FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 mei 2017

Wright 'whitewasht' Van Gerwen in finale European Darts Grand Prix

Een sensatie in de finale van de European Darts Grand Prix. Dat Peter Wright Michael van Gerwen zal verslaan behoorde tot de mogelijkheden, maar dat Van Gerwen geen leg zou winnen in de finale mag tot een sensatie gerekend worden. Het werd 6-0 voor Snakebite

Wright is op stoom dit jaar. Hij won drie van de vier Euro Tours naast de UK Open. In totaal heeft hij dit jaar al zeven toernooizeges op zijn naam staan. De finale was eenzijdig. Wright had met 105 gemiddeld een beter gemiddelde dan Van Gerwen, die op honderd bleef steken. De Brabander kreeg wel vijf kansen op een dubbel maar wist deze niet  te raken. Wright gooide 75% raak op zijn dubbels. 

De Schot won op weg naar de finale nog van twee andere Nederlanders. In de kwartfinale ging Jan Dekker er met 6-2 aan en in de halve finale moest Jelle Klaasen het met 6-3 ontgelden. Ook Klaasen is goed op stoom in de Euro Tour. Hij haalde ieder toernooi minimaal de halve finales, een toernooizege zat er echter nog niet in. 

Van Gerwen won nog van Benito van de Pas (6-1) en Dave Chisnall (6-5). Volgende week reizen de darters naar Gibraltar voor de Gibraltar Darts Trophy. 48 darters strijden om de hoofdprijs van 25.000 pond. Vijf Nederlanders zullen meedoen. Van de Pas, Klaasen, Jeffrey de Zwaan, Christian Kist en Mario Robbe staan op de deelnemerslijst. 

Uitslagen European Darts Grand Prix - Kwartfinales
Joe Cullen 5-6 Jelle Klaasen
Jan Dekker 2-6 Peter Wright
Rob Cross 3-6 Dave Chisnall
Benito Van de Pas 1-6 Michael van Gerwen

Halve finales
Jelle Klaasen 3-6 Peter Wright
Dave Chisnall 5-6 Michael Van Gerwen

Finale
Peter Wright 6-0 Michael Van Gerwen

Peter Wright is de darter van het moment. (PRO SHOTS/Action Images)
Peter Wright is de darter van het moment. (PRO SHOTS/Action Images)

'Bestuurder ontwijkt slang en verongelukt: acht doden'

Een slang heeft onlangs in Kenia voor een zwaar verkeersongeval gezorgd. Op de snelweg van Nairobi naar Mombasa reed een busje frontaal op een vrachtwagen, waarbij acht mensen om het leven kwamen.

Elizabeth Mwongeli, een van de inzittenden van het busje, deed haar verhaal tegenover de Daily Nation uit Kenia. "De bestuurder wilde een slang ontwijken", vertelt de 28-jarige dame. "Ik hoorde hem roepen dat hij een grote slang zag en merkte dat hij deze wilde ontwijken, maar hij reed vol op een vrachtwagen die ons tegemoet kwam", aldus de in shock verkerende Mwongeli. "Ik weet niet of de slang is geraakt", stamelde ze ook nog.

De vrouw was pas net ingestapt en was op weg om een ziek kind naar het ziekenhuis te brengen, waar ze door de hulpdiensten na het ongeval naartoe gebracht werd. "Ik zag vijf mensen op de grond liggen die al overleden waren." Volgens de lokale politie was de slang niet de enige boosdoener. De regionale baas van de politie, Zacharia Bitok, vertelde aan de Nation dat de bestuurder een andere auto in wilde halen.

Groot en Broch winnen Champions League met Györi

De Nederlandse handbalsters Nycke Groot en Yvette Broch hebben met hun Hongaarse club Györi de Champions League gewonnen. In een spannende finale werd na een verlenging HC Vardar uit Macedonië met 31-30 verslagen.

Bij rust had Györi nog een 15-12 voorsprong maar in de tweede helf kwam Vardar terug, waarna de stand na de reguliere speeltijd 26-26 was. In de eerste verlening scoorde Györi één keer vaker wat genoeg was voor de zege.

Groot had met zes treffers een belangrijk aandeel in de zege, Broch kwam tot twee treffers. De Hongaarse topclub Györi verloor vorig jaar nog de finale van het sterkste Europese clubtoernooi in het handbal.

Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen

Volgens de eerste betrouwbare prognose van de Franse publieke omroep wordt de sociaal-liberale Emmanuel Macron de nieuwe president van Frankrijk.

Macron heeft volgens die prognose 65,1 procent van de stemmen gehaald. De nationalistische Marine le Pen zou zijn blijven steken op 34,9 procent, aldus de NOS.

De prognose is gebaseerd op getelde stemmen van bureau's die om 19.00 uur sloten. In grote steden kon echter nog een uur extra worden gestemd.

Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat de officiële uitslag gezien deze marge iets aan de prognose zal veranderen.

Update 21.00 uur
Le Pen heeft haar verlies erkend en met Macron gebeld.

De Front National-politica heeft haar tegenstander gefeliciteerd, en hem succes gewenst met de uitdagingen die hem te wachten staan.

Update 21.55 uur
PVV-voorman Geert Wilders vindt ondanks het verlies van Le Pen dat ze het toch goed heeft gedaan. "Miljoenen patriotten hebben voor je gestemd. De volgende keer zul je winnen - en ik ook!", tweette hij.

Andere Nederlandse politici waren zoals verwacht blij met de winst van Macron. GroenLinks spreekt van een "overwinning van de redelijkheid". D66 zegt dat er sprake is van een "progressieve, pro-Europese lente". Premier Mark Rutte (VVD) sluit zich daarbij aan kijkt ernaar uit Macron te ontmoeten en met hem samen te werken.

Brussel
Ook uit de Europese unie zijn natuurlijk positieve geluiden te horen. "Felicitaties aan het Franse volk met het kiezen van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap boven de tirannie van nepnieuws", aldus EU-president Donald Tusk in een tweet.

EC-voorzitter Jean-Claude Juncker laat weten blij te zijn dat de Fransen voor een Europese toekomst hebben gekozen. "Samen voor een sterker en beter Europa", aldus Juncker.

Nieuw hoofdstuk
Volgens Macron zelf begint Frankrijk nu aan een nieuw hoofdstuk. "De uitslag geeft ons hoop om het vertrouwen terug te winnen", zei hij in een reactie. Hij zegt zich bewust te zijn van boosheid onder de bevolking, en erkent dat mensen daarom op het Front National hebben gestemd.

Het presidentschap is volgens Macron een grote eer, maar tevens een grote verantwoordelijkheid. Hij beloofde de zwaksten in de smanleving te zullen beschermen.

Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen
Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen (Foto: ANP)

Paul de Leeuw openhartig over blaaskanker

Paul de Leeuw heeft een milde vorm van blaaskanker gehad. In Spanje is vorig jaar zomer een tumor bij hem weggehaald tijdens de zomervakantie, vertelde hij zondag aan zijn goede vriendin Hanneke Groenteman tijdens een vraaggesprek in De Balie in Amsterdam. In december moest hij nogmaals in Nederland onder het mes, omdat de blaaskanker was teruggekeerd.

"Ik ben ziek geweest en het is goed nu", begint Paul op emotionele toon. "Ik heb mijn 55e verjaardag gevierd met een aantal mensen die in die tijd dicht bij me in de buurt waren. Mijn verjaardag was een bijzonder moment in mijn leven. Op 18 april heb ik nog een onderzoek gehad en ben ik schoon verklaard."

Paul de Leeuw zegt een zware tijd achter de rug te hebben. "Op een zomeravond in juli plaste ik rode wijn, terwijl ik van witte wijn houd. Binnen 24 uur lag ik in de operatiekamer met een kwaadaardig gezwel in mijn blaas. Ik ben ontzettend goed opgevangen in Nederland. Ik heb ongelooflijk veel steun van vrienden, vooral mijn man en kinderen en de uroloog."

Vaarwater
Medio december keerde de kanker terug. Een dag na de opnames van de eerste aflevering van zijn nieuwe VARA-programma Wie steelt mijn show werden poliepen verwijderd. "Dat had ik helemaal niet verwacht. Ik zei tegen mijn man 'ga het tegen niemand zeggen. Ik wil niet als een zielige man onder de kerstboom gezet worden."

Paul prijst zich gelukkig dat de kanker goed behandelbaar is. "Je komt in totaal ander vaarwater terecht", zei Paul. Hij zegt nog drie jaar onder controle te staan bij de uroloog.

Poliep
Binnenkort spreekt Paul op het kankergala in Noordwijk. ''Ik ben daarom opgelucht dat het nu naar buiten is en ook dat het allemaal goed is, maar terugkijkend is het zwaar geweest. Het viel niet mee, maar ik ben ontzettend goed gesteund. Er zijn ook ergere vormen van kanker, niemand merkt het aan mij."

Paul is bezig zijn verhaal op te schrijven. De werktitel luidt En God schiep de poliep. Paul schrijft daarnaast een serie over een ouder wordende comedian onder de titel Het moet niet gekker worden. "Het is ontzettend leuk om te doen. De serie zou zijn gebaseerd op de Amerikaanse serie Curb Your Enthusiasm van Larry David. Het moet niet gekker worden gaat over een aan lager wal geraakte entertainer die zelf niet weet dat hij geen succes meer heeft. Hij mag van de VARA een reallifesoap maken, in de geest van Roy Donders, Patty en Virginia en Peter Jan Rens. Het is een reallifeserie over hoe een loser zich standhoudt in de televisiewereld."

Paul de Leeuw openhartig over blaaskanker
Paul de Leeuw openhartig over blaaskanker (Foto: BuzzE)

OG3NE over de rode loper in Kiev

Het Eurovisiesongfestival is zondagavond officieel geopend. De delegaties uit de 43 deelnemende landen liepen over een 265 meter lange rode loper tijdens de openingsceremonie in hartje Kiev, bij het Mariinskypaleis. Nooit eerder was de rode loper van de openingsceremonie zo lang.

Ook de Nederlandse inzending OG3NE was erbij. De zusjes Lisa, Amy en Shelley kregen de kans zich voor te stellen aan de internationale pers. Aan het begin van de rode loper vertelde Shelley aan de presentatoren van de openingsceremonie dat een professionele muziekcarrière een droom is die uitkomt voor de zingende zusjes. ''Aanvankelijk wilden we iets anders doen, maar toen kwamen we erachter dat we ook met muziek ons brood kunnen verdienen en dat is onze droom", zei Shelley.

OG3NE moet komende donderdag echt aan de bak. Dan moeten de zussen een finaleplek proberen te bereiken. Tien van de achttien deelnemende landen mogen door naar de finale van komende zaterdag.

OG3NE over de rode loper in Kiev
OG3NE over de rode loper in Kiev (Foto: BuzzE)

Man. United kan CL via Premier League vergeten na nederlaag bij Arsenal

Arsenal heeft Manchester United vrijwel zeker uitgeschakeld in de strijd om de rechtstreekse tickets voor de Champions League. De nummer zes van de Premier League won met 2-0 van de nummer vijf, die nu vier punten achterstand heeft op aartsrivaal en nummer vier Manchester City. Alleen de eerste drie in Engeland plaatsen zich rechtstreeks voor het miljoenenbal.

Manchester United kreeg via Anthony Martial een ideale kans in de eerste helft om Arsenal op achterstand te zetten. Namens de gastheren kreeg Aaron Ramsey een grote mogelijkheid, maar was David de Gea de reddende engel.

Granit Xhaka scoorde in het tweede bedrijf alsnog de openingsgoal, door via Ander Herrera te scoren, terwijl tot slot ook Danny Welbeck zijn oude club pijn deed met de 2-0. Daley Blind zat de hele wedstrijd op de bank van United. 

Manchester United heeft nog een uitweg om zich te plaatsen voor de Champions League. Dan moeten ze de Europa League winnen. Via de competitie lijkt het niet meer te gaan lukken. 

'Gigantische inslagkrater kan uitsterven 90% van al het leven verklaren'

Argentijnse onderzoekers hebben nabij de Falklandeilanden een plek gevonden die veel tekenen vertoont van een gigantische meteorietinslag. De krater zou een doorsnee hebben van zo'n 250 kilometer, waarmee het een van de grootste kraters op aarde zou zijn. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Terra Nova.

De krater bij de Falklandeilanden zou bijvoorbeeld anderhalf keer groter zijn dan de Chicxulub-krater bij Mexico, 's werelds grootste krater van de afgelopen 1,8 miljard jaar. De grootst bekende krater op aarde is de Vredefortkrater in Zuid-Afrika, ruim twee miljard jaar oud en zo'n 300 kilometer in doorsnee.

De onderzoekers kwamen op het spoor van de krater bij de Falklandeilanden door te kijken naar de sterkte van de zwaartekracht van de aarde. Boven een deel van de Atlantische Oceaan zou de zwaartekracht kleiner zijn, wat duidt op groot bassin en dus een mogelijke inslagkrater. Het magnetisch veld van de aarde was er sterker, een typisch kenmerk van grote inslagkraters.

Vulkanische activiteit werd eerder als verklaring gegeven voor het sterkere magnetische veld bij de eilanden, maar dan zouden de onderzoekers het tegenovergestelde gezien hebben in de metingen van de zwaartekracht. "De aanwezigheid van een grote, begraven inslagkrater kan zowel de verminderde zwaartekracht als het sterkere magnetische veld verklaren", schrijven de onderzoekers.

