Tour: Etappe 17 - Zeer kort, zeer explosief

Protesterende boeren, pepperspray, het was allemaal wat gisteren en dan hadden we ook nog eens tot twee keer toe een valpartij van de leider in de koers. Philippe Gilbert dook over een muurtje, finishte de etappe maar start vandaag niet, Adam Yates gleed in de slotafdaling nog even lekker met de blote huid over het asfalt.

Vandaag wordt het een ander verhaal dan die nogal lange dag van gisteren. Het wordt namelijk de kortste reguliere etappe in zo'n beetje een eeuw tijd: 65 kilometer, met drie pittige beklimmingen. Geen fijne dag voor de niet-klimmers in het peloton, want die zullen aan de bak moeten om de tijdslimiet te halen in een bergetappe waarin het ongetwijfeld volle bak koers gaat zijn.

Enfin, de heren rijden van de finishplaats van gisteren, Bagnères-de-Luchon, naar Saint-Lary-Soulan, bovenop de Col du Portet. De uitgebreide voorbeschouwing is hier te lezen, inclusief allerlei details en trivia. De rit is kort, dus starten we later: om 15.15 uur gaan de heren van start, de finish wordt grofweg rond half zes verwacht. 

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)