay Thompson ving zijn afwezigheid op in wat sowieso de allerlaatste wedstrijd ooit zou worden in de Oracle Arena. De Warriors speelden er al sinds 1966, waarmee het het oudste stadion in de NBA is, maar vanaf volgend jaar speelt de ploeg in San Francisco in het bijna complete Chase Center.

De hele wedstrijd ging het nagenoeg volledig gelijk op, met zo nu en dan een paar punten voorsprong voor Toronto en later voor Golden State. Een noemenswaardig verschil was er echter niet en het vierde kwart kende dan ook een zinderend einde. Pascal Siakam was goed voor 25 punten en dankzij drietjes van Fred VanVleet hielden de Raptors gelijke tred.

Met een halve minuut op de klok stonden de Raptors op 108-109, waarna Siakam een jump shot in het netje legde: 108-111. Vrije worpen van Stephen Curry zorgden voor 110-111, maar met minder dan een seconde te spelen mocht Kawhi Leonard vanaf de lijn aanleggen en hij schoot raak. De Raptors kwamen op 110-114 en daarmee was het gespeeld en pakte het team eindelijk haar allereerste NBA-titel door de Warriors na drie jaar te onttronen.

Het is overigens de eerste keer in maar liefst 26 jaar dat men in Toronto écht kan feesten: de Blue Jays wonnen in 1993 de World Series (honkbal), waarna de Blue Jays, de Maple Leafs (ijshockey) en de Raptors - actief sinds 1995 - geen enkele titel pakten.

Warriors - Raptors (Bron: YouTube)