De leeftijd van de krater wordt geschat op zo'n 250 tot 270 miljoen jaar en dat is zeer opvallend te noemen. Dat is namelijk de tijd van de 'Perm-Trias-massa-exctinctie', ook wel The Great Dying genoemd. Niet verwonderlijk, want nogal wat soorten stierven in die periode uit: 95% van al het leven in de oceanen, 75% van alle gewervelde landdieren en een derde van alle insecten stierven uit, waardoor de aarde miljoenen jaren nodig had om de biodiversiteit te herstellen.

De Great Dying werd altijd toegeschreven aan een gigantische magma-eruptie in Siberië. Als bodemmonsters de leeftijd van de krater bij de Falklandeilanden bevestigen, zou dat echter de hele theorie over de grootste massa-extinctie in de geschiedenis van de aarde overhoop gooien. 

Mysterieuze 'mini-shuttle' terug op aarde

Een experimenteel Amerikaans ruimtetoestel is zondag na bijna twee jaar geland in Florida. De onbemande Boeing X-37B bracht ruim 700 dagen door in een baan om de aarde, waar het een geheime missie uitvoerde.

Het toestel, dat oogt als een kleine versie van een spaceshuttle, landde bij het Kennedy Space Center. De ongeveer 9 meter lange X-37B bracht niet eerder zoveel tijd door in de ruimte. De langste van drie eerdere missies met zo'n onbemande mini-shuttle duurde 22 maanden.

Het ruimtetoestel van de luchtmacht is met raadsels omgeven. Zo is onduidelijk wat voor prijskaartje aan de X-37B hangt. De luchtmacht stelde zondag in een e-mail dat de toestellen onder meer kunnen worden gebruikt om ruimtevaarttechnologie te testen.

De Verenigde Staten beschikken over twee van de onbemande toestellen, die zijn ondergebracht in hangars die ooit werden gebruikt voor spaceshuttles. De luchtmacht is van plan later dit jaar weer een X-37B de ruimte in te sturen.

Mysterieuze 'mini-shuttle' terug op aarde
Mysterieuze 'mini-shuttle' terug op aarde (Foto: ANP)

Kuijt en El Ahmadi: "Excelsior verdiende te winnen"

Dirk Kuijt en Karim El Ahmadi waren na afloop van Excelsior - Feyenoord eensgezind in hun oordeel. "Excelsior verdiende te winnen."

Tegenover FOX Sports gaf de Katwijker te kennen dat er bij zijn ploeg van alles fout ging. Het was een duel waarbij de Kralingers weinig aan het toeval overlieten, en de grote broer uit Rotterdam-Zuid liet sidderen. "Er is maar één ploeg die verdiende te winnen en dat was Excelsior", vertelde Kuijt tegenover de televisiezender.

"Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Feyenoord punten liet liggen op kunstgras", vervolgt de nestor van de ploeg. "Je weet dat het heel lastig spelen is op dit droge veld. Het was kurkdroog. Daar hadden we heel veel moeite mee."

Toch wil de oud-Oranje international niet de verantwoordelijkheid afschuiven. "Er lag ook een bepaalde spanning op de ploeg. Maar ik wil het veld absoluut niet de schuld geven. Het lag vandaag aan Feyenoord. We zijn hier zelf verantwoordelijk voor."

El Ahmadi vindt dat Feyenoord 'volgende week het maar moet afmaken'. "We gaan ervoor. De eerste helft was niet best, we kwamen overal te laat. Excelsior heeft verdiend gewonnen."

"Misschien dat we nu weer met beide benen op de grond staan. Als je hier zo kansloos verliest, we hebben vandaag niets laten zien van wat we in de rest van het seizoen lieten zien", aldus El Ahmadi.

14 arrestaties in Tilburg bij betoging Pegida

De politie heeft zondag in Tilburg veertien personen aangehouden bij een betoging van de anti-islamitische organisatie Pegida. Ze zijn onder meer aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. De verdachten waren sympathisanten van de AFA (Anti-Fascistische Aktie) die een tegendemonstratie hielden.

Op het Willemsplein in Tilburg hielden dertig sympathisanten een manifestatie, waarna ze een protesttocht hielden door de stad. De stoet werd begeleid door agenten.

De tegenstanders van Pegida hadden vooraf opgeroepen tot protest en verzet. Ze konden op drie andere pleinen terecht om een confrontatie tussen beide groeperingen te vermijden. Uiteindelijk moest de politie toch ingrijpen om de groepen uit elkaar te houden.

14 arrestaties in Tilburg bij betoging Pegida
14 arrestaties in Tilburg bij betoging Pegida (Foto: ANP)

Herlings wint ook tweede race van GP van Letland

Na het winnen van de eerste race in de MXGP-klasse van de GP van Letland heeft Jeffrey Herlings ook de tweede race gewonnen. Door het winnen van beide races heeft de Brabander de GP van Letland gewonnen.

Na de start pakte de Litouwer Arminas Jasikonis de leiding in de wedstrijd. Op de voet gevolgd door Herlings. Al snel wist de Brabander de jonge Jasikonis in te halen. Vanaf dat moment bouwde Herlings zijn voorsprong uit. Op de finish had hij een voorsprong van zeventien seconden op Antonio Cairoli. Jasikonis finishte op de derde plaats.

De leider in de tussenstand voor het wereldkampioenschap Tim Gajser kwam hard ten val en kon de wedstrijd niet uitrijden. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat hij alleen kneuzingen heeft en niets gebroken.

Uitslag race 2
1. Jeffrey Herlings (NED)
2. Antonio Cairoli (ITA)
3. Arminas Jasikonis (LTU)
4. Evgeny Bobryshev (RUS)
5. Clement Desalle (BEL)
6. Max Anstie, Max (GBR)
7. Gautier Paulin (FRA)
8. Max Nagl (GER)
9. Glen Coldenhoff (NED)
10. Romain Febvre (FRA)

Miley Cyrus nuanceert kritiek op hiphop

Miley Cyrus voelde zich dit weekend genoodzaakt tot het geven van extra uitleg over haar kritiek die ze in een interview op hiphop uitte. Op die kritische uitlatingen kreeg ze afgelopen week veel kritiek van hiphopfans.

In het interview dat ze gaf aan Billboard zegt de zangeres, die volgende week haar nieuwe single Malibu uitbrengt, dat ze tegenwoordig minder geneigd is om hiphopmuziek te maken vanwege de seksistische teksten van rappers.

"Ik kan er niet meer naar luisteren. Ik ben daarom wat uit de scene gestapt. Het ging mij teveel over 'Kijk mij met mijn Lamborghini en mijn Rolex en een hete chick op mijn schoot'. Ik ben daar niet van", zei ze.

Sensationeel
Op Instagram komt ze terug op de opmerkingen. "Wie een artikel leest beseft zich vaak niet dat ik daarvoor uren heb gesproken met een journalist over mijn leven, mijn perspectief en de volgend stappen in mijn carrière. Slechts een deel van het interview komt uit op print en veel interviews zoomen in op het meest sensationele deel uit het gesprek. Laat me duidelijk zijn, ik respecteer alle muziekgenres, van country tot pop. Ik zal ook van hiphop blijven houden, ik heb immers met de beste mensen gewerkt."

Ze voegt eraan toe: "Op dit moment in mijn leven neig ik persoonlijk en muzikaal meer naar rap met meer niveau en bewustzijn. Nu ik wat ouder word, begrijp ik wat muziek voor de wereld betekent. Ik zie dat de jonge generatie vandaag de dag behoefte heeft aan het luisteren naar positieve, krachtige teksten."

 

When articles are read it isn't always considered that for hours I've spoken with a journalist about my life , where my heart is, my perspective at that time, and the next step in my career. Unfortunately only a portion of that interview makes it to print, & A lot of the time publications like to focus on the most sensationalized part of the conversation. So, to be clear I respect ALL artists who speak their truth and appreciate ALL genres of music (country , pop , alternative .... but in this particular interview I was asked about rap) I have always and will continue to love and celebrate hip hop as I've collaborated with some of the very best! At this point in my life I am expanding personally/musically and gravitating more towards uplifting, conscious rap! As I get older I understand the effect music has on the world & Seeing where we are today I feel the younger generation needs to hear positive powerful lyrics! I am proud to be an artist with out borders and thankful for the opportunity to explore so many different styles/ sounds! I hope my words (sung or spoken) always encourage others to LOVE.... Laugh.... Live fully.... to be there for one another... to unify, and to fight for what's right (human , animal , or environmental ) Sending peace to all! Look forward to sharing my new tunes with you soon! - MC

Een bericht gedeeld door Miley Cyrus (@mileycyrus) op5 Mei 2017 om 10:36 PDT

Miley Cyrus nuanceert kritiek op hiphop
Miley Cyrus nuanceert kritiek op hiphop (Foto: BuzzE)

'Macron aan kop bij verkiezingen'

Emmanuel Macron gaat nog altijd ruim aan kop bij de Franse presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit tussentijdse opiniepeilingen waar Belgische media zondag over berichten.

De sociaal-liberaal ligt volgens gegevens van meerdere peilingbureaus ruim voor op zijn rivaal Marine Le Pen, berichtte de krant Le Soir. Macron zou op dit moment kunnen rekenen op zo'n 60 procent van de stemmen. Het is onduidelijk door wie de peilingen zijn uitgevoerd en hoeveel respondenten de peilers hadden.

Ook de Franstalige Belgische omroep RTBF meldde dat Macron lijkt af te stevenen op de overwinning. De zender verwijst naar prognoses waaruit zou blijken dat de kandidaat steun krijgt van 62 tot 64 procent van de kiezers. Dat komt ruwweg met eerdere voorspellingen van peilers overeen.

Franse media mogen zolang de stembureaus open zijn geen tussentijdse peilingen of voorlopige uitslagen publiceren. Voor Franstalige Belgische media geldt die beperking niet.

'Macron aan kop bij verkiezingen'
'Macron aan kop bij verkiezingen' (Foto: ANP)

Dekker, Van Gerwen, Klaasen en Van de Pas in kwartfinales European Darts Grand Prix

De finaledag van de European Darts Grand Prix, het vierde toernooi op de Euro Tour. Veel Nederlands succes want vier landgenoten staan in de kwartfinale van het toernooi in het Duitse Sinfeldingen. 

Jelle Klaasen, Jan Dekker, Benito van de Pas en Michael van Gerwen staan in de kwartfinales. Klaasen won met 6-1 van Mark Webster en zal aantreden tegen Joe Cullen. Dekker won een derby der lage landen tegen Kim Huybrechts met 6-4. Hij zal vanavond spelen tegen Peter Wright, die dit seizoen al twee Euro Tour-toernooien won. 

Van Gerwen en Van de Pas zullen vanavond tegen elkaar spelen. Van de Pas won met 6-2 van Gerwyn Price en Van Gerwen stuurde Ulf Ceder met dezelfde cijfers naar huis. Vanavond worden de kwartfinales, halve finales en finale gespeeld. Voor de winnaar licht er een cheque klaar van 25.000 Britse pond. 

Uitslagen achtste finales European Darts Grand Prix
Mensur Suljovic 5-6 Joe Cullen
Jelle Klaasen 6-1 Mark Webster
Kim Huybrechts 4-6 Jan Dekker
Peter Wright 6-4 Daryl Gurney
Rob Cross 6-1 Steve West
Dave Chisnall 6-3 Adrian Lewis
Benito van de Pas 6-2 Gerwyn Price
Michael van Gerwen 6-2 Ulf Ceder

Kwartfinales (vanaf 19.00 uur)
Joe Cullen v Jelle Klaasen
Jan Dekker v Peter Wright
Rob Cross v Dave Chisnall
Benito Van de Pas v Michael van Gerwen

Halve finales
Cullen/Klaasen v Dekker/Wright
Cross/Chisnall v Van de Pas/Van Gerwen

Gaviria maakt werk van Quick-Step af en verovert roze trui

Fernando Gaviria heeft de derde etappe gewonnen in de Giro d'Italia. De renner van Quick-Step Floors was de snelste in een groepje van tien renners, die zich op tien kilometer van de meet hadden losgemaakt van het peloton.

Al snel na de start kwam de vroege ontsnapping tot met vier renners: Kristian Sbaragli (Dimension Data), Eugert Zhupa (Wilier Triestina - Selle Italia), Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) en Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo). De vier kregen maar iets meer dan twee minuten van het peloton.

De eerste tussensprint werd gewonnen door Sbaragli. De Italiaan van Dimension Data liet zich na de tussensprint terugzakken tot het peloton. Op iets minder dan dertig kilometer van de streep werden de overige drie vluchters gegrepen door het peloton.

Op tien kilometer van de streep plaatste Quick-Step Floors een versnelling. De Belgische ploeg had zes renners mee van een kopgroep van tien renners. In de kopgroep zat eerst ook André Greipel bij, maar de drager van de leiderstrui moest door materiaalpech lossen.

In de sprint maakte Gaviria het werk af van zijn ploeg. Rüdiger Selig werd tweede voor Giacomo Nizzolo. In het peloton won Caleb Ewan op dertien seconden de sprint van het peloton. Gaviria neemt ook de leiderstrui in het algemeen klassement.

Uitslagen Eredivisie 07/05/2017 - Overig

FC Utrecht heeft in de Eredivisie in een wedstrijd die nergens meer om ging met 1-0 gewonnen van Vitesse. De Utrechters waren al verzekerd van de vierde plek op de ranglijst, terwijl Vitesse door de bekerwinst zich geplaatst heeft voor de Europa League. PEC Zwolle speelt ook komend jaar op het hoogste Nederlandse profniveau. De ploeg van de afscheid nemende Ron Jans won met 2-1 van sc Heerenveen.

