GP van Spanje gewonnen door Pedrosa, 1-2'tje voor Repsol Honda

Dani Pedrosa heeft op het circuit van Jerez de Grand Prix van Spanje in de MotoGP gewonnen. De Spaanse rijder van Repsol Honda ging van start tot finish aan de leiding in de Spaanse zon. Het was een bijzondere zege, want de race was de 3000e race op het hoogste niveau van de motorsport.

Pedrosa verzilverde zijn poleposition en nam de leiding, voor teamgenoot Marc Marquez en Andrea Iannone. Cal Crutchlow leverde een plekje in en lag voor Maverick Viñales, die op zijn beurt werd gevolgd door Johann Zarco, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Jack Miller en Jonas Folger op de tiende plek.

MotoGP-rookie Zarco zette zijn ongekend sterke seizoensstart gelijk weer door en in een paar bochten haalde hij achtereenvolgens Rossi, Viñales en Iannone in, waardoor de Fransman op de derde plek terecht kwam. Anderhalve ronde later was het gat met Marquez gedicht en ook de Spanjaard moest er snel aan geloven. Pedrosa had inmiddels een gaatje geslagen, maar Zarco richte daar gelijk het vizier op.

Iets verder naar achteren hadden de fabrieks-Yamaha's het bijzonder lastig. Viñales en Rossi moesten ook Lorenzo voor laten gaan en vielen terug naar plek zeven en acht. Daarachter gingen Miller en Alvaro Bautista onderuit en de Australiër was niet bepaald blij, resulterend in een stevige duw richting de Spanjaard en net geen vechtpartij. Met de valpartijen was het nog niet klaar, want Crutchlow ging kort daarop vanaf de vierde plek hard onderuit. Een paar seconden later kwam ook Pol Espargaro's KTM hard het beeld in stuiteren en ook de Spanjaard kon zich om gaan kleden.

Na bijna tien ronden was de chaos wat gaan liggen, met Pedrosa nog altijd aan de leiding, anderhalve seconde voor Marquez. Zarco en Lorenzo reden ruim achter Marquez rond, met een gat naar Dovizioso, Rossi en Viñales. Met de valpartijen was het nog altijd niet klaar, want ook Tito Rabat en Andrea Iannone gingen tegen de vlakte, waardoor er nog zeventien coureurs in de race waren. Lorenzo zat ondertussen verder vooraan dan hij sinds zijn overstap naar Ducati gedaan had en met een goede actie nam hij de derde plek over van Zarco.

Halverwege de race verloor Rossi de aansluiting bij Viñales en Dovizioso en moest hij zelfs het gevecht om plek zeven aangaan met Pramac-rijder Danilo Petrucci. Voorin begon de strijd om de zege vorm te krijgen, want de zachtere achterband van Pedrosa zorgde ervoor dat Marquez langzaam dichterbij kon komen. Lorenzo en Zarco vochten nog altijd om plek drie, terwijl Dovizioso en Viñales om de vijfde plaats vochten. Rossi kon Petrucci bij lange na geen partij bieden en kon de eerste aanval van Folger zelfs al niet afslaan.

Il Dottore had totaal geen tempo meer en een rondje later ging ook Aleix Espargaro er moeiteloos voorbij. Scott Redding kon het gat niet meer dichten en dus was de tiende plek voor Rossi het eindstation. Voorin leek Marquez even het gat te gaan dichten, maar Pedrosa gaf geen krimp en kort voor het einde gaf Marquez het op. Pedrosa zegevierde zo, voor Marquez en Lorenzo, die zijn eerste podium voor Ducati pakte. Zarco pakte een mooie vierde plek, voor Dovizioso, Viñales, Petrucci, Folger, Aleix Espargaro, Rossi en Redding.