Heracles Almelo heeft zich in de strijd om de play-offs genesteld naast Heerenveen. De ploeg uit Almelo won eenvoudig met 4-0 van ADO Den Haag, waardoor het net als de Friezen op 43 punten uit 33 duels staat. Op doelsaldo staat Heerenveen achtste en Heracles negende.

FC Utrecht

1 - 0

Vitesse

90+2' Janssen    
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.686
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
Hardeveld (Braafheid/60)
Amrabat
Brama
Labyad
Ayoub
Kerk (Zivkovic/60)
Haller
  Room
Diks
Kashia
Miazga
Kruiswijk
Nakamba
Nathan (Tighadouini/46)
Baker
Rashica
Van Wolfswinkel
Foor

PEC Zwolle

2 - 1

sc Heerenveen

29' Holla
47' Menig
  90+5' Ghoochannejhad
 
Gele kaart: Mokhtar, Holla, Menig (PEC Zwolle), Marzo, Larsson (sc Heerenveen)
Rode kaart: Bouy (18) (PEC Zwolle)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13250
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Van Polen
Marcellis
Bouy
Warmerdam
Holla
Thomas
Marinus
Ehizibue (Schenkeveld/73)
Brock-Madsen (Menig/28)
Mokhtar (Israelsson/79)
  Mulder
Marzo (Slagveer/ 58)
Faes (Schaars/58)
St.Juste
Bijker
Thorsby
Van Amersfoort (Veerman/46)
Kobayashi
Zeneli
Ghoochannejhad
Larsson

Heracles Almelo

4 - 0

ADO Den Haag

5' Niemeijer
12' Niemeijer
71' Armenteros
90+6' Bruns
   
 
Gele kaart: Meissner (ADO Den Haag)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.733
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Gosens (Fledderus/46)
Bruns
Pelupessy
Niemeijer (Navrátil/ 85)
Kuwas (Darri/65)
Armenteros
Peterson
  Zwinkels
Ebuehi
Meissner (Gorter/73)
Kanon
Meijers
Malone
El Khayati (Fernandez/73)
Bakker
Becker
Havenaar
Duplan (Wolters/46)

Uitslagen Eredivisie 07/05/2017 - Nacompetitie

In de strijd om het ontlopen van de nacompetitie heeft Roda JC een belangrijke zege geboekt. Het won in eigen huis door een doelpunt vlak voor tijd met 1-0 van Willem II. Veilig is het nog niet, want ook de concurrenten wonnen, N.E.C. deed dat met 1-0 tegen AZ en Sparta met 1-0 tegen FC Twente.

Roda JC

1 - 0

Willem II

 89' Ajagun    
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17.839
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Kum
Auassar
v.Peppen
El Makrini (Gnjatic/81)
Ajagun
v.Hyfte
Rosheuvel (Badibanga/ 73)
Schahin
v.Velzen (Paulissen/75)
  Lamprou
Wuytens
Lachman
Peters
v.Anholt
Croux (Abubakar/66)
Ojo
Haye
Kali
Schuurman (v.d. Boomen/89)
Oulare

N.E.C. Nijmegen

2 - 1

AZ

 30' Von Haacke
 88' Awoniyi
   43' Jahanbakhsh
 
 Gele kaart: Groeneveld, Awoniyi (N.E.C. Nijmegen), S.Wuytens, Jahanbakhsh, (AZ)
 Rode kaart: , Haps (60) (AZ)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.500
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Heinloth
Dumic
Golla (Awoniyi/83)
Burnet
Von Haacke (Mauk/86)
Messaoud
Breinburg
Mayi (Kadioglu/59)
Grot
Groeneveld
  Krul
Svensson
v.Eijden (Rienstra/ 46)
Vlaar
Haps
Luckassen
v.Overeem (Bel Hassani/46)
S.Wuytens
Jahanbakhsh
Friday
García (Ouwejan/64)

 Sparta-speler Denzel Dumfries (l) in duel met FC Twente-speler Jos Hooiveld. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Sparta-speler Denzel Dumfries (l) in duel met FC Twente-speler Jos Hooiveld. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Sparta Rotterdam

1 - 0

FC Twente

 66' Pusic    
 
 Gele kaart: , ünal, v.d.Heyden (FC Twente)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.101
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
v.Drongelen
Floranus
Mendes da Silva (Dougall/59)
Spierings
Sanusi
Alhaft (Saksela/81)
Pusic
Cabral (Vriends/77)
  Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker (Hooiveld/74)
v.d.Lely
Mokotjo
Jensen
Klich (v.d. Heyden/84)
George (Yeboah/84)
ünal
Celina

Uitslagen Eredivisie 07/05/2017 - Top

Ajax heeft de achterstand met Feyenoord in de titelstrijd in de Eredivisie verkleind tot een punt. De Amsterdammers wonnen in eigen huis makkelijk met 4-0 van Go Ahead Eagles dat hierdoor degradeert naar de Jupiler League. PSV kwam uit bij FC Groningen niet verder dan een 1-1 gelijkspel, waardoor de Eindhovenaren als derde eindigen in de competitie.

Frenkie de Jong scoort en viert de 3-0 met Abdelhak Nouri. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Frenkie de Jong scoort en viert de 3-0 met Abdelhak Nouri. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

4 - 0

Go Ahead Eagles

24' Kluivert
29' Dolberg
48' De Jong
71' Cassierra
   
 
Rode kaart: Ritzmaier (80) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.206
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Westermann
Riedewald
Viergever
Klaassen (De Jong/46)
Van de Beek
Nouri
Neres
Dolberg (Cassierra/63)
Kluivert
  Zwarthoed
Suk
Fischer
Schenk
Locigno
Antonia (Nieveld/89)
Chirivella
Crowley
Ritzmaier
Hendriks (Duits/58)
Manu

FC Groningen

1 - 1

PSV

11' Mahi   59' Lammers
 
Gele kaart: Hiariej, Jenssen (FC Groningen), Moreno (PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hiariej
Van Nieff (Reijnen/33)
Memisevic
Davidson
Jenssen
Idrissi (Sørloth/67)
Bacuna
Drost (Tibbling/46)
Mahi
Linssen
  Zoet
Arias
Isimat
Moreno
Willems (Hendrix/46)
Pröpper
Guardado
Van Ginkel
Bergwijn (Pereiro/83)
Luuk de Jong
Locadia (Lammers/45)

Feyenoord nog geen kampioen na dikke nederlaag op Woudestijn

Feyenoord is nog geen kampioen van de Eredivisie. Op bezoek bij de buren in Kralingen ging het mis. Excelsior won met 3-0. De thuisclub is hiermee verzekerd van een nieuw seizoen in de Eredivisie. 

Voor Feyenoord was het vooraf duidelijk dat de ploeg met de kwaliteiten die het heeft Excelsior te allen tijde dient te verslaan. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst staat al het hele seizoen bovenaan en heeft geloof in eigen kunnen. Niettemin staan kampioenswedstrijden erom bekend vaak matig van kwaliteit te zijn. Dit was bij Excelsior – Feyenoord zondagmiddag niet anders.

Vanaf de eerste minuut duidelijk dat de spanning Feyenoord in de weg zat. De ploeg wilde het spel dicteren, maar had moeite met het vroege drukzetten van de Kralingers. Tot aan de 40e minuut wist Feyenoord geen echte kansen te creëren, waardoor de spanning steeg.

Niettemin was Terence Kongolo vlak voor rust akelig dichtbij de openingstreffer. De boomlange linksback kopte vanuit een voorzet maar rakelings naast. Even later was het Tonny Vilhena die met een vrije trap dichtbij was, maar hier was het Feyenoord-huurling Warner Hahn die Feyenoord van een treffer hield.

In de tweede helft ontplofte de wedstrijd volledig. Feyenoord kreeg maar geen grip op de Kralingers en na 56 minuten was het Nigel Hasselbaink die de ban brak. De kleine aanvaller glipte langs de Feyenoord-defensie om vervolgens keurig af te ronden. Even later werd alles en iedereen nogmaals verbaast toen Stanley Elbers na een snelle counter de 2-0 binnentikte.

Feyenoord leek hierna gebroken. Niettemin was de gifbeker nog lang niet leeg. In de 65e minuut kwam Excelsior namelijk op 3-0 na een prachtige vrije trap van Ryan Koolwijk. Vilhena pakte nog een onnodige gele kaart en mist zodoende de laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo.

Excelsior was de grote broer uit Rotterdam in elk duel de baas. De misère voor Feyenoord is groot, maar de ploeg weet ook dat het volgende week in eigen huis alsnog kampioen van Nederland kan worden.

Feyenoord nog geen kampioen. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Feyenoord nog geen kampioen. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Excelsior

3 - 0

Feyenoord

 56' Hasselbaink
 59' Elbers
 65' Koolwijk
   
 
 Gele kaart: De Krom (Excelsior), Vilhena, Kongolo (Feyenoord)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs (Drost/51)
Massop
Fortes
Fredy
Koolwijk (Bruins/69)
Elbers (Hadouir/89)
v.Duinen
Hasselbaink
  Jones
Karsdorp (Nieuwkoop/ 82)
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis (Kuijt/64)
Jörgensen
Elia

Opkomst Frankrijk iets lager dan in 2012

De opkomst bij de besissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen lag zondag rond het middaguur iets lager dan vijf jaar geleden. Zo'n 28,23 procent van de kiezers had toen al een stem uitgebracht, tegenover 30,7 procent op hetzelfde tijdstip in 2012.

De opkomst ligt ook lager dan in 2007. Toen had rond het middaguur zo'n 34,1 procent van de kiezers gestemd.

Kandidaten
De presidentskandidaten hebben zondagochtend hun stem uitgebracht. Emmanuel Macron was om 11.00 uur de eerste. Hij stemde in het gemeentehuis van zijn woonplaats Le Touquet, in het departement Pas-de-Calais in het noordwesten van Frankrijk.

De sociaal-liberale presidentskandidaat was in gezelschap van zijn vrouw Brigitte Trogneux. Macrons tegenstander Marine Le Pen van het Front National meldde zich enkele minuten later, eveneens onder grote belangstelling, bij haar stembureau in Hénin-Beaumont.

De aftredende president François Hollande was er in zijn kiesdistrict Tulle vroeg bij. Hij riep de Fransen na de eerste ronde herhaaldelijk op Macron te steunen. De impopulaire sociaaldemocraat legde zich neer bij de desastreuze voorspellingen en stelde zich niet herkiesbaar.

Hack
Macron werd op het laatste moment geplaagd door een emailhack. Rechtse activisten in de Verenigde Staten zouden hebben geholpen met het snel verspreiden van de grote hoeveelheid data afkomstig van een computer op zijn campagnebureau.

Onderzoekers van het Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab ontdekten zaterdagavond dat de gestolen gegevens razendsnel op allerlei Twitteraccounts werden gezet en zo verspreid konden worden. Ook Rusland wordt verdacht van betrokkenheid bij de digitale diefstal.

Binnen drie uur werden 47.000 tweets geplaatst met de hastag #MacronLeaks. De eerste die een tweet verstuurde was Jack Posobiec, een schrijver van de extreemrechtse Amerikaanse site The Rebel TV. Hij voerde vorig jaar ook campagne voor presidentskandidaat Donald Trump.

Volgens Macron zijn echte mails vermengd met valse informatie om verwarring te zaaien. Franse media mochten de inhoud van de mails van de kiescommissie niet publiceren.

Integratie
Macron wil de economie dereguleren en de Franse integratie in de Europese Unie versterken. Zijn rivaal van het Front National wil uit de EU en een streng anti-immigratiebeleid.

De stembussen zijn zondag om 8.00 uur opengegaan. Volgens de laatste opiniepeilingen ligt Macron ongeveer twintig punten voor op Le Pen. Om 20.00 uur wordt de voorlopige uitslag bekendgemaakt.

Opkomst Frankrijk iets lager dan in 2012
Opkomst Frankrijk iets lager dan in 2012 (Foto: ANP)

150 jaar Rode Kruis, neutraal dankzij Basting

In de Ridderzaal in Den Haag viert het Nederlandse Rode Kruis maandag dat het 150 jaar bestaat. Koning Willem-Alexander en prinses Margriet, erevoorzitter van de organisatie, zijn erbij. Alexanders voorganger koning Willem III tekende op 19 juli 1867 het Koninklijk Besluit tot oprichting van 'Eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog, hetzij Nederland er al dan niet in betrokken is': het huidige Rode Kruis.

Het internationale Rode Kruis werd al eerder (1863/1864) gesticht op initiatief van de Zwitser Henry Dunant, ook in ons land alom bekend, alleen al door de naar hem vernoemde vakantieboot voor mensen die zorg nodig hebben.

De naam Johan Basting doet veel minder bellen rinkelen, terwijl de bijdrage van deze Haagse legerarts aan de oprichting van de internationale en nationale organisatie zeer aanzienlijk was. Ad van Liempt en Margot van Kooten, auteur van en onderzoekster voor het jubileumboek 'Hier om te Helpen', beginnen dan ook al op de eerste bladzijde over de chirurgijn-majoor bij het regiment Grenadiers en Jagers.

Basting wist Dunant er onder meer van te overtuigen dat de organisatie een neutrale status moest hebben om overal effectief te kunnen zijn. De mannen ontmoetten elkaar in 1863 bij een congres in Berlijn. Basting (toen 46) was al zwaar onder de indruk van een boekje dat Dunant (bij de ontmoeting 35) had geschreven over de ellende en de onpartijdig helpende vrouwen bij de Slag bij Solferino (Italië) in 1859. Basting had het ook vertaald en van een naschrift voorzien: "Wij zijn schuldig om die ongelukkigen te helpen, te verzorgen en hun treurig lot zoveel mogelijk te verzachten."

Neutraliteitsbeginsel
Het tweetal kwam tot de conclusie dat er aan de uitgangspunten van Dunant voor de internationale organisatie enkele punten moesten worden toegevoegd. Daaronder was het door Basting geopperde neutraliteitsbeginsel: het erkennen door regeringen van de neutraliteit van (militair) geneeskundig personeel en de (vrijwillige) verplegers, waardoor de helpenden zich vrij konden bewegen.

Basting zette zich met andere pleitbezorgers ook in voor de oprichting van een Nederlandse afdeling, een proces dat sommigen wat te traag verliep. Drie jaar na genoemd Koninklijk Besluit stierf Basting. De man die zich zo inzette voor het welzijn van anderen, werd daarna zo goed als vergeten.

Inmiddels is het Rode Kruis een wereldwijde organisatie met meer dan zeventien miljoen vrijwillige hulpverleners, onder wie bijna dertigduizend in Nederland.

150 jaar Rode Kruis, ook met dank aan Basting
150 jaar Rode Kruis, neutraal dankzij Basting (Foto: ANP)

Labour: veel hogere belasting topinkomens

Twee dagen na de zware nederlaag bij de Britse lokale verkiezingen komt de Labourpartij van Jeremy Corbyn met plannen om de inkomstenbelastingen van de rijkste vijf procent van de Britten flink te verhogen.

In de plannen blijven de belastingen van mensen die minder dan 80.000 pond per jaar verdienen gelijk. Iedereen die daarboven zit moet volgens een zegsman van Labour "beduidend meer belasting gaan betalen."

Hoe groot de verhoging precies wordt, wilde de partij nog niet bekendmaken. Met het extra geld dat binnenkomt moet de Britse overheid gaan investeren in openbare voorzieningen, zoals de gezondheidszorg, uitkeringen en pensioenen voor de lage en middenklassen.

De Britten gaan op donderdag 8 juni naar de stembus om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Daarmee wil premier Theresa May haar positie verstevigen voor de komende Brexit-onderhandelingen.

De keuze van May verkiezingen uit te schrijven is deels een gevolg van de zwakke positie van Labour onder de uiterst linkse Corbyn. Zijn partij lijkt op een zware nederlaag af te stevenen.

Labour wil veel hogere belasting topinkomens
Labour: veel hogere belasting topinkomens (Foto: ANP)

Noord-Korea pakt weer Amerikaan op

Noord-Korea zegt opnieuw een Amerikaan te hebben opgepakt op verdenking van "staatsvijandige handelingen". De autoriteiten arresteerden Kim Hak-song zaterdag, meldde staatspersbureau KCNA. Hij zou hebben gewerkt voor de Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Pyongyang (PUST).

De Noord-Koreaanse autoriteiten claimden onlangs al de arrestatie van een andere Amerikaanse burger. Ook die man, Kim Sang-dok, zou werkzaamheden hebben uitgevoerd voor de universiteit in Pyongyang, die in 2010 de deuren opende. Hij zou eind april zijn opgepakt op het vliegveld van de Noord-Koreaanse hoofdstad.

Voor zover bekend zitten momenteel vier Amerikanen vast in het stalinistische land. Naast Kim Hak-song en Kim Sang-dok gaat het om de 22-jarige student Otto Warmbier en Kim Dong-chul, een 62-jarige zendeling.

Noord-Korea pakt weer Amerikaan op
Noord-Korea pakt weer Amerikaan op (Foto: ANP)

GP van Spanje gewonnen door Pedrosa, 1-2'tje voor Repsol Honda

Dani Pedrosa heeft op het circuit van Jerez de Grand Prix van Spanje in de MotoGP gewonnen. De Spaanse rijder van Repsol Honda ging van start tot finish aan de leiding in de Spaanse zon. Het was een bijzondere zege, want de race was de 3000e race op het hoogste niveau van de motorsport.

Pedrosa verzilverde zijn poleposition en nam de leiding, voor teamgenoot Marc Marquez en Andrea Iannone. Cal Crutchlow leverde een plekje in en lag voor Maverick Viñales, die op zijn beurt werd gevolgd door Johann Zarco, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Jack Miller en Jonas Folger op de tiende plek.

MotoGP-rookie Zarco zette zijn ongekend sterke seizoensstart gelijk weer door en in een paar bochten haalde hij achtereenvolgens Rossi, Viñales en Iannone in, waardoor de Fransman op de derde plek terecht kwam. Anderhalve ronde later was het gat met Marquez gedicht en ook de Spanjaard moest er snel aan geloven. Pedrosa had inmiddels een gaatje geslagen, maar Zarco richte daar gelijk het vizier op.

Iets verder naar achteren hadden de fabrieks-Yamaha's het bijzonder lastig. Viñales en Rossi moesten ook Lorenzo voor laten gaan en vielen terug naar plek zeven en acht. Daarachter gingen Miller en Alvaro Bautista onderuit en de Australiër was niet bepaald blij, resulterend in een stevige duw richting de Spanjaard en net geen vechtpartij. Met de valpartijen was het nog niet klaar, want Crutchlow ging kort daarop vanaf de vierde plek hard onderuit. Een paar seconden later kwam ook Pol Espargaro's KTM hard het beeld in stuiteren en ook de Spanjaard kon zich om gaan kleden.

Na bijna tien ronden was de chaos wat gaan liggen, met Pedrosa nog altijd aan de leiding, anderhalve seconde voor Marquez. Zarco en Lorenzo reden ruim achter Marquez rond, met een gat naar Dovizioso, Rossi en Viñales. Met de valpartijen was het nog altijd niet klaar, want ook Tito Rabat en Andrea Iannone gingen tegen de vlakte, waardoor er nog zeventien coureurs in de race waren. Lorenzo zat ondertussen verder vooraan dan hij sinds zijn overstap naar Ducati gedaan had en met een goede actie nam hij de derde plek over van Zarco.

Halverwege de race verloor Rossi de aansluiting bij Viñales en Dovizioso en moest hij zelfs het gevecht om plek zeven aangaan met Pramac-rijder Danilo Petrucci. Voorin begon de strijd om de zege vorm te krijgen, want de zachtere achterband van Pedrosa zorgde ervoor dat Marquez langzaam dichterbij kon komen. Lorenzo en Zarco vochten nog altijd om plek drie, terwijl Dovizioso en Viñales om de vijfde plaats vochten. Rossi kon Petrucci bij lange na geen partij bieden en kon de eerste aanval van Folger zelfs al niet afslaan.

Il Dottore had totaal geen tempo meer en een rondje later ging ook Aleix Espargaro er moeiteloos voorbij. Scott Redding kon het gat niet meer dichten en dus was de tiende plek voor Rossi het eindstation. Voorin leek Marquez even het gat te gaan dichten, maar Pedrosa gaf geen krimp en kort voor het einde gaf Marquez het op. Pedrosa zegevierde zo, voor Marquez en Lorenzo, die zijn eerste podium voor Ducati pakte. Zarco pakte een mooie vierde plek, voor Dovizioso, Viñales, Petrucci, Folger, Aleix Espargaro, Rossi en Redding.

Ministers achter oproep boycot GeenStijl

De ministers Jet Bussemaker en Melanie Schultz van Haegen staan achter de oproep aan adverteerders om "kritisch na te denken" of zij nog willen adverteren op de website GeenStijl, waar vernedering van vrouwen "de norm" zou zijn. Beiden zouden de oproep zelf ook hebben ondertekend, als hen dat was gevraagd.

Bussemaker (Onderwijs Cultuur en Wetenschap) sprak zondag in het tv-programma Buitenhof van "een goede actie". "Ik vind dat hier echt een grens is overschreden", aldus Bussemaker. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) zei in het programma WNL op Zondag ook dat het goed is dat adverteerders worden aangesproken.

Op GeenStijl werd onlangs een foto geplaatst van een Volkskrant-journaliste. Zij had geschreven over vermeend seksisme op de site. Bij de foto werd gevraagd om "seksistische complimentjes" te plaatsen "want zo doen wij dat in dit universum". Daarop werd gereageerd met zeer expliciete commentaren.

'Politiek correct'
Na de oproep tot boycot die vrijdag werd gedaan door meer dan honderd vrouwen, onder wie veel journalisten, is een fel debat losgebroken. Zo zou de persvrijheid in het geding komen. GeenStijl valt journalisten die 'politiek correct' zouden zijn geregeld hard aan.

Columniste en oud-GeenStijl-redacteur Annabel Nanninga spreekt van een "doorzichtige" actie. "GeenStijl is ze al veertien jaar een doorn in het oog en moet kapot. Dit keer met 'seksisme' als excuus", aldus Nanninga in NRC Handelsblad.

Mediaonderneemster Marianne Zwagerman, ooit verantwoordelijk voor de overname van GeenStijl door TMG, is ook tegen. "Journalisten die oproepen tot een boycot van een mediabedrijf. Dan dooft het licht." Op Twitter laat zij wel weten de soms schokkende commentaren ontoelaatbaar te vinden.

Ministers achter oproep boycot GeenStijl
Ministers achter oproep boycot GeenStijl (Foto: ANP)

Herlings wint eerste race in koningsklasse

Zondag heeft Jeffrey Herlings zijn eerste race in de MXGP-klasse gewonnen. Op het zandcircuit in Letland wist Herlings in de eerste ronde de leiding te pakken en gaf die positie niet meer uit handen.

Dit seizoen maakte de drievoudige wereldkampioen in de MX2-klasse de overstap naar de koningsklasse van de motorcross. Vanwege een blessure aan zijn hand verliep het seizoen tot nu moeizaam. Twee weken geleden in Valkenswaard was de stijgende lijn zichtbaar en scoorde hij in beide races een derde plaats. Landgenoot en collega KTM-coureur Glenn Coldenhoff werd tiende.

De tweede race is vandaag om 16.00u en is live te volgen via stream op www.nos.nl.

Uitslag race 1
1. Jeffrey Herlings (NED)
2. Clement Desalle (BEL)
3. Evgeny Bobryshev (RUS)
4. Shaun Simpson (GBR)
5. Antonio Cairoli (ITA)
6. Jeremy van Horebeek (BEL)
7. Gautier Paulin (FRA)
8. Arnaud Tonus (SUI)
9. Max Anstie (GBR)
10. Glenn Coldenhoff (NED)

Doden bij inval antiterreurpolitie Bangladesh

Twee vermeende moslimextremisten hebben zichzelf zondag opgeblazen toen de politie een inval deed in een huis in het westen van Bangladesh. Twee politiemensen raakten ernstig gewond, zei de lokale politiechef tegen verslaggevers.

Eenheden van de antiterreurpolitie bestormden het huis in het district Jhenidah nadat een tip was binnengekomen. In het pand zouden zich aanhangers schuilhouden van een tak van de radicaalislamitische groep Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh. Zij openden het vuur op de politie en lieten explosieven afgaan.

Bangladesh heeft al enkele jaren te kampen met een toename van islamistisch geweld. Tientallen critici van radicale moslims zijn op zeer bloederige wijze omgebracht. Bij een aanval op een eetcafé in hoofdstad Dhaka werden vorig jaar achttien buitenlandse bezoekers afgeslacht.

Doden bij inval antiterreurpolitie Bangladesh
Doden bij inval antiterreurpolitie Bangladesh (Foto: ANP)

Kuipers fluit Juventus - AS Monaco in Champions League

Björn Kuipers leidt dinsdag de return tussen Juventus en AS Monaco in de halve finale van de Champions League. Het is voor de Nederlandse scheidsrechter de tweede keer in korte tijd dat hij een duel van Juventus leidt.

Woensdag 19 april mocht Kuipers ook al wedstrijd van Juventus fluiten, toen op bezoek bij FC Barcelona (0-0). Voor Kuipers is het dinsdag zijn 44e wedstrijd als scheidsrechter in de Champions League. Sander van Roekel en Erwin Zeinstra zijn aangesteld als zijn grensrechters. Mario Diks is vierde official. Danny Makkelie en Pol van Boekel gaan mee als vijfde en zesde official.

Juventus won woensdag de uitwedstrijd tegen AS Monaco met 0-2 en is dicht bij naar een trip naar Cardiff, waar de CL-finale gespeeld zal gaan worden. Twee jaar terug bereikte de huidige koploper uit de Serie A ook de eindstrijd van de Champions League. Daarin was FC Barcelona toen te sterk.

Twee doden door jetski-ongeluk Kopenhagen

Twee Amerikaanse studentes zijn om het leven gekomen doordat hun gehuurde bootje in de haven van Kopenhagen werd geramd door een of meer jetski's. Een van de slachtoffers overleed zaterdagavond, het andere zondag in het ziekenhuis. Er vielen ook nog zes gewonden.

De Deense media meldden dat de politie acht verdachten heeft aangehouden in verband met het ongeval in de buurt van de Langebro-brug in het centrum van de stad. Ze scheurden daar met hoge snelheid rond op hun waterscooters, wat op die plek verboden is evenals waterskiën en windsurfen. Na de noodlottige botsing sloeg een aantal op de vlucht.

Twee doden door jetski-ongeluk Kopenhagen
Twee doden door jetski-ongeluk Kopenhagen (Foto: ANP)

Marquez pakt eindelijk eerste Moto2-zege na valpartij leidende teamgenoot

 Alex Marquez heeft op het circuit van Jerez eindelijk zijn eerste overwinning in de Moto2 geboekt. De Spanjaard, het jongere broertje van MotoGP-kampioen Marc Marquez, zegevierde ruim twee jaar na zijn debuut in de Moto2 voor het eerst.

Het team van Marc VDS domineerde al vanaf de start: polesitter Marquez kreeg teamgenoot Franco Morbidelli achter zich aan, terwijl achter hen al een gat ontstond. Xavi Vierge kwam vanaf plek zeven prima opzetten naar de derde stek en werd gevolgd door Dominique Aegerter en Miguel Oliveira. Ook Francesco Bagnaia en Mattia Pasini kwamen naar voren. Na drie ronden ging het fout in de strijd om de vijfde plek: Takaaki Nakagami, Simone Corsi en Vierge gingen gezamenlijk onderuit.

Ronde na ronde was er niks aan de hand voor Marquez en Morbidelli, die hun voorsprong gestaag aan het uitbreiden waren. Na een kleine tien ronden ging het echter fout: de Italiaan reed op kop, maar gleed plotseling weg en kon gaan douchen. Bagnaia schoof zo ver achter Marquez op naar plek twee, voor Pasini en Oliveira. 

Bagnaia en Pasini zorgden voor de enige echte actie voorin de race. De twee Italianen werden opgejaagd door Oliveira, die op de vierde plek alsmaar dichter bij het tweetal kwam. Vier ronden voor het einde was het klaar voor Pasini. Zijn banden leverden hem nauwelijks nog grip en hij kon Bagnaia niet meer volgen, terwijl Oliveira hem in poging één al inhaalde.

Daarmee was het ook gedaan met de spanning in de race. Marquez reed in de vierde race van zijn derde seizoen soeverein naar zijn eerste zege in de Moto2. Bagnaia kwam als tweede over de finish, voor Oliveira, Pasini en een knappe vijfde plek voor Luca Marini, waarmee het halfbroertje van Valentino Rossi zijn beste resultaat ooit boekte.

'Vermomde IS-strijders vallen basis Irak aan'

Zeker twee mensen zijn omgekomen bij zelfmoordaanslagen op een basis in het noorden van Irak, waar ook Amerikaanse adviseurs zijn gelegerd. De aanvallers hadden zich volgens bronnen vermomd als leden van een Koerdische militie.

"Ze droegen uniformen zoals de Koerdische peshmerga en hadden hun baarden geschoren, zodat ze eruit zagen zoals wij", zei een bron. Bij de aanval vielen ten minste twee dodelijke slachtoffers en raakten zes mensen gewond. Ook vijf aanvallers overleefden het niet. Zij stierven toen ze hun bomvesten lieten afgaan bij de ingang van de basis in Kirkoek of werden gedood door Koerdische strijders.

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De terreurorganisatie beweerde in een verklaring tientallen slachtoffers te hebben gemaakt onder de "kruisvaarders en afvalligen", waarmee wordt verwezen naar de westerse adviseurs en de Koerdische strijders.

'Vermomde IS-strijders vallen basis Irak aan'
'Vermomde IS-strijders vallen basis Irak aan' (Foto: ANP)

Al duizenden fans bij De Kuip

Het legioen Feyenoordfans is in groten getale op weg naar stadion De Kuip in Rotterdam, waar ze zondagmiddag de wedstrijd om het landskampioenschap tussen Feyenoord en Excelsior kunnen volgen op grote schermen.

Intussen zijn er al duizenden supporters gearriveerd. Vooral bij de verzamelplek bij de McDonald's is het erg druk. De meeste fans komen lopend, de speciale Kuiptrams van lijn 12 zitten nog niet erg vol.

Vooralsnog verloopt de toestroom ordelijk. Wel zijn bij het stadion wat rode rookbommen afgestoken.

Al duizenden fans bij De Kuip
Al duizenden fans bij De Kuip (Foto: ANP)

Fransen in Nederland in de rij om te stemmen

Bij het Franse consulaat aan de Vijzelgracht in Amsterdam staat zondag een lange rij mensen die hun stem willen uitbrengen voor de Franse presidentsverkiezingen. Volgens een medewerker van het consulaat staan er honderden kiesgerechtigden.

In Nederland wonen ongeveer 18.000 kiesgerechtigde Fransen. Het consulaat verwacht dat ongeveer de helft zijn stem in Amsterdam zal uitbrengen en de andere helft (kiezers uit Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg) bij het stembureau in het Lycée français Van Gogh in Den Haag.

Fransen in Nederland in de rij om te stemmen
Fransen in Nederland in de rij om te stemmen (Foto: ANP)

Beenhakker: "Ik vrees dat succes Feyenoord niet structureel is"

Het feest bij Feyenoord is nog niet eens losgebarsten, maar Leo Beenhakker doet al zijn best om de vreugde wat in te dammen. Hij vreest dat Feyenoord niet structureel mee gaat doen om de titel in de Eredivisie. Zondag kan de ploeg kampioen worden.

"Ik vrees dat het niet structureel is. Maar dat is in het gehele voetbal zo", vertelde Beenhakker tegen het Algemeen Dagblad. "Pak de elftalfoto's van twee jaar geleden er maar bij: daar staat haast niet één dezelfde speler meer op. Het is bijna niet meer mogelijk om een elftal bij elkaar te houden, elke zomer kan de situatie weer veranderen."

"Maar dat geldt voor Ajax ook. Daar wordt nu over gesproken alsof dat volgend jaar al kampioen is. Maar als Klaassen en Sánchez weggaan, valt dat nog maar te bezien. Je kunt bijna niets meer voorspellen."

Willem van Hanegem is positiever dan Beenhakker. "Ik hoop dat het bij Feyenoord iets losmaakt van: we gaan elk jaar voor de titel. Dat hoort bij zo'n grote club. Niet die excuses steeds, altijd maar indekken van tevoren."

"In mijn tijd was er ook geen geld. Zei ik in een interview: 'We kunnen nog geen smurf kopen'. Kreeg ik uit heel Nederland van die smurfpoppetjes opgestuurd, uit Frankrijk en België zelfs. Emmers vol smurfen heb ik. Honderden. De kinderen hebben er hele dorpen mee gebouwd."

Man klimt in lichtmast stadion Woudestein

Een man is zondagochtend in een lichtmast van het stadion Woudestein in Rotterdam geklommen. Meerdere hulpdiensten zijn bezig geweest om hem er veilig uit te krijgen, meldt de politie. Er werd een hoogwerker ingezet om de klimmer er van af te halen.

Waarom de man in de lichtmast bij het stadion van Excelsior is geklommen, is niet duidelijk. Later zondag wordt daar de voetbalwedstrijd tegen stadgenoot Feyenoord gespeeld. Feyenoord verovert bij een zege de landstitel.

Man klimt in lichtmast stadion Woudestein
Man klimt in lichtmast stadion Woudestein (Foto: ANP)

Canet boekt eerste Moto3-zege na prachtige race, Bendsneyder knap 11e

Motorcoureur Aron Canet heeft voor het eerst in zijn carrière een race in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard zegevierde op het circuit van Jerez voor eigen publiek tijdens de Grand Prix van Spanje. 

Jorge Martin kende vanaf poleposition een uitstekende start en werd gevolgd door Romano Fenati, Canet, Niccolo Antonelli, Marcos Ramirez en Darryn Binder. Voor de Zuid-Afrikaan moest de eer van de familie hooggehouden worden: vorig jaar was het zijn broer Brad Binder die in Jerez vanaf de allerlaatste startplek naar de zege reed. Hij deed het vanaf plek tien uitstekend en reed zelfs even naar de leiding, terwijl Antonelli en Tatsuki Suzuki onderuit gingen.

Al na drie ronden ontstond een duidelijke kopgroep, bestaande uit twaalf man. Daarachter begon Bo Bendsneyder eindelijk wat tempo te ontwikkelen. Door het wegvallen van de geblesseerde Philipp Öttl mocht de Nederlander als 23e starten en de valpartij van Antonelli en Suzuki, net als die van Vicente Perez, leverde hem alvast wat winst op. Na een ronde of zeven ging het tempo bij Bendsneyder zelf ook omhoog en hij rukte knap op naar de dertiende plek - de leiding in de groep achtervolgers.

Na zo'n tien ronden werd langzaam duidelijk dat niet iedereen in de kopgroep de finish zou gaan halen: vooral Binder, Ramirez, Mir, Canet, Fenati en Fabio di Giannantonio vochten bijzonder hard om de eerste plekken. Zo geschiedde, want al snel ging Binder onderuit terwijl hij voor plek twee in gevecht was met Fenati. In de tweede groep ging John McPhee, de nummer drie in de titelstrijd, onderuit en dat hielp Bendsneyder naar de twaalfde plek.

Gabriel Rodrigo viel vanuit de kopgroep terug en na een paar ronden werd hij opgeraapt en ingehaald door Bendsneyder, die zo de elfde plek veroverde. Voorin maakte men zich langzamerhand op voor de strijd om de winst en dat werd een stevig gevecht. Mir, Fenati, Canet en Ramirez maakten zich los van de rest en vochten het tot en met de allerlaatste bocht uit. Daarin kwam Canet binnendoor bij Fenati, waarna niemand hem op het rechte stuk kon passeren. De Spanjaard greep zo zijn eerste Moto3-zege ooit, voor Fenati en Mir. Bendsneyder kwam op een knappe elfde plek over de finish. 

Met blote borsten in actie tegen Le Pen

Vijf leden van de vrouwen-actiegroep Femen voeren zondag actie in de woonplaats van Marine Le Pen, Hénin-Beaumont. Op foto's op sociale media is te zien dat de vrouwen zich met ontblote borsten hebben verschanst op een steiger die tegen een kerk aan staat. De kerk is vlakbij het stembureau waar de presidentskandidate van het Front National zondag haar stem zal uitbrengen.

Op hun spandoek staat 'Marine au pouvoir, Marianne au désespoir' (Marine aan de macht, Marianne wanhopig'). Marianne is het symbool van Frankrijk. Hier is een korte video te vinden van de dames in kwestie. 

Met blote borsten in actie tegen Le Pen
Met blote borsten in actie tegen Le Pen (Foto: ANP)

Henk Schiffmacher: het komt wel goed

Henk Schiffmacher maakt het goed in het universiteitsziekenhuis in Philadelphia en probeert zo snel mogelijk terug naar Nederland te komen. Dit laat hij weten in een video op het Instagram-account van zijn vrouw Louise.

"Dag lieve mensen. Het gaat alweer een beetje beter met me hoor. Maak je niet al te veel zorgen. Ik probeer zo snel mogelijk thuis te komen. Het komt wel goed", zegt de bekende tatoeëerder. Hij wordt naar eigen zeggen goed verzorgd door zijn vrouw Louise. ''Ik ben zo weer thuis."

Schiffmacher sluit de video vanuit het ziekenhuis af met de woorden 'mi corazón, mijn hart, my heart, mein Herz. het komt goed met me. I love you all." Dat de Amsterdammer zijn humor niet is verloren, bewijst een tweede video, waarbij hij de suggestie wekt te kunnen filmen met behulp van een urinefles en een apparaat om zijn ademhaling te oefenen.

Schiffmacher werd woensdag opgenomen in het Thomas Jefferson University Hospital. De artsen hebben hem naast rust een dieet voorgeschreven. Daarnaast krijgt hij medicijnen die helpen het vocht dat achter zijn longen zit kwijt te raken. Zijn lezing die hij dit weekend zou geven op de Prestige Tattoo Convention gaat niet door. Schiffmacher werd vorige maand nog benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn veertigjarige loopbaan als tatoeëerder werd hij tot ver over de grenzen bekend om zijn tatoeagekunst.

Mocht je de ingesloten instagram video's niet kunnen zien, hier vind je het account van Lousie. 

Henk Schiffmacher: het komt wel goed
Henk Schiffmacher: het komt wel goed (Foto: BuzzE)

Ex George Michael spoelde drugs door de wc

Kenny Goss, de ex van George Michael, spoelde in de tijd dat hij samen was met de overleden zanger de drugs van Michael door het toilet. Hij hoopte dat hij zijn partner zo van de drugs af kreeg, zegt hij in een interview met The Sun on Sunday.

Michael en Goss waren van 1996 tot en met 2011 samen. Toen de twee elkaar leerden kennen, gebruikte Michael nog niet zo heel veel drugs. "Maar het escaleerde. Op een bepaald moment rookte hij 25 joints per dag."

Goss zag de zanger vaak wiet roken, maar nooit harddrugs gebruiken. "Ik keurde het af, dus was hij niet bij me als hij had gebruikt. Hij schermde mij en zijn familie af. Hij had een andere groep vrienden met wie hij dat deed."

Kwijt
Als de 58-jarige Goss echter drugs vond, spoelde hij het door de wc. "Dan dacht ik, ik loos het en hij zal niet meer halen. Hij was er niet bij met zijn hoofd, dus hij zou gewoon denken dat hij het kwijt was."

Het tweetal kreeg ook ruzies over het toenemende drugsgebruik van de zanger. Tijdens die ruzies, ontkende hij niets en bood hij ook niet zijn excuses aan, aldus Goss. "Hij was hard tegen mij over mijn drankprobleem."

Goss denkt dat als ze bij elkaar waren gebleven, ze nu allebei dood waren geweest. "Ik wou dat we allebei in staat waren geweest om af te kicken." Hun psychiater moedigde de twee ook aan bij elkaar te blijven. "Ik vroeg hem of ik George moest verlaten en hij keek me in mijn ogen en zei: 'Ik denk dat jij de enige reden bent dat George in leven blijft'.''

Ex George Michael spoelde drugs door de wc
Ex George Michael spoelde drugs door de wc (Foto: BuzzE)

Tankink plast niet graag vanaf de fiets

Op deze zondagochtend is het tijd voor een essentieel stukje wielerinformatie. Wij mensen moeten wel eens plassen en voor wielrenners is dat niet anders. Dat kan lastig zijn, vooral als er vanaf het begin van een etappe stevig gekoerst wordt. Filemon Wesselink ging namens Wielerflits op zoek naar antwoorden, onder meer bij Bram Tankink en Stef Clement.

Als de koers een flink tempo kent is het het handigst om gewoon vanaf de fiets te plassen, maar daar zijn best wat acrobatische vaardigheden voor vereist. "Nou ja, je haalt 'm eruit, en je houdt je benen stil, want anders pis je over je benen heen", legt Clement uit. Een plaskunstenaar is hij zelf niet: "Ik kan dat niet, dus ik moet altijd stoppen. Ik heb het nooit geoefend, want ja, als je dat thuis doet kijken mensen je ook een beetje raar aan op het fietspad, he?"

Tankink is ook geen fan van het fietsend urineren. "Er zijn er best veel die het kunnen, ik hou daar niet zo van, ik doe het nooit nee. Maar het is ook lastig hoor!", beweert de wegkapitein van LottoNL-Jumbo. "Je moet uiteraard wel op de wind letten en kijken of er publiek staat, want anders heb je een boete te pakken. Je moet ook niet over je schoenen plassen, dat is niet handig."

Voor wie de kunst van het fietsend plassen graag beheerst: het hele filmpje, inclusief een aantal buitenlandse renners, is hier te vinden. 

Griekse FIOD verruilt uniform voor zwembroek

Griekse belastingrechercheurs ruilen in de grote toeristenoorden voortaan hun uniform met regelmaat in voor bermuda en zwembroek om financiële fraude op het spoor te komen. De actie richt zich op bars, nachtclubs, jachthavens en hotels met een grote omzet. Dat heeft nieuwssite To Proto Thema zondag bekendgemaakt, zich beroepend op informatie uit politiebronnen.

De 'stillen' van de Griekse FIOD moeten zich als vakantieganger kleden en gedragen door bijvoorbeeld een drankje te bestellen. Doel is te controleren wat er met de rekening gebeurt en of er wel met kassabonnen wordt gewerkt. Voorts moeten ze hun ogen openhouden voor eventuele zwartwerkers onder het personeel. Speciale aandacht komt er voor de verhuur van strandbedden en ligstoelen. In deze 'gouden business' worden kwitanties nog wel eens vergeten.

Griekse FIOD verruilt uniform voor zwembroek
Griekse FIOD verruilt uniform voor zwembroek (Foto: ANP)

Gewonde door ontploffing in huis Winschoten

Door een ontploffing in een huis in Winschoten is zondagochtend iemand gewond geraakt. Wat hem of haar mankeert is nog niet bekendgemaakt. De brandweer meldde even na 10.30 uur dat er (toch) brand was uitgebroken in het huis in de Engelstilstraat. Bewoners van meerdere huizen in de buurt van het pand moeten hun huis uit.

Waardoor de explosie kon gebeuren is nog onbekend. De brandweer heeft metingen gedaan maar geen gas gemeten.

Er werd in eerste instantie gedacht dat er mogelijk meerdere mensen gewond waren geraakt, maar dat bleek er al snel één te zijn.

Kuijt: "De stad gaat ontploffen"

Bij een zege op Excelsior kroont Feyenoord zich zondagmiddag tot kampioen van Nederland en dan gaat er gekte ontstaan, denkt Dirk Kuijt.

Voor het eerst sinds 1999 kan Feyenoord kampioen worden in de Eredivisie. Een zege op de buren uit Rotterdam volstaat. "De stad gaat ontploffen, denk ik", vertelde Kuijt tegen De Telegraaf. "Ik moet in deze fase de spelersgroep nog even voor randzaken afschermen. We hebben ook een teammanager die veel zaken bij ons weghoudt. Maar je ontkomt er niet aan dat je als aanvoerder bij bepaalde organisaties betrokken bent voor zondag en maandag."

"Andere mensen mogen er mee bezig zijn. Het geeft ook weer energie, zoveel enthousiasme en zoveel positieve reacties. Vroeger vond ik het wel eens lekker om uit de gekte van de stad te ontsnappen en op het strand van Katwijk even de rust te zoeken. Maar zelfs daar ontkom ik niet aan de mensen die over het kampioenschap beginnen.”

Voor een optimale voorbereiding trainde Feyenoord vrijdag achter gesloten deuren. "Dat was fijn. De trainingen moeten van een hoog niveau blijven. Van kampioensstress is in de training of bij de spelers in mijn ogen niets te merken. Kijk, het grote publiek mag al opgewonden zijn en wij vinden dat als spelers fantastisch, maar wij moeten de focus op de wedstrijd houden. Er is voor ons slechts één ding dat telt, we moeten bij Excelsior winnen."

Kiezers: VVD-voorzitter Keizer niet integer

VVD-voorzitter Henry Keizer heeft niet integer gehandeld bij de zakelijke deal die hem nu in de problemen heeft gebracht. Dat zegt een meerderheid (66 procent) van de ondervraagden zondag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Keizer is in opspraak door een onderzoek van nieuwswebsite Follow the Money (FTM). Daaruit kwam naar voren dat hij uitvaartorganisatie De Facultatieve via een schimmige constructie kocht voor 30.000 euro terwijl het bedrijf was getaxeerd op 31,5 miljoen. De transactie maakte hem multimiljonair, aldus FTM.

Een kleine meerderheid van de ondervraagden (58 procent) denkt dat Keizer niet meer terugkomt als partijvoorzitter, van zijn eigen VVD-achterban is dat 61 procent.

Weinig effect
Het rumoer rond Keizer heeft vooralsnog weinig effect op de positie van de VVD. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de liberale partij van premier Mark Rutte een zetel kwijtraken en uitkomen op 32.

Ook de PVV, het CDA en de SP zouden een Kamerzetel moeten inleveren. Forum voor Democratie van Thierry Baudet zou er twee winnen en uitkomen op vier zetels. D66 en 50PLUS zouden er een zetel bij krijgen.

Kiezers: VVD-voorzitter Keizer niet integer
Kiezers: VVD-voorzitter Keizer niet integer (Foto: ANP)

Nieuwe vlindersoort ontdekt op skipiste

Russische onderzoekers hebben voor het eerst in meer dan honderd jaar in Israël een nieuwe vlindersoort ontdekt met oranje, zwartgevlekte vleugels. Het insect werd aangetroffen in het skigebied op de berg Hermon en is beschreven in het vakblad Comparative Cytogenetics. De Melitaea acentria, zoals de officiële naam luidt, is vermoedelijk al 1 tot 1,6 miljoen jaar oud.

"Voor mij was het een verrassing dat deze vlinder nog niet was ontdekt", zei de Russische entomoloog en evolutiebioloog Vladimir Loechtanov van het zoölogisch instituut in Sint-Petersburg. "Duizenden mensen hebben deze prachtig gekleurde vlinder gezien en vaak gefotografeerd. Maar niemand heeft beseft dat het om een eigen soort gaat."

Oorzaak daarvan is de grote gelijkenis met de algemeen voorkomende Melitaea persea. Daardoor kwam niemand op het idee deze 'pistevlinder' onder de microscoop te leggen en genetisch te determineren. Totdat Loechtanov een omvangrijk onderzoek startte naar Israëlische vlinders. Een van zijn studenten, Asia Novikova, ving op de Golan-hoogte enkele exemplaren waarmee "iets vreemds"was. DNA-analyse wees uit dat deze vlinder zich duidelijk onderscheidde van de 'persea'.

Bendsneyder start vanaf 24e plek in Moto3 Jerez

Bo Bendsneyder kent ook in Jerez vooralsnog geen geweldig weekeinde in de Moto3. De Nederlander, rijdend voor het topteam van Ajo KTM, kwalificeerde zich slechts als 24e voor de race van zondag.

Net als in de vrije trainingen kon Bendsneyder zich eigenlijk geen moment mengen in de strijd om de voorste plekken. Het bracht de Rotterdammer uiteindelijk de 24e plaats op anderhalve seconde van Jorge Martin.

Martin zette zijn uiteindelijke poletijd al in de eerste run neer, wat verrassend is in de Moto3. Niemand kwam zelfs meer in de buurt van de Gresini-coureur, die vier tienden van een seconde sneller was dan Aron Canet. Romano Fenati maakt de eerste startrij compleet.

De Grand Prix van Spanje in de Moto3 start om 11.00 uur en is uiteraard weer live te zien op Eurosport. 

Mogelijk rol Paris Jackson in Madonna-film

De producenten van de film Blonde Ambition over het leven van Madonna hebben Paris Jackson op het oog voor de hoofdrol. Dat meldt de Daily Mirror op basis van een bron.

Momenteel zouden de producenten en Paris nog in onderhandeling zijn over de rol. De film, die zich afspeelt in New York in de jaren tachtig, gaat over Madonna's weg naar de top en het uitbrengen van haar eerste album.

De 19-jarige dochter van Michael Jackson maakte eerder dit jaar veel indruk met haar acteerdebuut in de televisieserie Star. De show van Fox gaat over drie vrouwen die hun eigen popgroep opzetten. Paris speelde een social mediagoeroe.

Groot fan
Madonna steunt de film over haar ondertussen nog niet, geeft de bron aan. "Maar de makers hopen iemand te casten op wie zij dol is." Mocht Paris de rol op zich willen nemen, dan zou dat enorm helpen, aangezien Madonna een groot fan is van Paris.

De 58-jarige zangeres haalde vorige maand nog uit naar de makers van Blonde Ambition. Madonna vroeg zich hardop af waarom Universal Studios een film over haar wil maken gebaseerd op een script vol leugens.

Mogelijk rol Paris Jackson in Madonna-film
Mogelijk rol Paris Jackson in Madonna-film (Foto: BuzzE)

Rotterdam klaar voor kampioenschap Feyenoord

Rotterdam maakt zich op voor een kampioensfeestje. Feyenoord speelt zondag tegen stadgenoot Excelsior en mag zich bij winst kampioen van Nederland noemen. De gemeente neemt het zekere voor het onzekere met allerhande extra veiligheidsmaatregelen.

Rond het stadion van Excelsior staat zondag een extra omheining van containers en hekken. Na de wedstrijd moet de bus met Feyenoordspelers probleemloos naar de Kuip kunnen rijden. Ook daar worden veiligheidsmaatregelen getroffen. Eenmaal bij het eigen stadion moeten de spelers en de staf veilig naar binnen kunnen om daar de kampioenschaal in ontvangst te nemen.

Tegelijkertijd moet de politie ook een oogje in het zeil houden op het Stadhuisplein en de aangrenzende Coolsingel. Voorbereidingen voor de huldiging op maandag worden al getroffen. Als zondag alles goed verloopt, komen de spelers maandag om 12.00 uur de kampioenschaal vanaf het balkon van het stadhuis tonen aan de supporters.

Een enorme toeloop wordt zowel op zondag als op maandag verwacht. Mensen krijgen het advies het ov te gebruiken om de stad in te komen.

Eindelijk weer pole voor Pedrosa, Honda bezet eerste startrij

De Grand Prix van Spanje in de MotoGP kent zondag een volledig door Honda gevulde eerste startrij. Dani Pedrosa veroverde op het circuit van Jerez voor het eerst sinds Maleisië 2015 weer eens de poleposition.

Teamgenoot Marc Marquez zette als eerste een echt snelle tijd neer en zag Pedrosa vlak achter hem blijven. In de slotfase van de kwalificatie gebeurde zoals gewoonlijk weer van alles. Cal Crutchlow was op zijn satelliet-Honda sneller onderweg dan wie dan ook, maar in de laatste sector verloor hij tijd en moest hij de Repsol Honda's van Pedrosa en Marquez voor laten gaan.

Pedrosa zette de snelste tijd neer, maar Marquez leek de pole toch nog te gaan pakken nadat hij nog een ronde langer gas bleef geven. Hij maakte echter een klein foutje en dat kostte hem de eerste plek, waardoor hij zondag om 14.00 uur als tweede vertrekt, tussen Pedrosa en Crutchlow. Maverick Viñales, Andrea Iannone en Johann Zarco vormen de tweede rij, voor Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Jonas Folger. 

Alex Marquez pakte de pole in de Moto2, die om 12.20 uur van start gaat. De Spanjaard was een fractie van een seconde sneller dan zijn Italiaanse teamgenoot Franco Morbidelli, terwijl de Zwitser Dominique Aegerter er met plek drie ook weer eens goed bij zat. 

Macron of Le Pen, wie wordt Franse president?

Kiezers gaan zondag in Frankrijk naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen de sociaal-liberaal Emmanuel Macron van de partij En Marche! en de nationalist Marine Le Pen van het Front National.

Als de peilingen kloppen wordt Macron de nieuwe bewoner van het Élysée. De opiniepeilingen laten al weken een ruime voorsprong voor Macron zien. Hij zou kunnen rekenen op ongeveer 60 procent van de stemmen, tegen 40 voor Le Pen. De peilers voorspelden de uitslag van de eerste ronde nagenoeg correct.

In die eerste ronde op 23 maart versloegen Macron en Le Pen de kandidaten van de traditionele rechtse en linkse partijen. Voor het eerst zijn deze niet vertegenwoordigd in de beslissende ronde.

Ruim 66.000 stembureaus openen zondag om 08.00 uur de deuren. De meeste van de 47,5 miljoen Franse kiesgerechtigden hebben tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. Net als in de eerste ronde worden tienduizenden politieagenten en militairen ingezet voor de beveiliging van de stembusgang.

Macron of Le Pen, wie wordt Franse president?
Macron of Le Pen, wie wordt Franse president? (Foto: ANP)

Twee gewonden bij steekpartij Fort Oranje

Twee mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt bij een steekpartij op camping Fort Oranje in Rijsbergen. Ze zijn volgens de politie waarschijnlijk geraakt door een steek- of snijwapen en naar een ziekenhuis gebracht.

De politie meldde dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht. Wat zich precies op de camping heeft afgespeeld, is nog niet bekend.

Barcelona over verlenging Messi: "Het ziet er goed uit"

FC Barcelona heeft er alle vertrouwen in dat sterspeler Lionel Messi zijn contract verlengt bij de club uit de havenstad.

Messi en Barcelona zijn al maanden met elkaar in gesprek over een contractverlenging. Nog altijd is er geen witte rook uit de schoorsteen gekomen en er gaan geruchten dat Messi niet zou willen verlengen bij Barcelona.

Jordi Mestre, vice-president van de club, spreekt de geruchten tegen en verwacht dat Barcelona spoedig met nieuws komt. "De waarheid is dat het er erg goed uitziet. Alles komt goed", vertelde Mestre in gesprek TV3.

"Als men in Madrid zegt dat er problemen zijn, dan kijk ik er naar uit om straks het tegenovergestelde kenbaar te maken. We staan op het punt om het contract van Messi te verlengen. We zitten in de laatste fase en over een paar weken komen we met nieuws", aldus Mestre.

Noodtoestand na vulkaanuitbarsting Guatemala

In Guatemala is de noodtoestand uitgeroepen in de omgeving van de Vuurvulkaan. De Volcán de Fuego kwam deze week voor de vierde keer dit jaar tot uitbarsting en stoot een twee kilometer hoge aswolk uit.

Vanaf de 3763 meter hoge vulkaan lopen twee lavastromen naar beneden die nabijgelegen dorpjes bedreigen. 330 mensen moesten worden geëvacueerd en tien scholen moesten worden gesloten. Er zijn voor zover bekend nog geen slachtoffers gevallen.

De bewoners van de dorpen kunnen voorlopig nog niet terug naar hun huizen. Door de hevige regenval bestaat het gevaar van steenlawines en aardverschuivingen, meldt Insisvumeh, de organisatie die aardbevingen en vulkaanuitbarstingen monitort.

De Vuurvulkaan, die vijftig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-Stad ligt, staat bekend als de actiefste op het Amerikaanse continent.

50.000 mensen geëvacueerd om ruimen bommen

50.000 inwoners van de Duitse stad Hannover moeten zondag huis en haard verlaten omdat er in de stad bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt moeten worden.

Tijdens bouwwerkzaamheden werden onlangs zeker dertien blindgangers ontdekt. Vanaf het middaguur wordt begonnen met het opruimen. In de vroege ochtend moeten de bewoners zich uit de voeten gemaakt hebben. Veel bewoners hebben vrijdag de stad al verlaten en brengen het weekeinde elders door.

Het openbaar vervoer in, en het treinverkeer van en naar de stad komen volledig stil te liggen. Bewoners worden elders in de stad vermaakt met muziek, sport, cultuur en een uitgebreid programma voor de kinderen. Naar verwachting duurt het ruimen tot zondagavond.

Het is de op een na grootste evacuatie wegens de vondst van bommen in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. In december 2016 moesten in de stad Augsburg 54.000 mensen geëvacueerd worden na de vondst van op scherp staande oude bommen.

50.000 mensen geëvacueerd om ruimen bommen
50.000 mensen geëvacueerd om ruimen bommen (Foto: ANP)

Unreal, Deus Ex componist werkt samen met Retro Studios

De laatste game uit de stallen van Retro Studios was Donkey Kong Country: Tropical Freeze. We hebben na drie jaar nog steeds geen idee waar de studio mee bezig is, maar we weten wel met wie: Alexander Brandon werkt samen met Retro Studios als componist voor een nieuwe game.

Brandon kennen we van de muziek voor games als Unreal en Deus Ex, maar ook Jazz Jackrabbit 2, Thief: Deadly Shadows, Dust: An Elysian Tail, Alpha Protocol, en Torment: Tides of Numenera. Het biedt hoop bij gamers die hopen dat Retro niet bezig is met een derde DKC-game, aangezien de stijl van deze games totaal niet overeen komen met die van Donkey Kong Country.

Om nog meer hoop te creëren hebben fans achterhaald dat Brandon een groot fan is van Metroid, het is zelfs de reden dat hij de gamewereld in is gegaan als componist, en dat hij de componist van de originele Metroid heeft geïnterviewd. De hoop ligt dus bij een nieuwe Metroid, wellicht zelfs Metroid Prime 4.

Wellicht komt de nieuwe titel langs op E3, het is weer afwachten geblazen.

Alexander Brandon facebookpost

Giro: Etappe 3 - Weer sprinten en weg van Sardinië

Ook de tweede rit van de 100e Giro baarde een muis. Ondanks een parcours met best wat hoogtemeters gebeurde er praktisch niets. Er werd een gezapig tempo gereden, waardoor bijna niemand hoefde te lossen op de beklimmingen. Alleen Twan Castelijns kwam in de problemen, maar dat is logisch. In Hapert hebben ze immers niet zulke lange beklimmingen en bij Baby Dump hoef je ook nooit meer dan een viaduct te beklimmen. Arme Twan, ik denk dat hij zelf ook niet weet hoe hij hier verzeild is geraakt.

Enfin, zo'n beetje alle sprinters waren er in het slot van de rit nog bij. Gaviria ging weer eens vroeg aan, overschatte zichzelf zoals gebruikelijk en werd ingehaald door een aantal jongens. Ewan leek goed te zitten, maar die vindt ook verdacht vaak een manier om niet te winnen, nu schoot hij uit z'n pedaal door een tikje van Gaviria en was het klaar. Daardoor kon niemand Greipel nog bedreigen, zeker niet als je bedenkt dat zijn naaste concurrent Roberto Ferrari was. Daar kan je als Greipel haast niet van verliezen.

De Duitser pakte zo weer een overwinning in een grote ronde en ook meteen de roze trui. Alleen in de eerste twee grote rondes die Greipel reed won hij geen rit, in de 12 grote rondes daarna wist hij steeds één of meer ritten te winnen. Best fenomenaal. Hij gaat tijdens deze rit weer een kans krijgen, want de etappe die nu komt zal naar alle waarschijnlijkheid ook eindigen in een sprint. De laatste dag op Sardinië is het parcours zo plat als een dubbeltje. Het wordt geen kijkgenot voor ons, tenzij de wind een grote rol gaat spelen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)


Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
Ondanks het feit dat de start volgens de organisatie in Tortolì is, starten we toch echt in Arbatax. Dat is het dorpje aan de kust, wel in de gemeente Tortolì. Arbatax is een dorpje met ongeveer 5.000 inwoners. Het is echter vooral een populaire vakantiebestemming. Er zijn in deze omgeving talloze resorts, campings en hotels. Dat komt voornamelijk vanwege de mooie witte stranden, het azuurblauwe water en de befaamde warmroze rotsen. Er is ook een groen treintje dat hier stopt. Als je in het treintje gaat zitten kom je dwars door alle mooie natuur die de kustlijn hier te bieden heeft. Je schijnt dan op plaatsen te komen waar je met de auto niet zo snel kan komen.

Verder kan je ook bootjes huren om zelf de zee op te gaan. Alles is hier mogelijk, zo behoort het volgens allerlei reisblogs ook tot de mogelijkheden om hier te gaan wandelen. Dat maakt Arbatax toch wel tot een unieke locatie voor een vakantie. In de zomer zijn er dan ook nog eens allerlei muziekfestivals. De renners starten bij de haven van Arbatax, rijden dan in de neutralisatie richting Tortolì en net buiten dat stadje gaat deze totaal niet boeiende rit dan echt beginnen.

Arbatax (Foto: Panoramio)
Arbatax (Foto: Panoramio)

De route
Vanuit Tortolì gaat het eigenlijk in één rechte lijn door richting het zuiden. Typisch zo'n etappe waar de parcoursbouwers weinig tijd en aandacht aan hebben besteed. Gewoon in Google Maps Tortolì aanklikken, vervolgens Cagliari en dan voor de snelste weg gaan. De eerste 70 kilometer van deze rit rijden we over dezelfde weg en ook de weg die Google Maps mij aanbeveelt. Pas daarna wordt er gekozen voor een andere weg, omdat we anders te snel in Cagliari zouden zijn. De weg heeft wel wat bochten, maar het gaat toch vooral grotendeels rechtdoor.

Er zijn wat kleine hoogteverschillen onderweg, maar niets wat echt de moeite waard is. Onderweg is het uitzicht dan wel weer vaak de moeite waard. De natuur is ook richting het zuiden van Sardinië nog steeds mooi. Wel zitten we echt in het midden van het niets. Dorpjes zijn er hier bijna niet, waardoor het wel lekker rustig is. Op een paar tunneltjes na komt het peloton verdomd weinig tegen. Tussendoor is er na 34 kilometer overigens wel al een tussensprint geweest, op de Ponte Su Santu, een bruggetje over een rivier die in de zomer droog staat.

Mooie brug, mooie omgeving (Foto: Panoramio)
Mooie brug, mooie omgeving (Foto: Panoramio)

Deze voorbeschouwing gaat verder na de break!

Motorhomes Dirk Hofman (Foto: Motorhomes Dirk Hofman)
Motorhomes Dirk Hofman (Foto: Motorhomes Dirk Hofman)

Baby-Dump, een ode aan Twan Castelijns (Foto: Baby-Dump)
Baby-Dump, een ode aan Twan Castelijns (Foto: Baby-Dump)

Belisol, de oude sponsor van André Greipel's Lotto-formatie (Foto: Belisol)
Belisol, de oude sponsor van André Greipel's Lotto-formatie (Foto: Belisol)

Alpecin, doping voor het haar...alléén voor het haar (Foto: Alpecin)
Alpecin, doping voor het haar...alléén voor het haar (Foto: Alpecin)

Welkom terug. We pikken in ergens in de buurt van San Priamo, waar we de snelste weg richting Cagliari verlaten en een extra rondje gaan maken, richting de kust. Het parcours blijft simpel. Brede, voornamelijk rechte wegen zonder enorme hoogteverschillen. Het loopt nu wel een beetje vals plat omhoog voor een aantal kilometer, maar dat valt haast niet op. Pas een eind verderop, als we bijna in de buurt zijn van de tweede tussensprint van de dag, is er voor het eerst een kleine strook waar het daadwerkelijk stevig omhoog loopt. Is ook maar van korte duur, want in Villasimius, waar na 99 kilometer de tweede tussensprint van de dag is, loopt het alweer naar beneden.

Van Villasimius is het nog maar een paar kilometer tot de kust. Eenmaal aangekomen bij de kust wacht de renners een beeldschoon uitzicht over de zee. Lang kunnen ze daarvan niet genieten, want er komt zowaar nog een echt klimmetje aan. We gaan klimmen langs de Capo Boi, ongeveer drie kilometer aan een procentje of vijf. Daarna is het nog veertig kilometer tot de finish, dus het stelt allemaal geen reet voor, maar het gaat hier vooral weer om de natuur. Capo Boi is een prachtig stukje Sardinië en vooral tijdens de afdaling is er weer een goed uitzicht over de omgeving. De afdaling mag er ook best zijn trouwens, een brede met en mooie bochten.

Het profiel van de Capo Boi (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Capo Boi (Bron: Giro d'Italia)


Ook hier is het mooi (Foto: Panoramio)
Ook hier is het mooi (Foto: Panoramio)

Goed, na dit klimmetje is het dus nog een kilometer of veertig tot de streep. We blijven tot aan Cagliari langs de kust fietsen. De weg langs de zee is behoorlijk bochtig, het is continu draaien en keren. Bovendien gaat het ook nog een aantal keer omhoog en omlaag. Helemaal vlak is deze rit uiteindelijk toch niet. Bij Terra Mala, na 124 kilometer, is het wel gedaan met het glooiende gedoe en is het overwegend vlak richting de meet. We komen ook terecht in een wat dichter bevolkt deel van Sardinië en passeren derhalve een aantal dorpjes. Op een paar rotondes na zitten er verder weinig obstakels meer in de slotfase van deze rit.

De laatste kilometers voor Cagliari worden de renners volledig omgeven door water, met links de zee en rechts een binnenzee. Links is er ook nog een behoorlijk groot strand, dat misschien nog wel wat volk trekt aangezien het op Sardinië toch best aardig weer is. Hoe dan ook, de finale van deze rit is niet bijzonder moeilijk. Op iets minder dan vijf kilometer van de streep gaan de renners bij een rotonde rechtsaf en vervolgens gaat het bijna twee kilometer lang volledig rechtdoor. De wegen in Cagliari zijn ook behoorlijk breed, wat dit een behoorlijk simpele finale maakt. Ondertussen rijden de renners dicht langs het stadion van de lokale voetbalclub, Cagliari Calcio.

Op drie kilometer van de streep is er een rotonde, waar de renners rechtdoor gaan. Vervolgens is er een lopende bocht naar links en dan volgt de enige echte uitdaging van deze laatste kilometers, een rotonde waarbij daadwerkelijk gestuurd moet worden. Na die rotonde is het nog ongeveer twee kilometer tot de streep en op een flauwe bocht op 1,5 kilometer van de streep na blijft het een tijd rustig. Het gaat quasi rechtdoor tot de finish, alleen komt er op 350 meter van de finish nog een strook pavé aan, op de Via Roma. Dat pavé blijft tot de finish. Ligt er keurig bij, alleen met regen kan dat nog lachen worden, maar we krijgen geen regen. Dan gaat dit dus niet op. Langs de haven van Cagliari eindigt de koers, voorlopig.

De laatste kilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De laatste kilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)


De finishstraat van vandaag (Bron: Google Maps)
De finishstraat van vandaag (Bron: Google Maps)

De finishplaats
Iedere keer dat de Giro op Sardinië is geweest, eindigde er een rit in Cagliari. Dat is ook logisch, want Cagliari is de grootste en bekendste stad van Sardinië. Het is ook de hoofdstad van Sardinië en er wonen 154.000 mensen. Voor een bezoek aan Sardinië is Cagliari vaak de meest logische plek om te beginnen, er is een grote haven en een internationale vluchthaven. De stad zelf mag er ook best zijn, er is een oud, middeleeuws gedeelte met een citadel, gelegen op een heuveltje. Het torent hoog boven de rest van de stad uit.

De stadsmuren zijn nog redelijk intact en ook een aantal torens staan nog altijd fier overeind. Bovendien is er ook nog een kathedraal die de moeite waard is en staat er tussen al deze oude zooi nog een relatief modern museum, waar je onder andere veel informatie over de vroegere bewoners van Sardinië kan vinden. Beneden, in het havengebied, vind je de smalle straatjes met de leuke winkeltjes.

De finishstraat is een van de belangrijkste straten van Cagliari, met een enorme hoeveelheid winkels. Ook is er nog genoeg strand in de buurt van Cagliari, dat gaan we tijdens het slot van deze rit nog wel zien. Cagliari is ook nog eens een belangrijke universiteitsstad. Dat is wel fijn voor die eilanders, hoeven ze niet naar het vasteland om een beetje slimmer te worden. Wel heeft Cagliari maar weinig grote renners voortgebracht, volgens Wikipedia alleen maar Alberto Loddo. Die deed vier keer mee aan de Giro, maar wist de koers nooit uit te rijden.

We gaan trouwens op zoek naar een opvolger voor Robert Förster. Deze bijzonder matige Duitse sprinter wist in 2007 zowaar een sprintje te winnen, in de straten van Cagliari dus. Hoewel technisch gezien Alessandro Petacchi toen won, maar die was stout geweest en zijn naam werd derhalve geschrapt. De eerste winnaar in Cagliari was een verder niet zo bekende Italiaan met de prachtige naam Oreste Magni. Hij won in 1961 en 30 jaar later zou Mario Cipollini de tweede winnaar worden in deze stad. Wel typisch een stad voor sprinters, in ieder geval. Dat zal nu niet anders zijn.

Cagliari, lekker knus (Foto: WikiCommons/lostaiy)
Cagliari, lekker knus (Foto: WikiCommons/lostaiy)

TV & het weer
Deze korte rit begint logischerwijs relatief laat. Pas om 13:35 hoeven de renners aan het vertrek te verschijnen. Ze mogen dan tien minuutjes warmdraaien, om dan vervolgens daadwerkelijk te beginnen. Tussen 17:02 en 17:22 worden de renners in Cagliari verwacht. We zitten helaas nog steeds vast aan Eurosport en die er als het goed is meteen na de officiële start bij. Dan kunnen we dus weer de hele middag genieten van Jeroen Vanbelleghem, Michael Boogerd, de fantastische reclame van Eurosport en als we heel veel geluk hebben ook nog een leuke top-5 van gebeurtenissen uit het verleden waar we nu helemaal niets aan hebben omdat de koers bezig is.

Het weer schijnt qua temperatuur best acceptabel te worden, graadje of 24. Alleen is de kans aanwezig dat het verdomd hard gaat waaien. Windkracht 6 à 7, best fors. Dan denkt iedereen meteen aan waaiers, maar ik vrees dat ik die mensen toch lichtelijk teleur zal moeten stellen. Er is in het begin van de rit wel een stuk waar het een beetje open is en waar de wegen ook redelijk recht zijn, maar over het algemeen is het tijdens deze rit vooral weer veel draaien en keren, met veel beschutitng langs de kant van de weg.

Voor de renners de kust bereiken is er ook nog wel een open en recht stuk, maar het houdt niet over. Het landschap is ook niet bepaald vlak, waardoor het de vraag is of de wind wel vrij spel heeft, daar waar de renners fietsen. In de finale, op weg naar Cagliari, is het waarschijnlijk wind tegen. Ik zou dus niet direct al met het handje in de broek op de bank gaan liggen, hopend op waaiergenot.

Favorieten & voorspelling
Dit wordt natuurlijk een sprint. Daar hoeven we niet zo moeilijk over te doen. Misschien, als we heel veel geluk hebben, een sprint van een uitgedund groepje omdat er overal waaiers zijn ontstaan. Ik zou er alleen geen rekening mee houden. Gewoon een massasprint. Daarna snel Sardinië verlaten en hopen dat we op Sicilië wel koers krijgen.

1. Greipel. Aangezien zijn concurrenten het steeds verpesten krijgt hij nu een uitgelezen kans om meteen weer een rit te winnen. Als zijn ploeg weer een goede lead-out doet is hij voor mij de favoriet.

2. Ewan. Zal wel boos zijn na zijn mislukte sprint en gebrand op revanche. Dit is wel een ideaal ritje voor hem. Niet te moeilijk, vrij kort, dan komt hij met zijn korte pootjes wel goed tot zijn recht. Zou daarom ook zomaar kunnen winnen. #ziggoantwoord

3. Gaviria. Gaat weer eens van veel te ver aan, wordt ingehaald door andere sprinters en moet dan weer genoegen nemen met een ereplaats. Fernando heeft nog veel te leren. Tactisch inzicht van een totempaal. Maar het is wel een lieve jongen verder.

4. Modolo. Had aan het eind van de tweede rit blijkbaar te maken met kramp, daardoor mocht zijn teamgenoot Ferrari sprinten. Aangezien deze rit enorm simpel is zal hij nu wel weer zelf gaan sprinten en dan zal hij normaliter ook vrij ver vooraan eindigen.

5. Sbaragli. Robbie Hunter, die vroeger nog bij o.a. Rabobank en Barloworld heeft gereden, schijnt een beetje boos te zijn omdat Africa's Team niet voor een Afrikaanse sprinter rijdt. Het is ook vrij merkwaardig dat op Fraile na iedereen bij Dimension Data voor zichzelf lijkt te rijden, want al dat gesprint met twee verschillende renners slaat natuurlijk nergens op. Toch zou het ook nergens op slaan om Sbaragli te laten knechten voor Gibbons, aangezien Sbaragli beter is. Niet dat Dimension Data iets met deze kritiek gaat doen. Morgen weer gezellig met twee sprinten en dan zal wederom blijken dat Sbaragli de betere van de twee is. Helaas voor hem doen er alleen ook nog andere ploegen mee.

Overigens vind ik Eurosport een abominabel slechte zender.

FOK! Wat een weer: Geregeld zon, maar wel iets frisser

De Meitak op een werk zetten.

Welkom!

Het was gisteren prima weer om er lekker op uit te trekken. De zon scheen volop. Hier en daar kwam wel wat sluierbewolking voor, en in het noordoosten kwamen stapelwolken tot ontwikkeling die de zon toch enigszins afschermde. Het bleef wel droog. De temperaturen waren natuurlijk prima en lagen tussen de 15 en 21 graden. Het warmst natuurlijk in Limburg.

Afgelopen nacht trokken er wat wolkenvelden over. Ook kwam er plaatselijk mist of laaghangende bewolking voor.  Met een minimum van 8 graden was het zeker niet koud.

Vandaag zijn er ook nog wat wolken aanwezig, maar de zon schijnt er nog geregeld tussendoor. Het koelt wel weer een paar graden af. Op de Wadden wordt het hooguit 12 graden, maar in het zuiden nog 17 a 18. Ook vandaag blijft het droog.

In het begin van de nieuwe week koelt het nog verder af nar 11 tot 14 graden. Neerslag valt er niet en er zijn perioden met zon. Later in de week wordt het een heel stuk zachter met temperaturen die weer richting 20 graden oplopen. Pas dan neemt ook de kans op een bui toe.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:59
Zon onder: 21:14
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

Grijs bij Fort Kijkduin (Foto: DJMO)
DJMO was afgelopen week bij Fort Kijkduin. Het was een grijze dag. (Foto: DJMO) 

Wikiweetjes van vandaag
558 In Constantinopel stort de koepel van de Aya Sophia in
1824 Ludwig van Beethoven dirigeert, hoewel doof, de eerste uitvoering van zijn Negende Symfonie.
1832 Griekenland wordt onafhankelijk.
1950 Heerenveen wint met 6-5 van Ajax, terwijl het een half uur voor tijd nog met 5-1 achterstond.
1998 Apple toont de eerste iMac.

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Boko Haram laat 82 ontvoerde meisjes vrij

De islamistische terreurbeweging Boko Haram heeft zaterdag 82 meisjes vrijgelaten die ruim drie jaar geleden werden ontvoerd uit een school in de stad Chibok in het noorden van Nigeria. Dat hebben Nigeriaanse regeringsmedewerkers gezegd.

De meisjes zijn uitgeruild tegen een onbekend aantal leden van Boko Haram die gevangen zaten in Nigeria. Aan de vrijlating gingen maandenlange onderhandelingen vooraf, waarbij Zwitserland en het Internationale Rode Kruis een belangrijke rol speelden.

Het is tot dusver de grootste groep meisjes die is vrijgelaten van de ongeveer 220 die in april 2014 werden ontvoerd. Een twintigtal werd in oktober al vrijgelaten, ook na onderhandelingen met tussenkomst van Zwitserland en het Internationale Rode Kruis. Een handvol anderen wist te ontsnappen of werd bevrijd.

President Muhammadu Buhari zal de vrijgelaten meisjes zondag ontvangen. Buhari liet vorige maand weten dat de regering "constant" bezig was om de vrijlating van de meisjes "en andere ontvoerde personen" te bewerkstelligen.

Boko Haram voert in het noordoosten van Nigeria en het grensgebied van Niger, Tsjaad en Kameroen strijd om een islamitische staat te stichten. Door het geweld zijn duizenden mensen om het leven gekomen en zijn meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Boko Haram laat 82 ontvoerde meisjes vrij
Boko Haram laat 82 ontvoerde meisjes vrij (Foto: ANP)

Bobsleekampioen Holcomb (37) dood gevonden

Bobsleeër Steven Holcomb is overleden. De Amerikaan werd zaterdagochtend dood gevonden in zijn kamer op het Amerikaans olympisch trainingscentrum in Lake Placid, waar Holcomb en de rest van de nationale bobsleeselectie de training voor het olympisch seizoen begonnen waren. Holcomb is 37 jaar oud geworden.

Het Amerikaans Olympisch Comité maakte het nieuws zaterdag bekend, maar liet weten nog geen verdere details naar buiten te kunnen brengen. "De hele olympische familie is geschokt door het ongelooflijk tragische verlies van Steven Holcomb", aldus Scott Blackmun, de CEO van het NOC van de VS. Volgens een journaliste van The Wall Street Journal is Holcomb in zijn slaap overleden.

Holcomb was jarenlang een van de beste bobsleeërs ter wereld en behoorde nog altijd bij de wereldtop. In 2006/07 won hij voor het eerst het eindklassement in de World Cup, waarna hij in een depressie terecht kwam. De Amerikaan had een zeldzame aandoening aan zijn ogen, waarvoor hij in 2008 een experimentele operatie onderging. De aandoening, die doorgaans blindheid tot gevolg heeft, kon daardoor gestopt worden en Holcomb schreef er een boek over.

Hij vocht zich terug naar de top van de bobsleewereld en veroverde in 2009 de wereldtitel in de viermansbob. Een seizoen later won hij daarmee het eindklassement in de World Cup en, als hoogtepunt van zijn carrière, stuurde hij de Night Train naar olympisch goud in Vancouver. Vier jaar later won Holcomb in Sochi twee keer olympisch brons, wat hij toe kon voegen aan een erelijst met onder meer vijf wereldtitels en vier eindzeges in de World Cup.

Afgelopen winter eindigde Holcomb met zijn team nog als tweede in de World Cup in de tweemansbob - waarin hij in Lake Placid zegevierde - en als derde in de viermansbob. 

Holcomb (rechts) met remmer Steven Langton, met wie hij brons won in de tweemansbob op de Spelen in Sochi (Pro Shots/Gepa)
Holcomb (rechts) met remmer Steven Langton, met wie hij brons won in de tweemansbob op de Spelen in Sochi (Pro Shots/Gepa)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.